dore okulları
Malatya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2439.6
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    62858.72$

Karanlık Vâziyetimizde Yûnus’un Münâcâtı: Derin Bir İhtiyâç

Karanlık Vâziyetimizde Yûnus’un Münâcâtı: Derin Bir İhtiyâç
Hayât, bazen bizi beklenmedik dalgalarla sarsar ve karanlık, ümîdümüzü gölgeler. Bu anlarda, Hazret-i Yûnus’un (a.s) derin denizdeki niyâzı gibi, bir ışığa, bir ümîde ihtiyâç duyarız. “Lâ İlâhe İllâ Ente Sübhâneke İnnî Kuntum Minez-Zâlimîn” âyet-i kerîmesi, karanlıkta yol gösteren birer mercan feneri gibidir. Bu yazı, karanlık vâziyetimizde Yûnus’un münâcâtının niçin bizim için hâlâ derin bir ihtiyâç olduğunu keşfetme davetidir.
Narin

ALEYHE BİRLEŞEN UNSURLAR

Arkadaşlarımızla Risâle-i Nûr Külliyâtından Lem’alar isimli eserin birinci lemasını ders yaptık.

Konu, Hazret-i Yûnus (a.s.) ve yaptığı münacat ile alâkalıydı. Hazret-i Yûnus (a.s.) “Lâ İlâhe İllâ Ente Sübhâneke İnnî Kuntum Minez-Zâlimîn” niyâzını ediyor. Yapma sebebi ise denize atılması, büyük bir balığın onu yutması, denizin fırtınalı olması, gecenin dağdağlı ve karanlıklı vaziyeti ve her şeyin Hazret-i Yûnus (a.s.) aleyhinde birleşmesi. Ve nihâyetinde yukarıda saydığım mezkûr âyet ile Yûnus (a.s.)’ın Cenâb-ı Hakk’a iltica etmesi…

HZ. YÛNUS’UN İMTİHÂNI

Üstâd Bediüzzamân, âyet-i kerîmede zikredilen münacatın sır-ı ehadiyet ve nur-u tevhîdden kaynaklandığını ifâde ediyor. Yûnus peygamberin (a.s) ise, bu niyâz netîcesinde kurtulduğunu ve bu niyâzın geceyi, denizi, balığı, Yûnus peygambere (a.s) hizmetkâr yapması, aleyhde olan durumların bir anda lehine dönüşmesi, balığın bir denizaltı gemisi hükmüne geçmesi, denizin fırtınasını dindirmesi, bulutların dağılması ve ayın bir mehtaplı vâziyet almasından bahsediyor.

DENİZDEKİ DUÂ

Şu münâcâtın tesîrini fark ediyor musunuz?

Öyle bir münacat ki, aleyhde olan ne kadar faktör varsa hepsini bir anda lehine çevirdi Yûnus peygamberin (a.s). Bu durum beklenendir. Çünkü bu münacat, sır-ı ehadiyet ve nur-u tevhîdden ortaya çıkmış bir mucîzedir.

Münâcât, yalnızlıkta bir buluşma anlamına gelir. Böylece, Hazret-i Yûnus (a.s)’da tamamen yalnızdı; her türlü destekten, insanlardan, yardımcılardan uzak, tüm tehlikelerle baş başa, sadece Allah’a yönelmişti. Bu çâresizlik ve zorunluluk durumunda, Allah Yûnus (a.s) bu şekilde duâ etmesini buyurmuştu. Ve bu duâ ile, Yûnus peygamber (a.s) aleyhine olan her düşman bir anda onun yardımcısı hâline gelmişti.

DAHA DERİN BİR MUHTÂÇLIK

Üstâd Bediüzzamân hazretleri, Kur’ân’ın anlattığı bu olayla , Yûnus peygamberin macerasını bizlere aktarıyor. Ancak, sonrasında bizim Yûnus peygamberden (a.s) daha çok vahim, daha çok dehşetli, daha çok perişan durumda olduğumuzu ve dolayısıyla bu niyaza ve bu duaya ondan daha çok ihtiyaç duyduğumuzu ders veriyor. Yâni, bu dersi işledikten sonra, Hazret-i Yûnus (a.s) aleyhinde bir araya gelen gece, deniz ve balık gibi bizim de aleyhimize birleşen istikbalimiz, dünyamız ve nefsimizin onun denizinden, onun balığından ve onun gecesinden daha fazla aleyhimize birleştiğini, bizi daha çok tehdit ettiğini ve bizim bu niyaza ondan daha çok muhtaç olduğumuzu öğreniyoruz.

ADIM ADIM İLERLEYİŞ

Eğer bunu derinden hissedemezsek, o zaman bu dersin özünü kavrayamamışız demektir. Ben henüz gafil nefsim yüzünden tam olarak hissedemedim! Allah gafletimi giderip, îmânımı güçlendirsin…

Henüz ders işleyen arkadaşlarımızla birinci lemanın tamamını okumadık. Sindire sindire, adım adım ilerliyoruz.

HÜLASA: Yûnus Peygamberin derin niyazı, zor zamanlarımızda rehberimiz olmaya devam ediyor. Üstâd Bediüzzamân’ın vurguladığı gibi, bu duaya bizim her zamankinden daha fazla ihtiyâcımız var. İlerleyen derslerimizle, bu derin mesajları kavrayıp, hayâtımızda uygulama umudundayız.

Devam edecek…

Selam ve dua ile
Fiemanillah

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 1
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!