dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2438.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64641.34$

Kocamaz: Burası Malatya'nın kalbi


Kocamaz: Burası Malatya'nın kalbi
İnönü Üniversitesi bünyesinde bulunan 2010 yılında hayata geçen ve içeriğinde 50’den fazla firma bulunduran Teknokent’in Malatya’nın geleceği olduğunu vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Kocamaz, “ Teknokent Malatya’nın 20 yıl sonrasını planlayan bir kurum. Burası Malatya’nın geleceği, burası Malatya’nın kalbi. Burada bir şeyler üretip bir şeylerin ARGE’sini yaptığımızda ürettiğimiz bir teknoloji ve ARGE ile Malatya’nın üzerinden gelirleri kayısı ile kıyaslandığında kayısı çerez parası kalacak. Bizim işadamlarımızın siyasetçilerimizin gözlerinin burada olması lazım.” dedi
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA

İnönü Üniversitesi bünyesinde bulunan Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yrd. Doç. Fatih Kocamaz yapılan çalışmaları, yaşadıkları sıkıntıları ve Teknokent'in Malatya'ya katkılarını anlattı. 

 KOCAMAZ TEKNOKENT'TE ÇALIŞMAYA BAŞLADIĞI DÖNEM VE KURUM HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

2016 yılın Agustos ayından itibaren bu görevi yürütüyorum. Aynı zamanda bilgisayar mühendisiyim ve öğretim üyesiyim.  Yazılım anabilim dalında çalışıyorum. Teknoparklar kendi içerisinde birçok farklı firmayı barındırıyor.  Bizim Teknopakımızı ilk göreve geldiğimiz zaman yaklaşık 13 firma ile devraldım 2016 yılında. Atıl bir durumda idi. Çalışanı yoktu firma sayısı çok düşmüştü.  Hakkında da çok kötü bir kanı oluşmuştu Teknopark Malatya da hiçbir şey yapmıyor diye, kamuoyunda içi boş diye bir izlenim oluşmuştu.  Son 2 yıldır müthiş bir ivmelenme yakaladık. Şu anda firma sayımız 50'ye aşmak üzere. Yani bu 3 katlık bir büyüme demek. Her yıl 1 Ortalama 1 kat büyümüşüz.  Şu anda ofislerde yerimiz kalmadı. Yüzde 140′ doluyuz.  Bazı ofislerimizde ikişer üçer firma bulunmakta.  Firma yerimiz kalmadığı için de boşluklara şu anda bölme işlemi yapıp yeni gelecek firmalar için yer tahsisi yapmaya çalışıyoruz.  Buraya gelen firmalarımızın yüzde 70 civarı yazılım firması. Çünkü yazılım firmalarının devletten aldığı teşvikler daha fazla.   Teknokent'te gövde ikiye bölünüyor. Bir Teknopark,  ikincisi ise TTO dediğimiz Teknoloji Transfer Ofisi faaliyetleri.  Teknopark tarafı tamamen idari süreçlerden oluşur.  Bu bizim için işin prosedürel kısmı. Asıl iş teknoloji transfer ofisinde.  Şu anda yaklaşık 6 tane personelimiz ile birlikte Malatya da çok iyi bir şekilde TTO faaliyeti başlattık.  Bu faaliyetlerimiz nelerdir dediğinizde toplamda 5 tane müdürümüz var bizim. Birincisi tanıtım ve bilgilendirme medya başlığı.   2 modülümüz projelendirme modülü.  Bu modülde çalışan uzman arkadaşın görevi Teknopark firmaları başta olmak üzere dışarıdan gelecek firmalarında TÜBİTAK, KOSGEB,  Bilim Sanayi, Avrupa Birliği gibi birçok alana yazacakları projelere destek vermek.  3 modülümüz ise üniversite Sanayi işbirliği başlığını içeriyor. Başlığın altına yaptığımız faaliyetler son zamanlarda büyük ses getirdi.  Arkadaşlarımızla birlikte organize sanayide adım atmadığımız yer kalmadı. Üniversite Sanayi işbirliği içinde yapılan projeler içinde yapay deri projemiz var. Benim kendi projelerim var.  Bunlardan bir tanesi iplik üzerinde hata denetimi yapan özel bir otomasyon sistemi geliştiriyoruz. Çalık Denim'le çalıştığımız iki ayrı robotik projemiz var. Kimya alanında iş yapan hocalarımızın yazdığı birçok proje var. Güneşten etkilenmeyen boya çalışması yapan hocalarımız var. Tekstil fabrikasındaki atıkların tekrar kazanılması için yapılan çalışmalarımız var. Diyabet üzerine bir çalışmamız var. Diyabet hastaları için tamamlayıcı ürün geliştirme üzerine bir hocamız çalışıyor. Örgü makinalındaki hataları sıfıra indirecek bir çalışma yapıyoruz. 4. Modülü ise Fikri Sınai Mülkiyet hakları modülüdür. Bu modülün tüm görevi lisanslamadır. Yeni kuruldu bu modül. Son modül ise akademisyenlere yönelik girişimcilik ve şirketleşme modülü.

"MALATYA'NIN MÜTHİŞ AVANTAJLARI VAR"

"Yazılım firmaları haricinde bünyemizde, elektronik, Kimya sektöründen,  sinema sektöründen firmamız var, ilaç sektöründen firmamız var, Eczacılık alanında firmamız var,  Elektronik gömülü sistemler alanında firmalarımız var,  cep telefonu ekranları üzerine çalışan firmalarımız var,  donanımsal işlemler yapıyorlar. Bu firmaların çok büyük bir kısmı Son 2 yılda İstanbul'dan buraya geldiler.  Biz Malatya'da şöyle bir yol bulduk,  İstanbul gibi Büyük şehirlerde yazılım üretirken büyük maliyetler harcıyorlar.  Bir strateji geliştirdik biz İstanbul firmalarına Malatya ofislerini açtırmayı neden düşünmeyelim.  Çünkü Malatya'nın gerçekten çok müthiş avantajları var. Yaşana bilirlik çok yüksek bir şehir Malatya.  Atı tarafından özellikle İstanbul tarafından Malatya'nın potansiyellerini keşfettikleri zaman buraya gelmeyecek hiçbir yazılım firması yok bence. İş adamlarının Malatya'dan etkilenmesinin en önemli sebebi İstanbul ile kıyaslandığında Malatya'daki maaşların daha düşük olması. Hem de kalifiye eleman sıkıntısı yaşamıyorlar burada. Hem de yazılım firmasının burada şube açması da çok çok kolay. Malatya olarak beyin göçü veren bir şehiriz bu kaliteli beyinleri Malatya'da tutacak alanlar bulmalıyız. Bilgisayar mühendisliğinde kendi bölüm öğrencilerimizi buradaki firmalara dağıttık.

"BURASI MALATYA'NIN GELECEĞİ VE KALBİ"

Teknokent Malatya'nın 20 yıl sonrasını planlayan bir kurum.  Burası Malatya'nın geleceği Burası Malatya'nın kalbi. Burada bir şeyler üretip bir şeylerin ARGE'sini yapıp, burada üreticimiz bir teknoloji ve ARGE ile Malatya'nın üzerinden gelirleri Kayısı ile kıyaslandığında kayısı çerez parası kalacak.  Bizim işadamlarımızın siyasetçilerimizin gözlerinin burada olması lazım. Burayı görmeleri lazım buranın problemlerini gidermeleri lazım.  Organize Sanayi verdiğimiz önemden daha fazlasını inanın buraya vermemiz gerekiyor. Buraya büyük bir ARGE firması gelirse 800 kişi istihdam eder ve bu 800 kişinin 800'ünü de mühendis olarak alır.  Ve bu şehir 1 liralık yatırım ile 1 milyon dolar kazanır. Biz organize sanayide 1 metre kumaştan yüzde 0.1 kazanıyoruz. Bunu aşmamız gerekiyor.  Oraya önem verip burayı atlarsak büyük bir şeyi atlamış oluruz. Eğer fark edersek Teknopark altın madeni hükmünde.  Buraya verilecek önem Malatya'nın geleceğine yapılacak yatırımdır.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!