dore okulları
Malatya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63098.151$

Malatya tamam sıra Van'da!


Malatya tamam sıra Van'da!
Malatya Kayısısı'nın AB Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almasından sonra Van Otlu Peynisi de sıraya girdi. Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Türkay Özbek, Van’ın meşhur otlu peyniri ile ilgili Coğrafi İşaret Tescil Belgesi başvurusunda bulunduklarını belirterek, “Van özelinde geldiğimiz nokta, müracaatımız var, ancak bazı sorunlarımız da var. İnşallah bu sorunları çözerek çok yakın bir zamanda mutlu bir sonuç elde ederiz” dedi.
Narin

HABER MERKEZİ/MALATYA 

Geçtiğimiz günlerde Malatya kayısısına AB Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verilmesinin ardından Van otlu peyniri ile ilgili tartışmalar tekrar gündeme geldi. 2010 yılında Van Ticaret Borsası (VANTB) tarafından Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvuru, otlu peynirin yöresel farklılık gösterdiği gerekçesiyle bir türlü sonuçlanmazken, borsanın girişimleri ise sürüyor.Tescil işlemlerinin Türk Patent Enstitüsü tarafından yapıldığının altını çizen Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Türkay Özbek, Van'ın meşhur otlu peyniri ile ilgili Coğrafi İşaret Tescil Belgesi başvurusunda bulunduklarını belirterek, “Van özelinde geldiğimiz nokta, müracaatımız var, ancak bazı sorunlarımız da var. İnşallah bu sorunları çözerek çok yakın bir zamanda mutlu bir sonuç elde ederiz” dedi.

 YENİ BİR YAPILANMA İLE BU İŞİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Son yıllarda Ezine Beyaz Peynirinin Yunanistan'a, Türk lokumunun da Güney Kıbrıs'a kaptırıldığını ifade eden Özbek, Van otlu peyniri için de aynı sonuçların yaşanmaması için çalışmaların bir an önce sonuçlandırılması gerektiğini belirterek, “İnşallah hem Türk Patent Enstitüsü hem de bizler yeni bir yapılanma ile bu işi gerçekleştireceğiz. Van özelinde geldiğimiz nokta, müracaatımız var, ancak bu tür sorunlarımız da var. Bu sorunları çözerek, eş zamanlı olarak müracaatımızı da yeniliyoruz. İnşallah çok yakın bir zamanda mutlu bir sonuç elde ederiz” diye konuştu.

TESCİL BİRİMİ OLUŞTURULDU
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birçok ilinde otlu peynir üretildiğini de sözlerine ekleyen Türkay Özbek, şunları kaydetti: “Bizler de elimizi çabuk tutmak adına Van Ticaret Borsası bünyesinde Van otlu peyniri başta olmak üzere birtakım değerlerimizin Coğrafi İşaret Tescilini alması için bir birim oluşturduk. Bu birimimiz gerekli müracaatları ve çalışmaları sürdürmektedir”

DEĞERİMİZİN PATENTİ VERİLMELİ
Asırlardır Van otlu peynirinin burada üretildiğini ifade eden peynirci esnafı Selçuk Kıvanç, otlu peynirin Van'a has olduğunu belirterek, “Burada kullanılan 32 tür bitkiden dolayı bu peynir eşsizdir. Bizler peynirciler çarşısı esnafı olarak bu peynirin patentinin ilimiz yetkilileri tarafından alınmasını istiyoruz. Bu anlamda Van Ticaret Borsamızın başlatmış olduğu Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile ilgili çalışmanın sonuçlanmasını ve ilimize ait olan bu değerin patentinin verilmesini istiyoruz” dedi.

Türkiye'nin dört bir yanına otlu peynir gönderdiklerini ifade eden Erhan Eşme de, yıllardır burada peynir üreticiliği ve satışı yaptıklarını belirterek, söz konusu patentin buradaki üreticilerin hakkı olduğunu ve gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini savundu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!