dore okulları
Malatya
12 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2444.4
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    61093.322$

Kırmızı örümcek için uyarı...


Kırmızı örümcek için uyarı...
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, iklim şartlarının değişmesi, hava sıcaklıklarının nemli olması ve üreticilerin bazı ruhsatsız zirai ilaçları bilinçsizce kullanmasından dolayı kırmızı örümcek sayısında artış olduğunu belirterek, uyarılarda bulundu.
Narin

Konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bu yıl Malatya'da iklim şartlarının değişmesi, hava sıcaklıklarının nemli, yer yer yüksek seyretmesi ve üreticilerin bazı ruhsatsız zirai ilaçları, il ve ilçe müdürlüklerine danışmadan bilinçsizce kullanmaları sonucu kırmızı örümcek popülasyonunda 2014 yılına benzer artış görüldüğü belirtildi.

Üreticilerin mücadele zamanını geçirmemeleri önemli olduğunu ifade edilerek, zararlının biyolojisi ve mücadele şeklinde de bilgi verildi. Açıklamada, "Akarlar (Kırmızı örümcekler)çıplak gözle zor görülecek kadar küçük zararlılardır. Vücutlarında değişik şekil ve büyüklükte kıllar, dikenler ve tüyler bulunur. Kırmızı örümcekler ağaçların yapraklarında bitki öz suyunu emerek ve zehirli madde salgılayarak zarar yaparlar. Şiddetli zarar gören yapraklar kurşun veya gümüş rengini alırlar. Kırmızı örümcek zararı görmüş yaprakta, damarlar boyunca renk bozulması başlar ve yapraklar zamanla dökülür. Gelecek yılın meyve gözleri normal teşekkül etmez. Pişkin gözler az olur. Meyve verimi yıldan yıla düşer. Kiraz, elma, armut, şeftali, vişne, erik, kayısı, badem ve diğer meyve ağaçlarında da zarar yaparlar. İki şekilde mücadele yapılabilir. Kültürel önlemlerde, kışın veya erken ilkbaharda ağaçların kök boğazı ve gövdelerindeki kavlamış olan kabuklar kaldırılarak, altındaki kışlayan kırmızı örümceklerin ölmesi sağlanmalıdır. Yere dökülen yapraklar bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Bahçenin bakım işleri düzenli olarak yapılmalı ve ağaçlar sağlıklı bulundurulmalıdır. Kimyasal mücadelede ise kırmızı örümceklere karşı kış mücadelesi önerilmemektedir. Ancak diğer zararlılara karşı yapılan kış mücadelesi, kışı yumurta halinde geçiren Avrupa kırmızı örümceği ve kahverengi örümceğe karşıda etkili olmaktadır" denildi.

Kırmızı örümceklerin kimyasal mücadelede ilaçlama zamanının doğru bir şekilde belirlenebilmesi için, bahçedeki kırmızı örümcek yoğunluğunun saptanması gerektiği ifade edildi. Açıklamanın devamında, "Üreticilerimizin özelikle haziran ve temmuz aylarında bahçelerini sık sık ziyaret ederek kırmızı örümcek belirtilerine rastladıklarında numune alarak, il ve ilçe müdürlüklerimize gelmeleri ve teknik elamana göstermeleri doğru teşhis ve doğru ilaç önerilmesi için çok önemlidir. Bu amaçla bahçeyi temsil edecek şekilde 10 ağaçta koparılan 100 yaprakta sayım yapılmalıdır. Yapılan sayımlarda yaprak başına ortalama 8-10 adetin üzerinde kırmızı örümceğin bulunması durumunda ilaçlama yapılmalıdır. Ayrıca kayısı bahçelerinde kırmızı örümcek zararlısı görülen çiftçilerimizin il veya ilçe müdürlüklerimize müracaat ederek teknik tavsiyeler doğrultusunda hareket etmeleri gerekmektedir. Üreticilerimizin kayısıya ruhsatı olmayan ilaçları kesinlikle kullanmamaları gerekir" ifadeleri kullandı.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!