Malatya'da, kuduza karşı havadan ilaçlama yapılıyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, kuduz hastalığına karşı son yıllarda yürütülen yoğun parenteral aşılama çalışmalarının yanında yaban hayatına yönelik oral aşılama çalışmaları da gerçekleştiriyor. Bu kapsamda 3 yıl önce başlatılan "Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi" ile havadan aşı atımı aralarında Malatya'nın da bulunduğu 29 ilde sürdürülüyor. Mücadeleyle hastalığa duyarlı hayvanlar aynı anda bağışık hale getirilerek, evcil hayvanlar ile yabani hayat arasında süregelen enfeksiyon zincirinin kırılması amaçlanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığınca 29 ilde kuduza karşı yabani hayvanların bulunduğu bölgelere havadan aşılı yemler bırakılıyor.
35 MİLYON AŞILI YEM UÇAKLARDAN KIRSAL ALANLARA ATILDI
Bakanlık, 2008-2010 döneminde kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Avrupa Birliği destekli “Türkiye’de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi”ni uygulamıştı. Bu çerçevede 3 yılda yaban hayatına yönelik toplam 1 milyon 800 bin doz oral kuduz aşısı ve 3 milyon doz parenteral kuduz aşısı uygulandı. 2014-2016 yılları arasında yürütülen “Türkiye’de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi” çerçevesinde de 3 yıl süreyle üç kampanya ile toplam 5 milyon 670 bin aşılı yem atıldı. Avrupa Birliği desteği de sağlanan "Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi" kapsamında ise yaban hayatına yönelik 225 bin kilometrekare alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması gerçekleştirildi. Proje kapsamında gerçekleştirilen 7 kampanya döneminde toplam 35 milyon aşılı yem uçaklardan kırsal ve ormanlık alanlara atıldı.
İLLER ARASINDA MALATYA DA VAR
Sinop, Samsun, Amasya, Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Nevşehir, Kayseri, Konya, Mersin, Niğde, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Erzurum, Bitlis, Batman, Ağrı, Kars, Ardahan, Erzincan ve Tunceli illerinde uçaklarla havadan yabani hayvanların bulunduğu bölgelere aşılı yemler atılacak. Havadan atılan aşılı yemlere insan teması olması halinde kokuda değişiklik meydana geldiğinden yaban hayvanları tüketmeyebiliyor, bu da uygulamanın etkisini azaltıyor. Bu sebeple kırsal ve ormanlık alanlara havadan aşılı yemlere temas edilmemesi, dokunulması halinde ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.
KAYNAK: İHA
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Malatya’da 13 Ağustos Namaz Vakitleri: 19 Safer 1447 İmsaktan Yatsıya
- Battalgazi’de Gündüz Karanlığı: 13 Ağustos’ta 4 Mahallede 8 Saat Elektrik Yok
- Coca-Cola Zararlı mı? Bilim Ne Diyor
- Kuzey Çevre Yolu’nda Bariyerlere Saplanan Otomobil: 1’i Ağır 4 Yaralı
- Malatya’da Termometre Fren Yaptı: Çarşamba Zirve 36°
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.