dore okulları
Malatya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2402.1
  • BIST
    10260.66
  • BTC
    62718.51$

Kahve hakkında yanlış bildiklerimiz! Günde 400 miligram kafein tüketmek gerekiyor

Kahve hakkında yanlış bildiklerimiz! Günde 400 miligram kafein tüketmek gerekiyor
Kahvenin sağlığa birçok faydası olduğu biliniyor. Kahve, antioksidanlar açısından zengindir ve bu da hücreleri serbest radikallerin hasarından korumaya yardımcı olur. Kahvenin ayrıca kalp hastalığı, diyabet, Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair kanıtlar vardır.
Narin

Kahve ile ilgili bildiğimiz en büyük yanlış, kahvenin uykusuzluk yaptığı. Barista Eğitmeni Naim Koca'nın verdiği bilgiye göre bir bardak koladaki kafein miktarıyla bir fincan kahvedeki kafein miktarı neredeyse birbirine yakın. Ancak bu kafein miktarı vücutta depolanmıyor. Vücuttaki kafein, terleme veya idrar yoluyla 3 saat içerisinde vücuttan atılıyor.

Türk Kahvesi
Telvesi ile ikram edilen tek kahve çeşidi. Bol köpüklüsü en makbul olanı. Yanında su, likör ve lokumla ikram edilir. Tadı, telvesi, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve yanında sunum için servis edilen ikramlıkları ile tadına doyum olmaz. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirmiş. Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, günün her saatinde vazgeçilmez bir hal almış.

Espresso
Espresso için, Türk kahvesinin İtalyan versiyonu da denebilir. Basınçlı suyun 30 saniye içinde sıkıştırılmış kahvenin içinden geçmesiyle elde ediliyor. 1900'lü yıllarda İtalyanların keşfedip dünyaya tanıttığı, basınç gücünden yararlanılarak yapılan hızlı bir kahve demleme yöntemi. Küçük porsiyonlarda servis ediliyor ve oldukça sert bir tadı, yoğun bir kıvamı var. Aroması zengin ve kafein miktarı yüksek. Espresso, 30 ml’lik shot bardaklarında servis ediliyor. Kilo vermeye yardım ediyor, diyabet riskini azaltıyor, içerdiği kafein sayesinde dikkat artırıyor.

Macchiato
Macchiato İtalyancada leke demek. Macchiato yapmak için espresso kahveye biraz süt lekesi koyuluyor. Macchiato bu şekilde yapılıyor; espresso kahve ve köpüklendirilmiş sütle. Espresso kahve, süt köpüğüyle süslenir ve içimi daha yumuşak hale gelir. Hazırlandıktan sonra fincanın tam ortasına doğru hemen hemen 10 – 15 ml süt ilave edilir. Dilerseniz fincana karamel sos ekleyerek caramel macchiato yapabilirsiniz.

Mocha
Espresso, süt ve çikolata ile yapılan, içimi yumuşak bir kahve. Aromalı olarak da içilebilen Mocha'yı hafif bi yemek sonrası içmeniz daha doğru olur. Amerikan menşeli bir kahve olan mocha adını Yemen'in güneybatısında yer alan ve bir zamanlar kahve ihracatıyla ünlenen liman kenti Mocha'dan almış. Şekerli tatları sevenlerin gözde kahvesi olan mochanın en popüler çeşitlerinden biri, beyaz çikolata ile yapılan white chocolate mocha. Buzlu mocha ve buzlu white chocolate mocha, kahvesini soğuk tercih edenlerin gözde içecekleri arasında yer alıyor. Mocha'ya cam bardaklarda servis edilen geleneksel bir kahve diyebiliriz.

Latte
Espresso ve sütle yapılan içimi yumuşak kahve. En çok tercih edilen kahve çeşitlerinden biri olan latte mutlaka çok kaynamış sütle yapılmalı. Köpüğü krema kıvamından uzak, bulutumsu bir yoğunlukta olur. Fincanda servis edilir. Latte yapmak için ilk olarak buharda ısıtılmış süt fincana konur, süte 1 shot espresso eklenir ve son olarak köpük bardağın üzerine eklenerek sunuma hazır hale gelir.

Dünyada en çok tüketilen kahve çeşitleri şunlardır:

  • Espresso: Espresso, espresso makinesi kullanılarak hazırlanan, yoğun ve kremamsı bir kahvedir. Genellikle sade olarak veya süt, şeker veya diğer malzemelerle karıştırılarak tüketilir.
  • Filtre kahve: Filtre kahve, öğütülmüş kahvenin suyla demlenmesiyle hazırlanan bir kahve türüdür. Genellikle bir filtre kahve makinesi kullanılarak yapılır.

  • Türk kahvesi: Türk kahvesi, ince öğütülmüş kahvenin cezvede su ve şekerle birlikte pişirilmesiyle hazırlanan bir kahve türüdür. Köpüklü ve telveli bir kahvedir.

  • Cappuccino: Cappuccino, espresso, süt ve köpüklü sütten hazırlanan bir kahve türüdür. Latte'den daha yoğun bir kıvamı vardır.

  • Latte: Latte, espresso ve sütle hazırlanan bir kahve türüdür. Genellikle süt köpüğü ile servis edilir

  • Mocha: Mocha, espresso, süt, çikolata sosu ve köpüklü sütten hazırlanan bir kahve türüdür.

  • Frappuccino: Frappuccino, soğuk süt, kahve, buz ve diğer malzemelerden hazırlanan bir kahve türüdür. Genellikle kafelerde bulunur.

Bu kahve çeşitlerinin yanı sıra, dünyada birçok farklı kahve çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler, kahve çekirdeklerinin türüne, kavrulma derecesine, öğütülme şekline ve pişirme yöntemine göre farklılık gösterir.

Kaynak: haberturk.com

Derleme: malatyatime.com

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!