dore okulları
Malatya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.31
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2397.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61630.39$

Liyakate göre kadro kurulacak


Liyakate göre kadro kurulacak
İnönü Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. Cengiz Ara ile yapılan röportajda, İnönü üniversitesinin başarı durumu, rektörlük seçimi, diğer adaylar ve Cemil Çelik konuşuldu...
Narin

Malatya İnönü Üniversitesi'nin rektörlük seçimlerine çok az bir süre kaldı. Turgut Özal Üniversitesi bünyesindeki Karaciğer Nakil Enstitüsü'nde müdür yardımcısı olarak görev yapan Prof. Dr. Cengiz Ara da rektörlük için aday olduğunu açıkladı. Öğrencisi olduğu üniversitenin rektörlük makamına talip olduğunu anlatan Ara, İnönü Üniversitesi'nin Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri arasında yer alması için çalışacağını söyledi.

HABER MERKEZİ – ÖZEL

Malatya İnönü Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra profesörlüğe kadar yükselen Cengiz Ara, “Üniversitemiz kendi öğrencilerinden en az 100 tane profesör çıkarmış. Fakat profesörlerden hiçbiri şu ana kadar rektör olmadı. Ben bir ilk olmak istiyorum” diyerek niçin rektörlüğe aday olduğunu açıkladı. Turgut Özal Üniversitesi bünyesindeki Karaciğer Nakil Enstitüsü'nde müdür yardımcısı olarak görev yapan Prof. Ara, rektör olması halinde siyasal görüşleri bir kenara bırakarak liyakati önceleyen bir yönetim anlayışını benimseyecek. Amerika'daki üniversitelerin liyakat esasına göre uzman kabul ettiğini hatırlatan Prof. Ara, “Bizim dinimizin öğütlediği işi ehline ver şiarından uzaklaştık. Amerika'daki üniversiteler yıllardır bu şekilde hareket ederek, kendilerine yapılan onlarca başvuru arasından ‘en iyi' olanını seçiyor ve çalışma imkanı sunuyor. Ülkemizdeki üniversitelerde işi ehline vermediğimiz için bilim üretilemiyor” diye konuştu. Prof. Ara, rektör seçilirse yapacağı projelere ilişkin Malatya Time Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çelik'e özel açıklamalarda bulundu.

BAŞARI ÇITASINI YÜKSELTMEK İSTİYORUM

Niçin aday oldunuz?

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin ilk mezunlarındanım. Öğrencilik yıllarımdan profesörlüğe kadar yükseldim. Şu an Karaciğer Enstitüsü Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyorum. Aday olmamın üç nedeni var. Birincisi üniversitemiz kendi öğrencilerinden en az 100 tanesi profesör oldu. Fakat bu profesörlerden şu ana kadar hiç rektör çıkmadı. Bu manada bir ilk olmak istiyorum. İkinci nedenim karaciğer nakillerinde dünya çapında elde ettiğimiz başarıyı diğer fakültelerde de hayata geçirmek istiyorum. Üçüncü ve en önemli nedeni ise, bugüne kadar üniversitelerdeki rektörlerin hiçbiri tarafından uygulanmayan bir sistemi Allah nasip eder de göreve gelirsem, İnönü Üniversitesi'nde hayata geçireceğim. Bu herkesin bildiği ve kabul ettiği fakat uygulamada kimsenin başaramadığı bir proje olacak. Tamamen tıpkı Batı ülkelerinde olduğu gibi liyakatin üstün tutulduğu bir üniversite anlayışı ortaya koyacağım. Bundan sonra bir öğretim üyesi alırken onun dünya görüşüne bakmaksızın, üniversitemize nasıl katkı sunacaksa onu tercih edeceğim. Bu üç nedenden dolayı rektörlük seçimlerinde aday olmaya karar verdim.

PROJELERİMİ ANLATACAĞIM

Bir röportajınızda rektörlük seçimlerinin üniversiteleri iç çekişmelere sürüklediğini söylemiştiniz. Siz bu çekişmenin neresindesiniz?

İlk çekişmeler başlamış ama ben mümkün olduğunca hiçbir arkadaşımız hakkında konuşmamaya karar verdim. Amacım tamamen projelerimi öğretim üyelerime anlatmak. Benim onlarla ilgili herhangi bir sıkıntım yok. Allah bu görevi kime nasip ettiyse o olur, siz ne kadar uğraşırsanız uğraşın. Nasipte yoksa rektörlüğü alamazsınız, bu konuda tamamen Allah'a teslim olmuş bir kişiyim. Diğer rektör adayı arkadaşlarıma da başarılar diliyorum.

PEYGAMBER ŞİARIYLA HAREKET EDECEĞİZ

Üniversitelerde niçin bilim üretilemiyor?

16'ıncı yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti de dahil olmak üzere biz bilimde çok geri kaldık. Yaptığımız hiçbir icat yok. İnceleyin, telgraf, telefon, demiryolları gibi tüm ileri teknolojileri Batı icat etmiş, maalesef İslam ülkelerinin bu manada bir icad yok. Bizim dinimizin emrettiği, Hz Peygamberin öğütlediği, ‘işi ehline ver' şiarından uzaklaştık. Tamamen taraf tutuyoruz. A geliyor kadrolaşıyor, B geliyor kadrolaşıyor. Hiç kimse bu bölüme ne katılır düşüncesinde değil. Amerika'daki üniversitelere on binlerce kişi doktora için başvurur. Üniversiteler bu kişiler içinden çok yetenekli olanları alır. Onları kendi üniversitelerine yerleştirir. Üniversitelerde çalışma imkânı sunar. Bundan dolayı Amerika'nın ilk yüze girmiş 65-70 üniversitesi bulunuyor. Maalesef dünyanın en önemli 17'inci ekonomisine sahip ülkemizin önemli üniversitelerinden olan ODTÜ, Boğaziçi ve Bilkent gibi üniversiteler ilk yüzde değil. Bu durum bizim bilime katkı sunacak insanlara şans vermememizden kaynaklanıyor. Bugün Silikon Vadisi'nde çalışan yüzlerce Türk mühendis var. İnanın bu arkadaşlara Türkiye'de de fırsat verilseydi, bu kişiler aynı başarıları ülkemizde de yakalardı.

İHTİYAÇ DOĞRULTUSUNDA KADRO AÇILACAK

Rektör seçilirseniz neler yapacaksınız?

Yardımcı doçent kadroları başta olmak üzere öğretim üyesi kadrolarını Türkiye'ye açmayı düşünüyorum. Bölümlerin ihtiyacı doğrultusunda kadro açıp, birbirinden iyi adaylar arasından seçim yapmak istiyorum. Seçimlerimiz ise tamamen tarafsız olacak. Kimin dosyası iyiyse, kimin bilimsel çalışmaları sağlamsa o kişilerle çalışacağız.

YAYIN YAPILACAK PATENT ALINACAK

Malatya'nın eğitim kalitesini yükseltmek için neler yapıyorsunuz?

Üniversitemiz bilim üreten bir kuruma dönüşecek. Yabancı dil konusuna çok önem veriyorum. Bu manada tüm eksikliklerimizi gidereceğiz. Tüm fakültelerde öğrenci ve akademisyenlerin çok iyi İngilizce öğrenmesinin önü açılacak. Yayın sayımızı artırmak için öğretim üyelerimize fırsat sunarak, patent almaları için katkı sunacağız. Öğretim üyelerin önünü açmaktan yanayım. Örneğin bir TÜBİTAK projesi kazanan öğretim üyesi ekibine, imkanlarımız doğrultusunda senatomuzun da kararıyla 15-20 bin TL arası teşvik ödemeyi planlıyorum. Düşünün yılda 20 TÜBİTAK projesi aldınız, her projenin bütçesi yılda 2 milyon TL'den 40 milyon TL üniversitemize gelir sağlayacağız. Bunlar bizim daha fazla patent almamızı sağlayacaktır. Diğer yandan yazılıma çok önem veriyorum. Turgut Özal Tıp Merkezi ve üniversitemizin otomasyon sistemi var. Sürekli öğretim üyeleri otomasyon sisteminden rahatsız, hasta yükü arttığı zaman sistem çalışmıyor. Yine özel sektörle işbirliği yaparak, Türkiye'nin en iyi yazılımlarının üniversitemizden çıkması için ne gerekiyorsa yapacağız.

REKTÖR ÇELİK'TEN DESTEK İSTEDİM

Malatya'nın yaşayan değerisiniz, buraya tırnaklarınızı kazıyarak geldiniz. Fakat sayın Cemil Çelik ile diyaloglarınız sıkı olmasına, ona oy vermenize rağmen, Cemil Çelik niçin sizi desteklemedi? Niçin üniversiteden birini değil de dışarıdan birisini getirmeye çalışıyor?

Sayın rektörle 12 Şubat tarihinde 1 saatlik görüşmem oldu. Beni desteklemesi konusunda fikirlerimi beyan ettim. Kendisini 2011 yılında desteklediğimi anlattım. Rektör beyin rektörlük konusunda gönlünden geçen Cafer Bey, kendisinin aynı zamanda köylüsü oluyor. Kendisi Fransa'dan bu kişiyi tercih etti, onun tercihi, niye yaptığını da bilmiyorum.

HOCALARIMIZ DESTEKLERİNİ AÇIKLADI

Sezai Hoca, Ramazan Özdemir, Cemil Çelik ve ekibi deniliyor. Şu an sizinle müşterek hareket eden kişiler var mı?

Sezai Hoca yüzde yüz destek veriyor. Her platformda bunu ifade ediyor. O desteklemese ben bu işe zaten girmezdim. Genel cerrahi bölüm olarak destek veriyor. Hocamızın Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü olarak oy vermesi ayrı bir konu. Kendisinin bu seçimle yıpratılması en son isteyeceğim şey. Diyelim ki kaybettim Sezai hoca mı kaybetti olacak? Ben kaybetmiş olacağım, bu böyle bilinmeli. Ramazan Hocamızla da istişarelerimiz oldu. Ramazan Hocanın 2012 yılındaki rektörlük seçimlerinde aday olmasını çok istedim. Çok da uğraştım, olmadı. Aynı dönem o beni destekleyeceğini söylemişti. O günün koşullarında da ben aday olmadım.

Bu seçimlerden önce de her iki hocamla görüştüm. Onlar aday olmayınca ben aday olmaya karar verdim.

PERFORMANS ÇITASINI YÜKSELTMELİYİZ

Şu an Turgut Özal Tıp Fakültesi beklenen kıvamda mı?

Turgut Özal Tıp Fakültesi için çok çalışmak gerekiyor. Fakültenin altyapısı çok iyi olmasına rağmen, Malatya'nın ileri gelen zenginlerinin hiçbiri muayene olmak istemiyor. Biz karaciğer nakilleri ve ameliyatlar konusunda İstanbul ve Ankara'dan geri değiliz. Hastanemiz Malatya'nın zenginleri tarafından tercih edilmiyor, desteklenmiyor. Bunun için hastanemiz gelişmiyor. Ben rektörlük seçimlerini kazanırsam, iş dünyasını ikna ederek, hastanenin koşullarını iyileştirilmesi için çalışacağım. Herşeyi devletten beklememek gerekiyor.

MERKEZİ AVRUPA'YA TANITMALIYIZ

Turgut Özal Tıp Fakültesi'nin başarıları basında yeteri kadar öne çıkarılıyor mu?

Turgut Özal Tıp Fakültesi'yle ilgili yeteri kadar çalışma yapıldığını düşünmüyorum. Hastanemizde olan tüm güzel gelişmelerin, yurtdışında reklamı yapılmalı. Rahmetli Turgut Özal'ın bu merkezi kurarken, merkezi sağlık turizminin başkenti yapma projesi vardı. Biz yurtdışından hasta getiremediğimiz müddetçe merkezin bize çok büyük getirisi olmayacaktır. Ancak hastanemizi yurtdışında tanıtırsak, Ortadoğu'dan, Orta Asya'dan, Balkanlardan yıllık 200 karaciğer hastasının geleceğini de göz önüne aldığımızda, bu kişilerin yakınları da Malatya'mıza gelecektir. Şehirde her anlamda hareketlilik olacaktır. Ben rektör olduğumda yurtdışında üniversitemizi tanıtmak, farklı üniversitelerle işbirliği yapmak, hocalarımızı göndermek gibi planlarımı da hayata geçireceğim. Avrupa başta olmak üzere tüm dünyaya üniversitemizi tanıtmak istiyorum.

DİĞER ADAYLARA BAŞARILAR DİLERİM

Seçimler için adaylığını açıklayan diğer meslektaşlarınıza bir mesajınız var mı?

Diğer rektör adaylarına saygım var. Onlara da başarılar diliyorum. Hepsi benim arkadaşım hiçbiriyle bir problemim yok. En başta söylediğim gibi bu bir nasip meseledir. Bizim yapacağımız şey İnönü Üniversitesine faydalı olmaya çalışmaktır. Kurumumuzu daha iyi noktalara götürmek, tarafsız olmak, adil olmak gayretindeyim. Rektör olduktan sonra bize oy verdiler vermediler gibi polemiklere girmeden, üniversitemizi ileri götürmemiz gerekiyor. Türkiye'de ilk 10'a yerleştirmemiz gerekiyor. Bu anlamda benim hiçbir aday ile bir sıkıntım yok hepsine başarılar diliyorum.

TASARIYA RET, ŞEHİTLERE RAHMET

Okuyucularımıza bir mesajınız var mı?

Alman Parlamentosu'nun Ermeni Soykırımı'nı kabul eden tasarısını kabul etmiyorum, kınıyorum. Ayrıca İstanbul Vezneciler'de meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybeden şehitlerimize ve sivil vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!