dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.64
  • EURO
    35.29
  • ALTIN
    2503.3
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    61829.6$

Malatya da YHT istiyor!


Malatya da YHT istiyor!
Cumhurbaşkanı Erdoğan Sivas Kongresi’nin 100’uncu yılında verdiği Yüksek Hızlı Tren müjdesine, Malatya da talip oldu. Adeta 4 bilinmeyenli denkleme dönen Malatya’nın YHT projesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girmesini isteyen Malatyalı’lar, hızlı ve güvenilir şekilde seyahat etmek istiyor.
Narin

HABER MERKEZİ-SİVAS

Sivas Kongresi'nin 100'üncü yılında Yüksek Hızlı Tren (YHT) konusuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan Bayramı'na kadar projeyi Sivas'a ulaştıracaklarını müjdeledi. Konuşmasında Erdoğan “Bazıları Sivas'a ne gerek var trene deyip geçmişlerdir ama biz nereye ne gerektiğinin planlarını iyi yaptık. George hızlı trene biniyorsa benim Ahmed'im Mehmedim de bu hızlı trene binecektir” sözleriyle projeyi bir kez daha gündeme getirdi. Sivas'a YHT müjdesinden sonra Malatyalı'lar da YHT isteğinde bulundu. Hızlı, güvenilir şekilde seyahat etmek isteyen Malatyalılar, adeta 4 bilinmeyenli denkleme dönen YHT projesinin Malatya ayağıyla ilgili gelişme yaşanmasını istiyor.

ADIM ATILMADI
Malatya hızlı tren projesi ile ilgili son açıklama AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık'tan gelmişti. Çalık, Sivas, Malatya, Elazığ, Diyarbakır Yüksek Hızlı Tren projesinin Sivas-Malatya güzergahındaki Çetinkaya-Malatya arasındaki bölümün; “Etüt, proje ve mühendislik” ihalesinin yapıldığını duyurmuştu. Ancak üzerinden aylar geçmesine rağmen projeyle ilgili tek bir adım bile atılmadı.

SÖZLEŞME İMZALANDI
Malatya hızlı tren projesinin, Sivas-Malatya-Elazığ-Diyarbakır güzergahı kapsamında yer aldığını anlatan Çalık, yaptığı açıklamada, “Sivas – Malatya yüksek hızlı tren projesinin en önemli bölümünü Çetinkaya – Malatya kesiminin oluşturuyor. Bu hattın “Etüt, Proje Ve Mühendislik” ihalesi yapılmış ve ihale neticelendi. En avantajlı teklif sahibi firma TCDD Genel Müdürlüğü tarafından davet edilerek sözleşme imzalandı” diye konuştu.

ETÜD PROJE İHALESİ YAPILACAK
Sivas Malatya Hızlı Tren projesinde geriye kalan Sivas – Çetinkaya kesiminde ve projenin devamı olan Malatya – Elazığ – Diyarbakır Hızlı Tren projeleri için de Etüd Proje ihalesine çıkılmak üzere hazırlıklar TCDD Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülüyor. TCDD Sivas Çetinkaya ile Malatya arasında bu ismi taşıyan 132 kilometrelik YHT ray hattı döşemek ve işletmeye almak üzere harekete geçti. Proje; Sivas ili, Kangal ilçesi, Çetinkaya Köyü'nden başlayarak Malatya ili, Hekimhan, Yazıhan ve Battalgazi ilçelerinden geçecek. UBM Uluslararası Birleşmiş Müşavirler Müş. Hiz. A.Ş'ye ihale edilen proje 3 milyar 142 milyon 891 bin 169 TL'lik bir yapım maliyetine haiz bulunuyor. Gerekli izinler tamamlandıktan sonra inşaat çalışmalarının ise yaklaşık 3 yıl süreceği öngörülüyor.

PROJENİN BÜYÜĞÜ MALATYA'DA OLACAK
Öte yandan 132 kilometrelik güzergahın yaklaşık 38kilometrelik kısmı Sivas'ta, 94kilometrelik kısmı Malatya da kalıyor. Söz konusu proje geliş/gidiş olmak üzere iki hat ve hızlı tren standartlarına uygun projelendirildi. Hattın geometrik standartları, TCDD tarafından 200 km/saat proje hızına göre projelendirilen diğer hatlarla bütünlüğün sağlanmasını temin edecek şekilde onaylandı. Hattın inşaatı sırasında 3 tane şantiye kurulacak ve yaklaşık 450 kişi istihdam edilecek.

Sivas Çetinkaya - Malatya YHT Projesi; hem yük hem de yolcu taşımacılığında kullanılmak üzere planlandı. Mevcut durumda söz konusu proje koridoru içerisinde bulunan demiryolu hattı 200 km/sa hızı sağlayamayacağı için uygulanacak proje mevcut hattan bağımsız olacak.

YENİ İSTASYONLAR YAPILMALI
Proje kapsamında 34 tünel, 17 viyadük, 19 köprü, 44 alt geçit (alt geçitlerden 15 tanesi tarımsal alt geçit olarak planlanmıştır), 22 üst geçit, 14 aç-kapa yapılması planlandı. Ancak yapılması planlanan sanat yapıları ve sayıları, uygulama aşamasında ilgili kurumların isteği ve önerileri doğrultusunda değişebilecek. Ayrıca proje kapsamında 4 istasyon bulunacak. Mevcuttaki Malatya İstasyonu kullanılmaya devam edilirken Hekimhan, Yazıhan ve Çetinkaya'ya yeni istasyonlar inşa edilecek.

BATIDAN DOĞUYA DEMİR AĞLAR
Ankara – Sivas Demiryolu'nun devamı olarak projeleri hazırlanan Sivas (Çetinkaya) – Malatya Demiryolu, Türkiye'yi batıdan doğuya kat edecek boylamasına ana arterin bir parçasını oluşturuyor. Avrupa'dan gelip İstanbul – Ankara – Sivas – Malatya demiryolu ile devam edecek bu hat, Doğu sınırımıza kadar ulaşarak Avrupa'yı Hem Kafkasya Bölgesi'ne hem de Ortadoğu'ya bağlayacak. Buna ilaveten, Ankara – İstanbul ve Ankara – İzmir Hızlı Tren hatlarının işletmeye açılması ile birlikte, ülkemizin doğusu ile batısı arasındaki bağlantıyı sağlayacak olan bu güzergahta çok yoğun demiryolu trafiği olacağı ön görülüyor.

40 DAKİKADA ULAŞIM SAĞLANACAK
Yapılması planlanan hat, aynı zamanda Çetinkaya kavşağı ile beraber Elazığ ve Erzurum illerine de geçiş sağlayabilecek. Sivas-Malatya arasındaki konvansiyonel hat ile ulaşım yaklaşık 4 saat sürerken yeni projenin hayata geçmesiyle birlikte 40 dakikaya inecek.Hızlı tren projesinin hayata geçmesi ile birlikte hem seyahat süresi azalacak hem de trafikten çekilecek yük ve yolcu araçları sayesinde motorlu araçlar nedeniyle atmosfere salınan gaz emisyonlarında azalım sağlanacak. Projenin ekonomik ömrü yaklaşık olarak 30 yıl olarak kabul edilirken yapılacak bakım çalışmaları ile bağlantılı olarak uzayabilecek.Güzergâhta hizmet verecek olan yolcu trenleri 9 vagon ve 540 kişi kapasiteli olarak tasarlandı. Yük trenlerinde 10 vagon bulunacak ve her seferde 500 ton taşınacak.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!