Malatya Kayısısı Dünya Pazarındaki Yerini Sağlamlaştırıyor: 10 Ayda 41 Bin Ton İhracat!

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 6 Şubat depremleri ve 12 Nisan'da yaşanan zirai don felaketine rağmen kuru kayısı ihracatının istikrarlı bir şekilde sürdüğünü açıkladı. Yılın ilk 10 ayında 41 bin 621 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken, bu ihracattan elde edilen gelir 247 milyon 809 bin dolara ulaştı. Özcan, Malatya kayısısının lezzeti ve kalitesiyle dünya pazarında rakipsiz olduğunu vurgularken, yıl sonu hedeflerinin ise 50 bin tona yakın ihracat ve 300 milyon doların üzerinde gelir olduğunu belirtti. Özcan, marka değeri açısından en büyük riskin ise fiyat politikasındaki istikrarsızlık olduğunu dile getirdi.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 2025 yılının ilk 10 ayında 41 bin 621 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini ve bu ihracattan 247 milyon 809 bin dolar gelir elde edildiğini açıkladı. Özcan, zirai don felaketine rağmen ihracatın güçlü bir şekilde devam ettiğini belirtti.
Yıl sonu hedeflerine ilişkin değerlendirmede bulunan Özcan, “Kasım ve Aralık aylarında da 3 bin tonun üzerinde ihracat yapılmasını öngörüyoruz. Yılı 50 bin tona yakın bir ihracatla ve 300 milyon doların üzerinde gelirle kapatmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
MALATYA EKONOMİSİ OLUMSUZ ETKİLENDİ
6 Şubat depremleri ve 12 Nisan’daki zirai donun Malatya ekonomisini olumsuz etkilediğini vurgulayan Özcan, “Şehri hem fiziki hem ekonomik açıdan zorlayan bir süreçten geçiyoruz. Ancak bu yaraları sararak 2026 yılında Malatya’yı çok daha dinamik bir hale getireceğiz.” dedi.

KURU KAYISININ MERKZİ MALATYA'DIR
Malatya kayısısının dünya pazarında rakipsiz bir konuma sahip olduğunu dile getiren Özcan, “Malatya kayısısı lezzeti, besin ve kalori değerleriyle dünyanın her yerinde kabul gören bir üründür. Dünyanın birçok yerinde kayısı üretimi olabilir ama en kaliteli yaş ve kuru kayısının merkezi Malatya’dır.” ifadelerini kullandı.
FİYAT İSTİKRARSIZLIĞI MARKA DEĞERİ İÇİN RİSK
Başkan Özcan, kalite açısından Malatya'nın rakibi olmamasına rağmen, fiyat politikasında yaşanan istikrarsızlığın marka değeri açısından risk oluşturduğunu belirtti. Özcan, "Bu alanda daha istikrarlı bir politika izlememiz gerekiyor," değerlendirmesinde bulunarak sektördeki en büyük riskin fiyat dalgalanmaları olduğunu ifade etti.
AVRUPA BİRLİĞİ COĞRAFİ İŞARET KAPSAMI
Malatya’nın 10 milyon kök kayısı ağacıyla yaklaşık 800 bin ton yaş ve 200 bin ton kuru kayısı üretim kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Özcan, “Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi ile bu kalite tescillenmiştir. Elazığ Baskil, Kahramanmaraş Elbistan, Sivas Gürün ve Adıyaman Gölbaşı da bu coğrafi işaret kapsamındadır.” dedi. Özcan, “Malatya kayısısı kalite açısından rakipsizdir. Önümüzdeki yıllarda birkaç sağlıklı üretim dönemi geçirirsek, pazar kayıplarını kısa sürede telafi edebiliriz.” sözleriyle açıklamasını tamamladı.
KAYNAK: MHA
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Osman Timurtaş Ak Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcılığına Atandı
- Yavuz Bingöl'den Gelen Kötü Haber Sonrası Festivalde Sahne Alacak Yeni İsim Belli Oldu
- Buhara Bulvarı Üzerinde Üç Araç Birbirine Girdi! Yaralılar Var
- Malatya'nın Altın Değerindeki En İyi Kayısıları Dünya Sahnesine Çıkmak İçin Yarıştı
- LGS Türkiye Birincileri Başarılarının Sırrını Vali Seddar Yavuz'a Anlattı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN


Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.