dore okulları
Malatya
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2414.7
  • BIST
    10267.09
  • BTC
    63064.98$

Günün Özeti


Günün Özeti
Gündemden öne çıkan haber özetlerini sesli olarak da dinleyebilirsiniz.
Narin

 

Bakan Ersoy: Malatya’da enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Malatya'da AFAD Koordinasyon Merkezinde bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıda konuşan Bakan Ersoy, bugün itibarıyla Malatya’da enkaz kaldırma çalışmalarına başlandığını söyledi.

Malatya'da müteahhitlere operasyon! 21 kişi aranıyor

Malatya'da asrın felaketi sonrası yıkılan binalar ile ilgili ihmali olduğu öne sürülen 21 kişi hakkında arama kararı bulunurken, gözaltına alınan 15 kişiden 2'si tutuklandı.

Malatya, ağır yaralı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamasına göre, depremin merkezi olmamasına rağmen en ağır hasarı alan iller arasındaki bina sayısı ve ağır hasar oranına bakılınca Malatya 3. sırada yer alıyor.

"Yıkılan"ların yüzde 98,5'inin ortak noktası!..

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve ağır hasar alan binaların, yüzde 98,5'inin 1999'dan önce yapıldığı belirlendi.

Malatya'da kaç binada hasar tespit çalışması yapıldı?

Malatya’da toplam 25 bin 311 binada 152 bin 688 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı.6 bin 599 binada bulunan 38 bin 568 bağımsız birimin acil yıkılması gereken ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. 611 binadaki 5 bin 11 bağımsız birimin orta hasarlı, 7 bin 138 binadaki 52 bin 102 bağımsız birimin az hasarlı, 5 bin 474 binadaki 28 bin 152 bağımsız birimin ise hasarsız olduğu tespit edildi.

Bölge yaklaşık 4 metre yer değiştirdi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Geomatik Mühendisliği Bölümü'nün SAR uydu görüntüleriyle ortaya çıkardığı gerçekte, Kahramanmaraş ve çevresindeki 10 ili etkileyen depremler sonrası yaklaşık 4 metre yer değiştirme tespit edildi.

Doğanşehir, harabeye döndü

Malatya'da, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden etkilenen dört ilçeden biri olan Doğanşehir, harabeye döndü.

Yardım paketinde para çıktı

Tokat'tan Malatya'daki yardım merkezine gönderilen montun cebinden 4 bin TL çıktı.

Yardımları, marketlere satan tır şoförü tutuklandı!..

Başkentten deprem bölgelerine gönderilen gıda içerikli insani yardım malzemelerini marketlere satan tır şoförü tutuklandı.

Kurum: “Tüm birimlerimizle inşa faaliyetlerini yürüteceğiz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde havadan ve karadan incelemelerde bulundu. Bakan Kurum, "TOKİ’mizle, tüm birimlerimizle inşa faaliyetlerini yürüteceğiz. Malzeme bağlantılarını dahi bugünden yapıyoruz. Eğer bu konutların demiri, çimentosu, tuğlası, harcı, kiremidi, aklınıza ne geliyorsa bu bağlantıları dahi bugünden yapmak suretiyle vatandaşlarımıza inşallah sözlerimizi tutacağız” dedi.

Kartoğlu: "Depremzede kardeşlerimizin yanındayız"

 Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, depremin etkilediği iller arasında olan Malatya’ya gitti. Başakşehir Belediyesi ekiplerinin depremzedelerin yaralarını sarmak için var gücüyle çalıştığını belirten Başkan Kartoğlu, “Başakşehir Belediyesi olarak tüm imkanlarımızla depremzede kardeşlerimizin yanındayız” dedi.

“Hastanelerde, 19 bin 300 kişi var”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesindeki sağlıkla ilgili faaliyetleri açıkladı. Sosyal Medya hesabından duyuru yapan Fahrettin Koca, “Şu anda hastenelerde 19 bin 300 kişi var” dedi.

Valilik'ten deprem yardımı açıklaması

Malatya Valiliği tarafından yapılan açıklamada, " Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hasar tespit ekiplerince Yıkık/Ağır hasarlı olarak tespit edilen konutlar için Hasar tespit çalışmaları tamamlandıkça hane başına 10 Bin TL ödeme afetzedelerin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık (TC) numaralarına AFAD Başkanlığınca doğrudan yatırılacak olup, vatandaşların herhangi bir başvuru yapmasına gerek bulunmamaktadır." denildi. 

Mezar taşlarına son giydikleri asılıyor

Kahramanmaraş merkezli 10 ili kapsayan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenler toprağa veriliyor. Depremin ağır hasar verdiği illerden Malatya’da, Şehir Mezarlığında kepçeler tarafından kazılarak numaralanan mezarlara dualar eşliğinde defin yapılırken, mezar taşına asılanlar ise yürekleri dağlıyor.

OHAL illerindeki çalışanlarla ilgili yeni genelge

Kahramanmaraş depremi sonrası OHAL ilan edilen 10 ilde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlarla ilgili genelge Resmi Gazete'de yayınlandı.

Erdoğan: 1 yıl sabır bekliyorum!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD'daki Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı Millete Sesleniş konuşmasında, kaybedecek bir dakikalarının bile olmadığını belirterek, hasar tespiti biten yerlerde Mart ayı itibariyle inşaat çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. Yeni konutların bir yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerinden deprem bölgesindeki vatandaşlardan bir yıl sabır isteyen Erdoğan, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına da acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda bulunacaklarını açıkladı.

Depremzede esnafın kredi borcuna 6 ay erteleme

Deprem bölgesindeki esnafın Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aracılığıyla ya da doğrudan Halk Bankası'na olan kredi borçları 6 ay ertelendi.

Prefabrik yapı ve konteynerlerin KDV’si yüzde 1’e düştü

Prefabrik yapı ve konteynerleri afetzedeler ile ilgili kurum ve kuruluşlara tesliminde KDV oranı yıl sonuna kadar yüzde 18’den yüzde 1’e düşürüldü.

Bulaşıcı hastalıklarda ilk dalga ortaya çıkabilir

Kahramanmaraş depremleri sonrasında arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, deprem bölgesinde enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele de gündeme geldi.

MEB yemek hizmet noktalarını dijital ortama taşıdı

Millî Eğitim Bakanlığı, depremden etkilenen illerde oluşturduğu yemek hizmet noktalarını internet adresine taşıyarak harita üzerinden konumlarını belirtti.

Kıyamet kopuyor sandık!

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ila 7.6 büyüklüklerindeki depremde evleri yıkılan vatandaşlar o anları gözyaşları içerisinde anlattı. Depremde kızının iki kolu kırılan Orhan Güde ağlayarak, kıyameti yaşadıklarını söyledi.

Tren raylarının onarım çalışmaları tamamlanıyor

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası AFAD ile koordineli olarak afet bölgelerinde hasar gören tren raylarının bakım ve onarım çalışmalarını sürdürüyor. Malatya'daki demiryollarında yol bakım çalışmaları ise devam ediyor. Deprem sonrası Manisa Soma'dan yüklenen 9 vagon kömür treninin de Malatya’ya sevk edildiği bildirildi.

Bu vefasızlığı asla unutmayacağız!

Yeni Malatyaspor, Doğukan Emeksiz ve Arda Şengül'ün deprem nedeniyle ödemelerinin gecikmesinden dolayı sözleşmelerini tek taraflı feshettiğini açıkladı. Malatyaspor oyunculara, "Bu vefasızlığı asla unutmayacağız" diyerek tepki gösterdi. Spor Toto 1. Lig'den çekildiğini açıklayan Yeni Malatyaspor'da sözleşmesini tek taraflı fesheden Doğukan Emeksiz, kulübün yaptığı açıklamaya yanıt verdi. Doğukan, "Kulüp başkanımız bana ağza alınmayacak küfürler etti ve kadro dışı bırakacağı konusunda tehdit etti" dedi.

Galatasaraylı, futbolculardan örnek davranış!..

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve büyük yıkımın yaşandığı depremler sonrası spor camiasının depremzedelere olan yardım ve bağış kampanyaları sürüyor. Şubat ayı Divan Kurulu toplantısında konuşan Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, sporcuların birçoğunun bu ayki maaşlarının depremzedelere bağışlanmasını istediğini söyledi.

Ogün Özçiçek, Rizespor’da

Yaşanan deprem sonrası ligden çekilen Yeni Malatya’un ortasaha oyuncu Ogün Özçiçek, Çaykur Rizespor’a kiralandı.

Piyasalar 

Altının gram fiyatı, yeni güne de düşüşle başlamasının ardından önceki kapanışının yüzde 0,36 altında 1.116 liradan işlem görüyor. Çeyrek altın 1.830 lira, Cumhuriyet altını da 7.420 liradan satılıyor.

Hava nasıl olacak?

Malatya'da yarın hava 1 derece olacak. 
 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!