Malatya ve Türkiye için milat!

Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girdi. Dışişleri Bakanlığı, Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Geçici Miras Listesi'ne kaydıyla Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki alanlarının sayısının 19'a ulaştığını bildirdi. AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci: "Arslantepe Höyüğü Malatya'mız ve Türkiye için milat niteliğinde" dedi.

HABER MERKEZİ-MALATYA
Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki Arslantepe Höyüğü, Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi.
M.Ö. 4'üncü bin yıl boyunca Doğu Anadolu ve Mezopotamya toplumlarında devletin oluşum sürecindeki esaslı değişiklikleri gösteren Arslantepe Höyüğü, çevrimiçi düzenlenen 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla dünya mirası oldu.
ÜSTÜN EVRENSEL DEĞERLERİ ETKİLİ OLDU
Arslantepe Höyüğü'nün UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesi kararında, kültürel gelenekler ve toplumsal değerlerin değişimi, hiyerarşi, sosyal farklılıklar ve ekonomik ayrıcalıklara dayanan yeni sosyal ve siyasi sistemlerin ortaya çıkışına tanıklık etmesi gibi üstün evrensel değerleri etkili oldu.
Yeni siyasi ilişkiler, anıtsal mimari, idari, teknoloji ve sanat alanında iktidara özgü yeni gelişmelere kaynaklık etmesi;
Mezopotamya ve çevresinde, döneminin en kapsamlı kazılmış kamu kompleksini ve böyle bir gelişime dair en iyi şekilde korunmuş örneğini barındırması;
Yakın Doğu’da ilk devlet toplumunun ortaya çıkışına istisnai biçimde tanıklık etmesi ve bölge ekonomisini kontrol eden, merkezi bir otorite uygulayan bir yönetimin ortaya çıkışına sahne olması gibi pek çok özelliği Arslantepe Höyüğü'nün dünya mirası olması kararında komite tarafından dikkate alındı.
UNESCO DÜNYA MİRASI KALICI LİSTESİ'NDE
Duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağı, ilk kılıç ve mızraklarıyla tarih kitaplarını değiştiren ve 2014 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Battalgazi’deki Arslantepe Höyüğü, Çin’in ev sahipliğinde UNESCO Dünya Miras Komitesinin online toplantısından çıkan karar ile kalıcı listeye alındı.
Çin’in ev sahipliğinde online olarak gerçekleştirilen UNESCO 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında, Anadolu’nun en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmesine karar verildi. Geç Kalkolitik Dönem’den, Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan, Hititlerden Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Battalgazi ilçesindeki Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girdi. Dünyanın ilk yağmur drenaj hattı gibi şehir alt yapısı bulunan kerpiçten saray ve 2 bini aşkın mühürle, Anadolu'da 'İlk Şehir Devleti'nin yapıları ortaya çıkarıldığı Arslantepe Höyüğü, 2014 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.
ADAYLIK DOSYASI BELEDİYE TARAFINDAN SUNULDU
UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesinde bulunan Arslantepe Höyüğünde tüm alan çalışmaları (Dünya Miras komitesince belirlenen kriterler mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik, felsefi), 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Battalgazi Belediyesi arasında yapılan protokol ile adaylık dosyası Battalgazi Belediyesi tarafından tamamlanarak, 2019 yılında Dünya Miras Komitesine sunuldu.
2019 kazılarında çok sayıda esere rastlanılmıştı
İtalya Roma Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Malatya Müze Müdürlüğü iş birliğiyle her yıl yaz döneminde başlayıp sonbahara kadar süren kazıların devam ettiği Arslantepe Höyüğü, Açık Hava Müzesi olarak tarih severlere hizmet veriyor. Anadolu'da 'İlk Şehir Devleti'nin yapılarının ortaya çıkarıldığı Arslantepe Höyüğü’nde 2019 yılında yapılan kazılarda çok sayıda tarihi materyal ve esere rastlanıldı. İtalya Kazı heyeti tarafından yapılan kazılarda seramik parçalarından fincana, ok ucundan boncuk tanelerine, kemik alet ve ağırşaklardan, çakmak taşlarından müzik aletlerine ve 5 bin 700 yıllık çocuk iskeletine rastlanıldı.
ARSLANTEPE'DE KİMLER YAŞADI?
Arslantepe Höyüğü’nde ilk yerleşim Geç Kalkolitik çağda başlanıldı. Günümüzden 6500 yıl öncesinde Arslantepe’nin bulunduğu Malatya Ovası da Kuzey Mezopotamya’dan sayılmaktaydı. M.Ö. 4-3. bin yüzyıllarda Sümerler ve Kent devletleri, M.Ö.3.binli yüzyıllarda Akadlar, M.Ö.2.binli yüzyıllarda Babiller Mezopotamya’nın aşağı yarısında bulunmaktaydı. M.Ö. 2.binli yüzyıllarda Hititler, M.Ö. 1.bin yüzyılda Asurlular ve Aramiler, Mezopotamya tarih sahnesinde boy gösterdi.
MİLLETVEKİLİ TÜFENKCİ KARARI DEĞERLENDİRDİ
UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin Arslantepe Höyüğü'nü kalıcı listeye almasını değerlendiren AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, "Malatya ve ülkemiz adına milat niteliğinde bir karar" dedi.
Milletvekili tüfenkci, geç kalkolitik dönemden, demir çağına kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe Höyüğü'nün, Hititlerden Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Kararın bölge için önemli olduğunu belirten Tüfenkci, "Arslantepe Höyüğü M.Ö. 5000 yıllarından M.S. 11. yüzyıla kadar yerleşim gördü. 7 bin yıllık bir tarihten ve yerleşkeden bahsediyoruz. Arslantepe Höyüğü'nün Dünya Miras Kalıcı Listesine dahil edilmesi için çok ciddi çalışmalar yürütüyorduk. En eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü'nün kalıcı listeye alınması Malatyamızı ve ülkemizi ziyadesiyle mutlu etmiştir. Bu anlamda en başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'a Malatya milletvekillerime, belediye başkanlarıma, Kültür ve Turizm İl Müdürümüze ve elbette ki kültür elçimiz, bu hazinenin ortaya çıkmasında büyük payı olan Arslantepe arkeoloji kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane teşekkürlerimi sunuyorum. Arslantepe Höyüğü'nü uluslararası arenada güzel günler bekliyor" dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Sınırlı Bütçeyle Sınırsız Yatırım: Sami Er’den 6.3 Milyarlık Yatırım Bombası
- Malatya’da Gıda Denetimleri Sıkılaştırıldı: Kurallara Uymayan İşletmelere Yasal İşlem!
- Farklı Coğrafyalardan Gelen Gençler Darende’nin Ruhuna Hayran Kaldı
- Başkan Taşkın, Toptancılar Sitesi’nde Esnafla Yeniden Yapılanmayı Konuştu
- Başkan Geçit Mahmutlu’da Vatandaşla Buluştu, Sorunlar Tek Tek Not Alındı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.