dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2499.1
  • BIST
    9691.18
  • BTC
    64976.11$

İnönü Üniversitesi Yükselişte


İnönü Üniversitesi Yükselişte
Uluslararası Yeşil Kampüs Değerlendirme Kuruluşu UI Green Metric’in 2018 yılı raporuna göre İnönü Üniversitesi dünyada “Yeşil Kampüs” sıralamasında yükselişe geçti.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA

Uluslararası Yeşil Kampüs Değerlendirme Kuruluşu UI Green Metric'in 2018 yılı raporuna göre İnönü Üniversitesi dünyada “Yeşil Kampüs” sıralamasında yükselişe geçti. 2017 yılında genel sıralamada 469'uncu sırada yer alan İnönü Üniversitesi, bu yıl farklı ülkelerden 32 üniversiteyi geride bırakarak 437'nci sıraya yükseldi.

İÜ TÜRKİYE ÖZELİNDE 17. SIRADA

Dünyada olduğu gibi Türkiye'deki üniversiteleri de yapı/yerleşke, enerji yönetimi, ulaşım, atık yönetimi ve sürdürülebilir çevre eğitimi kategorilerinde değerlendiren UI Green Metric'in 2018 raporunda İnönü Üniversitesi Türkiye özelinde 17'inci sırada yer aldı. Türkiye'deki üniversitelerin değerlendirildiği raporda İnönü Üniversitesinin enerji yönetiminde 2'inci, yerleşkede 5'inci, ulaşım kategorisinde ise 6'ıncı sırada yer alması dikkat çekti. Aynı rapora göre atık yönetiminde 25'inci sırada bulunan İnönü Üniversitesi, eğitimde 27'nci sırada yer alırken su yönetiminde ise 28'inci sırada yer aldı.

ERKUŞ, GREEN METRİC HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

İnönü Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Hakan Erkuş İNÜHABER'e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Green Metric hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hakan Erkuş, dünyada kampüs alanlarının yeşil kampüs çerçevesi içerisinde değerlendiren iki tane kuruluş olduğunu ve bunlardan en önemlisinin “Green Metric Ölçütü” olduğunu söyledi. Erkuş, “Green Metric ölçütü 6 boyuttan oluşuyor. 6 boyutlu olan bu ölçme değerlendirme sistemi iki yıldır üniversitemizde veri gönderiyor, talep ediliyor ve kendisinin de bu 6 boyutuyla değerlendirmesini istiyor.” dedi.

"GELECEKTEKİ ÖĞRENCİLERİMİZE DAHA KULLANIŞLI ALANLAR SAĞLIYORUZ"

Geçen yıl Green Metric ölçütlerine göre İnönü Üniversitesinin 469'uncu sırada olduğunu ve yaptıkları çalışmalar sonucunda 437'inci sıraya yükseldiğini belirten Erkuş, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bugünün ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillerinde yaşam kalitesinden ödün vermeksizin ekonomik büyüme, çevre ve sosyal refah arasındaki dengeyi garanti altına alıyoruz. Üniversitemiz yeşil kampüs çerçevesi içinde bakıldığında çevre ve ekonomik kaynaklarımızı bütün ihtiyaçlarını karşılayıp gelecekteki öğrencilerimiz için daha kullanışlı bir alan sağlıyoruz. Bunları planlarken bizim için önemli olan bir alanda sürdürülebilmesi olmasıdır. Sürdürebilirlik şuan dünyada en önemli konulardan bir tanesi haline geldi. Bir başarıyı yakalamak önemli ama ondan da önemli olan o başarıyı sürdürmektir.” Üniversitenin 7 bin dekarlık bir alana sahip olduğunu, bunun yüzde 80'inin ağaçlandırıldığını kaydeden Erkuş Green Metric'de daha yukarılara çıkmak için neler yapıldığıyla ilgili bilgi vererek “Üniversitemize bakıldığında kişi başına yaklaşık açık alan 45 metre kare olarak değerlendiriliyor. Ülkemizdeki alanlara baktığımızda bile 15 metre kare olarak düşüyor. Dolayısıyla üniversitemiz için önemli bir rakam. Kampüsümüzde bisiklet yolları, öğrenci yaşam merkezi gibi yeni projelerimizi gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.

"KAMPÜSÜMÜZDE İSRAFI EN AZA İNDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Üniversitenin kendi enerjisini kendi üreten, israfın en az olduğu,  yağmur sularının toplandığı ve gri sularını dönüşüme göndererek kullandığını söyleyen Erkuş “Üniversitemiz israf konusunda önemli çalışmalar yapmaktadır. Bunlar 6 boyutu içeren çalışmalardır. Bu boyutlar; alt yapı, eğitim, ulaşım, atık, su, enerji yönetimleridir. Enerjide büyük güneş enerjisi santralimiz var. Bu da 5.2 megabayt güç üretiliyor. Bu hastanemizin elektrik tüketimini yaklaşık olarak yüzde 25'ni karşılıyor. Bu bizim açımızdan önemli bir kaynak. Ayrıca yapmış olduğumuz çalışmalar çerçevesinde en son 2,3 yıldır elektrik tüketimini yüzde 30 civarda azaltmış bulunuyoruz.  Kısacası elektrik konusunda ciddi çalışmalarımız var.” dedi. Önümüzdeki dönemde de enerji tasarrufu çalışmalarının devam edeceğini kaydeden Erkuş şunları dile getirdi: “Lambaların değiştirilmesi, fotoseli lambalara geçilmesi, hatta kampüs içerisinde kademeli aydınlatma sistemi kurulması gibi enerji tasarrufu sağlayacak önemli çalışmaları yine önümüzdeki dönemde de yapacağız. Baktığınızda enerji ile ilgili olarak bunları yaptık. Karbon emisyonu hesapladık kampüste yıllık olarak yaklaşık 46 bin ton civarında karbon emisyonu salınımı olmaktadır. Bunların azaltmasıyla ilgili olarak yine kampüs içersinde akıllı bisikletleri uygulamaya koyduk. Öğrencilerimiz istedikleri zaman bisikletleri telefonundaki uygulamayla açıp kullanıyorlar ve istedikleri yerlere bırakıyorlar. Bu önemli bir çalışmaydı.”

"KARBON SALINIMINI AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ"

Kampüs erişimini, toplu taşımaları kullanmalarını sağlayarak kampüs içerisinde karbon salınımını azaltmayı hedeflediklerini belirten Erkuş, “Isıtma soğutma aydınlatmada tüm bu işlerde enerji tasarrufu olarak yine karbon salınımını daha aşağıya çekmek konusunda hedeflerimiz var.  Atık yönetimiyle ilgili olarak biz de hastanede ortaya çıkan tıbbi atıkları Büyükşehir Belediyesinin tıbbi bertaraf tesislerinde bertaraf ediyoruz. Üniversitemizde ortaya çıkan organik atıkları Büyükşehir Belediyesinin yine organik atıklardan elektrik üreten santrallere gönderilerek orada değerlendiriyoruz. Kâğıt, cam plastik atıkları ayrı ayrı toplayarak bunları değerlendiriyoruz. Tekrar geri dönüşümünü sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı. Bu yıl içerisinde İnönü Üniversitesinde kâğıt, plastik vb. atıkların değerlendirmesi amacıyla farkındalık oluşturmak amacıyla bütün birimlere yazı gönderdiklerine değinen Erkuş, farkındalığı sağlamak amacıyla İnönü Üniversitesi takviminin üzerine ve içerisine yeşil kampüs kapsamı çerçevesinde su, elektrik, kâğıt tasarrufu konusunda bilinçlendirmek amacıyla görsel koyduklarını vurguladı. Erkuş şöyle devam etti: “Kâğıt kullanımını azaltmak amacıyla kâğıtların iki yönünün kullanılması, internet üzerindeki sitelerin kullanılması, kâğıtların daha az sarf edilmesi ile ilgili tedbirlerimizi almış bulunuyoruz. Yine aynı şekilde bakacak olursak su yönetiminde de bu sene 18 senelik kuyumuz var. Scada Sistemi amacıyla şuanda çalışmaları başlattık, ihalesi yapıldı. Program satın alınınca biz artık ne kadar suyu kuyulardan çektiğimizi ve bu çektiğimiz suların nerelere, nasıl sarf ettiğimizi ve hangi kuyuya ne kadar elektrik harcadığımızı daha bilinçli şekilde görmüş olacağız ve orayı yönetmiş olacağız.”

"YEŞİL KAMPÜS TÜM ALANLARI İÇİNE ALIR"

Green Metric'in bir başka boyutunun eğitim boyutu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Erkuş, eğitimde farkındalığın sağlanması amacıyla bölümlerin büyük çoğunluğuna seçmeli ders olarak verimlilik ve sürdürülebilirlik derslerini koyacaklarını belirtti. Yeşil Kampüs'ün sadece kampüsün yeşillendirilmesi, çimlendirilmesi ve ağaçlandırılması olarak değerlendirilmesinin doğru bir algı olmadığını ifade eden Erkuş, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yeşil Kampüs komple bir çalışmadır. Ulaşım, eğitim, atık yönetimi, su yönetimi ve enerji yönetimi birlikte değerlendirildiğinde bir anlam ifade ediyor. Bu seneki Green Metric değerlendirmelerimizde alt yapımız çok güçlü olarak değerlendirildi. Ulaşımda ve enerjide iyi bir konumdayız. Su ve eğitim boyutunu ise geliştirmemiz gerekiyor. Bu konu üzerine biraz daha eğilerek bundan sonraki süreçte daha üst sıralarda kampüsümüzün değerlendirilmesini sağlayacağız.”

"SIFIR ATIK POLİTİKASINI DESTEKLİYORUZ"

Green Metric'te üst sıralarda yer almanın üniversitenin görünürlüğü ve tanıtımı açısından önemli olduğunu fakat olayı tek boyutlu olarak değerlendirmediklerini söyleyen Erkuş, “Kampüsümüzü öğrencilerin sağlıklı ve zevk alarak yaşayabileceği hale dönüştürmek için bu konuyu önemsiyoruz. Verimliliğin, tasarrufun, doğaya ve çevreye saygının oluşturulduğu bilinçli bir öğrenci ve insan topluluğu yetiştirmeyi hedefliyoruz. İleriki dönemlerde üniversitemizi daha yaşanabilir, geleceğe güvenle aktarılabilir bir üniversite haline dönüştüreceğiz.” şeklinde konuştu. Dünyada baktığımızda İnönü Üniversitesinin altyapıda 117'nci, enerji yönetiminde 124'üncü, ulaşımda 197'nci, atık yönetiminde ise 578'inci sırada olduğunu aktaran Erkuş “Türkiye'ye baktığımızda; atık yönetiminde 25'inci, ulaşımda 6'ncı, enerji yönetiminde 2'nci, altyapıda 5'inci sıradayız. Geliştirmemiz gereken üç alan var; Su yönetimi, atık yönetimi ve eğitim.” dedi. “Yeşil kampüs çalışmalarının başarılı ve koordineli bir şekilde yürütülmesi için yeşil kampüs koordinatörlüğü kurmak istediklerini dile getiren Prof. Dr. Erkuş, şunları kaydetti: “Binalarda enerji, su ve atık tasarrufunu arttıracak tedbirler alınması konusunda önerilerde bulunduk ve bunları ileride uygulamaya koyacağız. Led aydınlatmanın arttırılması, güneş olan taraflarda doğal gölgelemelerin sağlanması, çatılarda güneş enerjisi sistemlerinin kurulması ile ilgili çalışmalar yapılacak. Sensörlü musluklar kullanılarak daha az su kullanımı sağlanacak. Ayrıca kâğıt kullanımının azaltılmasıyla ilgili olarak elektronik sistemleri devreye sokuyoruz.”

"SIFIR ATIK POLİTİKASINI UYGULAMAK İSTİYORUZ"

Öğrenci topluluklarıyla birlikte çevrenin temizlenmesi, yeşillendirme, verimlilik konusundaki bilinçlendirilme, enerji tasarrufu ve su tasarrufu konusunda etkin bir çalışma yürüteceklerini belirten Prof. Dr. Hakan Erkuş, “Üniversitemizde yer yer pilot bölgeler seçerek buralarda sıfır atık politikasını uygulamak istiyoruz. Merkezi satın almalar yaparak kırtasiye alımları konusunda tasarruf yapıp kırtasiyelerin kullanımı konusunda iyi bir denetim yapacağız. Böylelikle daha az kâğıt ve toner kullanımı sağlayarak çevrenin daha az kirletilmesini sağlayacağız.” dedi. Malatya yöresine ait has bitkileri belirleyip bunların kampüste ve şehirde yaygınlaşmasını sağlayarak daha az suyla daha az bakımla kendiliğinden yetişen bu bitkileri çoğaltacaklarını aktaran Prof. Dr. Hakan Erkuş, sözleri “Hem bitki bakım maliyetini hem de sulama maliyetini azaltacağız. Böylece daha yeşil ve sürdürülebilir bir çevre ortaya çıkartmak istiyoruz. Yeşil Kampüs projesinde kurumsal varlık yönetimini hayata geçirerek Araştırma Hastanesindeki cihazların daha verimli kullanılması yönünde çalışmalar yürüteceğiz.” diyerek sonlandırdı.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!