dore okulları
Malatya
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2409.3
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66145$

Kurban enfeksiyonuna dikkat!


Kurban enfeksiyonuna dikkat!
Kurban Bayramı’nda sağlıklı hayvana ulaşmak için püf noktaları paylaşan Veteriner Hekim Mehmet Erkan Doğan, özeliyle enfeksiyona karşı uyardı. Burun akması ve ishal belirtileri olan hayvanların satın alınmaması gerektiğini kaydeden Doğan, hayvanın yaşı ve küpe bilgilerinin de sorgulanması gerektiğinin altını çizdi.
Narin

HABER MERKEZI-MALATYA

Çiftlik yönetim uzmanı Veteriner Hekim Mehmet Erkan Doğan, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala sağlıklı hayvan seçimi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Kurbanlık hayvanların dini ve etik açıdan sağlıklı olmasının önemine işaret eden Doğan,” Öncelikle toplum arasında kapak atma, balta yarma olarak bilinen dini açıdan hayvanın kurbana uygun olma durumu büyükbaş hayvanın ağzını açtığımızda ergenleşen hayvanın ön iki süt dişinin dökülmesi, en az 2 tane kalıcı dişinin olması durumudur. Kalıcı dişler rengi, büyüklüğü, diş etine sağlamca bağlanması ile kolayca yan taraflarında bulunan süt dişlerinden ayrılırlar. Kesin ölçü değildir. İki yaşını doldurduğu halde kapak atmayan hayvanlar bilinmektedir” dedi.

TIRNAKTAN SIRTA İNCELEYİN
Sağlık açısından bakıldığında hayvanın dört ayağını yere basar şekilde olması gerektiğini anlatan Doğan, “Hayvanı ayakta olarak görmemiz gerekmektedir. Kurbanlık hayvanın etrafında 1-2 tur dönerek tırnaktan sırt bölgesine kadar bir gözlemlenir. Birkaç metre yürütülerek topallık olup olmadığına, normal solumanın olduğuna bakılır. Gözlemler önemlidir. Hayvanın burnunun üst kısmının kuru ya da çatlak olmaması gerekir. Nemli ve parlak olmalıdır. Çatlak ve kuru meme hayvanın hastalık geçirdiğini, ateşinin yüksek olduğunu gösterir ki burun hayvanın sağlıklı olup olmadığı konusunda önemli bir göstergedir. Doğal deliklere dikkatli bakılmalıdır” şeklinde konuştu.

ENFEKSİYONA DİKKAT!
Burun akıntısı ve ishal belirtisine dikkat çeken Doğan, “Bu belirtiler görülmemelidir. Gözler canlı olmalıdır, mat olmamalıdır. Tüyler düz ve parlak olmalıdır. Enfeksiyon geçirmiş hayvanda tüyler birbirine karışır, bakıldığında bir albenisi olmaz. İyi bir büyükbaş kurbanlık hayvan arkadan dik bir şekilde bakıldığında dolgun, bir küp şeklinde gözükür. Üçgen şeklinde gözüken hayvanlar genelde zayıf hayvanlardır. Koyun keçi gibi küçükbaş hayvanlarda bel bölgesi elle sıkıldığında, kemik hissedilmesi genelde zayıf olduğunu gösterir. Yine göz, burnun üst tarafı, doğal delikler kontrol edilmelidir ifadelerini kullandı.

YAŞ VE KÜPEYİ SORGULAYIN!
Doğan:”Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından akıllı telefonlar ve cihazlar için tasarladığı ücretsiz küpe sorgulama uygulaması ile hayvanın doğum tarihi, ırkı, uygulanan aşılarına kolaylıkla ulaşılabiliyor” diye konuştu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!