dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.77
  • ALTIN
    2491.8
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63578.66$

Malatya teyakkuzda!


Malatya teyakkuzda!
Malatya’da, Korona virüsten korunmak için önleyici tedbirler toplantısı yapıldı.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA 

Çin'de başlayan ve dünya genelinde yaygınlaşan Korona virüs (COVID-19) ile ilgili gereken önleyici tedbirleri ve yapılması gereken çalışmaları belirlemek üzere Malatya Valiliği'nde toplantı düzenlenip, yapılacaklar ele alındı.

KORONA VİRÜSTEN KORUNMA TOPLANTISI YAPILDI
Valilik Toplantı Salonunda, Vali Aydın Baruş başkanlığında düzenlenen ve Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Vali Yardımcıları Ömer Sağlam, Güher Sinem Büyüknalçacı ile Resmi Kurum ve Kuruluşların Müdürlerinin katıldığı toplantıda, Sağlık Bakanlığı'nın ve Korona virüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda, bugüne kadar yapılan çalışmalar, alınan tedbirler ve bundan sonra alınması gereken ilave tedbirler gözden geçirildi.

"YAPABİLECEKLERİMİZİ GÖRÜŞTÜK"
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Aydın Baruş, “Dünyanın birçok ülkesinde meydana gelen Koronavirüs (COVID-19) salgını ile ilgili olarak ülkemizde alınacak tedbirler ve Sağlık Bakanlıklarımızın talimatları doğusunda ilimizde de alınması gereken tedbirler ve bu tedbirler kapsamında neler yapabileceğimizi daha ayrıntılı görüşmek üzere bu toplantıyı düzenledik. İl Sağlık Müdürlüğümüz tüm Kamu Kurumlarımıza Sağlık Bakanlığının ön gördüğü tedbirleri iletti. Kurumlarımızın bu küresel soruna karşı yapacağı mücadelede; eğitim ve hijyen, halkı bilgilendirme çalışmaları, toplu alan ve mekanların, toplu taşıma araçlarının, okulların, yurtların ve kamu kurumlarının temizliği konularında gerekli bilgilendirmelerin ve çalışmaların titizlikle devam edilmesi gerektiğini belirterek ilimizde bu kapsamda yürütülecek çalışmalar çerçevesinde gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz” dedi.

MALATYA BÜYÜKŞEHİRDEN KORONA VİRÜS TEDBİRLERİ 

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi bünyesindeki sanat ve eğitim merkezlerinde kurslara ara verildi. Yapılması planlanan çeşitli kültürel-sanatsal etkinlikler iptal edildi. Çin'de ortaya çıkmasının ardından tüm dünyaya yayılan ve son olarak Türkiye'de tespit edildiği açıklanan Korona virüs salgını dolayısıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşitli önlemler alındı. Önlemler kapsamında Kültür ve Sosyal İşler Dairesi bünyesinde olan ve Malatya'nın çeşitli bölgelerinde yer alan sanat ve eğitim merkezlerinde yürütülen kurslar tatil edildi.MABESEM Sanat Kursları, ortaokul öğrencilerine yönelik etüt ve rehberlik faaliyetleri başta olmak üzere tüm eğitimlere ara verildi. Yaşlılara yönelik olarak hizmet veren Vefa Konağı da faaliyetlerine ara verdi.

A_172

BAZI ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ BAZILARI ERTELENDİ 
Önlemler kapsamında, 18 Mart Çanakkale Zaferi dolayısıyla planlanan çok sayıda etkinlik ile 21 Mart Down Sendromlular Günü etkinlikleri ve Sanat Merkezi resim sergisi iptal edildi. Nisan ayında yapılması planlanan “Kanser” konulu konferans ve bisiklet turu etkinliği de yapılmayacak.Yapılması planlanan bazı etkinlikler de ileri tarihe ertelendi.Kültür-sosyal ve eğitim faaliyetlerinin salgının seyrine göre yeniden değerlendirileceği belirtildi.

A_173

KORONAYA KARŞI EN İYİ MEYVE: KURU KAYISI

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, dünyayı kasıp kavuran korona virüsüne karşı Malatya'nın kuru kayısısının koruyucu özellikte olduğunu söyledi. Çin'in Hubei eyaleti Wuhan şehrinde ortaya çıktıktan sonra küresel bir salgına dönüşen korona virüsünün özellikle bağışıklık direnci az olan kişilerde ağır seyrediyor. Türkiye'de de şu ana kadar 2 vatandaşta virüsün ortaya çıkması ile alınan tedbirler üst seviyeye çıkarılırken, Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan ve Meclis Başkanı Erdoğan Ünal kayısının korona virüsüne karşı yenilmesi gereken meyvelerin başında olduğunu söyledi.Borsa binasında düzenlediği basın toplantısı ile açıklamalarda bulunan Başkan Özcan, korona virüsünün ortaya çıkmasıyla birlikte dünya ölçekli bir salgına dönüştüğünü kaydetti. Virüs ile ilgili henüz bir tedavi yönteminin bulunmadığını da belirten Özcan, virüsle mücadelede vücut direncinin yüksek tutulması noktasında sağlık dünyasının açıklamalarının olduğunu dile getirdi.

B_107

VÜCUT DİRENCİ ARTTIRILMALI 
Virüse karşı vücut direncinin arttırılmasının önemine değinen Özcan, “Özellikle kuru meyve gurubunda kuru kayısının insan sağlığına etkisini biliyoruz. Kuru kayısıda geçmişte yapılan tüm akademik çalışmalarda A vitaminin çok yüksek olduğu kanıtlanmıştır. Bu açıdan A vitamini antioksidan özelliği ile vücut direncini arttırmaktadır” dedi.
Korona virüsü başta olmak üzere tüm virüslere karşı yakalanma riskini en aza indirecek kuru meyve gurubunun kayısı olduğunu ifade eden Özcan, “Buradan tüm vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz. Her gün en 5 tane kuru kayısı tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Kuru kayısının bu özelliği tamamen akademik çalışmalar ile kanıtlanmıştır” ifadelerine yer verdi.
Kayısının vitamin bakımından oldukça zengin bir meyve olduğunu belirten Özcan, özellikle son dönemlerde dünyayı tehdit eden korona virüsüne karşı mutlaka kuru kayısı tüketilmesini istedi.

A_174

ÖTE YANDAN BAŞKAN ÇINAR DEZENFEKTE ÇALŞMALARINI İNCELEDİ 

Malatya Yeşilyurt Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, çocukların sağlığı açısından risk oluşturabilecek durumları ortadan kaldırmak üzere parkların temizliği düzenli olarak yaparken, oyun gruplarını dezenfekte ediyor. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, dezenfekte edilen yerleri yerinde inceleme yaptı. Yeşilyurt'un sosyal yaşam kültürüne farklı değerler katan sosyal yaşam alanlarında çevre düzenleme, fidan dikimi, yeşil alanların bakımı ve oyun gruplarının dezenfekte edilmesine devam ettiklerini söyleyen Başkan Çınar, "İlçemizdeki tüm yaşam alanlarının temiz, düzenli ve güzel olması adına ekiplerimiz dört koldan çalışıyorlar. İlçemizin muhtelif bölgelerinde bulunan ve vatandaşlarımızın çocuklarıyla birlikte keyifli ve güzel anlar yaşadıkları parklarımızın temizliği, bakımı, oyun gruplarının tamiratları ve temizliğini belli bir program dahilinde devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın parklarımızı gönül rahatlığıyla kullanmalarını, anne ve babaların çocuklarını huzur içinde ve güvenle parklara getirmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

B_108

HASTALIKLARIN TAŞINMASINI ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Başkan Çınar, “Günümüz koşullarına uygun, güvenliği ön planda tutan, TSE standartlarına sahip oyun gruplarımızla, banklarımızla, kamelyalarımızla, yeşil alanlarımızla nezih ve modern park alanlarına sahibiz. Vatandaşlarımızın ve çocuklarımızın sağlıklı koşullarda dinlenmesi, spor yapması ve hoş vakit geçirmesi adına gayret ediyoruz. Riskleri en alt düzeye indirmek, hastalıkların taşınmasını önlemek adına parklarımızla bulunan bütün malzemeleri dezenfekte ediyoruz. Parklarımız huzur bulduğumuz ve komşuluk ilişkilerimizi geliştirdiğimiz yerlerin başında gelmektedir. Çocuklarımızın güvenliği ve sağlığı için oyun gruplarımızın belirli bir standartta olmasına her zaman dikkat ediyoruz. Kurmuş olduğumuz ekibimizle çocuk oyun gruplarımızı önce organik, insan ve hayvan sağlığına zararı olmayan temizlik ürünleriyle temizliyor ardından da yıkama faaliyeti gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

BİR UYARI DA HAMİLELERE

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Meltem Erkmen, Korona virüsüne karşı hamilelere uyarıda bulundu.
Dünya çapında küresel bir salgına dönüşen korona virüsü, yaşamı olumsuz etkilerken özellikle belirli risk gurubundaki hastaların virüse karşı daha duyarlı olmaları isteniyor. Kadın Doğum Uzmanı Doktor Meltem Erkmen, Covid-19 virüsü ile ilgili gebelerin ne yönde etkilendiği konusunda yeterli bilimsel çalışmanın yapılamadığından ötürü gebelerin bu virüse daha duyarlı olduklarına dair kesin bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti.Gebelerdeki fizyolojik ve immünolojik değişikliklerin viral solunum yolu enfeksiyonlara daha duyarlı hale geldiğini belirten Erkmen, “Daha önce salgın yapmış diğer Corona virüs (MERS-CoV ,SARS-CoV) enfeksiyonlarında gebelerde ciddi hastalık ve ölüm oranları yüksek bulunmuştur. Virüsünün erken doğum, düşük, ölü doğuma sebebiyet verdiğine ilişkin bir çalışma bulunmamaktadır. Fakat diğer Corona virüs enfeksiyonlarında ve diğer yüksek ateşle seyreden viral enfeksiyonlarda ilk üç ayda gebedeki yüksek ateş bebekte doğumda doğumsal anomali riskini arttırabileceğine ilişkin çalışmalar mevcuttur” dedi.

A_175

HER KOŞULDA ELLER YIKANMALI 
Korona virüsünün yakın temas ve solunum yoluyla bulaştığını anımsatan Erkmen, “Virüslü havada asılı partiküllerin ağız. göz, burun mukozasına ulaşması gerekmektedir. Daha çok ellerimize bulaşan virüsü elimizi ağzımıza, gözümüze, burnumuza götürdüğümüzde virüse karşı açık hale gelmekteyiz. Anneden fetüse virüsün anne karnındayken doğrudan geçip geçmediği muammadır. Amnion sıvısında bugüne kadar solunum yolu virüsleri izole edilememiştir. Keza anne sütünde de virüsün izine rastlanmamıştır. Emzirme sırasında Covid-19 taşıyıcısı annenin solunum yolundan kaynaklı sekresyonlarının bebeğin açık mukozalarına teması şarttır. Anne sütünde diğer Corona tipi virüsler de bugüne kadar izole edilememiştir, onun için emzirme yoluyla bebeğe direkt bir geçiş söz konusu değildir. Anne bebeğiyle temas etmeden mutlaka her koşulda ellerini yıkamalı temiz kıyafetler giymelidir” ifadelerine yer verdi.

KALABALIK ORTAMLARA GİRMEYİN 
Hamile annelerin kalabalık ortamlarda bulunmamalarını isteyen Erkmen, “Bu dönem için kalabalık akraba ziyaretleri kısıtlanmalıdır. Elle mutlaka dışarı ortama her dışarı çıkılıp döndükten sonra sabunla yıkanmalı. Dışarıda imkan yoksa el dezenfektanları, kolonya, ıslak mendille geçici temizlik yapılmalıdır. El dezenfektanları kolonya gibi alkol içeren maddelerin kullanımı kısıtlı olmalıdır” ifadelerini kullandı.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!