Malatya
20 Ağustos, 2025, Çarşamba
  • DOLAR
    40.92
  • EURO
    47.68
  • ALTIN
    4372.5
  • BIST
    10.962
  • BTC
    113690.95$

Malatya’da 250 Yıllık Değirmen Hâlâ Tahıl Öğütüyor

Malatya’da 250 Yıllık Değirmen Hâlâ Tahıl Öğütüyor
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 250 yıllık geçmişe sahip olan tarihi değirmen, modern çağda elektrikle çalışsa da Anadolu’nun değirmencilik geleneğini yaşatmaya devam ediyor. Değirmende öğütülen tahıllar, bölge halkının un ve bulgur ihtiyacını karşılıyor.

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunan 250 yıllık tarihi değirmen, modern çağın değişen koşullarına rağmen ayakta durmayı başarıyor. Bir zamanlar su gücüyle çalışan bu kadim yapı, günümüzde elektrikle çalışarak bölge halkına hizmet vermeye devam ediyor.

UN VE BULGUR HALA BU DEĞİRMENDEN GELİYOR

Değirmende mısır, arpa, yulaf ve buğday gibi tahıllar öğütülüyor. Elde edilen un ve bulgur, hem lezzeti hem de tazeliğiyle tercih ediliyor. Değirmenin taşları, geleneksel yöntemleri modern teknolojiyle harmanlayarak Anadolu’nun tarım geçmişini bugüne taşıyor.

DEĞİRMEN SAHİBİ: “BU BİR GÖREV”

Değirmen sahibi Hıdır Eser, 250 yıllık bu yapının sadece bir iş yeri değil, aynı zamanda bir kültür hazinesi olduğunu belirtiyor. Eser, “Vatandaşlarımız yıllardır un ve bulgur ihtiyaçlarını buradan karşılıyor. Bu geleneği yaşatmak bizim için sadece bir meslek değil, bir görevdir” dedi.

BÖLGE HALKI SAHİP ÇIKIYOR

Mahalle sakinleri de değirmene sahip çıkarak, bu geleneğin yaşatılmasına katkı sağlıyor. Eser’e göre değirmen, Anadolu’nun kadim tarım kültürünün önemli bir parçası ve yeni kuşaklara aktarılması gereken bir miras.

KAYNAK: AHA

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!