Malatya’da Deprem Uyarıları: Gerçek mi, Korku Senaryosu mu?

Dr. Ramazan Demirtaş, Malatya ve çevresindeki depremler hakkında bilimsel olmayan açıklamaların kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğunu belirtti. İşte dikkat çeken açıklamalar ve gerçekler!
YANILTICI DEPREM UYARILARI
Bazı basın organlarında, yerbilimci olmayan kişilerin bilimsel temele dayanmayan açıklamaları yayımlanıyor. Bu kişiler, Malatya Fay Zonu ve depremler hakkında yanlış bilgilerle kamuoyunu yanıltıyor. Bilimsel referanslardan yoksun bu açıklamalar, genellikle derleme bilgilerle yanlış değerlendirmeler içeriyor ve saha verisine dayanmıyor.
ÇARDAK FAY ZONU GERÇEKLERİ
Çardak Fay Zonu, 90 km uzunluğunda ve doğu-batı doğrultusunda sol yanal doğrultu atımlı bir fay hattıdır. 6 Şubat 2023 tarihinde bu fay üzerinde 7.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrası artçı depremler, Nurhak-1 ve Göksun-2 bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Bu yoğunlaşma, geniş pürüz alanları nedeniyle oluşmaktadır. Ayrıca, Ekinözü/Elbistan ile Darende arasında tetiklenmiş bağımsız depremler meydana gelmektedir. Bu bölgelerde zaman zaman 1.0 ila 4.0 aralığında küçük depremler olmaktadır.
MALATYA-OVACIK FAY ZONU MİTİ
Malatya-Ovacık Fay Zonu, 3.5 milyon yıl önce aktivitesini kaybetmiş eski bir zayıflık düzlemidir. Bu fay üzerinde 7.0 ve üzeri deprem üretilmemiştir. Türkiye Diri Fay Haritası’na göre, Malatya Fayı ve Ovacık Fayı son 4 bin yılda büyük depremler üretmemiştir. Eğer bu faylar aktif olsaydı, son 4 bin yılda en az 5 veya daha fazla büyük deprem beklenirdi. Ancak böyle bir durum söz konusu değil.
DEPREM GERÇEKLERİ VE RAKAMLAR
6 Şubat 2023 depremlerinden bu yana, Çardak Fay Zonu’nda 35 bine yakın artçı ve bağımsız tetiklenmiş deprem meydana gelmiştir:
• 5.0 <M<6.0 = 37
• 4.0 <M<5.0 = 375
• 3.0 <M<4.0 = 2120
• 2.0 <M<3.0 = 10500
• 1.0 <M<2.0 = 22000
Bu rakamlar, bölgede artçı ve bağımsız depremlerin normal olduğunu göstermektedir.
SONUÇ: BİLİMSEL VERİLERLE GERÇEKLERİ ANLAMAK
Dr. Ramazan Demirtaş, bilimsel olmayan ve korku yaratmaya yönelik açıklamaların dikkate alınmaması gerektiğini belirtti. Gerçekleri öğrenmek ve doğru bilgiye ulaşmak için uzman görüşlerine başvurulmalı. Deprem gerçeği ile yaşamak, ancak doğru bilgi ve hazırlık ile mümkün olabilir.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Osman Timurtaş Ak Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcılığına Atandı
- Yavuz Bingöl'den Gelen Kötü Haber Sonrası Festivalde Sahne Alacak Yeni İsim Belli Oldu
- Buhara Bulvarı Üzerinde Üç Araç Birbirine Girdi! Yaralılar Var
- Malatya'nın Altın Değerindeki En İyi Kayısıları Dünya Sahnesine Çıkmak İçin Yarıştı
- LGS Türkiye Birincileri Başarılarının Sırrını Vali Seddar Yavuz'a Anlattı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN


Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.