18 Temmuz, 2026, Cumartesi
  • DOLAR
    42.26
  • EURO
    49.07
  • ALTIN
    5726.6
  • BIST
    10.641
  • BTC
    103068.32$

Malatya'da Her Yirmi Kişiden Birinde KOAH Riski Var: İşte Hayat Kurtaran Uyarılar


Malatya'da Her Yirmi Kişiden Birinde KOAH Riski Var: İşte Hayat Kurtaran Uyarılar
Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Talat Kılıç, akciğer sağlığını tehdit eden kritik faktörlere dikkat çekti. Hava kirliliği, deprem sonrası oluşan toz bulutları ve nargile kullanımının ciddi riskler barındırdığını belirten Kılıç, geçmeyen öksürük konusunda uyarılarda bulundu.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Kılıç, Türkiye'de en sık görülen göğüs hastalıkları ve akciğer sağlığını bozan dış etkenler hakkında hayati açıklamalarda bulundu. Kış aylarının gelmesiyle birlikte solunum yolu enfeksiyonlarında patlama yaşandığını ifade eden Kılıç, kronik hastalığı olanları uyardı.

KOAH VE ASTIM ALEVLENİYOR

Toplumda en sık karşılaşılan hastalıkların KOAH, astım ve akciğer kanseri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kılıç, şu verileri paylaştı: “KOAH, 40 yaş üzeri erkeklerde yaklaşık yüzde 19 oranında görülüyor. Yani neredeyse her 20 kişiden birinde KOAH var ya da gelişme riski bulunuyor. Soğuk hava ve kapalı ortamlar, solunum yolu enfeksiyonlarının yayılımını artırırken, astım ve KOAH gibi kronik hastalıklarda da alevlenmelere neden oluyor.”

DEPREM SONRASI HAVA KİRLİLİĞİ VE KANSER RİSKİ

Hava kirliliğinin artık sigara kadar tehlikeli bir kanser nedeni olduğunu belirten Kılıç, bölgedeki inşaat faaliyetlerine dikkat çekti: “Sigara, KOAH ve akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden biridir. Ancak artık çevresel hava kirliliğinin de akciğer kanseri riskini artırdığı bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur. Deprem sonrası enkaz kaldırma ve yoğun inşaat faaliyetleri hava kirliliğini artırdı. Bu durum mevcut hastalıkların alevlenmesine ve yeni akciğer hastalıklarının ortaya çıkmasına yol açtı. Özellikle sarkoidoz gibi bazı hastalıklarda artış riski bulunuyor.”

NARGİLE VE KLİMA FİLTRELERİNDEKİ GİZLİ TEHLİKE

Nargile kullanımının toplumsal bir sorun haline geldiğini belirten Prof. Dr. Kılıç, nargilenin sigaranın yol açtığı tüm zararları barındırdığını söyledi: “Nargile bir tütün ürünüdür ve sigaranın yol açtığı tüm hastalıklara neden olabilir. Ayrıca ortak ağızlık kullanımı tüberküloz ve hepatit gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasına yol açabilir.”

İç ortam havasına da değinen Kılıç, düzenli temizlenmeyen klima filtrelerinin birer enfeksiyon kaynağına dönüşebileceği konusunda uyarıda bulundu.

COVID-19 SONRASI AKCİĞER SERTLEŞMESİNE DİKKAT

Pandemi etkilerinin bazı hastalarda kalıcı hasar bıraktığını ifade eden Prof. Dr. Kılıç, şöyle devam etti: “Covid sonrası bazı hastalarda akciğerde sertleşme (post-Covid pulmoner fibroz) geliştiğini belirtti. Çoğu vakada düzelme görülse de nefes darlığı, öksürük, halsizlik ve pıhtılaşma sorunları bazı hastalarda devam ediyor. Başta Covid-19 olmak üzere grip ve zatürre aşıları özellikle 65 yaş üzeri bireyler, KOAH, astım, bronşektazi, akciğer kanseri hastaları ve bağışıklığı baskılanmış kişiler için mutlaka yapılmalıdır.” Kılıç, son olarak üç haftayı geçen öksürük, nefes darlığı ve kilo kaybı yaşayan vatandaşların vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması gerektiğini hatırlattı.

KAYNAK: MHA

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!