dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2324.9
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70501.83$

Malatya’nın odası olmaya adayız!


Malatya’nın odası olmaya adayız!
RÖPORTAJ: MURAT ÇETİN
Narin

Görev aldığı 2,5 dönem boyunca Malatya Ticaret ve Sanayi Odası mevcut başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, seçim süreciyle ilgili Malatya Time'a değerlendirmelerde bulundu. Araştırmacı Gazeteci Murat Çetin'in sorularını yanıtlayan Erkoç, “Bu bir yarıştır, er meydanıdır. Bundan önce Malatya'nın odasıydık, bundan sonra da Malatya'nın odası olmaya çalışacağız” dedi.

HABER MERKEZİ/MALATYA

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası mevcut başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, oda seçimiyle ilgili Malatya Time'a konuştu. 2,5 dönemlik görev süresi boyunca hayata geçen projeleri Araştırmacı Gazeteci Murat Çetin'e anlatan Erkoç, “Bu bir yarıştır, er meydanıdır. Bundan önce Malatya'nın odasıydık, bundan sonra da Malatya'nın odası olmaya çalışacağız. Kırmadan, dökmeden, incitmeden herkesin duyarlı olup, edep ve üslubu dikkat etmesi gerekiyor. Bu şekilde davranılarak süreç tamamlanırsa seviniriz. Bu bir yarıştır, İş dünyasının kararına saygı duymak gerekir, iş dünyası her zaman aklıselim davranmıştır” diye konuştu.

2,5 dönemlik başkanlık sürecinde ne gibi çalışmalar yaptınız?

BİNA TASARIMINA ÖDÜLLÜ YARIŞMA

Bu süreç içinde geldiğimiz durumu Malatya kamuoyu çok iyi bilir. Seçilmeden önce de seçildikten sonra da içinde bulunduğumuz mekanın Malatya'ya yakışmadığını ifade ediyorlardı. Kamuoyuna yeni bina konusunda söz vermiştim. O süreçte alınan bir arsa vardı hemen girişimlere başladık. İmkanlarımız çok kısıtlıydı. Bazı arkadaşlar yarı yarıya müteahhide verelim dediler. Bize ait tek bir bina olsun dedik, imkanlarımızı zorladık ve o dönem 30 bin TL ödüllü bir proje yarışması açtık. Yarışmaya 8 proje müracaat etti. Bugün içinde bulunduğumuz proje arkadaşlar tarafından beğenildi. Çok kısıtlı imkanlarımız vardı ama bir işe başlamaya niyet etmek işi tamamlamaktır. Sonuç olarak 14 bin metrekarelik kapalı alanı olan bir odayı Malatya'ya kazandırdık. 11 milyona yakın para harcadık ama şu an hiç borcumuz yok. Ayrıca bu binayla yıllık 800 bin TL'lik gelir getirecek bir de mülk edindik. Oda binasının serüveni böyle başladı. Kira gelirlerimiz var. Bu bize moral motivasyon veriyor. Son 10 yıldır da zorunlu olmayan aidatlar hariç aidat artırımına da gitmedik. MTSO'nun asli görevi temsil ve icra makamıdır. İkili ilişkilerinizi çok üst düzeyde tutmanız ve sorunları ilgili yerlere aktarım noktasında duyarlı olmanız lazım. Biz bu duyarlılığı hep gösterdik.

2'İNCİ ORGANİZEDE YÜZLER GÜLDÜ

2002 yılında 2. Organize Sanayi Bölgesi'yle ilgili çalışmalara hızlı bir şekilde başlanmıştı. Bizim dönemimizde altyapı ve doğalgazla birlikte sanayicimizin hizmetine tam anlamıyla sunuldu. Malatya için yaptığımız en güzel hizmetlerden biri 2. OSB'dir. Göreve ilk geldiğimde buradaki organize müdürümüzle arsa tahsislerini görüştük. Kendisi bana, 38 parseli tahsis ettiğimizi ama süre içinde hiçbir işlemin yapılmadığını söylemişti. Bunu duyar duymaz ilk etapta İşadamı Ahmet Çalık beyi aradım. Kendisine tahsis edilen 150 dönümlük arsa için çalışma yapıp yapmayacağını sordum. O da çok güzel bir davranış sergileyerek, “Şu an böyle bir düşüncemiz yok ama sizin önünüzü açma adına arsayı veririz” dedi. Ben bu duyarlılığından dolayı da kendisine teşekkür ediyorum.

ÖNEMLİ FİRMALAR YER ALDI

Organize Sanayideki 38 firmadan 8'i kendi imkanlarıyla arsa tahsisini gerçekleştirdi. Geri kalan 30 parseli biz Malatya'nın ekonomisine katkı sunan firmalara verdik. Bu firmalar arasında Şahkaş İplik Fabrikası, Çetin Cıvata, Eczacıbaşı, Baykanlar, Akbalık gibi isimler var. Bu firmalar hızlı bir şekilde yatırıma başladılar. Böylece Malatya için ciddi bir katma değer üretilmiş oldu.

BU PROJE TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDU

2. Organize Sanayi elektrik, su ve yağmur suyu drenaj kanallarıyla Türkiye'ye örnek bir proje oldu. OSB'nin arıtma sistemi yine bizim dönemimizde başladı. İşadamlarımızı da tebrik etmeliyiz. Altyapı olmadan orada yatırıma başladılar. Devletimizin verdiği teşviki en iyi şekilde kullandılar. Zaten Malatyalı işadamlarımız devletten aldığı teşviki her zaman yerine getiren, Malatya için kullanan, farklı amaçlarda kullanmayacak yatırımcı ruhuna sahip. Şu an itibariyle 2. OSB'de 10 bine yakın istihdam gerçekleştirildi.

3. OSB DÖNEMİ BAŞLADI

2. Organize Sanayi Bölgesi bittikten sonra Malatya'nın önünü açmak için 3'üncü OSB'nin açılması için girişimlere başladık. Malatya'yı ekonomik olarak büyütmek istiyorsak, 3. organize şart dedik ve girişimlere başladık. Buranın hikayesi çok uzun, dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım. O dönem Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantepliydi. Kendisiyle görüşmek için Abdulkadir Konukoğlu'yla birlikte Gaziantep'e gittik. Malatya'nın geleceği için 3. bölgenin önemli olduğunu vurguladık. O dönem hazine arazisinin tahsisi yapılamıyor, kiralama usulü verilebiliyordu. Bakan Şimşek;" arsayı 49 yıllığına kiraya verelim" dedi. Biz de kiralama yoluyla hiçbir yatırımcıyı buraya çekemeyeceğimizi söyledik. Bakan Şimşek, "o arsa çok fazla, 5 bin dönüm yeter" dedi. Biz de ısrarla 10 bin 500 dönüme talip olduğumuzu söyledik. Yetkililerimizi devreye soktuk. Neticede biz mera vasfındaki hazineye devrini sağladık ve oradan da arazinin tapusunu alabildik.

ORTAK AKIL ŞART!

Bir yerin kalkınması için ortak akılla yönetilmesi gerekiyor. İleriye adım atacaksanız birlikteliği, beraberliği üst seviyeye çıkarmanız gerekiyor. Şehrin sorunlarını ortak akılla tespit etmeniz gerekiyor. Öncelik sırasına göre takip noktasında da müşterek akılla takip etmeniz gerekiyor. İşte biz bunun önemini 3. Organizede yaşadık.

OT BEDELİNE EKER DESTEĞİ

Sözkonusu araziyle ilgili daha sonra ise ot bedeli karşımıza çıktı. 10 bin 500 dönümlük yerin 5 yıllık ot bedeli 5 milyon TL imiş. Organize müdürlüğünün bunu ödeme şansımız yoktu. Tarım Bakanı Mehdi Eker, Malatya'ya gelmişti. Karşılamaya gittim, elinden tuttum aynı bir köylü pazarlığı gibi, "sayın bakanım bizim 5 milyon TL'yi ödeme gücümüz yok" dedim. O dönem 5 milyon TL'lik bir ödeme vardı bunun için indirim istedik. Bu işi de 525 bin TL ile çözdük. Bahsi geçen arazide bin 800 dönümlük şahıs mülkiyeti vardı. Planlama yapabilmeniz için parsel üretilebilmesi için lekesiz alan olması lazımdı. O dönem kamulaştırma yetkisi organize müdürlüğünden alınarak, Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne verildi. Hem köylüyü mağdur etmemek, hem de devleti korumak adına normal fiyata alınması gerekir dedik. Ancak bin 800 dönümün ot bedeli mahkeme kararlarıyla yaklaşık 70 milyon civarı bir meblağ tutuyordu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin girişimleriyle parayı aldık, kamulaştırmayı da arsa sahiplerine ödedik.Hala bizim orada 40 milyona yakın bir paraya ihtiyacımız var. 20 milyonluk gibi bir paranın geleceğini sayın bakanımız ifade etti.

YENİ PARSELLER ÜRETTİK

Tümünü kamulaştıramadığımız için o alan içinde lekesiz bir başka alan bulduk. Orayla ilgili planlama yaptık. Arsanın tümünü kamulaştıramadığımız için planlamalar yaptık. 66 parsel ürettik, altyapı ihalesine çıktık. İhale tamamlandı. 20'den fazla fabrika faaliyette bir kısım inşaatlar da sürüyor. Bir kısmı faaliyete geçti. Buraya da talep çok fazla. Kamplaştırmayla birlikte lekesiz bir alan daha oluşturduk. 88 parsel daha ürettik. Bunun da keşif bedelini imzaladık. Önümüzdeki aylarda buranın da altyapı ihalesine çıkmış olacağız.

CAZİBE MERKEZİNE TALEP VAR

Malatya'nın cazibe merkezi olmasıyla birlikte ile ciddi bir talep var. 2 ay önceki rakamlara göre 336 firma başvurdu. Bunların istihdam miktarı 43 bin 500. Tutarı da 8 milyarın üzerinde yatırım yapacaklar. Bu heyecanı biz yerimiz olduğu için talepleri karşılarız diyebiliyoruz. Önümüzdeki 23 yıl boyunca Malatya'nın altyapısı için tüm girişimler tamamlandı.Bu denli tamamlanmış altyapısı olan başka bir il yoktur. İnşallah cazibe merkezi olarak ciddi firmaların Malatya'ya gelmesini sağlarız. İşte MTSO bunlara öncülük etti. Malatya ekonomisinin büyük oranda rahatlaması için çalıştı. Ciddi firmalar müracaat etti, bu sayede ekonomide ciddi hareketlilik olacak.

TARIM İÇİN DE ÇALIŞTIK
Sanayileşirken tarımı da göz ardı etmedik. Milli ekonomilerin temeli tarımdır. Kendi kendine yetebilmek zorundayız. Malatya tarımda kayısıyı ön plana çıkaran bir kent. Üreticiden rafa gelene kadar kayısıdan herkes sorumlu. Kimse bu sorumluluğunu birbirinin üzerine atmasın. Taşın altına herkes elini koymalı. Dünyada en çok kayısı üreten şehiriz diye övünüyoruz. Fiyat istikrarını yakalama ve fiyatı belirleme noktasında Malatya söz sahibi değil, bu önemli bir eksikliğidir.

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYALIM

Bu MTSO'nın eksikliği değil mi?

Bu sadece MTSO'nun görevi değil, herkesin görevi. Herkesin elini taşın altına koyarak bu konuda çalışma yapması gerekiyor.
MTSO neler yapabilir?

Asıl görev borsanın. Kayısıyla ilgili üreticiden başlayıp tüketiciye uzanan sıkıntıyı çözmemiz lazım. Yeni valimiz geldiğinde de bunu ilettik. Kendisinin Ordu'da fındık konusunda ciddi tecrübesi var. Bizim il olarak stok ve fiyat garantisini ortaya koymamız lazım. Çok tuttuğunuz zaman 2 dolar, az tuttuğunuz zaman 7 dolar. Alıcıya da güven vermiyor. Bu güvenin oluşturulması gerekiyor. Kayısı konusunda iş dünyasının da duyarlı olması şart. 110 ülkeye ihracat yapıyoruz ama fiyat kırarak, üreticinin alın terini, emeğini yok saymak olmaz. İhracat rakamlarına bakıldığında 4,5 milyarlık bir gelir var. Biz 300 milyonluk bir gelir elde ediyoruz. Bu olacak iş değil. Öncelikle ürettiğimiz yaş kayısının yüzde 25'ini iç piyasada tüketmemiz lazım. Son yıllarda bu biraz artış gösterdiyse de istediğimiz noktalara gelmedi. Kuru kayısının ise yüzde 8'inin iç piyasada tüketilmesi gerekiyor. En önemli nokta üretici birliklerinin oluşması. Bu konuda da ziraat odalarına büyük görev düşüyor. Arz ve talep dengesi sağlanmalı bunun için ortaya bir formül konması şart. Bülent Tüfenkci'yle birlikte Lisanslı depoculuk için bir çalışma başladı. Ticaret borsası da bu konuda çalışıyor. Bu hayata geçince sıkıntıların bir kısmı çözülecek. Kayısı sorunu sadece fiyattan ziyade, üretimden rafa kadar herkesin sorunu.

Kayısının hak ettiği değeri görmesi için bugüne kadar MTSO neler yaptı?

MALATYA KAYISISI KORUMA ALTINDA

Biz 2002 yılında Türkiye Coğrafi Tescil Belgesi'ni aldık. Daha sonra AB tescili belgesine başvurduk. 2014 yılında müracaatımızı yeniledi. Temmuz ayında ise Türkiye'de ikinci kez AB Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni alan il olduk. Burada önemli nokta, biz apricot olarak değil, ‘Malatya kayısısı' olarak bu belgeyi aldık. Bu belge, Malatya kayısısının koruma altında olduğu anlamına geliyor. Ancak görev bununla da bitmiyor. Tüm hal müdürlüklerimize ve ticari ateşelerimize, belgenin alındığını ve Malatya kayısının iç piyasada korunması gerektiğini belirttik. Malatya kayısısı Haziran sonu çıkar, Ağustos 31'inde ise sona erer. Bazı kişiler Mart ayında çıkan kayısıyı Malatya kayısısı diyerek satıyor. Bunları tek başıma kontrol etmem mümkün değil, bundan sonraki kontrol mekanizmasını onlar sağlayacak.



KAYISIDAN KARBON GAZI ÜRETİLİYOR

Ayrıca Malatya'ya gelen bir yatırımcımız için Nevzat Pakdil ağabeyimiz beni aradı. Kayısının çekirdeğini ve kabuğunu kullanarak karbon gazı üretileceğini söyledi. Biz de bu kişiler için 2. OSB'de yer tahsisi yaptık. Böylece kayısı çekirdeğinin kabuğu da aktif karbon olarak bir sanayi ürününe dönüştü.

MEYVESUYU MAĞDURİYETİ BİTECEK

Yaş kayısı alımında fiyat istikrarı sağlamak adına Esenlik'e 60 dönümlük yer tahsis ettik. Bu sene maalesef meyve suyu sahipleri Malatyalı üreticiyle alay etti. Yaş kayısı alımında 50 kuruş dedikleri fiyat, 30 kuruşa kadar düştü. Biz de yeni valimizle elimizi taşın altına koyduk. MTSO ve belediye el ele vererek, bir konsantre farikası kuralım dedik. Önümüzdeki dönemde bir şirket kurarak yer tahsisi yapıp meyvesuyu oluşumunu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Kayısıdan vazgeçmemiz mümkün değil. Üniversitemizdeki hocalarımızın yoğun emek sarf ederek, kayısıyı nasıl sanayi ürünü olarak pazarlayabilirizi düşünmesi gerekiyor. Bu noktada şehrin tüm kesimlerine görev düşüyor.

MTSO BAŞKANI YENİDEN ADAY!

Önümüzdeki süreçte bir seçim var. Resmi olarak aday olduğunuzu duymadım, aday mısınız?

Allah kısmet ederse… Arkadaşla yaptığımız istişareler neticesinde tekrar aday olmaya karar verdik. Tüm adaylara başarılar diliyorum. MTSO'ya herkesin aday olma hakkı var. Fakat kamuoyunun şunu bilmesi lazım; ben başkan adayıyım deyince aday olamıyorsunuz. Önce kendi komitenizde seçilmeniz lazım. 30 meslek komitemiz var. Daha sonra meclis, başkan ve yönetimi seçer. Önce kendi komitenizde seçilmeyi hedefleyeceksiniz. Seçim sürecinde geçmişte olduğu gibi Malatya'nın tümünü kucaklayacak bir yapıyla çıkmayı düşünüyoruz. Biz Malatya'nın odası olmaya adayız. Malatya'nın buna ihtiyacı var. Bu bir yarıştır, gayrete tabidir. Siz gayret edersiniz, Allah'ın takdirine de boyun eğersiniz. İş dünyası kimi takdir ederse onun da başımız üzerinde yeri var. Er meydanıdır, yarışacaksınız. Yarışırken edep ve üslubu bozmadan, farklı yerlere gitmeden projelerle düşüncelerle, kendinizi ifade edersiniz.

BU TUTUM DOĞRU DEĞİL

7 dernek ortak bir platform oluşturdu. Adayları dinleyeceğiz dediler. Sizi de çağırdılar mı?

2007'de seçildiğimizde MTSO çatısı altında ilk iş platformunu kuran benim. Bayramlaşmalara gidiyorduk, herkes ayrı saatte geliyor. Bu böyle olmaz bir çatı altında toplanalım dedik. O günkü işadamı derneklerimizle birlikte devam ettik. Gönüllülük esasına göre kurulan bir derneğin benim adayım şu diye ortaya çıkmasını doğru bulmuyorum. MÜSİAD'ın benim gönlümde farklı bir yeri var. 1992 yılında MÜSİAD benim evimde kuruldu.

FARKLI KULLANACAKLARINI BİLE BİLE GİTTİM!

Ama o davete icabet ettim, istişare neticesinde gittim. Bunu farklı kullanacaklarını bile bile gittim. Hatta sizin adayınız belli beni niye çağırdınız dedim. Biz orada kendimizi ifade ettik, liyakat ve ehliyetten bahsediyorsunuz. Bana göre sen liyakatsiz olursun, sana göre de ben liyaketsiz olurum diye de ifade ettim. Tabi orada "bizim adayımız yok, biz sizleri dinleyeceğiz ortak platform olarak karar vereceğiz" dediler. Bir gün sonra da bizim adayımız şu diye açıklama yaptılar. MÜSİAD kendi içinde farklı görüşlerin ortaya çıktığı bir yapıya büründü. Bu doğru bir şey değil. İşadamları derneği gönüllülük esasına göre kurulmuştur. Üst çatısı MTSO'dur. Bir kuruma ben aday gösteriyorum demek doğru bir yaklaşım değil.

MÜSİAD ÜYELERİNİN GÖRÜŞÜNÜ ALMAMIŞ!

Önemli olan birşeye karar verirken, mensubu olduğunuz yerdeki arkadaşlarla istişare edip karar vermenizdir. Benim orada gördüğüm kadarıyla hiçbir üyesini arayıp da biz böyle bir platform oluşturduk, böyle bir açıklama yapacağız dememişler. Bu konuyu İstanbul'daki yetkililerle de Yunus Akdaş beyle de görüştüm. TÜMSİAD'ın yetkilisiyle de görüştüm, diğer dernek başkanlarıyla da görüştüm. 1. Organize sanayi işadamları derneği, 2. Organize sanayi işadamları derneği olarak gidiyorsanız üyelerinizle görüşerek bu kararı almalısınız. Tamamen orada olay birilerini aday çıkarmak için altı doldurma düşüncesiyle yapılmış bir organizasyon. Toplantıdan bir gün sonra adayımız şu dediler, buna saygım var. Herkes aday olabilir, niye aday oldunuz gibi bir saygısızlık da yapmayız. Ama buradaki yapı tamamen kendi kafalarında oluşan birilerini hazırlayarak, adaylığa sürme düşüncesi yatıyor. O arkadaşımız bize geldi, hayırlısı oldu diyelim.

SÖYLEDİKLERİMİ DUYSUNLAR İSTEDİM!

Böyle bir öngörünüz vardı, niçin o davete icabet ettiniz?

Benim bildiklerimi bilsinler, söylediklerimi duysunlar istedim. Orada bir teslimiyet bayrağı çekmiş değilim. Ben orada düşüncelerimi net olarak ifade ettim. MTSO'nun görevi budur, yaptığı budur, gönüllülük esasına göre kurulan bir derneğin aday açıklaması yanlıştır. Bu yanlıştan vazgeçmeniz gerekir diye yüzlerine söyledim. Bunu yanlış şekilde yorumlayanlar oldu. Sanki ben gidip orada hesap verdim. Böyle durum yok. Dimdikim. Konuşmamda da ifade ettim gibi adaylarla ilgili bir sıkıntı yok. Türkiye'de önemli bir yeri bulunan MÜSİAD gibi bir derneğin, üyelerini kendi içinde parçalayarak, aday çıkarması doğru değil.

SİZ NİYE İKİ KEZ SEÇİM YAPTINIZ?

Orada başkanlarına da şunu ifade ettim: “Madem sen gönüllülük esasına göre kurulan bir derneksin, niçin iki kez seçime gittin” diye sordum. Emanet usulü gidiyordu bu iş.

FETÖCÜ VARSA DEVLET BULUR!

MTSO fetöyle mücadele için neler yaptı? Yönetimde ve meclis üyelerinde FETÖ terör örgütüne mensup bazılarının olduğu söyleniyor. Bu iddialarla ilgili neler söyleceksiniz?

Bunlar yanlış bilgiler. Seçim sürecinde biz FETÖ'yle ciddi mücadele ettik. O günkü şartlarda polisler gittiler geldiler, bizi tutuklayacaklardı. O günlerde terörle mücadele polisleri sicile geliyor, evrakların tamamını istiyorlar. Direkt avukatımız Mustafa Bakan'ı aradım. Kendisi gelerek, polislere evrakların fotokopilerini almalarını söyledi. Fotokopiler alınmayacaksa, asıllarının fotokopilerinin bırakılmasını istedi. Zorlu dakikalar geçirdik. Akabinde bazı arkadaşlar bizden ayrıldı. FETÖcülerin tespiti devletin görevi, bu örgüte bulaşan kişilerin devlet tarafından tespit edilerek alınması gerekiyor. Şu fetöcü, bu fetöcü diyerek lafla olacak bir iş değil. Bu doğru bir yaklaşım da değil. Kim ihanet etmişse, babam da olsa alsın, hiç gocunmam Bu ihanet girişimi ülkeyi parçalamak, bölmek, kardeş kanı akıtmak, ülkeyi Suriyeleştirmek, Iraklaştırmak, Yemenleştirmek içindir. Allah bu milletin yüzüne baktı. Gönlünü mazlumdan yana tuttuğu için Allah bu ülkeyi korudu. Mazluma olan yaklaşıma göre Allah bu milleti kurtardı. Her zaman devletimizin milletimizin yanındayız. 15 Temmuz'da ilk karşı duruş açıklaması bizden geldi. Meydanlara indik ve hiç bırakmadık.

BAKAN TÜFENKÇİ BİR ŞANSTIR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin Malatya için önemli bir kazanım olduğunu düşünüyor musunuz?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Türkiye için bir şans. Malatya için de ciddi bir şans. Malatya'nın 6'ncı ticaret bölgesine girmesi için istişarelerimiz oldu, cazibe merkezi çalışmalarında da istişareler yaptık. Sicil affının çıkarılması noktasında sıkıntıları bakanlığa ilettik. Beyaz eşya ve diğer sektörlerdeki KDVlerde bakanlığın yaklaşımı çok güzel oldu. 365 tane oda borsa başkanı var. Herkes de aynı düşüncede değil ama herkes tarafından sevilen sayılan bir kişi. Hürmet gösterilen bir kişi. Malatya için de ciddi bir şans.

mtso 3

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!