dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.03
  • ALTIN
    2325.8
  • BIST
    9090.46
  • BTC
    69869.19$

Kalbimiz çok üzgün...


Kalbimiz çok üzgün...
Timur İnce yazdı...
Narin

 

Bu yazıyı Elazığ-Sivrice merkez üslü 6.8'lik depremde bölgemiz Doğanyol ve Pütürge'nin nerdeyse bütün köy ve mahallelerinde yıkıcı etki altında kaldığımız bir gün sonunda yazıyorum. Korkunç bir travma geçirdik, ciddi bir aleyhte deprem psikolojisi özelikle çocuklarımızın ruh sağlığı üzerinde etkili oldu. Bu doğa felaketi sonunda hayatını kaybeden kardeşlerimiz var, yaralılarımızla birlikte yıkılan evler, o yüzden insanlarımız çok üzgün, kalbimiz çok üzgün.

Sivrice-Doğanyol-Pütürge üçgeninde meydana gelen yıkımda elbet büyük bir zaiyat meydana geldi. Hem devletimiz, hem mahalli idarelerimiz, sivil grupların dayanışma içinde çalışmasına tanık olduk.

Elbet tüm bunlara çok aldırmıyoruz. Oturmuş bir toplum modelimiz var ki gıpta edilir. Çünkü her deprem hikayesiyle birlikte 1939 Erzincan depreminde depremzadelere yardım etmek için bir günlüğüne serbest bırakılan mahkumlar aklıma gelir. Bir günün sonunda fire vermeden cezaevine teslim olan mahkumların bu özeliğine bakılırsa ne kadar feraset sahibi, necip bir millet olduğumuzun tapusu elimizde duruyor zaten.

Bu güne sirayet etmiş birlik beraberlik ruhumuzu kaybetmeden, el ele vererek, tüm çabalarımızla, hep birlikte bu zor, imkansız günleri atlatacacağımızı biliyoruz.

Özelikle komşu ilçemiz Doğanyol'da ciddi bir yıkım yapan depremde bir çok ev yıkıldı, deprem etkisinin en çok hissedildiği merkezlerden biriydi. 4 vatandaşımız acı şekilde göçük altında kalarak hayatlarını kaybettiler. Doğanyol Belediye Başkanı Hakan Bay'ı aradım. Başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerinde bulundum. O da çok üzgündü.

Türkiye'nin her yerinden; Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz, İçanadolu, Doğu ve güneydoğu bölgelerinde, hatta yurt dışında yaşayan insanlarımız depremin ilk saatlerinden itibaren telefon ve internet yoluyla bize ulaşıp yanımızda olanlar... Acılarımıza ortak olmak adına “Buradayız ve üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız” sözlerini duydukça bir daha büyük millet olduğumuz kimliği ortaya çıktı. Açıkçası çok duygulandıran gelişmelerdi bunlar. Manevi yardımlarını bizden esirgemeyen herkese, hepinize çok teşekkür ediyorum. Onlarda çok üzgündü.

Malatya merkezde kamyonculuk yapan bir kardeşim telefonun öbür ucunda ağlamaklı ses tonuyla “Timur abi; 2+1 evimi sesinle paylaşmak istiyorum. Ailece gelin misafirim olun” derken bunu içten söylediğine kuşku etmedim.

Malatya milletvekilleri Öznur Çalık, Bülent Tüfekçi'yi her an arayıp taleplerimizi ulaştırmamız, müsait değillerse bile dönüş yaptıkları, AFAD koordine merkezi Başkanı ile kısa süreli yaşadığım polemikten ötürü sağduyulu yaklaşımı, Pütürge Kaymakamı Recep Aydın'ın tüm köylere eşit şekilde ulaşma çabası, Başkan Recep Tayip Erdoğan'ın devlet erkanıyla birlikte bölgeyi ziyareti, ulusal basında etkili sırf reklam olmasın diye isimlerini zikretmemi istemeyen basın mensuplarının uzaktan komanda ile tüm süreçte yanımızda oldukları yeni bir birlik beraberlik ruhunun sarmalında bulduk kendimizi.

Dünyanın biz insanoğlundan yorulduğu bir gerçeğini de dahil edersek şimdilik bu esefle önemli konuya girmeden onun da bir kalbinin olduğunu, olabileceğini sadece şairler söylüyor ve ancak çocuklar inanmak haricinde her şey globalleşti.

Evin önünde iki günden beri yaktığımız ateş önünde ısınırken bir otomobil ile ticari aracın bizleri ziyaretinin maksatlarının ne olduğunu anlamak için kalkıp yanına gittiğimizde Ankara kökenli “VEREN EL DERNEĞİ”nden geldiklerini, 40 metre kare alanı ısıtabilecek kapasitede elektrikli ısıtıcılarla kapımızı çalmalarından fazlasıyla memnun kaldık.

Modern insan, metropol şehirler, yeni dünya, globalite, teknolojik ortamlar, siyasi entegrasyonlar derken en büyük ve tehlikeli doğa felaketi olan “deprem” gerçeğini aslında sürekli erteledik hayatımızdan. Devlet ve bireyi ilgilendiren bu büyük sorunu görmek için acele etmediğimizden karşılaştığımız sorunlar fazlasıyla sosyal hayatımızı olumsuz etkilemektedir. Sonucunda hayatlarımızın bozulan dengeleri, psikolojik çöküntüler, göçükler altında kaybettiğimiz insanlarımız, tarumar olmuş hayatlar, üzgün kalpler kalıyor geriye.

Bölgemiz; yıllardan beri aktif Doğu Anadolu fay hattının geçtiği rutin güzergah üzerinde yer aldığı tespit edildiği halde geçen her zaman süreci ciddi yıkım etkisi bulunan bu fay hattının tehdidine bizleri yaklaştırmakta.

Çünkü bu tehdide karşı önlem geliştirecek profesyonellerin devreye girmesi gerekmektedir. Bir saniyeliğine de olsa durup bu travmayı yaşamış sesleri dinlemeye... Her şey o kadar hızlı gelişti ki ve her şey zamanın imtihanını bilmeye ayarlı olduğu halde “deprem öldürür” talimatını bölgemizin tamamına süresiz ve sansürsüz asmaları durumunda, insanlarımızın hayatının önemsendiğini kabul edeceğiz. Bilakis bundan sonrası için aynı tehtide karşı önlemlerin geliştirmesine acil bir ihtiyaç olduğu bir riskli dönemdeyiz artık.

İlerleme, mantık, gelişim, sosyal devlet, teknik keşifler derken asırlarca yağmaladığımız dünya ile ilişkilerimizi ancak bu şekilde düzeltebileceğiz.

Yoksa, dünya ile olan ilişkimizi devletimize emanet ettiğimiz acı sonuçlar getiren depremlere karşı önlem geliştirmediğimiz süre dahilinde paranoyak olmuş bir toplum, devletine karşı güven duygusu zedelenmiş insanlarımız, bilimden uzak varsayımlarla hareket eden, ilkel hayat akışı avuçları arasında kaybolacağımızın altını çizmek gerekir.

Son olarak “deprem oldu, bitti, geçti!” mantığını (bu saatten sonra) terk etmeliyiz artık. 6.8'lik sismik depremin peşinden gelen 4-5 şiddetinde dahi olan 600'e yakın artçı şok bize bir şeyler söylüyor. Yorgun yer kabuğu tüm bu zelzele sonucunda sakinleşmediğine göre yeni bir deprem provasını ne kadar hazırız sorusunu yine ve yeniden kendimize soralım? Tekrar üzülmemek için bu sorunun cevabını tamamlamalıyız...

Tüm halkımıza geçmiş olsun....

TİMUR İNCE

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!