dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    35.08
  • ALTIN
    2282.2
  • BIST
    9021.2
  • BTC
    70668.57$

Malatya'da Çanakkale zaferi konferansı


Malatya'da Çanakkale zaferi konferansı
Çanakkale Zaferi'nin 100. Yılında Arapgir Belediyesi tarafından düzenlenen organizasyonla 'Çanakkale Deniz Muharebeleri ve Cevat Çobanlı Paşa' konulu konferans düzenlendi.
Narin

Basımını Arapgir Belediyesi'nin üstlendiği, Konferansla aynı ismi taşıyan kitabın yazarı olan İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bölümünden Doç. Dr. Recep Dündar konuşmacı olarak katılırken, etkinlikte İlçe Kaymakamı Tekin Erdemir, Belediye Başkan Vekili Basri Aknar, Başkan Yardımcısı Çetin Özdemir, İlçe Müftüsü Ertuğrul Akın, İnönü Üniversitesi Arapgir Meslek Yüksekokulu Müdürü Dursun Özgüler ile çok sayıda daire amiri, vatandaş, Kerem Aydınlar Fen Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile MYO öğretim görevlileri ve öğrencileri katıldı.
İnönü Üniversitesi Arapgir Meslek Yüksekokulu konferans salonunda düzenlenen konferansın sunuculuğunu yapan Sosyal ve Kültür İşler Müdürü Tuncay Çağdaş, Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanı Arapgirli Cevat Çobanlı Paşa'nın hayatı hakkında kısa bilgiler verdikten sonra, konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Recep Dündar'ın özgeçmişini aktardı. Daha sonra kürsüye çıkan Doç. Dr. Dündar, sunum eşliğinde "Çanakkale Deniz Muharebeleri ve Cevat Çobanlı Paşa" konulu konferansı gerçekleştirdi. Dündar yaptığı konuşmada, okullarda öğretilen tarih ve tarih kitaplarında bazı şahsiyetlerin anlatılımın da eksik kalındığını, göz ardı edilerek geri planda bırakıldığını belirterek, Arapgirli Cevat Çobanlı Paşa'nın da bu şahsiyetlerden biri olduğunu ve gerektiği gibi anlatılmadığını vurguladı.

Doç. Dr. Recep Dündar, ayrıca Çanakkale Deniz Muharebeleri ile ilgili çarpıcı bilgiler vererek Nusret Mayın Gemisi'nin mayınlarıyla düşmanı bozguna uğratması hadisesini şu şekilde anlattı;

"Müstahkem Mevkii Komutanı olan Albay Cevat Paşa, I. Dünya Savaşı'nın Çanakkale Cephesi'nde tarih sahnesine çıkarak Nusret Mayın Gemisi'ne Erenköy Koyu (Karanlık Liman)'nu kıyıya paralel bir şekilde mayın ile doldurması emrini verir. Burada mayın bulunması ihtimalini gözden kaçıran düşman donanmaları her zamanki gibi manevra yaptıkları ve Osmanlı ateşinden uzakta kalan, kendileri için güvenli zannettikleri bu koyda mayınlara çarpar ve büyük kayıplar vererek, donanmalarını geri çekmek zorunda kalır. Bu olay Çanakkale cephesinde verilen savaşın 2 yıl daha uzamasına, dolayısıyla I. Dünya Savaşı'nın da 2 yıl uzamasına neden olur. Sonuç olarak Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Çobanlı Paşa'nın verdiği emirle düşman donanması bozguna uğratılmış, İtilaf Devletleri'nin Çanakkale Boğazı'nı geçerek İstanbul olan başkenti ele geçirme planları suya düşmüştür. Bu olayın ardından Cevat Çobanlı Paşa tarihe geçen şu sözleri söylemiştir; 'Geldiler, geçemediler, geçemeyecekler "

Konferansın sonunda tüm katılımcılara Arapgir Belediyesi tarafından basılan, Doç. Dr. Recep Dündar'ın, araştırmalarına yer verdiği "Çanakkale Deniz Muharebeleri ve Cevat Çobanlı Paşa" isimli kitabı dağıtıldı. Yazar Dündar katılımcıların kitaplarını imzaladı. Ardından Arapgir Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılmış olan hat kursunda usta öğretici olarak görev yapan Hattat İslam Kaya'nın eserlerinin bulunduğu sergi gezildi.

Konferansa geçirmiş olduğu ameliyat nedeniyle Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu katılamazken, Doç. Dr. Recep Dündar, Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu'na geçmiş olsun dileklerini iletti. Dündar, başta Başkan Cömertoğlu olmak üzere İlçe Kaymakamı Tekin Erdemir'e, programda ve kitabın basılmasında emeği geçen tüm Belediye yetkililerine teşekkürlerini iletti. İlçe Kaymakamı Erdemir, Doç. Dr. Dündar'a üzerinde Çobanlı Konağı ve Cevat Paşa'nın işlenmiş olduğu tepsi şeklinde bir tablo hediye etti.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!