Malatya Yaylalarında Taşınabilir Çoban Evleri Dönemi Başladı

Malatya’nın yüksek rakımlı yaylalarında küçükbaş hayvancılıkla geçimini sağlayan göçer ailelerin yıllardır sürdürdüğü çadır yaşamı, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sağlanan taşınabilir çoban evleriyle kolaylaşıyor.
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayvancılığın sürdürülebilirliğinin desteklenmesi ve yaylalarda üretim yapan yetiştiricilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla "Taşınabilir Çoban Evi" uygulaması hayata geçirildi. Yıllarca kıl çadırlarda zor doğa koşullarıyla mücadele eden yetiştiriciler; güneş panelli taşınabilir yaşam alanlarının yanı sıra yemlik ve suluk desteğinden de yararlanıyor.

GÖÇER YETİŞTİRİCİLER YAYLADAKİ YAŞAMLARINI ANLATTI
İlkbaharla birlikte yaklaşık 100 kilometrelik yolculuğun ardından yaylaya çıktıklarını anlatan yetiştirici Ekrem Karadoğan, "Biz üretmek için elimizden geleni yapıyoruz. Tarihten beri göçer hayatı yaşıyoruz. Atalarımızdan, dedelerimizden beri koyunculuk yapıyoruz. Bu işin meşakkati ve sıkıntısı çok. Bu iş gönülden olacak. Koyuna bir sevdan olacak. Sevdan olmazsa parayla bu iş yapılmaz" dedi. Geçmişte kıl çadırlarda kaldıklarını ifade eden Karadoğan, "Yağmur haftalarca sürdüğünde, dolu yağdığında çadırların direkleri kırılırdı. Çocuklarımız çadırın altında kalırdı. Fare, yılan ve yabani hayvanlar vardı. Güvenlik açısından da sıkıntılar yaşıyorduk" diye konuştu.

KONTEYNER EVLER TEMEL İHTİYAÇLARI KARŞILAMAYI SAĞLADI
Taşınabilir çoban evlerinin kurulmasıyla yayladaki imkânların arttığını belirten Karadoğan, "Banyomuz, tuvaletimiz, televizyonumuz var. Güneş panellerini kurduk. Çamaşır makinesi ve buzdolabını kullanabiliyoruz. Artık elle çamaşır yıkama derdi de kalmadı" dedi. Karadoğan, "Onlar bize destek verdikçe biz de üreteceğiz. Ne saray isterim ne villa; sadece bu dağda bana bir konteyner yeter" ifadelerini kullandı.
Yetiştiricilerden Gülendam Şatır ise taşınabilir evlerin günlük yaşamı kolaylaştırdığını belirterek, "Çamaşır makinemiz, buzdolabımız, televizyonumuz var. Çocuklar çizgi film seyrediyor. Her şey güzel oldu. Keşke 10 sene önce gelseydi. Kara çadırlarda yorulduk. Şimdi konteynerimiz ev gibi" şeklinde konuştu. Boztepe Mahallesi Muhtarı Metin Karadoğan da "Kundaktaki bebeklerimiz, 70-80 yaşındaki annelerimiz vardı. İlkbaharda yağmurlar başladığında perişan oluyorduk" diyerek projede emeği geçenlere teşekkür etti.


Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Malatya Yaylalarında Taşınabilir Çoban Evleri Dönemi Başladı
- Malatya'da Mikail Akkuş Feci Kazadan Sonra Kaldırıldığı Hastanede Hayatını Kaybetti
- Pazar Yerinde Baygınlık Geçiren Veli Ağbaba Sağlık Durumu Hakkında Açıklama Yaptı
- Malatya'da Üç Otomobil Çarpıştı! Bir Araç İkiye Bölündü
- Malatya Şeker Fabrikası’nda Pancar Taşıyan Nakliyeciler Fiyat Yetersizliği Nedeniyle Kontak Kapatma Noktasına Geldi
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN


Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.