dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.03
  • ALTIN
    2424.3
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64195$

Kayısıda 7 bin 500'ün üzerinde hasar ihbarı alındı


Kayısıda 7 bin 500'ün üzerinde hasar ihbarı alındı
Malatya’da günlerdir etkili olan kar yağışı ve soğuk hava kayısıyı olumsuz etkiledi. Özellikle yüksek kesimlerde kayısılarda hasar meydana gelirken hasarın ne derecede olduğu yapılacak çalışmaların ardından netleşecek.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA

Malatya'da günlerdir etkili olan kar yağışı ve soğuk hava kayısıyı olumsuz etkiledi. Özellikle yüksek kesimlerde kayısılarda hasar meydana gelirken hasarın ne derecede olduğu yapılacak çalışmaların ardından netleşecek. 

MARTTA ÇİÇEK AÇAN KAYISIYI NİSANDA KAR VURDU
Dünya kayısı başkenti Malatya'da etkili olan kar yağışı ve don kayısıyı vurdu. Bazı bölgelerde çağla haline gelen bazı bölgelerde ise çiçeklenme dönemindeki kayısı ağaçlarının birçoğu zarar görürken bu durum üreticileri kara kara düşündürüyor. 

1002_233

"KAR YAĞIŞI ÇAĞLAYA ZARAR VERDİ"
Şehirde 60 bin insanın geçim kaynağı olan kayısıdaki son durum hakkında bilgi veren Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 15 gün önce de Malatya'da zirai don hadisesinin gerçekleştiğini ancak tomurcuklanma dönemindeki kayısının fazla zarar görmediğini ifade etti. 
Son günlerde yaşanan soğuk hava ve kar yağışının çağla aşamasındaki kayısıya büyük zarar verdiğini tahmin ettiklerini söyleyen Özcan, son durumun yapılacak hasar çalışmalarının ardından netleşeceğini aktardı.

1003_181

 

"HASARIN HANGİ BOYUTTA OLDUĞU TESPİT EDİLMEDİ"

Özcan, “Meteorolojiden alınan son raporlara göre özellikle bölgede sadece Malatya'da değil Sivas üzerinden gelen bir soğuk hava kitlesi var bu durum bir zirai don gerçekleşeceğini gösteriyor. İnşallah bu gece de sağlıklı bir şekilde atlatırsak, kayısıda ortaya çıkacak hasarı da bundan on beş gün sonra öğreneceğiz. Ondan önceki akşam hava çok kapalıydı, zira don hadisesinin gerçekleşmesi için havanın mutlaka açık olması gerekiyor. Rüzgarın hızının çok yavaş olması gerekiyor. Ondan önceki akşam hava kapalı olması hadisenin ne kadar ve hangi boyutta gerçekleştiğini henüz tespit etmiş değiliz. Ama kısmen ilçelerde rakımın bin 100'ün üstünde olduğu bölgelerde mutlaka hasarlar oluştu. Hasarların boyutlarını bilmiyoruz. Şu ana kadar 700 ila bin 100 rakımları arasındaki bölgelerde henüz ciddi anlamda bir hasar oluşmadı. Dün akşam Malatya merkez dahil olmak üzere Malatya'nın tamamında bir zirai don tehlikesi var. Burada rakım çok önemli zaten önceki gün itibariyle özellikle rakımın bin 200'ün olduğu bölgelerde ciddi anlamda bir kar yağışı gerçekleşti. Kar yağışından bu bölgelerdeki ağaçlar zarar görmüş olabilir bunu da birkaç gün bekleyip, bugün ve yarını da atlattıktan sonra özellikle TARSİM'e gelecek olan ihbarlar, sigortaya alınmış bölgelerden hasar tespiti o zaman sağlıklı bir şekilde ortaya konacaktır. Ama dün itibariyle kayısıda oluşmuş zararı konuşmak çok doğru değil elimizde henüz sağlıklı bir bilgi yok. Bu akşamı atlattıktan sonra ortaya çıkacak tabloyu değerlendirmek gerekir” diye konuştu. 

1005_58

1004_91

ÖTE YANDAN KAYISIDA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DA BAŞLADI

Malatya'da etkili olan kar yağışı ve soğuk havadan olumsuz etkilenen kayısıda hasar tespiti için çalışmalar başladı. 
Dünyanın kayısı başkenti Malatya'da son günlerde etkili olan soğuk hava özellikle yüksek kesimlerdeki kayısı bahçelerine zarar verdi. Zararın boyutunun tespit edilmesi için hasar belirleme çalışmaları yürütülüyor. Hasar tespit çalışmalarının Tarım ve Orman il ile ilçe müdürlükleri ekipleri tarafından yürütüldüğünü belirten Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, "Malatya'da yoğun bir kar yağışı olması nedeniyle özellikle yüksek kesimlerdeki kayısı ağaçları zarar gördü. Soğuk havalarla birlikte etkili olan zirai don da kayısı üreticilerini kara kara düşündürüyor. Üreticilerin mağdur edilmemesi ve mağduriyetin en aza indirilmesi için hasar tespit çalışmaları başladı. İl ve ilçe müdürlükleri şu anda arazide tespitlerini sürdürmektedir" dedi. 

1002_234

DON RİSKİ DEVAM EDİYOR
Oda Başkanı Solmaz, don riskinin devam ettiğini belirterek üreticileri uyardı. Solmaz, "Dağlarda kar olduğu müddetçe hala don riski devam ediyor. Bizim en büyük korkumuz hava sıcaklığının eksi 3 derece ve altına düşmemesi. Çünkü Kayısı çağlası en fazla eksi 1 dereceye kadar dayanabiliyor. Çiçekteyken belki bu kadar da dayanamıyor. Bu nedenle yüksek kesimlerdeki üreteciler için risk daha büyük" diye konuştu. 

1003_182

1003_182

KAYISIDA 7 BİN 500'ÜN ÜZERİNDE HASAR İHBARI ALINDI

Malatya'yı ziyaret eden TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, "Bu yıl Malatya ilinde, tüm tarım sigortası branşlarında, 7 bin 500 adedin üzerinde hasar ihbarı alınmış, yapılan ihbarlarda don ve dolu gibi nedenler, ürünlerde ise kayısı başı çekmiştir” dedi. 

TARSİM İNCELEME YAPIYOR
Kayısı ağaçlarında don ve dolu yağışı ile hasarın oluştuğu Malatya'da incelemelerde bulunan TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Malatya Bölge Müdürlüğünden yetkililerle birlikte Malatya'da çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi. Ziyaretler kapsamında, eksperler ve üreticiler ile bir araya gelerek, meydana gelen hasarlara ilişkin sahada gözlemler gerçekleştiren Satoğlu, değerlendirmelerde bulundu. Değişen iklim koşullarına bağlı olarak şiddeti ve yoğunluğu artan riskler karşısında üreticilerin gelir kaybı yaşamamaları için ürünlerini zamanında sigorta yaptırmalarının her platformda hatırlatılması gerektiğini vurgulayan Genel Müdür Satoğlu, Sistemin paydaşlarının bu anlamda önemli ve kritik bir rol üstlendiklerinin altını çizdi. Bu yıl Malatya'da tüm tarım sigortası branşlarında 7 bin 500'ün üzerinde hasar ihbarı alındığını kaydeden Satoğlu, “Yapılan ihbarlarda don ve dolu gibi nedenler, ürünlerde ise kayısı başı çekmiştir. Bu ihbarlara ilişkin geçici hasar tespitleri eksperler tarafından çok hızlı bir şekilde yapılmış olup, ürünlerin hasadı öncesinde kesin ekspertiz çalışmaları da yapılarak, dosyalar tamamlanacak ve zararı olduğu kesinleşen üreticilere belirlenen oranlar doğrultusunda ödemeleri yapılacaktır” şeklinde konuştu. 

1002_239

"İŞLEMLER SON DERECE TİTİZ BİR ŞEKİLDE YAPILIYOR"
Havaların mevsim normallerinde seyretmesi ve bir önceki yıl hasar yaşanmaması gibi sebeplerin üreticiler için yanıltıcı olabileceğini ifade eden Satoğlu, “Hiç beklenmedik anlarda çok ciddi boyutlarda hasarlarla karşı karşıya kalınabiliyor. TARSİM olarak sistemin üreticiler nezdinde yaygınlaştırılması ve tarım sigortasının her yıl düzenli olarak yaptırılması için tanıtım faaliyetlerimize Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya'nın ilçe ve köylerinde de aralıksız devam ediyoruz. Bu anlamda tüm paydaşlarımızın üreticilerimizi sisteme teşvik eden yaklaşımları ve destekleri bizler son derece kıymetli” dedi. Hasar tespit işlemlerinin tarım eksperleri tarafından son derece titiz bir şekilde gerçekleştirildiğini dile getiren Satoğlu, “Eksperler, bağımsız kişiler olup, ekspertiz işlemlerini yürütürken hasarı tam ve doğru tespit ederek, hasar alacakları için doğru tazminatın belirlenmesine aracılık ediyor. Eksperlerin hasar tespit raporlarına istinaden, hasar dosyaları Genel Müdürlüğümüzde alanında uzman olan kişiler tarafından incelenerek, Genel Şartlar, Tarife ve Talimatlarda yer alan uygulama esasları çerçevesinde, üreticilere tazminat ödemeleri yapılıyor. Bu anlamda yürütülen operasyon konusunda herkes müsterih olmalıdır" ifadelerini kullandı. 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!