dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.84
  • ALTIN
    2440.5
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63941.69$

'Her geçen gün güçlü bir ülke oluyoruz'


'Her geçen gün güçlü bir ülke oluyoruz'
Malatya’da cumhuriyetin 96. yıl dönümü kutlandı. Hava muhalefeti nedeni ile kutlamalar kongre kültür merkezinde yapıldı.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 96. yıl dönümü Malatya da coşkuyla kutlandı.Malatya Valiliği tarafında tarafından 15 Temmuz Millet Meydanında kutlanması planlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 96. yıl dönümü kutlama programı hava muhalefeti nedeniyle Kongre Kültür Merkezinde düzenlendi.

TÖRENE KATILANLAR

Törene Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkan Selahattin Gürkan, 2. Ordu Kurmay Başkanı Mahmut Altun, adli erkan emniyet, siyasi partiler, kamu kurum ve kuruluşları, Şehit yakınları ve gaziler ile okullar katıldı.

1_536

 

"YA İSTİKLAL YA ÖLÜM"

Kongre Kültür Merkezinde düzenlenen programda saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Burada günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Malatya Valisi Aydın Baruş, "Tarih boyunca kurduğu devletler ve inşa ettiği medeniyetlerle üç kıtada derin izler bırakmış, tüm dünya milletlerine mertlik, yiğitlik, cesaret, vatanseverlik, hak ve adalet kavramlarının anlamını öğretmiş Aziz Türk Milleti'nin evlatları olarak, Cumhuriyetimizin 96'ıncı yılına ulaşmış olmanın gururunu, heyecanını ve sevincini hep birlikte yaşamaktayız. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Binlerce yıllık tarihi boyunca, yabancı güçlerin hakimiyetini asla kabul etmeyen ve varlığını daima bağımsız bir devlete sahip olarak devam ettiren milletimiz, 19 Mayıs 1919 yılında, Gazi Mustafa Kemal'in liderliğinde başlattığı İstiklal Savaşı'yla dünyanın en güçlü devletlerine meydan okumuştur. Anadolu'nun dört bir tarafında, Türk Milleti'nin “Ya istiklal Ya Ölüm” parolasıyla yaktığı bağımsızlık ateşi, karanlık günlerde bizlere yol gösteren ışık olmuştur. 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin Cumhuriyetin ilanıyla, Anadolu ve Rumeli topraklarında yepyeni bağımsız bir devlet doğmuştur. Bu devletin adı Türkiye Cumhuriyeti'dir. 29 Ekim 1923, geri kalmış gördüğü toplumları egemenliği altında yönetme ayrıcalığına sahip olduğunu düşünen sömürgeci güçlere karşı, karakteri bağımsızlık ve özgürlük olan büyük bir milletin verdiği tarihi bir cevaptır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edilişi, yeis içerisinde kurtuluş ümidi bekleyen dünyanın mazlum milletlerinin sömürgeci ve mandacı güçlere karşı verdiği istiklal mücadelelerine yol gösterici olmuştur" dedi.

2_385

BERABERLİĞİMİZİ HAZMEDEMEYEN ŞER ODAKLARI VAR
Tarih boyunca olduğu gibi bugün de Türk Milleti'nin Anadolu toprakları üzerindeki hakimiyetini ve birlik, beraberlik içerisinde yaşamasını hazmedemeyen şer odaklarının olduğuna vurgu yapan Vali Baruş, “Türkiye'nin her geçen gün güçlü bir ülke olmasını ve dünyanın mazlum milletleri için umut kaynağı haline gelmesini istemeyen dış güçler, Bu vatan toprakları üzerinde onurlu bir şekilde yaşamanın değerini bilmeyen, özgürlük ve bağımsız bir ülkede hayat sürmenin bedelini ödemek istemediği için egemen güçlerin vesayeti altında yaşamaya razı olan köle ruhlu işbirlikçileri varlıklarını devam ettiriyorlar. Bunun en bariz örneğini 15 Temmuz 2016'da yaşadık. Milletimizi ve iradesini esaret altına almak için, milletimizin silahlarıyla yine milletimize hayasızca saldıran FETÖ hainlerinin düzenlediği darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kaldık. Bu millet ne kadar asil bir millet olduğunu bir kez daha tüm dünyaya ispatladı. Atalarının manevi mirasının kalplerine nakşettiği bağımsızlık ruhuyla ayağa kalktı ve İstiklal Mücadelesinde olduğu gibi, bu milleti ve iradesini esir almak cüretine kalkışanlara bedelini en ağır şekilde ödetti. Ne mutlu bizlere ki, İstiklal Savaşımızı zafere ulaştıran milli mücadele ruhu bugün de dimdik ayaktadır" şeklinde konuştu.

"MALATYA'DAN SELAM OLSUN"
Türk Silahlı Kuvvetlerinin 30 yıldır bu ülkü bölmek isteyenlere karşı mücadele verdiğini belirten Vali Baruş, "30 yılı aşkın süredir, ülkemizi ve milletimizi bölmek isteyen PKK/KCK bölücü terör örgütüne diz çöktüren askerimizin, jandarmamızın, polisimizin verdiği cansiperane mücadeledeki azim, Sınırlarımızın ötesinde; Irak'ta, Suriye'de, yuvalandıkları terör mevzilerinden, ülkemize ve insanımıza saldıran, işgal ettikleri bölgelerde etnik temizlik yaparak bölgeyi yaşanmaz hale getiren PYD/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin verdiği amansız mücadeledeki kararlılık İstiklal Harbi'ndeki milli mücadele ruhunun Türk Milleti'nin benliğinde yer ettiğinin en açık göstergesidir. Bugünlerde, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Suriye'de, Fırat Kalkanı ve Zeytindalı Harekatlarıyla Fırat'ın batısında, Barış Pınarı Harekatıyla Fırat'ın doğusunda, Terör örgütlerini bir bir dağıtarak ülkemizi büyük bir tehdit altında kalmaktan kurtaran, bölge halkına Türk Milleti'nin şefkat elini uzatarak tüm dünyaya insanlık dersi veren Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve Mehmetçiğimize Malatya'dan selam olsun" diye konuştu.

2_387

CUMHURİYET BAYRAMI İLÇELERDE DE KUTLANDI

 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Malatya'nın Darende, Hekimhan ve Arguvan ilçelerinde de yapıldı.29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 96 yıl dönümü Malatya'nın Darende ilçesinde de coşku ile kutlandı.Hacı Hasan Akyol çarşısında, Kaymakam Malik Çalışır, Garnizon Komutanı Ali Köse ve belediye başkanı İsa Özkan'ın halkın ve öğrencilerin bayramını kutlamasından sonra saygı duruşu ve İstiklal marşı okundu.Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Kaymakam Malik Çalışır yaptı Çalışır, "Büyük Atatürk'ün önderliğinde tüm imkansızlıklara rağmen büyük inanç ve kararlılıkla yürütülen kurtuluş savaşımız tarihte eşine az rastlanır bir zaferle sonuçlanmıştır. Bu zafer Cumhuriyetle taçlandırılarak tarihimizin dönüm noktalarından biri olarak tarihe geçmiştir” ifadelerini kullandı.Çalışır, “ Kıymetli Darendeliler, üzerinde durduğumuz bu toprak dünya coğrafyalarında hiç görülmemiş kadar kanla sulanmış topraktır. Her birimiz bunun bilincinde olarak bu topraklar üzerinde durmalıyız. Yaşadığımız bu zorlu coğrafyada var olabilmenin büyümenin mutlu ve güçlü olmanın temel unsuru birlik ve beraberlik bilincine sahip olmaktır “dedi.Kaymakam Çalışır'ın konuşmasından sonra şiirlerin okunması ödül töreni ve geçit töreninden sonra kutlamalar son erdi.Kutlamalara, Kaymakam Malik Çalışır, belediye başkanı İsa Özkan, Garnizon Komutanı Ali Köse, Cumhuriyet Savcısı Cahit Şar, Milli Eğitim Müdürü Fevzi İnce, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

1_540
HEKİMHAN'DAKİ KUTLAMALAR
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya'nın Hekimhan ilçesinde de törenle kutlandı.Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, İlçe Kaymakamı Ahmet Özdemir'ın makamında kabulü ve Sakarya orta öğretim okulu bahçesinde törenle başladı. Programa; İlçe Kaymakamı Ahmet Özdemir ve Belediye Başkanı Turan Karadağ ile birlikte mülki erkan ve vatandaşlarda katıldı.Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ilçe kaymakamı Ahmet Özdemir yaptı, Özdemir yaptığı konuşmada, “Bugün, ebediyete kadar yaşayacak olan devletimizin, yönetim sisteminin adının konduğu gün olan, 29 Ekim 1923 tarihinin 96. yılını kutluyoruz. Bu gün, Büyük Türk Milletinin, büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk 'ün önderliğinde kenetlenerek, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun, tüm dünya ya ilan ettiği günün yıl dönümüdür. Cumhuriyet Bayramını kutluyoruz” dedi.Program, okulların hazırladıkları gösteriler ve şiirlerin ardından son buldu.

3_225

ARGUVAN'DAKİ KUTLAMALAR
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Malatya'nın Arguvan ilçesinde de coşkuyla kutlandı.İlçede 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Kaymakamlık makamında ilçe Kaymakamı Abdullah Şahin'in tebrikleri kabul etmesiyle başladı.Program konferans salonunda devam etti. Kutlama programına İlçe Kaymakamı Abdullah Şahin, Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Yay, İlçe Jandarma Komutanı Ali Ayva, İlçe Emniyet Amiri Okan Gündüz, CHP İlçe Başkanı Ulaş Çopur, Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, daire müdürleri, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşlar katıldı. Vatandaşların bayramını Belediye Başkanı Kızıldaş ile birlikte kutlayan Kaymakam Şahin, günün anlam ve önemi ile ilgili yaptığı konuşmada “ Atatürk'ün önderliğinde büyük Türk Milletinin birlik ve beraberliği ile Cumhuriyet ilan edilmiştir” ifadelerini kullandı.Programa şiirlerin okunması, yarışmaların yapılması ve yöresel türkülerin söylenmesi ve halk oyunları ile devam edildi. Yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Programın bitiminde ise öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar davul ve zurna eşliğinde birlikte halay çekti.

1_541

CHP, ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNDU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanlığı tarafından, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.CHP İl Başkanı Enver Kiraz, çelenk sunumundan sonra yaptığı konuşmada, “Bugün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı en büyük armağan. Bugün Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadesiyle en büyük bayram kutlu olsun. Bütün halkımızın Cumhuriyet Bayramını öncelikle yürekten kutluyoruz. Cumhuriyetin kuruluşunda hep söylüyoruz, bir kurtuluş aşaması birde kuruluş aşaması var. Kurtuluş aşamasının temelinde 19 Mayıslar var, Sivas Kongreleri var, Amasya Genelgesi var, Erzurum var ve birçok cephe var, birçok savaş var. Tüm bunlar yokluk içindeki bir ülkenin bütün unsurlarıyla bir araya gelerek dini, dili, ırkı, mezhebi ne olursa olsun herkesin birleştiği herkesin bütünleştiği ve ülkesinin bölünmez bütünlüğüne sahip çıktığı bir kurtuluş süreci. Daha sonrasında yeniden küllerinden doğan yeni bir devlet laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti. Tabi buda yeniden kuruluş süreci. Yeniden kuruluş sürecinin temelinde elbette ki Cumhuriyet var. Ama dediğimiz gibi nasıl bir Cumhuriyet laik, demokratik bir Cumhuriyet. Laik olması şu açıdan önemli herkesin inancı özgürce yaşadığı hiç kimsenin birbirine baskı yapmadığı ve devletle din işlerinin keskin hatlarla birbirinden ayrıldığı bir sistem. Demokratik olması şu anlamda önemli tabi. Cumhuriyet olabilir ama herkesin kendi özgür iradesiyle kendi yöneticilerini seçiği ve bu özgürlüğün bu insanlara tanıdığı bir anlayıştadır. Dolayısıyla değerli dostlar bu Cumhuriyet hep biliyoruz ki hep bir yokluk içerisinde kuruldu, birçok yoksulluk içerisinde kuruldu. Ama bir inanç bu gün yükselmeye devam etti ve bugün 96. yılını kutlamanın onurunu, gururunu bize yaşatıyor. Tabi biz bunu bu Cumhuriyeti bu onuru, gururu bize yaşatan başta ülkemizin kurucusu Cumhuriyetimizin kurucusu bu ülkedeki bütün unsurlarının temelinde altında imzası olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü şükranla minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

2_388

"PARTİMİZ HER TÜRLÜ TERÖR ÖRGÜTÜNÜN KARŞISINDA OLMUŞTUR"
CHP'nin her zaman terörün karşısında olduğunu vurgulayan kiraz, "Herkes şunu bilsin ki Cumhuriyet Halk Partisi de Mustafa Kemal'in ikinci büyük eseridir. Biz büyük eseri Cumhuriyete de ikinci büyük eseri Cumhuriyet Halk Partisi'ne de sahip çıkıyoruz. Peki, Cumhuriyet Halk Partisi herkes şunu bilsin ki bu ülkenin en büyük teminatıdır. Cumhuriyet Halk Partisi bu ülkenin bölünmez bütünlüğünden yanadır. Cumhuriyet Halk Partisi ne olursa olsun her türlü terör örgütünün her zaman karşısında olmuştur. Karşısında olacaktır.” diyen Kiraz, daha sonra konuşmasını özetle şöyle tamamladı:” Cumhuriyet Halk Partisi hiç bir zaman emperyalizme teslim olmamıştır. Bugünde ne Amerika'ya ne Rusya'ya ne emperyalizme temsil olmaz. Bu düşüncelerle değerli dostlar Mustafa kemal Atatürk'ün bizlere çizdiği yolda hem Cumhuriyetimizi hem partimizi güçlendirmeye ve bu ülkede sıkıntılı bir sürece geçtiğimiz bu dönemde yine Cumhuriyetin kuruluşunda ne yaptıysak herkesle kol kola gireceğiz bu şemsiyeyi büyüteceğiz. Bu şemsiye altında hep birlikte ekonomimizde dış politikamızda eğitim sistemimizde güzel bir ülke kurma yolundaki anlayışımızı da hep birlikte ortaya koyacağız. Ben bu düşüncelerle bir kez daha yaşasın Cumhuriyet diyorum. Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk diyorum. Yaşasın bağımsızlık yaşasın özgürlük yaşasın naif demokratik Türkiye Cumhuriyeti Devleti diyorum hepiniz saygı ile selamlıyorum" diye konuştu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!