dore okulları
Malatya
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    34.59
  • ALTIN
    2385.9
  • BIST
    10062.52
  • BTC
    59948.38$

Huduti Toprak'ı oyalamaya çalıştı


Huduti Toprak'ı oyalamaya çalıştı
15 Temmuz gecesi yaşananlara ilişkin müşteki sıfatıyla ifade vereb Malatya Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, gece boyunca 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin Vali Mustafa Toprak'ı operasyon yapmaması için oyalamaya çalıştığını söyledi
Narin

Urhal ifadesinde, FETÖcü askerlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hayatta oluşu ve diğer ordu komutanlarının bu kalkışmaya destek vermemesi sebebiyle tereddüt yaşadığını söyledi.

 

HABER MERKEZİ ÖZEL 

 

Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Malatya'da oldukça hareketli dakikalar yaşanmıştı. İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Durhal, 2. Ordu ve 7. Ana Jet Üssü'nde darbe gecesi ve sonrasına ilişkin müşteki sıfatıyla ifade verdi.  Urhal savcılık ifadesinde, FETÖcülerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hayatta oluşu ve diğer ordu komutanlarının bu kalkışmaya destek vermemesi sebebiyle tereddüt yaşadığını söyledi. Urhal, darbe girişiminin başarısız olması halinde FETÖcü militanların kendini kurtarmaya giriştiğine vurgu yaptı. 

 

ÖZEL NUMARADAN ARANDIM 

15 Temmuz gecesi saat 22.30 sularında Terör Şube Müdürü Hakan Yıldırımoğlu tarafından arandığını belirten Müdür Urhal, darbe girişiminden bu şekilde haberdar olduğunu anlattı. İstanbul ve Ankara'daki köprülerin ordu tarafından tutulduğunu televizyondan öğrendiğini söyleyen Urhal, “Darbecilerin bazı kamu binalarını bombaladıkları, Gölbaşı'nda Özel Harekat Birimini bombaladıkları, orada birçok ölü bulunduğu gibi haberleri gördüm. Tam bu sırada saat: 23.00 sıralarında cep telefonumdan bilinmeyen bir numaradan arandım. Telefonu açtığımda karşıdaki şahıs kendisinin Genelkurmay'dan aradığını, ordunun yönetime el koyduğunu, karşı gelinmemesini içerir mahiyette sözler sarf edince bende sert bir şekilde ‘sen kimsin kardeşim önce kendini tanıt, rütben ne, konumun ne' diye çıkıştım. Karşıdaki şahıs afalladı ve sadece emri iletmekle sorumlu olduğunu söyleyerek telefonu kapattı” dedi. 

 

HUDUTİ'NİN OYALAMA TAKTİKLERİ 

Malatya Valisi Mustafa Toprak ve Jandarma Alay Komutan Vekili Yarbay Şahin Kaplan ile birlikte Valilikte buluştuklarını belirten Müdür Urhal, tüm tedbirleri gözden geçirerek birimleri haberdar ettiklerini söyledi. Urhal, “Bu süreçte şehrin önemli giriş ve çıkışları ile havaalanı ve kışla girişlerinin tutulması kararlaştırıldı. Daha sonra belediye araçlarıyla buraların girişleri tutuldu. Bu işlemlerin hepsi 16 Temmuz saat 1'e kadar tamamlandı. Cumhuriyet Başsavcımız da adli anlamda tüm emileri verdi, gözaltı kararlarını aldı. Bu süreçte Vali Toprak, 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'yle irtibat kurmaya çalıştı ancak bir türlü görüşme sağlanamadı” dedi. Gece boyunca Huduti'nin Vali Toprak'ın yapmak istediği operasyonu durdurmaya çalıştığını söyleyen Müdür Urhal, “Her seferinde bir pürüz var, olay kontrol altında biraz bekleyelim dedi. Tam bu sırada istihkam alayından iki adet ağır makineli silahı bulunan ZPT tabir edilen zırhlı araçların çevre yolundan hızla 2. Orduy'a doğru geldiklerini öğrendik, bunun üzerine tüm ekiplere gelebileceği istikametlere bariyer kurmalarını, yolları kapatmalarını ve bu araçların kesinlikle geçirilmemesini söyledik. Kamyon ve iş makineleri ile özel araçlarla yollar kapatıldı” şeklinde anlattı. 

 

LİSTEYİ SORARAK BİLGİ ALMAK İSTEDİLER  

Malatya Valisi Mustafa Toprak'ın 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ile telefonla görüştüğünü anlatan Müdür Urhal, “Vali bey sürekli teslim olunması yönünde ısrar ediyordu. Hatta hem 2. Ordu Komutanı, hem de Avni Paşa Cumhuriyet Başsavcımız ile telefonda görüştüler. Ondan ellerinde bir liste olup olmadığı, eğer liste var ise listede yer alan kişilerin kim olduğunun kendilerine söylenmesini zira orada dost ve düşman kişilerin kim olduklarını bilemediklerini, bunu Başsavcımızın söylemesi durumunda ona göre davranacaklarını ifade ettiler. Ancak Başsavcımız böyle bir listenin bulunmadığını kendilerine iletti. Esasen buradaki amaçlarının sıkıyönetim mesajının ekindeki görev listesinde yer alan kişilerin bizim tarafımızdan bilinip bilinmediğini anlamak istedikleriydi. Zira daha sonra teslim olunduktan sonra kendilerinde de bu listeyi bulduk. Hatta Ordu Komutanı söz konusu o emir mesajının ve ekindeki görevlendirme evrakının üzerine, bu emir kanunsuzdur uyulamaz, şeklinde şerh düştüğünü sonradan arkadaşlardan öğrendim. Buradan anladığım bu kişilerin bizim bu konuda bilgi sahibi olup olmadığımızı öğrenme çabalarıydı” diye açıkladı. 

 

 

VALİ TOPRAK'A SİLAH ÇEKTİLER 

2.Ordu Komutanlığı Karargah girişinde silah çekildiğini söyleyen Dr. Urhal, “ Vali bey 2. Ordu Komutanlığı'na geldi. Burada kendini tanıttı. Ancak adının sonradan Yüzbaşı Kemal Keskin olduğunu öğrendiğim bir kişi,  Efendim size cevap vermekle yetkili değiliz, bize verilen yetki bu, burayı korumakla mükellefiz, siz de bizim emniyetimizi almakla mükellefsiniz, biz de bunu böyle değerlendiriyoruz. İçeriye girmemenizi istiyoruz. İçeriye girmeye çalışmayın, burayı derhal boşaltın, buraya giriş olmayacak' dedi. Bu konuşmaların ardından bu yüzbaşı ‘mevzi alın' diye askerlere talimat verdi. Silahların mekanizmaları çalıştı. Bu esnada olayın farklı noktalara gidebileceğini değerlendirerek, hem onlara teskin edip hem de kendi güvenliğimizi ve emniyet tedbirlerini alan arkadaşlarımızı sakinleştirdik ve alandan ayrılacağımızı söyledik. Olayı sakinleştirdikten sonra bu nizamiyenin önünden ayrıldık” ifadelerini kullandı.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!