dore okulları
Malatya
07 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2409.8
  • BIST
    10267.09
  • BTC
    63444.45$

Kurban ibadetiyle ilgili merak edilenler -1-


Kurban ibadetiyle ilgili merak edilenler -1-
Malatya’mızın müstesna alimlerinden Yusuf Selami Çakaroğlu hoca efendi ile; kitap, sünnet, icma ve kıyas çerçevesinde kurban nasıl kesilir?.. Şeklinde bazı mevzuları konuşarak; bu minval üzerine bir kaç soru sorduk. Çünkü; Kurban meselesi çok suiistimal edildiğinden, ümmetin fertlerinin yaptığı bu kutsi ibadet; farkında olmadıkları halde ifsat ediliyor. Sebebi hilkatimiz; emri bil maruf, nehyi anil münker olduğundan; en azından Müslümanlara bu hususta menfaatimiz dokunur ümidiyle bu çalışmayı yaptık. Aksi düşünceler ile hiç bir alakamız yoktur.
Narin

Malatya'mızın müstesna alimlerinden Yusuf Selami Çakaroğlu hoca efendi ile; kitap, sünnet, icma ve kıyas çerçevesinde kurban nasıl kesilir?.. Şeklinde  bazı mevzuları konuşarak; bu minval üzerine bir kaç soru sorduk. Çünkü; Kurban meselesi çok suiistimal edildiğinden, ümmetin fertlerinin yaptığı bu kutsi ibadet; farkında olmadıkları halde ifsat ediliyor. Sebebi hilkatimiz; emri bil maruf, nehyi anil münker olduğundan; en azından Müslümanlara bu hususta menfaatimiz dokunur ümidiyle bu çalışmayı yaptık. Aksi düşünceler ile hiç bir alakamız yoktur.

Malum olduğu üzere bir kaç gün sonra Kurban Bayramı'nı idrak edeceğiz. Son zamanlarda ortaya çıkan bazı şarlatanlar tarafından suiistimal edilen Kurban ibadetiyle ilgili olarak Malatya Time özel bir dosya hazırladı. Bunu her gün ayrı bir başlık ile kısa kısa sizlere sunacağız. İşte Kurban ile ilgili merak edilen konular

Kurban kesmek bir ibadettir. Her ibadette olduğu gibi bu ibadetin de belli şartları var. Bu ibadetle ilgili olarak kitap, sünnet, icma ve kıyas çerçevesinde acizane bazı hususlara dikkat çekmek isterim.”

Kurban ibadetiyle ilgili son zamanlarda yanlış bir uygulamayı görüyoruz. Kurbanlığı alıyorlar, kesiyorlar. Tartıyorlar ve etin ağırlığı üzerinden bir fiyat belirliyorlar. Böyle bir satış usulü esas itibarıyla şeriata uymaz. Çünkü kurbanlık hayvan adetle satılan bir maldır.

 “Şöyle ki; İslam'da mallar dört çeşit ölçüyle satılır. Bazı mallar uzunlukla, bazıları kiloyla, bazıları ölçek dediğimiz keyl  yani hacimle, bazıları da adetle satılır. Hayvanlar adetle satılan bir maldır. Kilo veya uzunlukla veya hacim ölçüsüyle satılmaz.”

Hem kurban kesecek kimse evvela hayvana malik olmalıdır. Malik olmadığı bir hayvanı kurban edemez. Alış-veriş akdi tamamlanmadan o hayvana malik olunmaz. Ancak akitten sonra hayvana malik olunur. Fiyatı belirleyip hayvanın adeti üzerine satış yapılacak ki mülkiyet gerçekleşsin.

Parası borçlanılarak da yapılabilir. Yani vadeli satış yapılabilir. Fakat yine de fiyatının belli olması gerekir. Eğer hayvan kesilip eti tartılıncaya kadar akit yapılmıyorsa burada bir sakatlık vardır. Çünkü hayvana malik olmuyor. Dolayısıyla o hayvanı kurban etmek gibi bir şey de söz konusu olamıyor. Bunu öyle böyle sündürerek, yani İslam'ın kurallarını oradan buradan kırparak bir şeyler uydurmaya çalışılmamalıdır. Oradan buradan yama yaparak akit yapılsa ve “Fiyatı sonradan tespit edeceğiz” deseler bu usulsüz bir satış olur.

Hem; akit yapmayı becerseler bile eti üzerinden satış olursa yine o kurban olmaz. Çünkü hayvanın tamamı kurbandır. Hayvanın dışkısına, tüyüne kadar her şeyi kurbandır. Sadece eti Allah için kurban etmiyorsun. Hayvanın yekununa bir fiyatın tespit edilmesi gerekiyor. Fiyatın da akit sırasında belirtilmesi lazımdır. Sen bir sürü hile hudayla, kuralları sündürerek faraza böyle bir şeyi gerçekleştirsen bile akti tamamlatsan ve mülkiyet tahakkuk etse bile böyle bir usul günahtır.

Devam edecek...

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!