dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2442.9
  • BIST
    9912.8
  • BTC
    64740.76$

Malatya'da ne yenir?


Malatya'da ne yenir?
Altın sarısı kayısılarıyla bildiğimiz Malatya, türkülere konu olmuş zengin kültürü, tarihi değerleri ve doğal güzellikleriyle ülkemizin nadide şehirlerinden biridir. Tarihi ve kültürel değerleriyle olduğu kadar zengin içerikli mutfak kültürüyle de şehri ziyaret edenlere unutulmaz bir gurme deneyimi sunan Malatya’da denemeniz gereken onlarca çeşit yemek vardır.
Narin
Malatya’dan Alınabilecek Yiyecekler: Malatya seyahatiniz sonrası evinize elleriniz dolu gidecek olmanız kuvvetle muhtemeldir. Burada alınabilecek pek çok doğal yiyecek bulunmaktadır. Başta kurutulmuş dolmalık biberler ve patlıcanlar alabilirsiniz. Bununla birlikte Şire Pazarı’nda kuru kayısı, badem, kayısı çekirdeği ve kayısı döneri alabilirsiniz. Eğer mutfaklık bir şeyler almak isterseniz yine bulgur, tarhana ve paketler halinde maş satın alabilirsiniz.

Malatya’nın En Meşhur Tatlısı: İçeriğimizde yer alan Malatya yöresel yemeklere ek olarak dışarıda yiyeceğiniz yemekleriniz üzerine yöreye özgü dut helvası, üzüm pestili, peynir tatlısı, kaymaklı kayısı tatlısı ve çiğdemli sütlaç gibi tatlılardan yiyebilirsiniz.

Malatya’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Bulgur, tarhana, maş, kayısı ve üzüm pestili, kayısı çekirdeği, gün kurusu ve yöresel peynirlerden satın alabilirsiniz. Tüm bu ürünleri ve daha fazlasını Malatya şehir merkezindeki Şire Pazarı’nda bulabilirsiniz.

Kayısılı Kavurma



Kayısılı kavurma mı olur demeyin. Burası Malatya. Dünyanın farklı noktalarına ihracı yapılan ülkemizin önemli meyvelerinden biri olan kayısı Malatya için çok özel bir değere sahiptir. Nasıl ki hamsinin türlü türlü yemeği varsa, Malatya’da da kayısının türlü türlü yemeği vardır. Neredeyse kayısının girmediği yemek yok desek yalan olmaz herhalde? Bu yemeklerden biri de kayısılı kavurmadır.

Daha önce kayısılı bir yemek denemediyseniz bu yemeği mutlaka denemeli hatta tarifini alıp evlerinizde denemelisiniz. Kavrulmuş kayısıların soğan ve kavurmalara olan uyumu ortaya inanması güç bir lezzet çıkarıyor. Yemek içerisinde soğan, biber, patates, domates, kuru kayısı, havuç, tarçın ve tuz gibi malzemeler var. Bakıldığında besin kaynağı oldukça zengin ve üstelik doyurucu. Baharatların ve kayısıların yemeğe kattığı aroma ise damak çatlatan türden.

Kayısılı kavurma yemeğini Malatya genelindeki tüm restoran ve esnaf lokantalarına bulabilirsiniz. Orta seviye bir ücrete sahip olan yemek daha önce içerisinde kayısı bulunan bir yemeği tatmayanlara önerdiğimiz bir lezzettir.

Malatya Kömbesi 



Kömbeye Türkiye’nin farklı yöre mutfaklarında rastlayabiliriz. Malatya mutfağında ise kömbe normal kömbeden farklı olan kuşbaşı etle birlikte yapılmaktadır. Yufkaların arasına konulan kuşbaşı etlerle oldukça lezzetli bir hale bürünen Malatya kömbesi çayın yanına tüketilen bir yiyecek türüdür.

Sulu yemeklerin yanında hamur işleriyle de ön plana çıkan Malatya’da kömbe günün her saati afiyetle yiyebileceğiniz lezzetli bir börektir. Kavurmalı veya kıymalı olarak hazırlayabileceğiniz kömbe yapımı kolay ve zahmetsizdir. Sabah kahvaltıda, akşamüzeri veya akşam çayın yanına yiyebileceğiniz Malatya usulü kömbe ağızda dağılan hamur yapısı ve içeriğindeki kıyma ile damakta eşsiz bir tat bırakıyor.

Malatya usulü kömbeye şehir merkezindeki pastane ve kafelerde rastlayabilmek mümkün. Pastanelerde çoğunlukla sabah ve öğlen vakitleri çıkan kömbeyi mutlaka bir deneyin deriz. Yazımızın devamında kömbenin tarifini alabilir ve dilerseniz kendi mutfağınızda da yapabilirsiniz.

Malatya Patlıcan Tava


İçerisinde patlıcan olan her yemeği sevenler için Malatya mutfağı da ziyaretçilerine patlıcanlı çeşitli yemekler sunmaktadır. Bunlar arasında Malatya mutfağındaki favori lezzetlerden biri olan patlıcan tava, yöresel pişirme teknikleriyle patlıcan ve kuşbaşı etlerin harmanlanarak oluşmasıyla, Malatya mutfağının sevilen lezzetleri arasında yer almaktadır.

Malatya usulü yapılan patlıcanlı tavanın içerisinde ince kıyım patlıcanlar, kırmızıbiber, soğan, domates, kıyma ve baharatlar yer alıyor. Zengin içeriği ile birlikte suyuna kattığı enfes aroması ekmekleri banıp yemeye insanı teşvik ediyor. Tadı da bir o kadar şahane olan patlıcan tavayı yağından dolayı çok fazla geç saatte yememenizi tavsiye ederiz. Ağır bir yemek olan patlıcan tavanın yanına ister bulgur pilavı isterseniz de pirinç pilavı ekleyerek yiyebilirsiniz.

Patlıcan tava yemeğini Malatya genelinde yer alan esnaf lokantalarında bulabilirsiniz. Yemek içerisinde çeşitliliği sevenler için patlıcanlı tava Malatya gezilerinde denenebilecek yemekler arasında yer almaktadır.

Kiraz Yaprağı Sarması


Malatya yöresine ait kiraz yaprağı sarma yemeği diğer sarmalardan farklı olarak ekşili köfte ve yoğurt ile tüketilen bir lezzettir. Malatya’da kış için tüm hazırlıklara bahar ve yazdan başlanır. Bahar aylarında ipe dizilerek kurutulan kiraz yaprakları, kış gelindiğinde ise sarma yapılarak afiyetle tüketilmektedir.

Kiraz yapraklarına sarılarak yapılan sarma oldukça lezzetli ve ekşimsi bir tada sahiptir. Normal sarmalardan farklı olarak içerisine erik ekşisi de katılan kiraz yaprağı sarması, farklı tadıyla ön plana çıkan Malatya’nın yöresel lezzetlerinden biridir. İçerisindeki bulgur ile besleyici yönü zengin olan sarma, yoğurt ve sosuyla birlikte damakta şahane bir tat bırakmaktadır.

İçli Köfte


Geldik listemizin belki de en lezzetli yiyeceğine. İçli köfte Malatya mutfağının bilinen, keyifle yenilen bir lezzetidir. Bulgurun Malatya mutfağında ne derece önemli bir rola sahip olduğunu yazmıştık. İnce bulgurlardan yapılan içli köfte iç harç olarak kullanılan kıyma, maydanoz, soğan ve baharatlar ile eşsiz bir lezzete bürünüyor. İlk defa deneyecekler için biraz kuru gelse de beğenmemeleri içten bile değil.

İçli köfte severlerin Malatya usulü içli köftenin tadına bakmalarını özellikle tavsiye ederiz. Diğer içli köftelere göre haşlanarak pişirilen bu lezzet harikası içi hazırlanan kırmalı harcın içerisinde kimi zaman ceviz de katılıyor. Tadı ise daha önce denediğiniz içli köftelerden kat be kat daha lezzetli oluyor.

Malatyalı aileler evlerinde mutlaka her ay birkaç defa yaparlar. Malatya seyahatinizde içli köfteyi denemeyi unutmayın. Lokanta ve restoranların neredeyse tamamında içli köfteyi bulabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. Bulgur nedeniyle aşırı doyurucu olan içli köfteden 2 tane yemeniz bile yeterli olacaktır.

Yumurtalı Köfte 


Malatyalı okurlarımızın yumurtalı köfteyi listede aradıklarına eminiz. Malatya yöresel yemekler arasında yumurtalı köfteyi pas geçmek olmazdı. Bu şehrin mutfağı gerçekten bulgur ile onlarca çeşit yemeği en güzel haliyle hazırlıyor ve afiyetle tüketiyor. Yumurtalı köfte de bunlardan biri. İlk deneyene biraz kuru gelebilir ancak içeriğindeki baharatlar ve yumurta köfteye eşsiz bir tat katıyor.

Bulgur, kıyma, saçla, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatlar ile çiğ köfte tarzı yoğrulup yassı hale getirerek yumurtaya bulandıktan sonra tavada kızartılan köfteler, hazırlanışı ve kızartılışı itibariyle oldukça kolay ve yemesi de bir o kadar keyifli. Yumurtalı köftelerinizin yanında mutlaka salata ve ayranınızı eksik etmeyin.

Analıkızlı



Analıkızlı çorbasına Türkiye’nin pek çok yöre mutfağında rastlayabilmek mümkündür. Ancak, Malatya mutfağında analıkızlı çorbasının yeri her zaman ayrı olmuştur. Malatyalıların neredeyse tamamına yakını haftada birkaç defa tükettiği bu çorbayı, gelen misafirlerine de mutlaka tattırmak ister. Malatya mutfağında önemli bir yere sahip olan analıkızlı çorbası yöre mutfağının vazgeçilmez çorbalarından biridir.

Büyüklü küçüklü hazırlanan köftelerin ağır ağır pişmesiyle yapılan bu şahane lezzet şehrin en güzel çorbalarından biridir. İlk kaşıkta hemen tadını veren çorbayı henüz yeni deneyenler bile beğeniyor. Analıkızlı köftesi de denilen çorba ince bulgur taneleri ve çekilmiş kıyma ile bir araya gelerek büyüklü küçüklü köfteler haline getirilip hazırlanıyor. Yapılışı biraz zahmetli olsa da damakta bıraktığı tat ile bu zahmetin karşılığını fazlasıyla veriyor.

Analıkızlı köftesi çoğunlukla evlerde yapılan bir yemek türüdür. Ancak, gerek Malatya şehir merkezindeki gerekse ilçe lokantalarında bu yemeği bulabilmek mümkün. Bir sonraki Malatya seyahatinizde mutlaka analıkızlı çorbasını denemenizi tavsiye ederiz. İçeriğindeki bulgurlar sayesinde hem besleyici hem de doyurucu bir yemektir.

Pirpirim Çorbası 



Pirpirim çorbası, semizotu sebzesi ile hazırlanan oldukça sağlıklı bir Malatya çorbasıdır. Malatya topraklarında yetiştirilen taze semizotlarının, çeşitli bakliyatlar ile zenginleştirilen yapılan pirpirim çorbası yemeklerinize lezzetli bir başlangıç için deneyebileceğiniz çorbalardan biridir.

Malatya ve Elazığ gibi Doğu Anadolu’daki birçok şehirde semizotuna pirpirim deniliyor. Bazı mutfaklarda çorbanın içerisine kuru börülce de eklenebiliyor. Besleyicilik oranı zengin ve öğünlerin doyurucu bir yemeği olan pirpirim çorbası çoğunluklar evlerde yapılsa da, esnaf lokantalarında da bulabilmek mümkündür. Her mevsim afiyetle tüketebileceğiniz pirpirim çorbasını daha önce denemeyenleriniz varsa mutlaka bir kereliğine bu çorbaya şans vermelerini tavsiye ederiz.

ve Acılı Ayran 



Malatya mutfağının vazgeçilmez soğuk içecek türlerinden biri olan acılı ayran Malatya’da olduğu kadar kendi mutfak kültürlerini Malatya dışına taşımış insanların da evlerinde sofralarından eksik etmediği bir iştah açıcı şurubudur. İçerisine yasemin biberleri eklenen ayran 24 saat kadar buzdolabı içerisinde bekletildikten sonra içmeye hazır hale geliyor. Hem serinletici hem de farklı bir tada sahip olan acılı ayran öğlen ve akşam yemeklerinde tercih ediliyor.

Yasemin biberi olmadan da, çoğunlukla yeşil sivri biberler doğranarak içine katılan acı ayranı ne zaman bir Malatyalı ailenin evine konuk olursanız olun mutlaka sofrada görürsünüz. Yaz aylarının sıcak geçen günlerinde iyi bir serinletici olan acılı ayranı Malatya şehir merkezindeki restoran ve esnaf lokantalarında da bulabilmek mümkündür.
 
elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!