dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63574.721$

Kayısıyı dolu vurdu


Kayısıyı dolu vurdu
Malatya’nın Hekimhan ilçesinde etkili olan dolu yağışı kayısı bahçelerine zarar verdi. Öte yandan Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, kayısı üreticilerini çil hastalığı konusunda uyardı.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA

Malatya'nın Hekimhan ilçesinde etkili olan dolu yağışı kayısı bahçelerine zarar verdi. 

KAYISI AĞAÇLARI ZARAR GÖRDÜ
Hekimhan merkez ve Kocaözü Mahallesinde dolu yağışı etkili oldu. Yaklaşık 15 dakika süren dolu yağışı sonrası çiçeklenme dönemindeki kayısı ağaçları zarar gördü. Dolu yağışı sonrası bahçeleri kontrol eden çiftçiler ağaçların büyük bir kısmının zarar gördüğünü ifade etti. 

1002_128

KAYISIDA ÇİL HASTALIĞI

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, kayısı üreticilerini çil hastalığı konusunda uyararak, “Üreticilerimizin İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurarak üretici kayıt defterlerine işlem yaptırmak suretiyle ilaçlamalarını yapmaları; ihracata mani olmayacak, kalıntısız ürün için ayrıca önem arz etmektedir. İlaçlama tüm bitki aksamını kaplayacak şekilde yapılmalıdır” dedi.

"MEYVE ENFEKSİYONLARI KAYISIDA ÖNEMLİ ZARARLAR GETİRİR"
Müdür Macit, yaprak delen hastalığı da olarak bilinen çil hastalığı hakkında bilgiler vererek, “Hastalık sert çekirdekli meyve ağaçlarının yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dalları üzerinde belirti oluşturur. Meyve enfeksiyonları ise özellikle kayısıda önemli zarar meydana getirir. İklim koşulları uygun olduğunda diğer sert çekirdekli meyve türlerinde de meyve enfeksiyonları gözükebilir. Genç yaprak üzerinde oluşan lekeler ilkönce 1 mm. çapında yuvarlak, kırmızı renkli olup etrafı açık renkte bir hale ile çevrilidir. Daha sonra bu lekeler kahverengimsi, kızıl kahverengi yaklaşık 3 milimetre çaplı lekeler haline dönüşür. Bu lekeli kısımlar 5-10 gün sonra dökülür ve yaprakta delikler oluşur. Bazen birbirine bitişik lekeler birleşip çapı 1 santim büyüklüğüne ulaşan delikler halini almaktadır. Hastalıkla mücadele yapılmadığı takdirde kayısı meyveleri üzerinde lekeler meydana getirip, genellikle meyvenin sapa yakın yanak kısmında lekeler birleşerek tüm meyve yüzeyini kaplayabilmektedir. 2019 yılı ilkbahar döneminde hava sıcaklığının uygun ve yağışların sürekli devam etmesi. İlimiz kayısı bahçelerinde çil hastalığını oluşturma riskini yükseltmiştir. Hastalığın oluşmasında etkili olan yağış ve sıcaklıktan dolayı hastalık şu anda pik yapmaktadır. Üreticilerimizin çil hastalığı ile mücadele yapmadığı takdirde ürün kaybı yüzde 20-60 oranında olmaktadır. Ayrıca bir sonraki yılın meyve gözü oluşumunda ciddi sıkıntılar yaşanacaktır” şeklinde konuştu. 

1003_109

ÇİFTÇİLER DİKKAT ETMELİ!
Macit hastalıkla mücadele kapsamında çiftçileri uyararak, “Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı bu yıl kayısı üreticilerimizin çil ilacını mutlaka tekrarlamaları büyük önem arz etmektedir. Bu hem kayısı bahçelerinin ileriki yıllarda sağlıklı olması hem de çil hastalığının oluşmaması için çok önemlidir. Üreticilerimizin İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurarak üretici kayıt defterlerine işlem yaptırmak suretiyle ilaçlamalarını yapmaları; ihracata mani olmayacak, kalıntısız ürün için ayrıca önem arz etmektedir. İlaçlama tüm bitki aksamını kaplayacak şekilde yapılmalıdır” diye konuştu. 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!