dore okulları
Malatya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.9
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62965.262$

Malatyalı depremzededen vefa örneği!

Malatyalı depremzededen vefa örneği!
Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremler sonrası birlik ve beraberlik duygusu ön plana çıktı. Malatyalı bir depremzede deprem bölgesine yardım getirenleri kiraz bahçesine davet etti.
Narin

Malatyalı bir kiraz üreticisi deprem sırasında, Malatya'ya ve tüm deprem bölgelerine yardım getiren, dualarını eksik etmeyen vefalı yardımseverleri kiraz bahçesine davet etti. Kirazların ücretsiz verileceğini ifade eden vefalı depremzedenin sosyal medyada yaptığı çağrı duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. 

Bilindiği gibi kayısı ve kiraz denilince akla ilk olarak Malatya geliyor. Coğrafi işaret belgesi olan Malatya Dalbastı Kirazı'nın özelliklerini sizler için derledik. Kirazın faydaları ise saymakla bitmiyor. İşte merakla okuyacağınızı düşündüğümüz o bilgiler:

MALATYA DALBASTI KİRAZI

Coğrafi İşaret: Malatya Dal Bastı Kirazı 

Tescil No: 267

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Markalama

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

1. Malatya Dalbastı Kirazının ağaçları, morfolojik özellikleri bakımından kuvvetli, yaygın dallı ve dik gelişme gösterirler ve 40-50 yıl kaliteli ve düzenli ürün verirler.

2. Malatya Dalbastı Kirazı, geç çiçek açar ve kendiyle uyuşmazlık gösterdiğinden (kendi çiçek tozlarıyla meyve bağlamadığından) meyve bağlamak için tozlayıcı çeşide mutlaka ihtiyaç duyar. Malatya Dalbastı Kirazının uygun tozlayıcıları Starks Gold, Bing ve Lambert çeşitleridir.

3. Meyveler iri, geniş ve kalp şeklindedir, olgun meyve rengi kırmızıdan siyaha doğru değişen koyu bir renktedir, meyve eti lezzetli ve suludur.

4. Meyvelerin fiziksel özellikleri şu şekildedir: Meyve ağırlığı 8-10 gr arasında; meyve eni 24-29 mm arasında; meyve sap uzunluğu 50-52 mm arasında ve çekirdek ağırlığı 0,4-0,5 gr arasındadır.

5. Olgun meyvelerden elde edilen meyve suyunun kimyasal özellikleri şu şekildedir: Suda Çözünür Kuru Madde (SÇKM) oranı %15-18 arasında; asitlik %0,70-0,90 arasında ve pH değeri 3,5-3,8 arasındadır.

6. Malatya Dalbastı Kirazının yetiştirildiği bölgeler genelde dağlık bir yapıya sahiptir. Aşırı sıcakların yaşanmadığı ve serin iklim koşullarını sağlayan bu coğrafi konum sebebiyle; kaliteyi düşüren ikiz meyve oluşumu görülmez. Malatya Dalbastı Kirazı bu coğrafi bölgede soğuklama ihtiyacını da yeterince karşılar ve meyve bağlama sorunu yaşanmaz.

7. Yöre toprağı killi-tınlı karakterde ve su tutma kapasitesi iyi olup, Malatya Dalbastı Kirazının yetiştirilmesi için uygun yapıdadır.

Kirazın faydaları nelerdir?

Kiraz faydalarından dolayı kalp hastalıkları riskini azaltabilir ve gut hastalığını tedavi edilebilir. Lezzetli bir meyve olmasının yanı sıra kirazın sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Kirazın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Vücutta oluşan iltihabı azaltmada etkilidir
Kilo kaybını destekler
Beynin güçlenmesine yardımcı olur
Uyku kalitesini artırır
Gut hastalarına iyi gelir
Vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur
Vücutta iltihap oluşumu, beyaz kan hücrelerinden gelen kimyasallar üzerinden kana ve dokulara karışır. Kana karışan maddeler enfeksiyona yol açarak vücutta ateşe neden olabilir. Kirazda bulunan antioksidan bileşikler sayesinde iltihaplanma azaltılabilir.

Kiraz kilo kaybına yardımcı olur
Birçok kişi sağlıklı kilo vermenin yollarını araştırıyor. Kiraz, kan şekerini ve kan basıncını düşürerek sağlıklı bir kilo kontrolü sağlamanızda etkili oluyor. Ayrıca kemikler ve eklemler üzerinde oluşan stresi de azaltarak kilo kaybı için ideal bir besin halini almaktadır. Aynı zamanda düşük kalorili olan kiraz, yüksek vitamin ve su içeriğine sahiptir. Kirazın içeriğinde yer alan vitaminler vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar.

Beyni güçlendirir
Kirazlardaki antosiyaninler (kırmızı meyvelerde bulunan pigmentler) beyni etkileyerek, bilişsel işlevi artırabilir. Bu durumdan dolayı hafıza kaybını ve  Alzheimer oluşumunu engeller. Aynı zamanda kirazda bulunan polifenoller beyin ve vücudun daha sağlıklı iletişim kurmasına yardımcı olur.

Uyku kalitesini artırır
Uyku, vücudun ve zihnin yeniden enerji kazanmasını sağlar. Ayrıca vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olarak hastalıklara karşı savaşmasına yardımcı olur. Uykusuzluk ise bağışıklık sistemini etkileyerek beynin işleyişini olumsuz şekilde etkiler. Kirazda bulunan fitokimyasallar uyku kalitesini artırmada önemli rol alır. Aynı zamanda kirazdaki melatonin, sağlıklı ve huzurlu uykuyu kolaylaştırabilir.

Gut hastalarına yardımcı olur
Gut, vücutta ürik asit adı verilen bir atık ürünün, eklemlerde kristalleşerek dayanılmaz ağrıya ve şişmeye neden olduğunda ortaya çıkmaktadır. Yapılan bir çalışmada kiraz konsantresi kiraz yemenin 2 günlük bir süre içinde gut ataklarında %35 azalmaya yol açtığı görüldü.

Kirazın zararları var mı? Yan etkiler nelerdir?
Kirazlar çok yan etkisi bulunmasa da tüketirken dikkat edilmesi gereken bir besindir. Özellikle irritabl bağırsak sendromuna yatkın olan kişilerde ishal ve mide ağrısı gibi etkilere neden olabilir. Bazı kişilerin kiraz alerjisi olabilir bu durumda mutlaka tüketmeden önce uzman doktora danışarak alerji testi yaptırmanız önerilmektedir.

Kiraz tükettikten sonra mide bulantısı, karın krampları, baş dönmesi, ağızda karıncalanma hissi, nefes almada zorluk veya dudak, dil veya boğazda şişme gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa alerjiniz olabilir.

Kiraz zehirli değildir fakat çekirdeklerinde bulunan hidrojen siyanüre dönüşen amigdalin içerir. Bu durumda çekirdekleri yutma durumunda tehlikeli olabilir.

HABER MERKEZİ-MALATYA 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!