dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2325.9
  • BIST
    9072.35
  • BTC
    69952.79$

İL BAŞKANI KİM OLACAK?


İL BAŞKANI KİM OLACAK?
Timur İnce yazdı...
Narin

Malatya yukarı Fırat bölgesi havzası Aspuzu'da kurulmuş mükemmel bir şehir. Bu mükemmel şehir şu sıralar iç siyaset alanında ki hareketliliklere gebe, millet ikinci kez dağ fare doğuracak beklentisi içine girmesinde haksız değil. Birincisi başkan Selahattin Gürkan'ın mütevelli duruşuna odaklanmıştı herkes. İkincisi ise; beklentilerinde istediklerini bulamayınca şehrin siyasi valisi yani AK parti il Başkanı kim olacak formülüne gözlerini çevirdiler bu kez.

“Umut fakirin ekmeği” misali gelen ismin şehrin gelecekle ilgili felsefesine ne katacağı konusunda baş vuracağı prosedürü büyük özveriyle herkes merak ediyor. Çünkü insanların hayatlarının yeniden şekillenmesinde gelecek ismin payının büyük olduğunu söyleyebiliriz.

İl Başkanı olacak kişiler arasında adı geçen aktörler için hem negatif hem pozitif etkilerden daha önemli şeyler elbet göstermeleri gerekir. En önemlisi yıllar yılı siyasette markalar yetiştirmiş Malatya'ya yakışır, şehre yeni bir soluk getirmesi veya tekrar siyasi marka olabilecek özelikler taşıması. Bu güne değin il başkanlığı koltuğunda yer almış isimlerden çok farklı olarak ülkemizi ve dünyayı takip ederken şehrimizin beslendiği entelektüel kaynakların ve rol modeli olarak belledikleri figürlerin varsa pespayeliğini de ortaya çıkarmak olmalı. Her kritik kavşakta siyasi tercihlerini sermaye, iş istihdamı ve şehrin çıkarları doğrultusundan yana kullanacak, bu tercihlerini kullanırken sınıfsal, ideoloji, nitelik yönünde tarafsız bir çizgide durması umarım sorgulanmayacak kadar akil biri olur. Sorgulamak bir yana, bünyesinde çok güçlü ileri dinamikler barındıran -başta AK parti seçmenleri olmak üzere- diğer kitleleri memnun edecek söylemlerle, bir şekilde en uygun dili kullanan Malatya'ya layık politikalarla, bu politikaları yedekleyecek, entelektüel ve fiili bir “birleştirici” yönü kesinlikle bu umutsuz-karamsar havayı güçlü bir siyasi ortama çevirebilir.

Aslında Malatya çok hassas bir siyasi meditasyona sahip.

Bu yönüyle ele almak gerekirse insanların duygu, düşünce, beklenti, talepleri üzerinde kabaca değilde “iktidarın belirlediği sınırları zorlayacak fakat diğer yandan salt uyum gösteren temiz bir siyasetin yapılması, insanların kafasında bu güne kadar kemikleşmiş parti ile ilgili “mevcut (rant-ihale, yandaşçılık vb.) düşünceleri temizleyen bir üslupla” üstelik tüm bu sebeplerin sadece siyasi ahlak dahilinde icra edilmesi, dengeli, adaletli, Malatya'da iktidar ve AK Partiye karşı gelişen tabuların yıkılması için artık çok hayati.

Kendi içerisinde başlayacak bir reform ilimizde yeni bir seferberliğe dönüşeceğine ihtimal veriyorum. Malatya'nın eksiksiz örgütlü yapısı ile enerji ve potansiyellerini heba etmemeleri konusunda bir uyarı olarakta kabul edebilirsiniz. Yeniden başlamanın start çizgisi de... Bıçak gelmiş dayanmışsa kemiğe, insanların çıkış yolu bulma konusunda endişeleri varsa, bunca yıllık emeğin ayak altına alınmaması için giderek şehrimizde kan kaybeden iktidarın insanların içerisinde ki heyecanını öldürmeden, iktidarı yeniden üretecek bir fonksiyon üstlenmeleri konusunda hala şansı varsa... Bu hassas sürecin göze alınması gerekir. Aksi halde zaman ve şartlar bir sonra ki adımda yeterli gelmeyebilir.

Öyleyse il Başkanı değişikliği bu sebeplerden ötürü çok önemli. Belediye Başkanı ve ekibinden umudunu kesmiş Malatya halkının güçlü bir parti başkanına ihtiyaç duyduğunu; değişenin sadece isimler değilde, kafalarda ki düşünceleri de değiştirecek, çelişkilerin ve kayıpların hep aynı olmadığı, hatta mücadele eden, toplumun dilinden anlayan, toplumun içinden gelen bir isimle karşılaşmak isteyen yığınla insanın beklenti içinde olduğunu buradan yazmayı insani bir vazife olarak görmekteyim. Bu beklenti ve sonucunda oluşacak enerjiyi kimse gözardı edemez/etmeye de hakkı yok!

O halde, şu an büyük bir titizlikle gizli tutulan vekillerimizin ceplerinde ki not defterlerine bakalım, saklı tutulan isimlerden biri şayet bu özelikleri tamamlayabilecekse gelmelidir.

Muhtemeldir ki yine eski statik “kim il Başkanı olacak?” tartışmaları ile başlayıp her vekilin kendisine yakın gördüğü tercihi, siyasi kartviziti düşük, Malatya oligarklarına karşı pasif, partinin dilinin ve kadrolarının üstünlüğü altında ezilen, tüm Malatya şehir aygıtından sorumlu olduğunu fark etmeyen, bazı geçmiş yanlış uygulamaların peşinden sürüklenen, “sorumsuzların” sorumsuzluğunu devam ettirmede fren pedalına basmayacak kadar çaylak-acemi tercihleri devam ettirecekse, yada bir danışman etkisinde ya da koltuğa bir memur edasıyla oturacaksa, “bilinçsiz” siyasi tercihler ile “vasıfsız” bir eleman muhteviyatında davranacaksa olmasın daha iyi.

Aynı imtiyazlar ilçe başkanları için de geçerli. İlçe Belediye başkanları emir verecekleri, otoriter, klas, siyasi bir duruşa sahip değil de uzaktan kumanda ile zaplayacakları bir ilçe Başkanı olmasını arzu ettiklerini biliyoruz.

Tüm bu gerekçeleri bir bütün olarak ele aldığımız zaman benzer donanıma sahip kimlikte ki bir isim talebimize rağmen AK Parti Genel Başkan Vekili Prof. Numan Kurtulmuş'un Malatya ziyaretinde bu isimlerden hangisi üzerine “evet” mührünü bastı bilemeyiz. Bastı ise referans olan siyasilerimizin vicdanen ve ruhen çok iyi düşündüklerini varsayıyorum. Lakin siyasi bir hiyerarşi geleneği uygulanmış ise Malatya yine yerinde saymaya devam edecek demektir.

Dolayısıyla bir süre önce kaleme aldığım “Malatya'nın Ömer'i kim” başlıklı yazımda açıktan Cemal Akın'nın bu göreve layık olduğunun altını çizmem, bahsi olan siyasi vizyona yakın olmasıyla alakalıydı. Cemal Akın aldığım istihbarata göre vekillerimizin ceplerinde ki not defterlerinde adı yer almıyor. Siyasi bir döğüş kaygısı mı bu yoksa mevcut siyasi ortamın beraberinde getirdiği ayrıcalıklar denkleminin işlemesi mi? Şehrimizin İçinde bulunduğu şartlar, kurultay süreci ve parti geleneğinden gelen seçilme kriterleri ile uyum politikalarını hepsini değerlendirdiğimizde partinin ve Malatya'nın yeniden inşası için Akın ismi önemli bir fırsattı. Olmadığı ve yer verilmediği taktirde iktidarda değişimi hedefleyen Recep Tayyip Erdoğan'nın doktrinleri ile partiyi ayakta tutmak mücadelesi bakımından bir talihsizlik olarak değerlendiriyor ve görüyorum.

Tekrar mevcut il Başkanı İhsan Koca ile devam edilmesi yönünde ciddi baskılar ve gelişmeler olduğu kulağımıza geliyor. Sebebi: Malatya halkının seçimde Selahattin Gürkan'a aktardığı oy'da ihsan Koca'nın payının olduğunun hesap edilmesi... Halbuki Gürkan'a giden büyük oy sirkülasyonunda Gürkan'ın beklentilere cevap vereceği düşüncesi hakimdi. İhsan Koca ile devam edilecekse eskiye dair çizgisi, benimsedikleri, ve popülist yaklaşımından arınması gerekiyor. Ha arınmazsa ne olur, ilk seçimde AK Parti Malatya'da beklenmedik bir oy çakılması yaşayacaktır. İsterseniz gelecek oran üzerinde ki görüşlerimi de belirteyim. 35-40 arası kadar...

TİMUR İNCE

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!