27 Eylül, 2026, Pazar
  • DOLAR
    49.01
  • EURO
    56.11
  • ALTIN
    6740.8
  • BIST
    12.899
  • BTC
    83908.849$

Malatya Şeker Fabrikası’nda Pancar Taşıyan Nakliyeciler Fiyat Yetersizliği Nedeniyle Kontak Kapatma Noktasına Geldi

Malatya Şeker Fabrikası’nda Pancar Taşıyan Nakliyeciler Fiyat Yetersizliği Nedeniyle Kontak Kapatma Noktasına Geldi
Malatya Şeker Fabrikası’na Nurdağı’nın Kozdere bölgesinden pancar taşıyan nakliyeciler, açıklanan taşıma ücretlerinin artan maliyetleri karşılamadığını belirterek tepki gösterdi. Ton başına en az bin 300 lira ücret ve ödemelerin 10-15 günlük periyotlarla yapılmasını talep eden nakliyeciler, iyileştirme yapılmaması halinde taşımacılığı bırakacaklarını ifade etti.

Malatya Şeker Fabrikası’na Nurdağı’nın Kozdere bölgesinden şeker pancarı taşıyan kamyoncular, açıklanan nakliye ücretlerine tepki gösterdi. Yaklaşık 270 kilometrelik güzergahta taşımacılık yapan nakliyeciler; akaryakıt, lastik, sigorta, vergi, bakım ve personel giderlerindeki artış nedeniyle mevcut ücretlerle çalışmanın sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Kozdere bölgesi için ton başına yaklaşık 950 lira seviyesinde bir rakamın iletildiğini belirten esnaf, beklentilerinin en az bin 300 lira olduğunu kaydetti. Ayrıca ödemelerin yaklaşık 40 gün sonra yapılmasının da işletme sermayesi açısından ciddi sorun oluşturduğu vurgulandı.

​"VERİLEN PARA SADECE ARACIN MASRAFINI KARŞILIYOR"

​Nakliyeciler adına konuşan Taner Çetinkaya, en önemli maliyet kalemlerinin başında akaryakıtın geldiğini söyledi. Açıklanan rakamın beklentilerinin altında kaldığını ifade eden Çetinkaya, “Biz şu anda pancar nakliye işini yapıyoruz. Yaşadığımız sıkıntının en büyük etkeni yakıt. Açıklanan fiyat gülünç bir rakam. Verdikleri para sadece arabanın masrafıdır. Bu pancarlar Nurdağı’ndan geliyor. 270 kilometre yol yapıyoruz. 40 gün sonra ödeme yapılıyor. O da ayrı bir sıkıntı” dedi.

​Geçen yıl ton başına 720-740 lira arasında nakliye ücreti aldıklarını belirten Çetinkaya, bu yıl araçların günlük yakıt giderinin yaklaşık 20 bin liraya ulaştığını söyledi. Lastik ve diğer işletme giderlerinin de ciddi oranda yükseldiğini vurgulayan Çetinkaya, mevcut fiyatla nakliyecinin kazanç elde edemediğini savundu.

​"TATMİN EDİCİ FİYAT VERİLMEZSE NAKLİYEYİ BIRAKACAĞIZ"

​Ücretlerde iyileştirme yapılmasını isteyen Çetinkaya, taleplerinin karşılanmaması halinde pancar taşımacılığını sürdüremeyeceklerini ifade etti. Çetinkaya, “Tatmin edici bir fiyat verilmezse biz bu pancar nakliye işini bırakacağız. Biz nakliyeyi durdurursak pancar tarlada kalacak. Fabrika da mağdur olacak. Şu anda fabrikaya pancar gelmezse üretimi durdurmak zorunda kalacak” diye konuşarak yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü ekledi: “Net fiyat belli olmamakla beraber Nurdağı’na, yani Kozdere bölgesine 950 lira gibi bir fiyat belirlemişler. Bu da sadece aracın maliyetidir. Bizim beklentimiz en az bin 300 lira.”

​Ödeme takviminin yeniden düzenlenmesini isteyen Çetinkaya, ilk ödemenin yaklaşık 40 gün sonra yapılmasının nakliyeciyi zorladığını, ödemelerin 10-15 günlük periyotlara çekilmesini talep ettiklerini belirtti.

​"270 KİLOMETRE YOL GİDİP 25 BİN LİRA MAZOT YAKIYORUZ"

​Nakliyeci Abdullah Gürefer de geçen yıldan bu yana maliyetlerin önemli ölçüde arttığını ancak nakliye ücretindeki artışın giderleri karşılamadığını söyledi. Gürefer, “Geçen seneki fiyat oranıyla bu seneki fiyat oranında hiçbir fark yoktur. 100 liradan mazot aldık, buraya nakliye yaptık. Mazota, lastik, sigortaya fark geldi. Bugün 270 kilometre yol gidip geliyorsun, 25 bin TL’lik mazot yakıyorsun” ifadelerini kullandı. Araç sigortası, vergi, muayene ve şoför giderlerine dikkat çeken Gürefer, geçen yıl yaklaşık 750 liraya taşıma yaptıkları güzergah için bu yıl 920-930 lira seviyelerinde fiyat konuşulduğunu belirterek bu rakamın yeterli olmadığını savundu.

​"40 GÜN ÖDEME BEKLEYECEK KAMYONCU YOK"

​Ödemelerin gecikmesinin nakit akışını bozduğunu belirten Gürefer, akaryakıtı vadeli almak zorunda kaldıklarını söyleyerek, “Ödemeye 40 gün dayanabilecek kapasitede burada hiçbir kamyoncu yoktur. Borca aldığımız için mazotu daha yüksek fiyattan alıyoruz. 40 günlük süreç içerisinde petrole ödeme yapmadığımızda bize mazot da vermezler. Ödemenin en fazla 15 güne çekilmesini istiyoruz” dedi. Sorunun kısa sürede çözüme kavuşturulmasını isteyen Gürefer, belirsizlik nedeniyle önlerini göremediklerini kaydetti.

​"ÇİFTÇİ DE NAKLİYECİ DE EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALSIN"

​Nakliyeci Sıddık Öztürk ise ücret artışı taleplerinin çiftçinin gelirinden karşılanmasını istemediklerini vurguladı. Öztürk, “Biz çiftçinin cebindeki parayı almaya çalışmıyoruz. Çiftçinin de cebine para girsin, bizim de cebimize para girsin. Çiftçi de emeğini alsın, biz de emeğimizi alalım. Çiftçinin cebinden alıp bize verin demiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

​Hem üreticinin hem de nakliyecinin korunması gerektiğini belirten Öztürk, “Devletimizden beklentimiz, çiftçimizi de korusun, onun malını getiren nakliyeciyi de korusun. Burada şeker fabrikası hakemdir. Çiftçiyi de koruyacak, bizi de koruyacak. Tek söylemek istediğimiz bu” diyerek sözlerini tamamladı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.