dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    35.08
  • ALTIN
    2282.2
  • BIST
    9021.2
  • BTC
    70668.57$

Malatya'nın Üvey Evladı!


Malatya'nın Üvey Evladı!
Selma Karakaş Tutuş yazdı...
Narin

Büyükşehir Belediyemiz bu aralar çok duyarlı bir belediye kimliği takınmış durumda. Şehrimizde yaşanan sorunların yakından takipçisi olduklarını her fırsatta dile getiriyorlar. Gerek kent merkezinde gerekse ilçelere ne oranda yatırım yapılmışsa kamuoyuna duyurmakta gecikme yaşanmıyor. Her şeye eyvallah da nedense Pütürge ve Doğanyol bu yatırımlardan mustarip olduğu gibi bu ilçelerde sürekli yaşanan depremler konusunda halka hiç bir güvence de sağlanmış durumda değil. Her deprem sonrası giderek hasar alan bölgede, insanlar canını dişine katmış deprem korkusuyla uyuyup, deprem korkusuyla uyanıyor. Bu durum ise kimsenin gündeminde değil. Sadece depremden dakikalar sonrasında yapılan açıklamalarla Pütürge'nin ismini duyuyoruz, sonrası muamma...  Bizim çok duyarlı yetkililer(!) ise depremin yaşanmasından zevk alacak hale geldiler. Eee ne de olsa deprem sayesinde Pütürge'nin adı ulusal medyada yer alıyor. İşte bizimkilerin duyarlılığı medya karşında bitivermekten öteye gitmiyor.

 Bu konuyu daha da derinleştirecek olursak Ocak ayında merkez üssü Elazığ- Sivrice olup şehrimizde de bir hayli hissedilen 6.8 büyüklüğünde bir deprem yaşadık ve ardından bölgede devamlı artçı depremler oldu. Bu zaman zarfında ise bırakın bu ilçelere yatırım yapmayı depremzedelerin yarası hâlâ sarılmış durumda değil ve depremle sarsılan sadece evler olmadı, yüreklerimiz de sarsıldı fakat bölge için elle tutulur gözle görülür çözümler yok denecek kadar az.

 Ayrıca büyük çapta hasarın meydana geldiği ve depremin yaşandığı günden itibaren başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere farklı partilerden siyasiler, bakanlar, sanatçı vs. herkes bölgeye akın etti. Zaten Malatya Milletvekillerimiz gün boyu bu ilçelerde halkla birlikteydi. Gerek sosyal medyada gerekse basında paylaşılan görüntülerle o insan cümbüşünü görünce bir umut belirdi içimde.  Dedim ki "Artık tüm Türkiye'nin maddi manevi desteğiyle yanında olduğunu belirttiği Pütürge ve Doğanyol'u bizim Malatya siyasetçileri de üvey evlat konumundan sıyırıp bağrına mı basacak yoksa?"  Aradan zaman geçince umutlarım avuçlarıma terkedilmiş şekilde kaldı.  Gelen siyasetçiler de siyasetini yapıp bölgeden çekip gittiler.

 Onlar çekip gitti ama fay hattındaki hareketlilik iki ilçenin yakasını bırakmadı. Sürekli artçı depremler devam edip durdu. Daha Salı günü saat 13:44'de AFAD'IN verilerine göre 4.6 büyüklüğünde depremle sarsıldık.  Hatta şiddetinin daha fazla olduğunu bile düşündük. Gün boyu birbirine yakın şiddete artçı sarsıntılar korku ve paniğe neden olurken depremin merkez üssü olan Pütürge-Sahilköy ve çevre köylerde daha önce hasarlı olan evlerin bilançosu ağırlaştı. Sosyal paylaşım sitelerinde,  deprem sonrası paylaşılan fotoğraflarla hasarlı evlerde hâlâ yaşayan insanların olduğunu ve hasarın daha da belirginleşmesine rağmen bir önlem alınmadığı ortadaydı.  Ayrıca deprem anında Şiro Havzasında oluşan toz bulutu ise yürekleri ürpertmeye yetti yetmesine de olsun ya bir kaç gün sonra o da unutulur.

 Buna rağmen daha neyin beklentisi, neyin plan-projesi yapılıyor gerçekten anlamıyorum. Deprem bölgesi konumuna düşen bu ilçelerimizde zaten çoğu ev topraktan yapılmış olup, hasarlı olsa dahi kalacak yeri olmayanlar ve çadırların yazın sıcak,  kışın buz gibi olması sebebiyle hasarlı evlerde yaşam mücadelesi veriliyor. Ufacık bir deprem anında yerle bir olma ihtimali olan hasarlı yapılar boşaltılmadığı gibi herhangi bir önlem alınmış değil.  Anca meydana gelen artçı depremler sonrası televizyon kanallarına canlı yayına bağlanıp "bölgedeki kaymakam, belediye başkanları ve muhtarlarımızla görüştük herhangi bir can ve mal kaybı yoktur" diyerek rapor versinler.

 Zaten Ocak ayından bu yana şu proje bu proje deyip oyaladılar milleti. Yok, ahırlı köy evleri, yok toplu konut projesi, yok bilmem ne diyerek halkı kandırdıkları yetmezmiş olsa gerek ki bazı bölgelerde toprak evleri yıktılar ama yerine konut yapmadılar.  Bir de aynı köyün iki hasarlı evini yıktılarsa üçünü yıkmadılar. Sebebini sorunca "proje değişti, başka zaman geleceğiz." dediler. Sahi proje denilen şey neydi?  Günübirlik değişen bir şey mi yoksa konuyla ilgilenen Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün ortak kararıyla oluşan, bölge halkının mağduriyetini minimum düzeye indirmek için kağıt üzerinde yazılıp, çizilen ve kamuoyuna açıklanan bir şey değil miydi? Her halde biz yanlış biliyoruz çünkü bizim yetkili merci, gizli saklı işlerle saman altında su yürütmeyi çok iyi beceriyor.

 Neden mi?

 Çünkü 6.8'lik depremin ardından Elazığ ve Malatya'ya gelen yardımları, devletimizin ağır hasarlı ev sahiplerine ödediği para yardımını saymasak bile sadece Acun Ilıcalı'nın Tv8 ekranlarında başlattığı yardım kampanyasıyla ve Türkiye nüfusu kadar toplanan parayla inanın ki bu iki şehir yeniden inşa edilebilirdi. Oysa aradan 8 ay geçmesine rağmen Doğanyol ve Pütürge için beklenen konutlar yapılıp, teslim edilmedi.

 Buna karşılık deprem konusundaki hassasiyetlerinden ötürü Elazığ'ın başta milletvekilleri olmak üzere emeği geçen herkesi gerçekten tebrik etmek lazım.  Çünkü Elazığ için canı gönülden çabalayıp hemen hemen herkesin yarasını sarıp konutlarını teslim ettiler. Keza Malatya'nın Battalgazi ve Kale ilçelerinde de çoğu kişinin mağduriyeti giderildi ama Doğanyol ve Pütürge'ye yine üvey evlat muamelesi yapıldı. Bunu ister kabul edin ister kabul etmeyin Elazığ'daki yetkililer vızır vızır çalışırken, bizimkilerin eli armut toplamakla meşgul olduğundan kayda değer bir icraat göremedik.  Ama olsun, Ağustos ayı içerisinde Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük'ün yaptığı basın açıklamasıyla gördük ki 8 aydır bahsettikleri ahırlı köy evleri projesine başlamışlar. Vallahi bravo! Çünkü projeye göre Pazarcık, Ormaniçi ve Balpınarı köyleri için yapılacak konutları Ormaniçi köyündeki bir alana yapıyorlar. İşin trajikomik tarafıysa burada başlıyor. Düşünsenize bahsi geçen köylerde bağı bahçesi bulunan vatandaş,  Ormaniçi köyünde ne ekip ne biçecek ya da yıllarca emek verdiği arazilerini nasıl terk edecek?  Birde bu köylere bağlı dağ mezarlarını hesaba katarsak durum daha da Arapsaçına dönüşmekte. Şöyle ki; köylerimizde yaşayan nüfusun çoğunluğu yaşlılardan ibaret. Gençler ise geçimini sağlamak için Büyükşehirlere akın etmiş durumda. Durum böyleyken halk neylesin allayıp, pulladığınız ahırlı köy evlerinizi.

 Unutmadan bir de ahırlı köy evleri projesi, daha yılsonunda teslim edilecek yani kar kış kapıda beklerken, bölge çetin kış koşullarında kaderine terk edilmiş durumda. Bilirsiniz ki Pütürge'nin kışı zordur. Hele bir de kar yağdığında kapanan Kubbe Dağı geçit vermez. Yine de canı sağ olsun bizimkilerin çünkü doğalgazlı konforlu evlerinde refah içinde hayat sürerken Pütürge'yi kim ne yapsın?

 Bu saatten sonra beşik gibi sallanan üvey evlatlarını ninnileriyle uyutacaklarını sanıyorlarsa o artık zor ve insanların can güvenliğinin kalmadığı şu günlerde boş vaatlere kulak vermeye de tahammülleri yok!

 Dolayısıyla küçücük çocuklarımız bile deprem korkusunu iliklerine kadar hissetti fakat bölgeyi depreme peşkeş çeken çok değerli, çok duyarlı sözde halkın temsilcileri unvanıyla böbürlenen bazı kişiler bu bilinci nakşedemediler yüreğine. Söz konusu Pütürge olunca kulağına pamuk tıkayanlara sadece şunu söyleme gereği duyuyorum: "Yaşanan her deprem sonrası korku ve paniğin yarattığı travmayı bilmiyorsanız bari elinizi vicdanınıza koyup, artçı depremlerle durum daha da kötüye gitmeden köylüye kalıcı bir çözüm üretin. Eğer bunu yapacak kapasitede değilseniz bari bırakın şu milletvekili, belediye başkanı olma hevesini. En azından halkı düşünen duyarlı temsilcilere fırsat verin de sesimiz olsunlar. Gerçekten yorulduk her deprem sonrası dert yanmaya.  Sesimiz, soluğumuz kesilene kadar duymayacaksınız mısınız ya da duymamazlıktan gelmeye çalışarak bu iki ilçenin yerle bir olmasını mi bekliyorsunuz? Öyle bir düşünce içinde kıvranıyorsanız, lütfen bu işi bırakın çünkü milleti temsil etmeyi hak etmiyorsunuz!..

 Selma Karakaş Tutuş

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!