dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2325.3
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70486.44$

Malatya Kaçıncı Deprem Bölgesi?

Malatya Kaçıncı Deprem Bölgesi?
Malatya deprem bölgesi olarak kabul edilen ve 2. derece risk gözetilen şehirler arasında yer alıyor. Malatya deprem hususunda bu anlamda en çok tehlike arz eden ilk grubun altında yer alsa da aslında bu durum bile azımsanacak bir görünüm değil. Çünkü 2. derece deprem bölgelerinde ilk grup kadar sarsıntı meydana gelmese de ciddi boyutlara varan maddi ve manevi hasarların gözlemlenmesi çok olasıdır.
Narin

Öte yandan Malatya’nın bir bölümü 2. derece deprem bölgelerine girdiği halde aşağı kesimde kalan bazı ilçelerin direkt fay hattı üzerinde olmaları nedeniyle 1. derece riskin söz konusu olma ihtimali de ayrıca bulunur.

Malatya Deprem Bölgesi Mi?

Malatya’da deprem beklentisi ile ilgili farklı yorumlar söz konusu olsa da uzmanlarca belirlenen şehrin tehlike arz edebildiğidir. Çünkü Türkiye, başlı başına deprem riski gözeten ve 3 büyük fay hattının üzerinde konumlanan bir ülkedir. Bu anlamda Türkiye de deprem riski olan ülkeler arasında yer alır. Benzeri şekilde Malatya’nın konumu ise bu fay hatlarına çok yakındır.

Malatya’da Aktif Fay Hattı Var Mı?

Malatya fay hattı şehir için olası depremlerden etkilenebilme potansiyelini beraberinde taşır. Malatya’nın etkilenebileceği üç farklı fay hattı mevcuttur. Malatya deprem tetikleyici bu fay hatlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Doğu Anadolu fay hattı
  • Malatya – Ovacık fay hattı
  • Çöşnük fay hattı

Bu fay hatlarından en önemli ve en çok risk barındıranı ise Doğu Anadolu fay hattı olarak bilinir. Doğu Anadolu fay hattı; Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş'a kadar ilerler ve daha sonra ise Erzincan ile birlikte Kuzey Anadolu Fay Hattı ile bütünleşir.

Malatya - Ovacık fay hattı ise Orta Anadolu’nun ova kesimlerinde belirginleşir ve toplam uzunluğu 240 km olarak bilinir. Bu anlamda Malatya üzerindeki en etkin fay hatlarından biridir.

Son olarak, Çöşnük fay hattı ise Malatya’nın Doğanşehir ilçesine kadar uzanan bir faydır. Fakat uzmanlar bu fay hattı için Doğu Anadolu fay hattının küçük bir uzantısı ya da kolu şeklinde bahsederler.

2. Derece Deprem Bölgesi Ne Demek?

2. derece deprem bölgesi olarak bilinen, Türkiye içerisindeki diğer illeri ise şu şekilde sıralayabiliriz: Malatya’da içlerinde olmak üzere; Tekirdağ, Bitlis, Kahramanmaraş, İstanbul, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

2.derece deprem bölgelerinden kastedilen ise bu bölgelerde yer alan illerin, 1. derece deprem bölgeleri kadar olmasa bile ciddi sorunlar yaratabilecek potansiyeldeki depremlere gebe olmalarından ileri gelir. Kısaca; 2.derece deprem bölgesi, risk gözetiminde ilkin altında olan şehirleri işaret eder de diyebiliriz.

Malatya’da Deprem Riski Olan İlçeler Hangileri?

Malatya’da deprem riski olan ilçeler birinci ve ikinci derece olmak üzere 2 ayrı grupta incelenebilir. Bu ayrıma göre birinci derece risk taşıyan Malatya ilçeleri şunlardır:

  • Pütürge, Doğanyol, Kale, Doğanşehir, Yeşilyurt, Battalgazi ve Çolaklı.

Yeşilyurt ve Battalgazi olarak belirtilen ilçeler ise Malatya’nın iki merkez ilçesi olarak bilinir. Öte yandan Malatya’da ikinci derece risk durumunda olan diğer ilçeleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hekimhan, Taşdelen, Arapkır, Yoncalı, Hasançelebi, Kurşunlu, Yazıhan, Darende, Balaban, Kürecik, Levent ve Akçadağ.

Malatya’da En Son Ne Zaman Deprem Oldu?

Malatya en son deprem 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depreminden sonra süren artçı depremler ile görülmeye devam eder. Bu anlamda Malatya’da en son yaşanan deprem, 28 Şubat 2023 tarihinde 5.6 şiddetinde meydana gelmiştir. Malatya deprem kayıp verileri altında bildirilenlere göre ise son kayıplara ek olarak; 2 ölü, 140 yaralı vardır.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!