dore okulları
Malatya
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2433.9
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    64175.26$

Kulisle gelen tanıtım


Kulisle gelen tanıtım
Gümrükçüler şehre değer katacak.
Narin

Gümrük ve Ticaret eski Bakanı, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Malatya Time Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çetin'e samimi açıklamalarda bulundu.  Dünya Gümrük Örgütü'nün iki büyük organizasyonundan biri olan PICARD'ın Malatya'da düzenlenmesi için ciddi kulis çalışması yaptıklarını söyleyen Tüfenkci, bu organizasyonun şehre değer katacağını vurguladı.

HABER MERKEZİ-MALATYA

Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Bülent Tüfenkci, bu yıl 9-11 Ekim tarihleri arasında yapılması planlanan Dünya Gümrük Örgütü'ne ait PICARD Konferansı'nın Malatya'ya büyük katma değer sağlayacağını söyledi. Dünya Gümrük Örgütü'nün iki büyük organizasyonundan biri olan PICARD Konferansı'nın (Partnership in customs/ academic research and development) bu yıl 13'üncü kez düzenleneceğini kaydeden Tüfenkci, organizasyonun Malatya'da yapılması için ciddi kulis çalışması yürüttüklerini açıkladı.

ÖNEMLİ MERKEZLERDE DÜZENLENDİ
Örgüt'e 192 ülkenin üye olduğunu hatırlatan Bakan Tüfenkci, "Bu toplantıda gümrükle ilgili araştırmalar, öneriler sunulurken, akademik tartışmalar yapılıyor. Böylesine üst düzey bir toplantının Malatya'da yapılması için Japon genel sekreter ile görüştük. Genel sekreterlik seçimi vardı o dönem, kendisi de programın Türkiye'de yapılması konusunda söz vermişti. Daha sonra organizasyonun Türkiye'de yapılmasına karar verildiğine ilişkin bize bir yazı ulaştı. Dünya Gümrük Örgütü İstanbul, İzmir ve Ankara'yı önerdi ancak biz Malatya'nın farklı bir il olduğunu belirterek, programın burada yapılması yönünde girişimlerde bulunduk. Programın Malatya'da yapılması şehrin tanıtımına da büyük yarar sağlayacak diye düşündük. Ayrıca ticaretin gelişmesi noktasında önemli bir farkındalık da oluşmuş olacaktı. Nihayetinde genel sekreter ile görüştük, bulgurumuzdan, yaprak sarmamızdan, etimizden, coğrafyamızdan bahsettik. Doğu ile Batı'nın, kuzey ile Güney'in kesişen noktası olduğumuzu ifade ettik. Bu girişimlerden sonra programın Malatya'da yapılması noktasında karar kılındı" şeklinde konuştu.

POTANSİYELİ DÜNYA GÖRECEK
Bu etkinliğin Malatya'nın potansiyelini dünyaya tanıtacağını aktaran Tüfenkci, "Seçimler olması nedeniyle 9 Ekim'de yapılacak. Ancak Malatya Tanıtım Günleri ve Film Festivali'nin de tanıtımını aynı güne almışlar. Kamuoyunda farkındalık oluşsun diye bunları söyledik. Çünkü bu etkinlik, Malatya'nın yemeğinden kültürüne kadar tüm yerel kültürünü uluslararası düzeyde tanıtmak için önemli bir fırsat" ifadelerini kullandı.
Organizasyonun daha önce 12 kez düzenlendiğini hatırlatan Tüfenkci, "Gümrük etkinliği 2006-2007 Brüksel'de gerçekleştirilmişti. Daha sonra Şangay'da Çİn'de ABD'de Abu Dabi'de, Birleşik Arap Emirlikleri'nde 2011 yılında İsviçre'de, 2012'de Fas'ta, 2013 yılında Sen Petersburg'da, 2014 yılında Meksika'da, 2015 yılında Bakü Azerbeycan'da 2016 yılında Filipinler'de, 2017 yılında Tunus'ta yapıldı. Malatya'mızın tanıtımı için çaba sarfettik. Bunu Malatya Valiliği, STKlar bir farkındaydık oluşturarak sahiplenmesi için yaptık. MAlatya'da olmasını da bu nedenle önemsedik" değerlendirmesinde bulundu.

REKOR KATILIM OLACAK
PICARD'ın Tunus'ta düzenlenen toplantısına 250 kişinin katıldığını hatırlatan Tüfenkci, "Malatya'da düzenlenecek etkinliğe şimdiden 260'ın üzerinde başvuru yapıldı. Bu sayının 300'e ulaşması bekleniyor. Etkinliğe ülkemizdeki panelistler, akademisyenler de katılacak. Bakan yardımcıları, üst düzey bürokratlar da hazır bulunacak. Programı uyması halinde bakanımızı da etkinlikte göreceğiz. Gümrük Örgütü genel sekreterinin de etkinliğe katılması bekleniyor" dedi.

ÖZEL HAREKATÇILAR MALATYA'DA
Malatya Time'a samimi açıklamalarda bulunan eski bakan Tüfenkci, "Bakanlığımızın son döneminde Malatya'ya Özel Harekat Bölge Başkanlığı'nı getirdik. Bu en az 2 -3 bin özel harekatçının bölgemizde eğitim alacağı anlamına geliyor. Doğu ve Güneydoğu'nun özel harekat lojistiği buradan sağlanacak. 2-3 bin özel harekatçının maaşı Malatya'ya gelecek, ödemeleri Malatya'da olacak. Yani Malatya'ya katma değer sağlamış olacağız" diye konuştu.

KAYISIYI SAHİPLENEN YOK!
Sözlerini, "Malatya'da kayısının muhattabı yok" diyerek sürdüren Bakan Tüfenkci, ilde bu tür değerleri kimsenin sahiplenmediğinden yakındı. "Sürekli siyasiler bu işi yapsın diyorlar ama kimse elini taşın altına koymuyor" diyen Tüfenkci, "Siyasetçiler ne yapsın. Önünün açılması lazım, mevzuat engeli varsa bunu aşması şart. Damga Vergisi yatırım amaçlı bir kurumun bunu sahiplenmesi lazım. Ziraat, ticaret odaları, borsa, belediye olabilir. Normalde dünyada ürünlerin sahibi üreticilerdir ama Malatya'da yok. Bakanlık bir çalışma yapsa kime para göndereceği belli değil" ifadelerini kullandı.

LİSANSLI DEPO HAYAL OLDU
Lisanslı Depo uygulamasında Malatyalıların sınıfta kaldığını aktaran Tüfenkci, "Lisanslı depo yapmaya karar veriyorsun elini taşın altına koyacak adam yok. Kalkınma Bakanlığı'nın süresi vardı, 6 ay geçti, 6 ay daha uzatıldı. 12 milyon bir senedir kasalarında duruyor ama para yüzde 50 azaldı, maliyet yüzde 50 arttı. Haberlerde, 'Adamın kayısısı evinden çalındı' gibi şeyler okuyoruz. Vatandaş ürettiğini ücretsiz olarak lisanslı depoya koysa, ürünlerin çalınması gibi bir olay yaşanmaz. Bu hantallığın sebebini bilmiyorum. Herşeyi hazırlıyorsun, biz hayvancılık osb'yi kurduk yer tahsis ettik. Bu noktada kimin adım atması lazım. Yönetim kuruldu, yönetimin bir şey yapması lazım. Adamlar siyasetçi masayı kursun, beni de başına oturtsun istiyor. Ondan sonra da birşeyler olmayınca söyleniyoruz. Kurum ve kuruluşlar görevlerini yapmadığı gibi başkalarını eleştiriyorlar" şeklinde konuştu.

FIRSATÇILARA GEÇİT VERMEYİN
Bakan Tüfenkci, dolarla ilgili de şu açıklamayı paylaştı: "Orta vadeli program açıklandıktan sonra gelişmekte olan ülkelerdeki para birimi de netleşmeye başlayınca sözkonusu dolar fiyatlarının yıl sonuna doğru 5liraya düşeceği yönünde umudum var. Bu bir dalga, bir operasyon. Fırsatçılara biz fırsat tanımasak normal seyrine döneceğini düşünüyorum" dedi.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!