dore okulları
Malatya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2427.1
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    63885.29$

Kolonya Koklamak Orucu Bozar Mı?

Kolonya Koklamak Orucu Bozar Mı?
Ramazan Ayında oruç tutan Müslümanlar kolonya koklamanın orucu bozup bozmadığını araştırıyor. İşte detaylar...
Narin

Oruçluyken kolonya kullanmak bazı durumlarda hayli elzem olabilir ve orucu bozmayan durumlar arasında gösterilir. Oruçluyken kolonya koklamak, sürmek ya da başka bir alanda kolonya kullanmak kesinlikle oruca engel teşkil etmez. Üstelik kolonya kullanımının gerekli görüldüğü bazı alanlardan da ayrıca söz edebiliriz. Bu durumlardan başlıcaları ise şunlardır:

  • Türk kültüründe misafirliklerde, bayramlarda en sık ikram edilen kolonyalardır. 
  • Bayılma veya fenalık geçirme gibi durumlarda da tansiyonu yükseltebilmek adına kolonya kullanılır.
  • Ayrıca hijyenik olması ve alkol içermesi nedeniyle de dezenfektan olarak kullanılabilir.

Öte yandan kolonyanın bazı mezheplerde ya da alimler tarafından ayıplanmasının nedeni ise içeriğindeki alkoldür. Ancak kolonya, Kur’an-ı Kerim’de de geçtiği gibi aklı örten bir madde değildir. İçilmez, besin olarak kullanılmaz ve hatta aksine temizlik gibi İslam’da oldukça önemli bir yeri olan bir konuyu da destekler. Bu açılardan bakıldığında; kolonya kullanımının zararlı olan ya da orucu bozan herhangi bir duruma sebebiyet vermesi söz konusu değildir.

Kolonya Sürmek Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken kolonya sürmek orucu bozmaz. Çünkü kolonya besin maddesi değil, temizlik ya da kozmetik maddesi olarak kullanılır. Kolonyanın orucu bozacağı tek durum, direkt olarak içilmesidir. Ancak bu zaten sağlıklı bir şey olmadığı için kesinlikle yapılmaz ve dahi yapılmaması da gerekir. 

Kolonya özellikle misafirliklerde ikram edilerek; ele, yüze, saça ya da boyun çevresine sürülür. Burada kullanılan miktarın, markanın ya da alınan koku düzeyinin hiçbir önemi yoktur. Bazı durumlarda kapalı alanda kullanılması nedeni ile fazla kokuya maruz kalabilirsiniz. Fakat böylesi bir durumda bile kolonya ile gıdalanmanın yahut kolonya ile orucun hiçbir ilişiği bulunmaz. Dolayısıyla oruçluyken kolonya koklamak ya da sürmek orucu bozmayan durumlar arasında yer alır.

Ağza Kolonya Tadı Gelmesi Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken ağza kolonya tadı gelmesi farklı olaylar bütününde incelenebilir. Örneğin; küçük ve kapalı bir alanda duran kişi için yoğun miktardaki kolonya kullanımı, ağzına kolonya tadının gelmesine neden olabilir. bu durum tamamıyla hava içerisindeki taneciklerin burna ve oradan da genze ve boğaz kanalına ulaşması ile ilgilidir. Fakat burada bilinçli bir kolonya içimi ya da istemi yoktur. Dolayısıyla kişinin orucunun bozulması da söz konusu değildir. Zaten bu yolla kişiye sirayet eden kolonya tadı ne kadar yoğun olursa olsun, aslında kişinin genzine inen kolonya miktarı hayli azdır.

Öte yandan eğer kişi bilinçli bir şekilde kolonya içtiyse elbette orucu bozulur ve hatta mutlaka bir hastaneye gitmeli ve uzman bir doktordan yardım almalıdır. çünkü bu tip durumlar tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bir başka çerçevede ise ufak kazalardan söz edebiliriz. örneğin kişi açamadığı bir kapak ile uğraşırken ağzı kolonyaya bulanabilir. Bu durumda da kişilere tavsiye edilen direkt olarak ağızlarını yıkamaları ve oruçlarına temiz bir şekilde devam etmeleridir. Ancak bu durumda da kesinlikle orucun bozulması söz konusu değildir.

Parfüm Kullanmak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken parfüm kullanmak da her ne kadar kozmetik gerekçe güderse gütsün, orucu bozan durumlar arasında gösterilemez. Çünkü tıpkı kolonya kullanımında olduğu gibi parfüm kullanımında da gıdalanma söz konusu değildir. Dolayısıyla parfüm kullanan kişilerin de oruçları bozulmayacaktır.

Deodorant Kullanmak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken deodorant kullanmak tıpkı diğer kolonya ve parfüm türlerinde de olduğu gibi orucu bozmayan durumlar arasında yer alır. Üstelik bu tip ürünler toplum menfaati doğrultusunda bakıldığında, hayli önemli bir yer tutar. Dolayısıyla oruçluyken kolonya koklamak, sürmek ya da parfüm veya deodorant kullanmak orucu bozmaz.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!