dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.53
  • EURO
    35.00
  • ALTIN
    2435.4
  • BIST
    9767.75
  • BTC
    63793.38$

Malatya'ya son dakika şoku


Malatya'ya son dakika şoku
MEHMET AYHAN yazdı...
Narin

YORUM ANALİZ: MEHMET AYHAN

Evkur Yeni Malatyaspor, Spor Toto Süper Lig'in 29. haftasında Aytemiz Alanyaspor'u ağırladı. Sarı-Siyah-Kırmızılılar, Adem Büyük'ün 78'deki golüyle kazanmaya çok yaklaştı; ama 90+4'te Sambacı Welinton'u durduramayınca beraberlikle yetinmek zorunda kaldı. Puanını 38'e yükselten Doğunun Kaplanları, 10'uncu basamaktaki yerini korudu. Malatya temsilcisi, 22 Nisan'da Beşiktaş'ın misafiri olacak.

a0523

ESKİ DOSTLAR HASRET GİDERDİ

Alper Ulusoy'un ilk düdüğünden daha önce birlikte çalışan futbolcular ile teknik direktörler tokalaştı ve birbirlerine başarı diledi. Aytemiz Alanyaspor'dan Efecan Karaca, Erol Bulut'un; Evkur Yeni Malatyaspor'dan Murat Yıldırım ise Mesut Bakkal'ın yanına gitti. Yıldırım, Samsunspor'da forma giydiği dönemde, 2 Şubat 2012'de evlerinde 3-1 kazandıkları Fenerbahçe maçıyla birlikte yarım sezon boyunca Boşnak asıllı Vladimir Petkovic'in yerine göreve getirilen Bakkal ile çalıştı. Ancak Samsun, zorlu maratonun bitiminde 36 puanla 16'ncı basamakta kaldı ve Spor Toto Süper Lig'den düştü.

a0526

GÖZÜMDE CANLANIR ANILAR!
Karaca ile Bulut'un yolları ise 2012-13'te Kartalspor'da kesişti. O dönemki adıyla PTT Birinci Lig, şimdiki sponsoruyla Spor Toto Birinci Lig'de yer alan Kartal, Besim Durmuş'la yollarını ayırınca 29 Ekim 2012'te Özcan Kızıltan kolları sıvadı, onun yardımcılığını ise Bulut üstendi. İşin ilginç yanı Kızıltan ile Bulut ikilisi, 29 Ocak 2013'te Yeni Malatyaspor'la anlaştı. Bulut, Doğunun Kaplanları İkinci Lig Beyaz Grup'ta iken 14 randevuya çıkan Kızıltan'ın ekibinde EYMS antrenörüydü. 37 puanla 17'nci sıraya demirleyen Kartal ise bir alt kümeye geriledi.

a0527

BULUT'TAN 11'DE TEK DEĞİŞİKLİK
Teknik Direktör Erol Bulut, 6 Nisan'da İstanbul'daki 1-0'lık Medipol Başakşehir mağlubiyetinin 11'inde sadece 1, o da zorunlu değişikliğe gitti. Sakatlığı nedeniyle Turuncu-Lacivertliler ile oynanan karşılaşmayı kaçıran Nijeryalı Azubuike Okechukwu döndü. Rahman Buğra Çağıran'a ise kulübenin yolu göründü.  

a0529

NİJERYALI GÖREV YERİNE DÖNDÜ
4-1-4-1 saha dizilişinde edivenleri yine Ertaç Özbir giydi. Savunmanın ortasında Sadık Çiftpınar ile Ekvadorlu Arturo Mina ter döktü. Onların sağında Faslı Issam Chebake, solunda Senegalli Aly Cissokho seyredildi. Bu 4'lünün önünde Murat Yıldırım, ön liberodaydı. İkinci bölgede Aytaç Kara ile Azubuike vardı. Kanatların sağında Nijeryalı Michael Pereira, solunda Adem Büyük izlendi. İleride Faslı Khalid Boutaib gol aradı. 21 kişilik esame listesini Fabien Farnolle, Doria, Berk Yıldız, Rahman, Sadio Diallo, Mustafa Eskihellaç, Eren Tozlu, Issiar Dia, Emanuel Dening ve Gilberto tamamladı.

a0531

SIKICI FUTBOL…
İlk yarıdaki vasat futbol, istatistiklere de yansıdı. EYMS, topla oynamada %62'ye %38, toplam şutlarda 3'e 0, başarılı paslarda 186'ya 102' önde olsa da rakamların dili kötüydü. Ofsayt sayılarının 0 olması, hücum organizasyonlarının kısırlığının da en somut kanıtıydı. Tribünler de yeşil zemindeki temposuz oyuna ayak uydurdu ve uyukladı! İlk 45'in en çok mesafe kat eden ismi birçok müsabakada olduğu gibi Aytaç oldu. Genç oyuncu, 5,42 kilometreyle bu alanda zirvenin sahibiydi. İkinci devrede oyun hareketlendi. Aytaç, 63'te Brezilyalı Gilberto'yla değişence üzüntüsünü beden diline yansıttı.

a0532

MURAT&ADEM İŞ BİRLİĞİ VE GOL…
Birebirde etkili olan, iyi çalımlar atan, hücumda boşlukları sürekli kovalayan Arjantinli Dening, sağ açıkta Fabrice N'Sakala'ya üstünlük kuramayan Pereira'nın yerine 72'de şans yakaladı. 78'de gol geldi. Orta alandan gelişen atakta topla ilerleyen Murat Yıldırım ceza sahasına koşan Adem Büyük'e uzun bir pas attı. Arka direkte göğsüyle yumuşattığı meşin yuvarlağı indiren ve yerden vuruşuyla ağlarla buluşturan Adem, galibiyetin mimarıydı.

a0533

ADEM BÜYÜK 4'LEDİ; AMA!
Bu sezon 3. golünü kaydeden Adem'in 4 de asisti bulunuyor. Galibiyet sayısının hemen sonrasında sakatlık yaşayan tecrübeli yetenek, değişiklik işareti yaptı, kenara yönelirken 81'de Rahman'ın elini sıktı. Taraftarların büyük mutluluk yaşadığı 90+4'te sahneye çıkan Sambacı Welinton yüzleri astı: 1-1.

a0534

MALATYA İŞİ İLERİDE ÇÖZMEK İSTEDİ
Genel analize gelince… Başlarda Adem ve Aytaç'ın bireysel performansı ön plana çıktı. Boutaib biraz daha merkezde kaldı. Malatyaspor işi savunma yaparak değil, ileride, hücumdaki baskıyla çözmek istedi. Malatya etkili girdi; Alanya'nın paslaşmasına da izin vermedi ki misafir de birebirlere ve çalışmalara yönelme mecburiyetinde kaldı. Bu da onlar açısından kolay değildi. Hücumda en çok; çapraz toplarla sağdan sola, soldan sağa, Alanya'nın gerideki yerleşiminin bozulması denendi. Sadık da bu bölümde en fazla hava topuna çıkan oyuncuydu. İki ekip de savunmaya ağırlık verdi ve kontrollüydü. Fazla top kaybı oldu ki futbolcular rakip kale yokmuş gibi oynadı! Uzun süre ilk şutu kimin atacağı merak konusu oldu.

a0535

ÖNCE SAVUNMA ANLAYIŞI
Özellikle kale önündeki kısırlık dikkati çekti. Hücum açısından beklenenden daha sakin bir ilk yarı oldu. Gol yollarında koşuların değil, yeteneklerin gol getireceği gerçeği ortadaydı! İki taraf da defansta eksik yakalanmadı, bunda kademeli oyunun etkisi yadsınamazdı. Teknik adamların maça bakışı; savunmada kuvvetli kalmak üzerineydi. Zaten Evkur Yeni Malatyaspor sezon genelinde bu düşüncedeydi. İlk'te teknik direktörler çok da mutsuz değildi! Mesut Bakkal'ın talebeleri %40 topa sahip olsa da çok iyi kontratağa çıkılabilirdi; lakin Erol Bulut'un öğrencileri buna olanak sağlamadı. Fernandes ile Efecan'ı da etkisiz kıldılar.

a0536

FAULLERDE DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞ
Hakemin ilk yarıda gösterdiği sarı kartlar, ikinci devre öncesindeki tavrını belli etti. Alper Ulusoy iyi niyetliydi. Ligimizin en az faul yapan iki takımı sahadaydı; ancak bu kez ortalamaların çok üzerine çıktılar ki ilk yarım saatte bu sayı tam 11 oldu! İlk yarı da 22 faulle kapandı. İşler zorlaşınca en az faul yapan takımlar bu sayıyı arttırdı! Bazı bölümlerde Adem etkili oldu, Pereira sağda, soldaki Adem gibi verimli olmadı. Malatya ikili mücadele kazanma oranını bir ara %50'ye çıkarmıştı. İlk yarı bittiğinde bu istatistik, Alanya'nın direnci artınca %45'e düştü.

a0524

ŞUTLAR KALEYE DEĞİL, RAKİP OYUNCUYA!
Evkur Yeni Malatyaspor maça istekli, arzulu başlayan taraftı. Ardından Alanya bunu biraz dengeledi ki Doğunun Kaplanları buna pek müdahale etmedi! Çünkü hücumda kaybettiği topa baskı yapıp rakibinin ileriye çıkmasını önlemek istedi. Bunu başarsa da pozisyona çeviremedi. İlk 45'teki toplam 3 şut buna işaretti. Bunlardan hiçbiri akılda kalmadı. Ceza sahasının dışından zorlamayla atılan şutlar, kademeli olan bloğa atılan şutlardı. Galatasaray'dan sonra ligimizin en çok şut atan takımı unvanına sahip olan (380) Aytemiz Alanyaspor'a ilk devrede hiç şut çektirilmemesi elbette Malatya'nın başarısıydı.

a0525

EROL HOCA UYARDI; ANCAK…
İlk yarıda ‘maçın adamı'nın kim olacağının cevabı o kadar zordu ki kimin maçın adamı olamayacağı sorusu karşısında birçok futbolcu sayılabilirdi. Ertaç kalesinde zorlu pozisyonlar yaşadı. Mücadelede çok gol pozisyonu olmayınca şık çalımlar ve güzel hareketler akılda kaldı. Malatya'da koşu yapan çok fazla orta saha oyuncusu yoktu. Azubuike bu tarzdaki tek futbolcuydu. Erol Bulut, Alanya'nın golünden önce geriye yaslanan futbolcularını orta sahaya çekmek için çok uğraşsa da başaramadı. Mesut Bakkal bu bölümde Georgios Tzavellas'ı hücuma, Isaac Sackey'i stopere çekti ve Welinton'un beraberliği yakalamasına zemin hazırladı…

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!