dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.08
  • ALTIN
    2298.7
  • BIST
    8995.8
  • BTC
    70787.23$

Gürkan: 'Nefsimizi tatmin etme hesabı içinde değiliz'


Gürkan: 'Nefsimizi tatmin etme hesabı içinde değiliz'
Narin

 

 

Battalgazi Belediyesi'ndeki efsanevi çalışmalarıyla adından söz ettiren Başkan Selahattin Gürkan, Malatya Time'a özel açıklamalarda bulundu. Malatya Time Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çetin'in sorularına büyük bir samimiyetle cevap veren Başkan Gürkan, Ak Parti'nin Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak ilk söyleşisini Murat Çetin'le gerçekleştirdi. Malatya'nın gündemini belirleyen Malatya Time farkıyla işte Selahattin Gürkan'ın gündeme dair açıklamaları ve Malatya için gerçekleştirmek istediği projeleri…

 SÖYLEŞİ: MURAT ÇETİN

(Söyleşiyi sesli dinleyebilirsiniz)

 1002_404

Saygıdeğer başkanım; öncelikli olarak bize vakit ayırdığınız için teşekkür etmek isterim. Malum olduğu üzere, önümüzde bir yerel seçim var. Bu yerel seçimle ilgili adaylar projelerini birer birer sıralamaya başladı. Battalgazi'deki çalışmalarınızı göz önüne aldığımız zaman, sizin de önemli projelerinizin olduğunu biliyoruz. Projelerinize geçmeden önce, Battalgazi Belediyesi'ndeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Başkanlık yaptığım süre boyunca Battalgazi Belediyemizin aldığı ödül sayısı bini aştı. TIME'dan, EXPO'dan, Kültür Bakanlığı'ndan, TBMM'den ve sivil toplum kuruluşları gibi birçok yerden önemli ödüller aldık. Yabancı hibe projeleri yaptık. Türkiye'de hizmet noktasında en iyi belediyelerden daha iyi çalışmaları ortaya koyduk. Genel merkezde bize sorulan 300'e yakın soru vardır. Bunların hepsine “Evet” cevabını verebilen Türkiye'de 2-3 belediye vardır. Onlardan birisi de Battalgazi Belediyesi'dir. Hizmet binası, sosyal yaşam merkezi, yaşlı merkezi, engelsiz yaşam merkezi, rehabilitasyon kompleksi, çocuk trafik eğitim parkı, tıp merkezi, spor alanı, müze, eğitim merkezleri, kadın sığınma evi gibi adını sayamayacağımız kadar çok şey Battalgazi'de bulunmaktadır. Battalgazi bu anlamda her alanda ödüllü bir belediyedir. Türkiye ve Avrupa nezdinde sayısız alanda ödüllü işler yaptık. Yeşili koruma, kültür-sanat çalışmalarında, sosyal belediyecilikte, spor faaliyetlerinde ve katılımcı belediyeciliğin uygulanması noktasında başarılarımız var.

 Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilmeniz durumunda, trafik ve ulaşımla ilgili ne gibi projeleriniz olacak?

Bildiğiniz gibi Malatyamız çok yakın bir zamanda büyükşehir statüsünü kazanmıştır. Dolayısıyla bazı eksikliklerin giderilmesi noktasında sıkıntılar yaşanmaktadır. Malatyamızın en önemli sorunları arasında, trafik, altyapı ve ulaşım bulunmaktadır. Kuzey Kuşak Yolu, Kuzey Çevre ve Sahil Şerit Yolu, Güney Kuşak Yolu ve Güney Çevre Yol projeleri var. Bu yollarımızı biran önce açıp Malatyamızın dört bir yanını ana arterlere bağlamayı hedefliyoruz. Bu arterlerin çevresine otoparklar da inşa edeceğiz. Görev bize tevdi edildiği andan itibaren bu konuya ilişkin gerekli talimatı vererek çalışmalara başlayacağız. Ayrıca Kışla Caddesi'ni yayaların kullanımına açarken, 4 farklı paralel yolu da devreye sokarak, şehrimizin trafiğini rahatlatmayı hedefliyoruz. Bu saydığım projeleri hayata geçirdiğimiz andan itibaren Malatyamızın önündeki 40 yıllık ulaşım ihtiyacı karşılanmış olacak.

Sayın Gürkan, Anadolu'nun güzide şehirlerinden biri olan Malatya'da yeşile dair ne gibi projeleriniz var?

Partimizin manifestosunda da belirtildiği gibi “Şehrin siluetini bozmayacak şekilde” yatay mimari düzenlemeleri gerçekleştireceğiz. Sadece mimari yapıyı göz önüne almanın ötesinde şehir planlamasını yaparken, bölgemizin gelenek ve göreneklerinin yanı sıra tarihsel bağlar manzumesini de dikkate alarak hareket edeceğiz. Kentsel dönüşümü, şehrin ruhu ile mekânların ruhunun ahengine göre gerçekleştireceğiz. Yatay mimariyi gerçekleştirirken park ve bahçelerin de oluşturulmasına öncelik vereceğiz. Yeşili koruyan ruhu olan bir mimari olacak. İlimize kazandırılacak yeni meydanlarla birlikte vatandaşımızın nefes alacağı ortamlar olacak. 300 dönümlük bir yeşil kuşak oluşturulacak. Bu alanın alt bölümü ise otopark olacak. Bu alanlarda sanatçıların sanatlarını icra edebilecekleri mekânlar da bulunacak. Vatandaşlarımız yeşil alanlarda bir yandan sporunu yapacak diğer yandan piknik alanlarında gönüllerince vakit geçirebilecekler. Cumhurbaşkanımızın Millet Bahçeleri ile taçlandırdığı alanlarda öğrencilerimiz okuma, internet bağlantısı gibi ihtiyaçlarını da karşılayabilecek. Ayrıca Malatya halkı, iki okulun taşınması sonrası yeni meydanına da kavuşacak.

 Sayın Başkan, Battalgazi'de “Mahallelilik” isimli bir projeniz vardı. Bu projenin bütün Malatya'yı kapsayacak bir şeklini hayata geçireceğinizle ilgili duyumlarımız var. Projenizle ilgili detay verebilir misiniz?

Bu bizim en büyük projemizdir. Şöyle ki; Sosyal entegrasyonu hayata geçirmek en büyük projedir. Geri kalan fiziki projeler yapılır, ama sosyal dokuyu oluşturmak kolay değildir. Sosyal sermayenin şehrin menfaatleri doğrultusunda kullanılarak sinerji oluşturması ve şehri öne çıkartma konusunda katkı sağlaması gerekir. Sosyal olarak entegrasyonu sağlayan ailesi ve mahallesi bir arada olan şehir zaten kolayca katma değer üretmeye başlamış olur. İnsan merkezli olan birlik ve beraberlikle beraber  dayanışma ve kardeşlik de oluşturulsa, şehrin fotoğrafında herkes, “Ben bu fotoğrafın içerisindeyim” diyebilecektir. Böylece insanlar şehrin sakini değil sahibi olurlar.

 Malatya'nın kültürel mirasıyla ilgili ne gibi çalışmalar yapmayı hedefliyorsunuz?

Bildiğiniz gibi halen başkanı bulunduğum Battalgazi Belediyesi'nde, kültürel mirasın korunması ve yaşatılması konusunda önemli çalışmalara imza attık. Türkiye'de ilk kültür envanterini yapan belediye de Battalgazi Belediyesi olmuştur. Kültürel eserlerin korunması yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında rol-model olmuş bir belediyeyiz. Ayrıca Osmanlı, Büyük Selçuklu, Hitit ve Urartu dönemlerine ait eserlerin hepsini ayağa kaldırdık. Şimdi bunu tüm Malatya'ya yayarak kültür rotaları oluşturacağız. Turizm destinasyonu açısından şehrin gelirinin ve turist sayısının arttırılması noktasında projelerimiz var. Bunun için 5 kültürel rota belirledik. Dünyanın 7'inci harikası olan Nemrut rotası bunlardan birisidir. Gelen turistin 5 günlük bir destinasyonunu, o bölgede gezip göreceği yerlerin belirlenmesi kültür ve turizm rotalarıyla o bölgelerin daha çok gelişmesi ve zenginleşmesi noktasında katkı sunacaktır. Böylece Malatya'nın kültürel tarihi mirasları korunacak, şehrin ticareti canlanacak, bölge halkı da gelir elde edecek.

 Malatya denilince akla ilk gelen kayısıdır. Bununla ilgili ne gibi çalışmalarınız olacak?

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 75'i Malatya'dan karşılanmaktadır. Kayısının Malatya'ya 300-350 milyon dolarlık bir getirisi bulunuyor. Yeterli şekilde şehre katma değer ve girdi sağlamak için kayısının pazarlama, entegrasyon ve ürün çeşitlendirilmesi noktasında çalışmalar yapılacak. Lisanslı depoculuk konusunda iyileştirmelerin önünü açarak, kayısının Malatya'ya 2 milyar doların üzerinde katma değer sağlaması için mücadele vereceğiz. Bu; şu anki girdinin yaklaşık 7 katıdır. Bu da Malatyamızın, kayısı üzerinden 7 kat daha zengin bir şehir olması demektir. Meyve suyu, marmelat, konsantre kayısı suyu gibi ürün çeşitlendirmelerinin yapılabileceği entegre tesisler kurarak, girişimcileri de teşvik edip destekleyeceğiz.

 Sayın Gürkan, geçtiğimiz günlerde MİAD'ın İstanbul'daki toplantısına katılarak, “Malatya'yı marka şehir değil, kimlikli şehir yapacağız” mealinde bir açıklamanız olmuştu. Konuyu biraz açar mısınız? 

Marka, ticari anlamda önemli bir değerdir. Ancak biz marka şehir yerine kimlikli şehir demeyi daha çok tercih ediyoruz. Çünkü marka yeri gelince birine devredilebilir. Birine satılabilir ve artık onun unvanı olabilir. Ama kimlikler kişiye hastır. Yöreye hastır. İle hastır. Ülkeye hastır. Bu anlamda kimlik kavramını daha çok önemsiyoruz. Şehirleri değerlendirirken şehirlerin hafızasına ve belleğine de önem vermemiz gerekir. Belleği ve hafızası olmayan bir insan düşünün. O insana meczup dersiniz. Eğer şehirlerimizin de belleği ve hafızası yoksa o şehirler de meczup şehirlerdir. Kadim bir kültürü orada ifade edemezsiniz.

 Sizin yönetiminizdeki Malatya Büyükşehir Belediyesi nasıl olacak?

Yerel yönetimleri sadece belediye meclis üyeleriyle yönetemeyiz. Şehir meclisi oluşması lazımdır. Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kanaat önderleri, birlikler, eczacılar birliği, mühendisler odaları, barolar birliği gibi temayüz etmiş, insanlardan oluşan bir şehir meclisi oluşması lazım. Herkesten Malatya'ya sahip çıkmasını bekliyoruz. 50 kişilik meclis olacak. Bu 50 kişilik mecliste üst yönetimde danışma encümeni dediğimiz bir birlik olacak. Bunların da tüzüklerini hazırlattım. İçerisine menfaat, ticaret, siyaset girmeyecek. Bu meclisin içerisine bürokraside atama işi girmeyecek. 

 Malatya'nın tamamını kucaklayacak bir göreve talip oldunuz. Dolayısıyla memleketimize ve insanımıza bakış açınızı da merak ediyoruz.

Ben siyasi angajman içerisinde olan biri değilim. Taassubun, fanatizmin, bağnazlığın ve tutuculuğun bir memlekete fayda getiremeyeceğini yakinen bilen biriyim. Bir gönüle girebilirsek ne mutlu bize. Fikirlerin farklılığı o memleketin zenginliğidir. İnsanlar doğarken kendilerine farz olan görevlerle doğuyor. Haram ve helali gözetip görmek şeklinde görevlerimiz vardır. Diğer taraftan annesine, babasına, çocuklarına, komşularına, eşine akrabalarına karşı görevleri vardır. Bir de yaşadığı topraklara karşı farz olan görevleri vardır. Eğer siz orman olmak istiyorsanız değişik ağaçlar olacak. Meyve bahçesi olmak istiyorsanız değişik meyveler olacak. Çiçek bahçesi olmak istiyorsanız değişik çiçekler olacak. Farklı görüş ve düşünceleri de değerlendirmemiz ve saygılı olmamız gerekiyor. Herkes, bu memleket için, elini, parmağını ve vücudunu taşın altına koyacak. Bizim hesabımız ikbal, istikbal ve menfaat hesabı değil. Bizim hesabımız “Gelecekteki insanlara neler bırakabiliriz?” hesabıdır. Nefsimizi tatmin etme hesabı içinde değiliz. Hepimiz bu sorumluluğu almak zorundayız. Bundan sonra da gerek bürokraside, gerek siyasette, özellikle Malatya ölçeğinde “Ben yaptım oldu” diyerek, hayalle, gereksiz şeyleri yapılmayanı yapıldı gibi göstererek hiç kimsenin bir yerlere varamayacağını bundan sonra da göreceksiniz. Herkesin birbiriyle tanıştığı, kaynaştığı bir şehir tasavvur ediyoruz. Şehrimiz kimlikli olacak. Hacı Bektaş-ı Veli'nin dediği gibi ‘Bir olacağız, iri olacağız ve diri olacağız.” Bayrağımızın dalgalanması için bu ülkeye borcumuzu ödemek için gerekirse canımız pahasına çalışacağız. Bu bizim sorumluluğumuzdur.

 Saygıdeğer başkanım, son söz olarak, bu yerel seçimin atmosferiyle ilgili görüşlerinizi de almak isteriz.

Fesatlar, fitne olan adamlar bu düzeni bozmak için her türlü entrikaları çevireceklerdir. Ama bu millet öyle necip bir millet ki buna müsaade etmeyecektir. Önümüzdeki seçimin hayırlara vesile olması dileğiyle herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!