dore okulları
Malatya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2488.4
  • BIST
    9549.84
  • BTC
    60933.64$

“Krediler nerede kullanılacak?”


“Krediler nerede kullanılacak?”
Malatya Büyükşehir Belediye Meclis’i Eylül ayı çalışmalarını dünkü oturumla bitirdi. Meclis toplantılarının ikinci ve son oturumda imar planlarıyla ilgili değişiklik istekleri, güneş enerjisi santrali kurulumu, bazı tarihi alanlarla ilgili çalışmalar ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a 15 milyon 147 bin liralık borçlanma yetkisi karara bağlandı.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA

Başkanvekili Selim Pilten'in başkanlığında gerçekleştirilen Eylül ayı ikinci oturumunda Sivas Caddesi üzerinde otel yapma isteğini içeren imar plan değişikliği de görüşüldü. İstek, komisyonun kararı doğrultusunda reddedildi. Hatırlanacağı gibi son meclis toplantılarının değişmez gündem maddesi haline gelen Sivas Caddesi girişindeki parselin, otel yapılmak üzere konut fonksiyonundan turizm tesis alanı fonksiyonuna dönüştürülmesi talebi yine reddedildi. Plan bütünlüğü ve sürekliliği bozucu nitelikte olduğu gerekçesiyle komisyon kararı doğrultusunda oy birliğiyle reddedilen istek önümüzdeki meclis toplantılarında yine görüşüleceğe düşünülüyor.

GÜRKAN'A 15 MİLYONLUK KREDİ YETKİSİ

Meclis toplantısında, MASKİ'nin ihtiyacı olan bazı malzemelerin alımı için gereken kaynağı oluşturmak için Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'a 15 milyon 147 bin TL kredi kullanma yetkisi de verildi.

TRAFO ALANI TAHSİSİ…

Mevcut planda konut fonksiyonunda olan Yakınca Mahallesi 531. ada 7 numaralı parsele ticari alan fonksiyonu verilerek, ticari alana dönüştürülmesi ve Çamurlu ve Aşağıbağlar Mahallelerine trafo alan tahsisi ve alan değişikliği istekleri de görüşüldü. Karara bağlanan bu maddelerin yanı sıra, Arguvan İlçesi Tepebağ Mahallesi 6 ada 2 numaralı parsele akaryakıt ve servis istasyonu fonksiyonu verilmesi ile birlikte, Taşatepe- Hanımın Çiftliği Mahallelerinin kesiştiği 28 hektarlık alan için hazırlanan 1/5000'lik ve 1/1000'lik imar planlarının revize edilmesi de karara bağlandı.

150 HEKTARLIK BÖLÜM İÇİN PLAN REVİZYONU KARARI ALINDI

Mevcut Çevre Yolu'na (Ankara Caddesi) alternatif olan ve devamlılık arzeden MAŞTİ arkasında bulunan yolun açılması amacıyla 1/5000'lik nazım imar planı değişikliğin de karara bağlandığı toplantıda ayrıca, kentsel dönüşüm kapsamına alınan ve 70 hektarında TOKİ 1. Etap konutları yapılan toplam 220 hektarlık alandan kalan 150 hektarlık bölüm için imar planı revizyonu yapılması da kararlaştırıldı.

ARSLANTEPE'Yİ KORUMA KARARI!..

Meclis toplantısındaki bir başka gündem maddesi de, bir kısmı resmi kurum, diğeri de konut alanı fonksiyonunda olan Hekimhan Kocaözü Mahallesi 1454 numaralı parselin resmi konut alanında kalan kısmının konut alanı fonksiyonuna re'sen dönüştürülmesi. Oy birliğiyle alınan bu kararla birlikte, Plansız alanda olan Fırıncı Mahallesi'nde güneş enerjisi santrali kurulması için enerji santral alan fonksiyonu verilmesi maddeleri komisyon kararları doğrultusunda kabul edildi. Gündemin önemli maddelerinde biri olan Arslantepe Ören alanının tarihsel çerçevesini korumak ve gelecek kuşaklara aktarma amacıyla koruma amaçlı imar planı hazırlanması kararı da alındı.

KARATAŞ: KREDİYİ BÜTÜN İLÇELER İÇİN KULLANACAĞIZ

Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyesi Günnur Tabel'in kredilerin nerede kullanılacağıyla ilgili sorusu üzerine söz alan MASKİ Genel Müdürü Yaşar Karataş, “Altyapı çalışmalarımız sırasında üst yapıya verdiğimiz hasarı kendi imkanlarımızla seri bir şekilde gidermemiz mümkün değildir. Bu krediyi çalışma yaptığımız bütün ilçelerimiz için kullanacağız” diyerek cevap verdi.

EKİM TOPLANTILARININ İLKİ AYIN 9'UNDA

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Eylül ayı toplantılarının sonuncusu, bir sonraki toplantının 9 Ekim'de yapılmasının kararlaştırılmasıyla bitti.

 GÜNDEM MADDELERİ ŞU ŞEKİLDE:

 Gündemin 1. maddesi;

Konunun Özü: 11 Eylül'de yapılan toplantıda alınan karar özetinin okunması ve kabulü hakkındadır.

 

 Gündemin 2. maddesi;

 

Konunun Özü: Battalgazi ilçesi, Hüseyinbey Mah.3364 ada 10 nolu parsele Turizm Alanı fonksiyonu verilmesine yönelik hazırlatılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği hakkındadır.

 

İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu:

             

            Dosya içeriğinde ve mahallinde yapılan inceleme neticesinde; Malatya İli, Battalgazi İlçesi, Hüseyinbey Mahallesi'nde  "Konut+Ticaret Alanı" olarak planlı olan 3364 ada 10 no.lu parselin, "Turizm Alanı" olarak planlanması yönünde hazırlatılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği plan bütünlüğünü ve sürekliliğini bozucu nitelikte olması gerekçesiyle komisyonumuzca uygun görülmemiştir.

 

 Gündemin 3. maddesi;

 

Konunun Özü: Battalgazi ilçesi Arslantepe Arkeolojik Sit Alanı'nın Koruma Amaçlı İmar Planı yapılması hakkındadır.

 

İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu:

           

          Dosya içeriğinde ve mahallinde yapılan incelemede; Malatya İli, Battalgazi İlçesi sınırları içerisinde yer alan, 2014 yılında Dünya UNESCO Kültür Mirası geçici listesine alınan Arslantepe Arkeolojik Sit Alanı'nın; UNESCO Kültür Mirası Kalıcı Listesine alınması amacıyla ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 17. Maddesi gereğince sit alanlarında Koruma Amaçlı İmar Planı yapılmasının zorunlu olması nedeniyle bahse konu arkeolojik sit alanı için hazırlatılan 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nın ve Battalgazi Belediye Meclisi'nin 03.07.2019 tarih ve 92 sayılı kararı ile onaylama yetkisini Büyükşehir Belediye Meclisi'ne verdiği 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'nın Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nde değerlendirilmesini içeren konu, tarihsel çevreyi koruma-geliştirme, gelecek kuşaklara aktarma/sürdürülebilirlik gibi temel kabullerle; uygulanabilir ve gereksinimlere göre geliştirilebilir nitelikte olduğundan komisyonumuzca uygun görülmüştür.

 

 Gündemin 4. maddesi;

 

Konunun Özü: Battalgazi ilçesi, Çamurlu Mahallesi 4641 ada 16 nolu parselin güneybatı köşesinde trafo alanı ayrılmasına yönelik 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği hakkındadır.

 

İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu:

 

Dosya içeriğinde ve mahallinde yapılan incelemeler neticesinde, Malatya İli, Battalgazi İlçesi, Çamurlu Mahallesinde yürürlükteki 1/1000 ölçekli uygulama imar planında; E=1,20 TAKS=0,20 Yençok=serbest yapılaşma koşullu 4641 ada 16 nolu parselin güneybatı köşesinde yaklaşık 45 m2'lik kısmına trafo alanı ayrılmasına yönelik 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği talebi, Battalgazi Belediye Meclisinden geçtiği şekliyle onaylanması komisyonumuzca uygun görülmüştür.

 

 Gündemin 5. maddesi;

 

Konunun Özü: Yeşilyurt ilçesi, Karakavak Mahallesi Maşti (Otogar) arkasında 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği hakkındadır.

 

İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu:

 

             Dosya üzerinde ve mahallinde yapılan incelemeler neticesinde; Karakavak Mahallesi Maşti (Otogar) arkasında 5434 ile 5481 parseller ve çevresinde mevcut çevre yolunun alternatifi olan ve devamlılığı bulunan imar yolunun bütünlüğünün sağlanması, yol güzergâhının mülkiyetten boşaltılması, imar uygulamasında yaşanan sıkıntıların giderilmesini içeren 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği; şehircilik ilkeleri ve planlama teknikleri açısından değerlendirilerek komisyonumuzca uygun görülmüştür.

 

 

 Gündemin 6. maddesi;  

 

Konunun Özü: Yeşilyurt ilçesi, Yakınca Mahallesi 531 ada 7 nolu parselde 1/1000 ölçekli Uygulama imar planı hakkındadır.

 

İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu:

 

             Dosya içeriğinde ve mahallinde yapılan incelemede; 08/05/2019  tarih ve 157 sayılı Malatya Büyükşehir Belediye Meclisinin kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğine uygun olarak  Konut Alanı fonksiyonundan Ticaret Alanı fonksiyonuna dönüşen,Yeşilyurt İlçesi, Yakınca  Mahallesi   531 ada 7 parselin yapılaşma koşullarının E= 1.50, Yençok = Serbest olarak  belirlenerek yapı yaklaşma mesafelerinin imar paftasında gösterildiği  1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin Yeşilyurt Belediye Meclisinin 06/08/2019  tarih ve 206  sayılı kararı ile uygun görüldüğü şekliyle kabulü  komisyonumuzca uygun görülmüştür.

 

 Gündemin 7. maddesi;

 

Konunun Özü: Yeşilyurt ilçesi, Aşağıbağlar Mahallesi 5413 ada, 8 nolu parselde 1/1000 ölçekli Uygulama imar planı değişikliği hakkındadır.

 

İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu:

 

             Dosya içeriğinde ve mahallinde yapılan incelemede; Yeşilyurt İlçesi, Aşağıbağlar Mahallesi 5413 ada 8 parselin güneydoğu köşesinde bulunan trafo alanının parselin kuzeybatı köşesine alınarak yer değiştirilmesi ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin Yeşilyurt Belediye Meclisinin 06/08/2019 tarih ve 204 sayılı kararı ile ; “etrafında güvenlik tedbirlerinin alınması şartıyla “  uygunluğu yönünde çıkan karar komisyonumuzca uygun görülmüştür.

 

 Gündemin 8. maddesi;

 

KonununÖzü: Yeşilyurt ilçesi, İkizce Mahallesi Gezer mevkiinde 1/1000 ölçekli Uygulama imar planı değişikliği hakkındadır.

 

İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu:

 

            Dosya içeriğinde ve mahallinde yapılan incelemede; Yeşilyurt İlçesi İkizce  Mahallesi Gezer Mevkii sınırları içerisinde Malatya- Kayseri D-300 Karayolunun yaya izinde bulunan alanın bölgenin enerji ihtiyacını karşılaması amacıyla 117 m2 lik trafo yeri olarak ayrılmasına ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Plan değişikliği  Yeşilyurt Belediye Meclisinin 06/08/2019 tarih ve 203 sayılı kararı ile bölgedeki plan bütünlüğü bozulacağı ve planlama esasları ve şehircilik ilkelerine aykırılık teşkil edeceği gerekçesi ile reddedilmiş olup, Yeşilyurt Belediye Meclisinin 06/08/2019  tarih ve 203  sayılı kararı komisyonumuzca uygun görülmüştür.

 Gündemin 9. maddesi;

 

Konunun Özü: Battalgazi ilçesi Beydağı, Kernek, Yamaç mahalleleri kapsamında yaklaşık 200 hektarlık sahada imar planı revizyonu hakkındadır.

 

İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu:

         Dosya içeriğinde ve mahallinde yapılan incelemede; Malatya ili Battalgazi ilçesi sınırları içerisinde Beydağı Yamacındaki meskun doku çevresndeki teknik ve sosyal altyapı problemlerinin giderilmesi, daha sağlıklı ve kentsel bir yapılaşmanın sağlanması amacıyla yapılacak çalışmalara esas olmak üzere, Beydağı, Kernek, Yamaç mahalleleri kapsamında yaklaşık 200 hektarlık sahada Belediye Kanununun 73.maddesi doğrultusunda Mülga Malat ya Belediye Meclisinin 2007/148 sayılı kararıyla kentsel dönüşüm alanı ilan edilen alanın 130 hektarlık kısmında mevcut arazi durumu yeniden değerlendirilerek yürürlükteki imar planında revizyona ihtiyaç duyulmuş olup hazırlanan imar planı revizyonu komisyonumuzca uygun görülmüştür.

 

 Gündemin 10. maddesi;

 

Konunun Özü: Malatya İdare Mahkemesinin 2018/616.E 2019/415 K. sayılı kararında bahsedilen hisselerle ilgili oluşan yeni durumun çözüme kavuşturulması hakkındadır.

 

İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu:

 

                 Dosya içeriğinde ve mahallinde yapılan incelemede; Malatya İdare Mahkemesinin 2018/616.E 2019/415 K. sayılı kararında bahsedilen hisseler 2005 yılında Malatya Belediyesi tarafından yapılan imar uygulamasında yoldan ihdas edilerek belediye adına tescil edilmiştir. Uygulama içerisinde oluşan bu parseller dağıtım neticesinde diğer parsellere hisse olarak dağıtılmıştır. Daha sonra bu hisseler vatandaşın talebi üzerine Malatya Belediyesinden satın alınmıştır. 2007 yılında imar uygulaması Malatya İdare Mahkemesi tarafından "imar uygulaması yapılırken kapanan kadastro yolları, belediye adına ihdas edilemez" gerekçesiyle bozulmuştur. İlgili konunun mezkur mahkemeye bedel davası olarak açılması gerekirken uygulamaya dava açıldığı ve mezkur mahkemenin uygulamanın bozulmasına karar verdiği tespit edilmiştir. Söz konusu Mezkur Mahkemenin son imar uygulamasının bozulma sebebi olan bu hisselerin, vatandaş tekrar adına tescil olması mümkün olmadığından ve Malatya Büyükşehir Belediyesinin bedel iade probleminin çözülmesi, vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi adına Yeşilyurt Belediye Meclisinin 06.08.2019 tarih ve 207 sayılı kararının “Karakavak Mahallesindeki bahse konu ekli listede belirtilen hisselerin vatandaşın imar parselindeki emsal değeri ile çarpılarak imar parseline ek yoğunluk olarak eklenmesinin (bu şekilde oluşacak olan yoğunluk artışı imar parselinin emsal alanının %10 unu geçemez) ve bu işlem için Belediye Encümenine yetki verilmesi” şeklinde değiştirilmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür.

 Gündemin 11. maddesi;

 

Konunun Özü: Arguvan ilçesi Tepebağ Mahallesi 6 ada 2 nolu parselde Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı kurulmasına yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hakkındadır.

 

İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu:

 

            Dosya içeriğinde ve mahallinde yapılan incelemelerde; Malatya İli Arguvan İlçesi Tepebağ Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 6 ada 2 no.lu parselin bir kısmında Arguvan Belediye Başkanlığı'nca Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı yapılması amacıyla hazırlatılan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Malatya Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisinin 18.06.2019 tarih ve 193 sayılı kararıyla onaylanmıştır. Söz konusu alana ilişkin hazırlatılan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı Arguvan Belediye Meclisi'nce 07.08.2019 tarih ve 33 sayılı kararıyla onaylanmış olup, hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planına uygun olarak hazırlandığından ilçeden geçtiği şekliyle komisyonumuzca uygun görülmüştür.

 Gündemin 12. maddesi;

 

Konunun Özü: Battalgazi ilçesi, Taştepe­ Hanımın Çiftliği Mahallelerinin kesiştiği bölgede yaklaşık 28 hektarlık alanda hazırlanan 1/5000 ölçekli ve 1/1000 ölçekli İmar Plan Revizyonu hakkındadır.

 

İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu:

 

            Dosya içeriğinde ve mahallinde yapılan incelemede; Malatya ili Battalgazi ilçesi sınırları içerisinde Taştepe- Hanımın Çiftliği Mahallelerinin kesiştiği bölgede  plansız yapılaşmanın getirdiği teknik ve sosyal altyapı problemlerinin giderilmesi, daha sağlıklı ve kentsel bir yapılaşmanın sağlanması amacıyla yapılacak çalışmalara esas olmak üzere, Bakanlar Kurulunun 13/03/2017 tarih ve 2017/10029 sayılı kararı ile  Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilen yaklaşık 28 hektarlık sahada  hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu  ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu komisyonumuzca uygun görülmüştür.

Gündemin 13. maddesi;

 

Konunun Özü: Hekimhan İlçesi, Kocaözü Mahallesi 1454 nolu parselin tamamının Konut Alanı fonksiyonuna dönüştürülmesini içeren plan değişikliği hakkındadır.

 

İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu:

            Dosya içeriğinde ve mahallinde yapılan incelemelerde; Malatya İli, Hekimhan İlçesi, Kocaözü Mahallesi'nde bulunan 1454 no.lu parsel, yürürlükteki 1/5000 Nazım İmar Planı'nda bir kısmı Resmi Kurum Alanı, bir kısmı ise Konut Alanı  fonksiyonlarında kalmaktadır. İlgili ilçe belediyesince yapılan incelemelerde söz konusu taşınmazın “Resmi Kurum Alanı” nda kalan kısmı için herhangi bir kamulaştırma işlemi programında olmadığı ve alanın “Konut Alanı” fonksiyonu olarak değiştirilmesinde bir sakınca olmadığı tarafımıza 04.09.2019 tarih E.1018 sayılı yazı ile belirtilmiş olup, ilgili düzenleme ile birlikte Kocaözü Mahallesi, 1453 no.lu parselde bulunan “Resmi Kurum Alanı” fonksiyonunun tarafımızca resen “Konut Alanı” fonksiyonu olarak değiştirilmesini içeren 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği komisyonumuzca uygun görülmüştür.

 Gündemin 14. maddesi;

Konunun Özü: Asfalt, kilit taşı, yama ve onarım yapımı işi için kredi kullanımı hakkındadır.

 

MASKİ Genel Müdürlüğü'nün teklifi:

 

            Yönetim Kurulu'nun 12.09.2019 tarih ve 2019/39 sayılı toplantısında alınan 161 nolu karar ile Büyükşehir Belediye Meclisine sunulmasına karar verilen; “Asfalt, Kilit Taşı, Yama ve Onarım İşi” için 15.147.610,50 TL (onbeşmilyonyüzkırkyedibinaltıyüzonliraellikuruş) tutarındaki kredi talebine yönelik taahhütnameyi ve alt kredi alınmasını müşterek borçlu ve müteselsil kefil sıfatı ile 2560 sayılı Kanunun (Değişik 3009) 6'ncı maddesinin (J) bendi gereğince imzalamaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin GÜRKAN'ın yetkili kılınması hususunda karara varılmak üzere MASKİ Genel Kurul sıfatıyla Büyükşehir Belediye Meclisine havalesini arz ederim.

Gündemin 15. maddesi;

 

Konunun Özü: Battalgazi ilçesi, Fırıncı Mahallesi 173 ada 17 parselde GES kurulmasına yönelik hazırlatılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı hakkındadır.

 

İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu:

 

Dosya içeriğinde ve mahallinde yapılan incelemeler neticesinde, 1/5000 ölçekli nazım imar planı dışında yer alan; Malatya İli, Battalgazi İlçesi, Fırıncı Mahallesi 173 ada 17 parselin yaklaşık 97.224 m2 lik kısmında GES(Güneş Enerji Santrali) kurulmasına yönelik hazırlatılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, ilgili kurumların görüşleri ve üst ölçekli planlar çerçevesinde değerlendirilerek, komisyonumuzca uygun görülmüştür.

 

 

 

 

 

 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!