dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2323.7
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70789.48$

Konut sektöründe canlılık başlıyor


Konut sektöründe canlılık başlıyor
Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı ( MİM-DER ) Mustafa Duyar, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntın geride kalacağını müjdeledi. Başkan Duyar, 'Merkez Bankası'ndan yapılan faiz indirimi müjdesiyle birlikte konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar rahat bir nefes alacak' dedi.
Narin

HABER MERKEZİ- MALATYA
İnşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotifi olduğunu anlatan Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı ( MİM-DER ) Mustafa Duyar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Merkez Bankası'ndan önümüzdeki günlerde faiz indirimi yapılacağı yönünde açıklama yaptığını hatırlatarak, bu gelişmelerin konut sektörüne canlılık getireceğini söyledi. Duyar, “Kamu bankalarının faizleri düşüreceğini açıklamasından sonra Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank konut kredisi faizlerini 0,99'a çekti. İnşaat Sektöründeki yaşanan sıkıntılarla birlikte Türkiye vermesi üzerine konut sahibi olmak isteyen vatandaşlara ve inşaat sektörüne büyük bir nefes aldırdı" dedi.

İNDİRİM BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE
Faiz indiriminin beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini anlatan Duyar, "Özel bankaların da faiz oranlarını düşürerek 1-1,20 seviyesine getirmesini bekliyoruz. Konut ve ihtiyaç faizleri düştükçe mevduat faizleri de düşecektir. Kamu bankalarının yıllık faiz oranlarını yüzde 17-18 seviyesinden yüzde 12 seviyesine düşürmesi ülkemiz açısından çok güzel bir gelişme. Faizler yüksek olduğu için 1 yıldır konut alamayan vatandaşlar var. Çok sayıda konut talebi hızlı bir şekilde satışa dönecektir" diye konuştu.

8007_10

200 SEKTÖRÜN SIKINTISI GİDERİLECEK
Konut satışlarındaki düşüşün nedenini konut kredi faiz oranlarının çok yüksek olmasına bağlayan Duyar “İnşaat sektöründeki krizin asıl nedeni faiz oranlarının yüksek olmasıydı. Konut almak isteyen vatandaşlar faiz oranlarını görünce konut alımını öteliyordu. Faizlerin düşmesi ile bekleyen talepler çok hızlı bir şekilde satışa dönüşecektir. İnşaat sektöründeki finansman sıkıntısı bu yıl sonuna kadar tamamen çözüleceği görüşündeyim. İnşaat sektörü 200'den fazla sektörü doğrudan veya dolaylı olarak etkilediği için 200 sektörün de finansman sıkıntısını çözecek. Ülke ekonomisine de çok büyük bir katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

DAHA İYİ BİR ZAMAN OLAMAZ
Konut almak için bundan daha iyi bir fırsat oluşmadığını belirten Başkan Duyar sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Şu anda konut fiyatları da konut kredisi faiz oranları da çok uygun. İnşaat maliyetlerindeki yüzde 40 artış henüz konut fiyatlarına yansıtılmadı. Ancak bu maliyetler müteahhitlerin üzerinde büyük bir yük. Bu yüzden ister istemez maliyetler fiyatlara yansıyacak. Faiz indiriminin etkisiyle konut satışlarının artması ve stokların tükenmesiyle müteahhitler fiyat artışına gidecektir. 2018 fiyatları halen geçerliyken bu fırsatı kaçırmamak lazım. Birkaç ay sonra bu fiyatları bulmak mümkün olmayacak” değerlendirmesinde bulundu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!