dore okulları
Malatya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.92
  • ALTIN
    2397.2
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61263.13$

Kanser gününde kanser açıklaması


Kanser gününde kanser açıklaması
İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, kanserin bireylerde maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açtığını belirtti.
Narin

4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, kanserin dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu ifade etti. Dr. Kemal Şener, “Toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Dünya Kanser Günü her yıl 4 Şubat Günü Kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır. Dünya Kanser Bildirgesi'ne göre ana hedef ‘Kansere bağlı erken ölümlerin engellenmesiyle beraber kanser tanısı alanlarda yaşam oranlarının ve yaşam kalitesinin artırılması' olarak belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) tarafından bu yıl yayınlanan bildirgede önemli noktaların belirlendiğini ifade eden Şener, bu hususlar hakkında bilgi verdi. Şener, “Sağlıklı bir çevre oluşturulabilir, her çeşit iş yeri sağlıklı yaşamı benimsemeye yönelik çalışanlarını motive edici programlar ve politikalar uygulayabilir. Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Kanser önlenebilir, kanser yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmakta ve çevresel faktörler arasında da tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Kanserle mücadelenin en önemli basamağı önleme çalışmalarıdır. Bireylerin kendi özellerinde sağlıklı yaşamı seçmeleri yeni nesillere bırakılacak en güzel hediyedir. Erken teşhis hayat kurtarır, ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Sağlık Bakanlığımızın Sağlıkta Dönüşüm Programı ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup tarama oranlarımız yeni açılan KETEM'lerle birlikte giderek artmaktadır. Bireylerin erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmesi ve erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır. Ulusal Kanser Kontrol Programımızın başarıları temelde halkımızın ve sağlık personellerimizin farkındalığının arttırılmasına bağlıdır. Bugün de şüphesiz ki bu konuda en önemli fırsatlardan biri olup, kanserle mücadelede daha güzel başarılara imza atmamız ümidiyle Dünya Kanser Günü kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!