dore okulları
Malatya
17 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.51
  • EURO
    34.58
  • ALTIN
    2492.7
  • BIST
    9548.09
  • BTC
    63734.33$

“Kenevir Malatya’nın ekonomik kaderini değiştirebilir”


“Kenevir Malatya’nın ekonomik kaderini değiştirebilir”
'2. Kimya ve Kenevir” çalıştayı düzenlendi.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA TİME

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilciliği, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, İnönü Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi işbirliğiyle "2.Kimya ve Kenevir Sanayi Çalıştayı" düzenlendi.

TOPLANTIYA KATILANLAR

Ticaret ve Sanayi Odası 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda yapılan toplantı, saygı duruşu ve akabinde okunan İstaiklal Marşı ile başladı. Çalıştaya Dr. Yunus Önal, Dr. Özlem Altuntaş, Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, Kimya Mühendisleri Odası Malatya Temsilcisi Murat Ali Tutar, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcıları, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan katıldı.

Programda Malatya'da üretimi yasal hale gelen kenevir bitkisinin ekimi, yetiştirilmesi, sanayi ve ilaç sektöründe kullanımı ile ilgili bilgiler verildi.

1002_104

 

TUTAR, KENEVİR HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI

Kenevirin Malatya ekonomisine katkılarını vurgulayan Kimya Mühendisleri Odası Malatya Temsilcisi Murat Ali Tutar : “ Bu işe bir yıl önce başladık. Bu süre içinde aşındırmadığımız yol ve çalmadığımız kapı kalmadı. İlimizde hali hazırda geçim kaynağı olarak kullandığımız ve Malatya'mızın altını olarak dünyada tanınan kayısımızın yanı sıra katma değeri yüksek alternatif ürünler üretmeye mecbur haldeyiz. Kayısıya alternatif olarak keneviri nasıl ekebiliriz, bu noktada neler yapabiliriz konusunda çalışmalar yaptık.

“KONUNUN İSİM BABASI BÜLENT TÜFENKÇİ”

Bu anlamda 25.26 Dönem Gümrük ve Ticaret Bakanı, Ak Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi'nin bizlere büyük katkıları oldu. Bu konunun isim babası Bülent Tüfenkçi'dir. Çevremizden ‘Bunlar birer hayaldir. Bu gibi konularda konuşmak gereksizdir' gibi yorumlar aldık. Bu noktada Tüfenkçi ‘Her şey bir hayal ile başlar' diyerek destek oldu. Cumhurbaşkanımız son Malatya ziyaretinde ise “ Malatya'da bir Kimya Organize Sanayi için altyapı çalışmalarımızı başlattık. Kimya ve kenevir sanayinden çıkarılan ürünleri İskenderun Limanına ulaştırarak, dünyaya pazarlayacağız' diyerek bizleri umutlandırdı.

“MALATYA SADECE KAYISI İLE KALKINAMAZ”

"Malatya'nın sadece kayısı ile gideceği yer belli. Bugün kayısıyı nasl değerlendirirseniz değerlendirin Malatya'nın kalkınması için Kimya ve Kenevir Organize Sanayi kurmamız lazım. Kayseri ve Gaziantep illerinde olduğu gibi…”

1006_15

 “MALATYA'NN KADERİ DEĞİŞEBİLİR”

“Gitgide artan nüfus ve gelişen teknoloji ile beraber ihtiyaç duyulan hayat şartları bizleri sanayileşmeye ve üretime mecbur hale getirmektedir. Ülkemizde 2017 yılı istatistiklerine göre yaklaşık 150 Milyar dolarlık ihracat hacmine karşın 233 Milyar dolarlık ithalat gerçekleşmiştir. Ortalama 76 Milyar dolarlık bir cari açık veren ülke bütçemizde 25 Milyar Dolarlık cari açığın nedeni ise kimya sektörü ile alakalıdır. Doğu Anadolu bölgemiz ise 157 Milyar dolarlık ihracat hacminin sadece % 54'nü yani yaklaşık 856 milyon dolarlık bir kısmını karşılamaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise bizden yaklaşık 10 kat fazla ihracat yaparken (8.619 Milyar $),yine en düşük ikinci ihracat rakamına sahip olan Karadeniz Bölgesi, bölgemizden yaklaşık 5 kat daha fazla(3.65 Milyar $) ihracat gerçekleştirmiştir. Rakamlar Açıkça göstermektedir ki İhracat ve üretim rakamlarında açık farkla son sırada olan Doğu Anadolu Bölgesi devletimiz tarafından pozitif bir ayrımcılıkla desteklenmelidir. Malatya ilimizde hali hazırda kurulu olan fakat çalıştırılmayan Malatya Şeker Fabrikası içerisinde yer alan etil alkol tesisi dâhil, kayısı çekirdeği kabuğundan aktif karbon üretimi, acı kayısı çekirdeğinden ilaç üretimi, kireç taşından kostik üretimi, kenevirden elyaf ve biç yakıt üretimi, çöp atıklarından sentez kimyasal üretimi gibi birçok kimyasal maddenin üretileceği bir; kimya organize sanayi kurulması şarttır. Kurulacak olan bu Kimya Organize Sanayi Bölgesi ile devletimiz bizzat kendi yapacağı yatırımlarla veya teşvik kapsamında belediyeler, özel şirketler vasıtası ile gerekli altyapı değerlendirmesi yapılarak dışa bağımlı olduğumuz kimyasalları ihraç etme durumuna gelerek bölgenin ve ilimizin kaderini değiştirme şansı elde etmiş olacağız. Bu kapsamda yapılacak olan fizibilite ve alt yapı çalışmalarına bir an önce başlanarak iş adamları derneklerinin, üniversitelerin, Mühendisler ve Mimarlar odaları ile Ticaret Sanayi Odalarının bir araya gelmesi sağlanmalıdır. Orta ölçekte yapılacak olan bu yatırımların maliyeti 500 ile 750 milyon lira civarında olup ülkemize katkısı besleyeceği sektörlerle beraber 2023 yılına kadar 4 milyar TL civarında olacaktır. Şu da unutulmamalıdır ki Kimya Organize Sanayi entegrasyonu teşvik ettiği için bu bölge gitgide büyüyerek yan dalları ekleyip orta doğuda bir merkez haline dönüşebilme şansını yakalayacaktır.” Dedi.

1003_88

 SADIKOĞLU “İSTİHDAM RAKAMLARINI YÜKSELTECEĞİZ”

Daha sonra konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu göreve geldiği günden itibaren Malatya'nın fırsatlarını gün yüzüne çıkarmak, farklı yerlerden de Malatya'ya katma değer katmak için ciddi anlamda gayret gösterdiklerinin altını çizdi. Sadıkoğlu; “ Hedef stratejimiz öncelikle buradaki istihdam sayımızın yükselmesi. Malatya'da Organize Sanayi Bölgesinde 22 bine yakın çalışan personel var. İşletmelerin istihdama yönelik olanlarının desteklenerek, Malatya'mızın sosyal dengesinin oluşturabilecek istihdamı daha yukarı rakamlara çıkarmak konusunda iddialıyız. Bunun için gayret gösteriyoruz. Ancak bu aralar ekonomik bir durağan içerisindeyiz. Umut ediyorum ki önümüzdeki süreçte bu ülke bu süreci aşabilecek güce ve kudrete sahip."

“KAYISIYA ALTERNATİF ÜRÜNLERLE İHRACAT RAKAMLARINI YUKARILARA TAŞIYABİLİRİZ”

Sadıkoğlu: “İhracat rakamlarımızı daha üst seviyeye tırmandırmamız gerekiyor. Hem bunu mevcut ürünümüz olan kayısı ile hem de farklı ürünler bularak Malatya'daki ihracat rakamlarımızı en üst noktaya taşımak gerekiyor. İhracat rakamlarını bir yerlere taşıyamıyorsak bu başarısızlık örneğidir. Ciddi anlamda bir altyapı eksikliğimiz var. Geçmişten bu güne kadar gelen insanlarımıza da emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu anlamda ticaret odasının lokomotif olmasını arzu ediyoruz. Altyapı oluşması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Burada yine vize ofisi açma noktasında çabalarımız var. Vize Ofisi birkaç aya kadar aktif hale gelecek. Sadece kayıtlı üyeler değil, halkımızın tamamı bu uygulamadan istifade edebilecek. Dış Ticaret Birimi kurduk. Çünkü insanların dış ticaret ve ihracat yaparken ihtiyaçlarına cevap vermek önemli. “

1004_40

“KENEVİR ÖNEMLİ BİR ÜRÜN”

Sadıkoğlu konuşmasının devamında; “Ham madde pazar dengesi içerisinde ekonomik verilere göre değerlendirildiğinde kenevir de özellikle Malatya'da 19 ilin içerisinde yetiştirilmeye müsait bir il. Önemli katma değerli bir ürün. “

“YABANCI YATIRIMCILAR KENEVİR NOKTASINDA HAREKETLENDİ”

“Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra özellikle yabancı menşeili yatırımcılar, organize sanayi içerisinde kenevirin hem yetiştirilmesi ve ham maddesinin işlenmesi noktasında yer talepleri var. Bu işin önemini kanıtlar bir durum. Yatırımcılar ciddi fizibilite yapıp yatırımlarını fırsata dönüştürmek için altyapılarını oluşturarak illere yatırım yapan insanlar. Malatya'mızın topağının verimliliği ve suyundan dolayı da bölgemiz önemseniyor. “

1007_6

“KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Sadıkoğlu konuşmasının sonunda; “ Kenevir işinin Malatya'da kayısının yanında farklı katma değerli ürünlerin de ihracatı arttırmak için önemli olduğunu da belirtmek istiyorum. Kenevir dünyadaki ilaç sanayisinde tekstil ve kâğıt ürünlerinde, yetiştirildiğinde oksijen değeri de yüksek olan bir üründür. Bulunduğu alana katkı sağlaması alanında önemli görüyoruz. Bu işin geliştirilebileceğini görüyoruz. İleriki zamanlar içinde konunun takipçisi olacağız. “ ifadelerine yer verdi.

UZMANLAR KENEVİR HAKKINDA BİLGİLER VERDİLER

Protokol konuşmalarından sonra alanında uzman kişiler kenevirle ilgili bilgi verdi.

Dr. Yunus Önal konuşmasında Kimya Enstitüsünün ülkemiz ve dünyadaki geleceği hakkında bilgiler verdi. Önal konuşmasında kenevir üretimi yapmak için fabrikaların olmadığından yakındı.

Dr. Özlem Altuntaş;  Kenevir yetiştiriciliğinin dünyadaki ve ülkemizdeki ekonomisi hakkında bilgiler verdi.

Uzmanlık alanı ilaç bilimi olan Prof. Dr. Hakan Parlakpınar; Tıbbı alanda kenevir kullanımı hakkında bir bilgilendirme yaptı.  Kenevir hangi alanlarda ilaç olarak kullanılabilir konularına açıklık getirdi. FDA( Food and Drug Administration) onayını almış  uluslararası pazara girebilecek ilaçlar hakkında bilgi veren Parlakpınar; Dünyada FDA onayı almış 4 tane ilaç bulunmakta. Türkiye'de de bu çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bu çalışmaları Türkiye'de yapmak istediklerini dile getirdi.

 1005_25

  

KENEVİR NEDİR?

Cannabaceae familyasına ait, tek yıllık bitki cinsidir. Saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılan kenevir, insanlık tarihinin en eski bitkisel ham madde kaynaklarından biri olarak biliniyor.

Ana vatanı Orta Asya olan kenevir yapı olarak sert, çalımsı, gövde içi boş, palmat yapraklı, dioik ve tek yıllıktır. Bunun yanından lifleri dayanıklı ve oldukça uzundur. Bu özelliği nedeniyle çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi alanlarda sıklıkla tercih edilir. Kenevir çok güçlü bir bitkidir ve üretiminde ilaç kullanımına neredeyse hiç ihtiyaç duyulmaz.

Kenevirin yaprakları ise ilaç ve kozmetik sektöründe değerlendiriliyor. Kenevirin yaprakları ve liflerinin yanı sıra tohumları da değerlendiriliyor. Kenevir tohumları, oldukça yağlı olması açısından yakıt ve oldukça besleyici olması açısından da gıda olarak kullanılmaktadır.

Selüloz açısından çok zengin bir odunsu bitki olan kenevirin, lifleri ise petrol yan sanayi ürünü olan sentetik lifler dünya çapında yaygınlaşmadan önce bütün dünyada lif kaynağı olarak kullanılmıştır.

100_8

ERKEK KENEVİR BİTKİSİNİN FAYDALARI

İpliği anti bakteriyeldir. İpliğinden yapılan kumaşlar medikal sanayi dâhil yüzlerce yerde kullanılabilinir.

Kenevir elyafı inşaatlarda izolasyon malzemesi olarak kullanılır.

Kenevirden suntadan sağlam tahta (fibreboard) yapılır.

Kenevirden yapılmış doğal çimentodan su karıştılıp kalıplara dökülerek inşaat tuğlası yapılır. Tuğladan, betondan daha hafiftir ve daha sağlamdır. 600 yıl dayanıklıdır.

Ses geçirmez materyaldir.

Keneviri izolasyon maddesi olarak kullandığınızda yakıt tüketimini azaltırsınız

Ateşe dayanıklıdır. Bu materyalden yapılan evler yalnız sağlıklı değil daha güvenlidir.

Bataklık kurutmada çok etkilidir.

Radyasyon temizleyicidir.

Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.

Derine inen kökleri toprağın havalandırılmasını sağlar

Bir ağacın beş katı daha fazla çevreye oksijen yayar.

Kağıt yapılmaya ağaçtan daha uygun olduğu için ormanları korur.

Tohumu omega kompleksleri bakımından zengin ve besleyicidir. Tohumunun yağı bir çok hastalığa iyi gelir.

101_8

Haber: Sevgi Sulubay

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!