dore okulları
Malatya
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2421.7
  • BIST
    10045.74
  • BTC
    57368.16$

“Keskin’i meydanlarda göremedik”


“Keskin’i meydanlarda göremedik”
Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB)’nin yaklaşan seçimleri, Malatya gündemini hayli meşgul etmiş durumda. Kamuoyu önünde çeşitli iddialar ve tartışmalar yaşanıyor. Bu iddia ve tartışmalara ışık tutmak adına muhatapların görüşlerini almaya devam ediyoruz.
Narin

 

 

 

( Röportajı sesli dinleyebilirsiniz )

Bir kaç gün önce MESOB Başkanı Şevket Keskin'i konuk etmiştik. Bugünkü konuğumuz ise MESOB başkanlığı için adaylığını açıklayan Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak oldu. İşte Malatya gündemini yeniden şekillendirecek özellikteki söyleşimiz:

 

RÖPORTAJ: SEVGİ SULUBAY

FOTOĞRAF: RUKİYE TAŞKIN

Sinan bey öncelikli olarak sizi kendi sözlerinizle tanımak isteriz.

Malatya-Yazıhan'da 1977 senesinde doğdum. İş hayatına 1995 yılında atıldım. Mesleğe radyoculukla başladım. İlerleyen zamanlarda Mir Organizasyonu kurduk. 28 Şubat sürecinin yumruğunun milletin üzerine indiği, STK'ların baskılandığı zamanlarda toplumun manevi duygularını diri tutan konser, seminer ve organizasyonlar yaptım. Hak bildiğimi söylemekten, hak bildiğimi yapmaktan asla geri durmadım. Karşımdaki gücün büyüklüğüne de bakmam. Daha sonra Dost Fm'i kurduk. Tv programcılığı ve RADER başkanlığı yaptım. Geçimimi reklamcılık yaparak kazanıyorum. Ancak benim reklamcı olmam birileri tarafında küçümseniyor. Bunun başında mevcut başkan Şevket Keskin var. Benim esnaf bile olmadığımı iddia ediyor. Kendisi ise şoförlükten geldi. Şoförlerin bizim başımızın üstünde yeri var. Her ne kadar Şevket Keskin kadar gelir seviyem yüksek olmasa da çocuklarımın geçimini sağlayacak ölçüde çalışıyor ve gayret ediyorum. Yılda 200-250 bin cirosu olan bir işletmeyi esnaf olarak görmeyenler 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kanunu'na baksınlar. Esnafı kendi aralarında kategorilendirmek, dışlamak doğru ve kabul edilebilir bir durum ve yaklaşım değildir.

sinan-cavlak

Sayın Başkan, Attarlar Esnaf Odası'ndaki icraatlarınızı ve MESOB başkan adaylığı sürecini anlatabilir misiniz?

Attarlar Esnaf Odası'na seçildiğim günden itibaren aralıksız çalışmalarımıza devam ettik. Zorlu bir sürecin sonunda esnafımız bizi başkanlığa layık gördü. Başkanlığa gelir gelmez vaatlerimizi hızlı bir şekilde yerine getirdik. Bunların başında odanın nezih bir yere taşınması gelir. 20 civarında Attarlar Esnaf Odası'nın sektörü var. Bu sektörlerin tamamının problemlerine inmeye çalışıyoruz. Seçimlere girdiğimizde ticarethanelerde kullanılan su beldelerinin yüksek olduğunu gördük. Rusya'dan gelen doğalgazın metreküpü 1.5 liraya tüketilirken, Gündüzbey'den gelen suyun metreküpü 10 lirayı buluyor. “Buna itiraz edeceğiz” dedik. Tabela vergilerinden esnafımızın olumsuz etkilendiğini bu vergilerin düşürülmesi gerektiğini ifade ettik. Biz bu sorunları dile getirirken bazıları rahatsız oldu. “Sinan Cavlak dik konuşuyor. Yaparım ederim diyor. Ne söylediğini bilmiyor. Bu söylemlerini genç ve heyecanlı olmasına bağlıyoruz” dediler. Halbuki esnaf odaları başkanlarına düşen esnafın mağduriyetlerini dile getirmek, bu konularda mücadele etmektir. Su bedellerine itirazımızdan dolayı Malatya Belediyesi'nin rahatsızlık duymasını beklerken esnafımızın temsilcilerinin rahatsızlık duymasına şaşırdım. Bu noktada birliğin odaları şube gibi gördüğünü hissettim. Birliğin yönetiminde olduğu halde sözü geçmeyen insanların olduğunu hissettim. Odaları gezdikçe bariz eksiklikler olduğunu, birliğin bütün odalara eşit yaklaşmadığını gördüm. Birliğe karşı her ne kadar açık bir muhalefet olmasa da bir memnuniyetsizlik olduğunu algıladım. Zaman zaman hepimiz hayatımızın muhasebesini yaparız. Mevcut başkan, ilk zamanlarda yeterli olmuş olabilir ve güzel hizmetler yapmış olabilir. Ancak artık bu verimliliğini kaybetti. Peygamber efendimiz buyuruyor ki “Bir günü diğerinin aynı olan zarardadır” Dolayısıyla günlerimizi birbirinin aynı olarak geçirmemeliyiz. Eğer Şevket Keskin'in verimli olduğuna inansaydım devam etmesine katılırdım. Yılların yöneticisi ancak artık verimli olacağına inanmıyorum. Faaliyet raporlarını inceleme fırsatı buldum lakin içerisinde kayda değer hiçbir şey görmedim.

Sinan bey, MESOB başkanı olmanız durumunda ne gibi projelerle anılacaksınız?

Öncelikle birlik ve beraberliği hedefliyoruz. İlk yapacağımız işbirliği halinde hareket etmek olacak. Tek başımıza veya sadece 7 kişiden oluşan yönetim kurulu üyeleriyle değil, 39 oda başkanımızı ve yönetim kurullarını sürecin içerisine katacağız. Yılda bir defa yapılan başkanlar kurulu toplantısını ikiye çıkaracağız. Bu toplantıların ilkini bir ilçemizde yapacağız ve oradaki sorunların çözümleri hakkında çalışmalar yapacağız. İkinci toplantıyı ise farklı bir ilçede gerçekleştirecek ve toplantılarımız sorunların çözümü odaklı olacaktır. Fiyat tespit komisyonunu aktif hale getireceğiz. Esnafımızın hizmetinde bir kalite standardı olacak. Bunu da yaparken tüketicileri koruyarak yapacağız. Bazı odaların fiyat tarifesi almadığını biliyoruz. Bu anlamda gelecek talepleri hızlı bir şekilde inceleyeceğiz. Mevcut yönetimle iyi geçinmeyen odalarımızın fiyat tarifelerini alamadığına şahit oluyoruz. Dolayısıyla bu yanlışa dur diyeceğiz. Herkese eşit olacağız. Sayın Şevket Keskin'i açıktan destekleyen de Sinan Cavlak'ın yönetiminde olan da gözümüzde aynı olacak. Bütün odalarımızın içerisinde sektörlere giderek, esnafımızın bütün problemlerini bir bir belirlenecek, sorunları değerlendirilecek ve çözüm noktasında ilgili kurumlarda çözüm yoluna götüreceğiz. Esnafımızı mesleki olarak bilgilendirme atağına geçeceğiz. Çocuk işçilerle ilgili çalışma şartlarını denetim faaliyetlerine başlayacağız. Hurdacılar sitesini mutlaka taşıyacak, esnaf sanayi bölgesi için girişim başlatacağız. TSO ve Ticaret Borsası ile yoğun işbirliğine gideceğiz. Kuracağımız çözüm komisyonuyla her an esnafımız sorunlarını bize ulaştıracak ve çözümü yoluna gideceğiz. MESOB binasının yapımı yıllardır gündeme getirilip bir arpa boyu yol katedilmiyor. Yanıbaşımızda Kahramanmaraş'ta, Denizli'de, Bursa'da Adana'da Esnaf Sarayları yapılmıştır. Malatya'da ise bir arpa boyu ilerleme kaydedilememiştir. Şevket Keskin'in vaatlerini de ancak Sinan Cavlak gerçekleştirebilir. Esnaf Sarayımızı yaptırdığımızda her odamıza 1 büro tahsis etmeyi vaad ediyoruz. Odalar çok zor şartlarda hizmet veriyor. Mevcut başkan, seçimden seçime kandisine oy verecek odalara bir takım mali yardımlar yapıyor. Odalar arasında ayrım yapmak birlik başkanına yakışmaz. Biz eşitlikçi bir yaklaşımla 4 yılda 480 bin lira ayni ve nakdi yardımı odalarımıza dağıtacağız. Adil bir kriter belirleyerek bu yardımları dağıtacağız.

Sayın Başkan, Malatya'da son dönemde yaşanan seçimlerde hep bir değişim ve dönüşüm arzusu ön plana çıkmış durumda. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?

ESOB, TSO ve Ticaret borsası arasında bir eş güdüm yoksa ticaretin doğru gitmesi düşünülemez. Yapılan seçimler öncesinde hep bir değişim arzusu vardı. Esnafın önü tıkanıyor. Onlara lojistik destek verecek kurumlar hantallaşmış durumdaydı. Geleceğimiz olan çocuklarımıza refah seviyesi yüksek bir Malatya bırakmak için yolları açmaları gerekiyor. Genç ve dinamik ekiplerin yönetimin başında olması gerekiyor. Verimlilik esasımızdır, eğer verimlilik düşmüşse yenilik gerekiyor demektir. Mevcut yönetimin karşısında 18 yıldır kimse durmamış. Kamuoyunda bilinen bir insanım, odaların nasıl işlendiğini biliyorum. Benim gündemimde adaylık yoktu ancak esnafın gündeminde Sinan Cavlak vardı. Ben bir duruş olsun diye seçime girmedim. Seçime kazanmak için girdim. “Eğer bir değişim olursa bu Sinan Cavlak ile olur” dediler. Biz de yola çıktık

15 Temmuz'daki hain darbe girişiminde sıkıntılı bir duruş sergilediğinizle ilgili iddialar var. Bu konuyla ilgili görüşlerinizi de almak isteriz.

MESOB seçimlerini FETÖ kırıntıları ile kendilerinin mücadelesi şeklinde algılatmaya çalışanlar beyhude bir heves içindedir. 15 Temmuz hain darbe girişiminde Sinan Cavlak'ın duruşu bellidir. Girişimin başladığı ilk anda Dost Fm'de yayına girip sabaha kadar halkımızı bu hain darbe girişimine karşı koymaya ve meydanlara inmeye davet ettim. Yayın kayıtları da halen mevcuttur. O gece Şevket Keskin'i meydanda gören olmamıştır. Darbe girişimi bastırıldıktan sonra ise meydanı kimseye bırakmamış ve birlik beraberlik naraları atmıştır. Ülkenin bekası tehlikeye düşmüşken, 15 binin üstünde esnafı olan MESOB bir sms ile de olsa esnafımızı meydanlara davet etmemiş, kendileri de meydana inmemiştir. Dolayısıyla benimle vatanseverlik konusunda kimse boy ölçüşmeye kalkmasın. Kimse bana ayar vermeye, beni baskı altına almaya, beni bir grubun, bir siyasi partinin adayı ya da adamı gibi göstermeye ve algılatmaya çalışmasın. Sinan Cavlak aykırıdır, hak bildiğini söylemekten geri durmaz. Sinan Cavlak hiçbir siyasi partinin veya grubun adamı değildir.

Sayın başkan, son sözleriniz nedir?

Son olarak, bu süreçte insanların kalbini kırmamaya özen gösteriyorum. Çünkü, daha sonra birbirimizin yüzüne bakamayacak duruma gelmek istemiyorum. Benim bu hassasiyetimi mevcut yönetimden de bekliyor, herkese selam ve saygılarımı sunuyorum.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!