dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.08
  • ALTIN
    2298.7
  • BIST
    8995.8
  • BTC
    70787.23$

HER ŞEYİN BAŞI ‘SAĞLIK’


HER ŞEYİN BAŞI ‘SAĞLIK’
Narin

 

Aylardır tüm dünyadaki herkes gibi ben de aynı konu etrafında dönüp dolaşıp kalıyorum. Son zamanlarda yakın çevremdeki insanların da Covid pozitif olmasıyla beraber çember daralıyor diye düşünüyordum. Ta ki dün verdiğimiz test sonucunda canparemin de pozitif olduğunu öğrenene kadar. Beynimden ve kalbimden geçen tüm duyguları bir kenara sıyırıp mantığımla hareket etmeli ve en doğru yolu bulmalıydım. Bir yandan İzmir'deki depremde olan biteni takip ederken, öte yandan içimde kopan fırtınalarla baş etmeye çalışırken mantıklı davranmak hiç de kolay olmuyordu. Ama yapmam gerekiyordu. Pandeminin ilk günlerinden beri insanlara virüsten korunmak için nasıl beslenmeleri gerektiğini anlatan bir insan olarak iş başa düşünce ‘ virüsle enfekte olunca ne yapıyorduk' diye kendime sormadım değil. İnsan böyle bir durumla karşılaşınca gerçekten ne yapacağını bilemiyormuş. Sonra arayan soran dostlar bir şeyler önermeye başladı. Hepsinden Allah razı olsun. Bildiklerim ve yeni öğrendiklerimin ışığında anneciğim için bir Covidle Mücadele Planı oluşturdum. Oturdum ne zaman ne yiyeceğini yazdım. Bunu sizlere de öneririm çünkü yazmak zihninizi toplamanıza yardımcı olur ve iyi hissettirir. Sanırım şu anda bu yüzden bu satırları yazıyorum.
Geçenlerde bir ders esnasında hocamız ‘sağlık' kavramının tanımını yapıyordu. Sağlık demek tam bir iyilik hali demek. Fizyolojik, psikolojik, sosyal… Aklınıza ne gelirse her açıdan iyi olan insan sağlıklı insan demek oluyor yani. Durdum düşündüm, içinde bulunduğumuz süreçte hangimiz sağlıklı olduğumuzu iddia edebiliriz ki? Soran olursa ‘iyiyim' diyoruz, bu kadar.
Neyse biz planımızı yaptık. Uygulamaya koyulduk. Zerdeçal, zencefil, sarımsak, propolis, kefir, yoğurt gibi besinler bu listenin olmazsa olmazları. Ve tabii ki doktorumuzun verdiği ilaçlar… Dünden beri arayanların yarısı anneme Covid için verilen ‘Favicovir' isimli ilacın yan etkilerini anlatıp sakın bu ilacı kullanma diyor. O da şaşkın vaziyette ‘kullanmasam mı' diye soruyor. Ben tabii ilk iş olarak tanıdık doktorlarla iletişime geçtim. Bütün doktorlar ‘muhakkak kullanın' diyor. Tabii ki her ilaç gibi onun da yan etkileri mevcut ama virüsün vücutta çoğalmasını engellemek istiyorsak bu ilacı kullanmak şart. Henüz bir aşı bulunmadığına göre, tedavi bu yönde ilerlediğine göre bizler doktorlarımız ne diyorsa onu uygulamak zorundayız. Yanında bitkisel ürünlerle, vitamin, mineral destekleriyle bu virüsle baş edeceğimize inanıyorum, inşallah.
İnsanın başına gelince gerçekten ne yapacağını şaşırıyormuş. Ama en zorlandığımız nokta evde izole olma durumu. Çünkü benim testim negatif çıkmasına rağmen Covid belirtilerim mevcut. Hal böyle olunca babamı da korumak gerekiyor. Üç kişi koca evde ne yapacağımızı bilemedik ama sistem düzene oturdu galiba. Bu süreçte önce devlet hastanesi, ardından İl Sağlık Müdürlüğü ve aile hekimlerimiz tarafından arandık. Bu şekilde ilgilenmeleri gerçekten takdire şayan. İki gündür doktorlarımıza, sağlık çalışanlarımıza ve devletimize daha fazla dua eder olduk. Rabbim hiçbirinin tırnağını taşa değdirmesin.
Bu sıralar kalbimi acıtan diğer bir olay ise İzmir depremi. Kalplerimize bir ok gibi saplandı resmen olup bitenler. Yakın zamanda bu afeti yaşayanlar olarak İzmirli kardeşlerimizle hemhal olduk. Rabbim her birinin sabrını artırsın. Vefat edenlere rahmet, kalanlara sabırlar ihsan eylesin.
Ne demiştik; her şeyin başı sağlık. Bu dünyada insanın sağlığı olmayınca hiçbir şeyin bir anlam ifade etmediğini başımıza gelen imtihanlarla daha iyi anlıyoruz. Gerçekten sağlıklı olmak, bu şartlarda mümkün mü bilmiyorum. Ama elimizden geleni yapmakla mükellefiz. Başta kendimiz, ardından sevdiklerimiz için.

Sağlıklı günler dilerim.

Diyetisyen İrem ERCAN

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!