dore okulları
Malatya
18 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67132.775$

Malatya’nın meşhur tarihi camii Battalgazi Ulu Cami özelliği nedir? Ulu Camii kim tarafından, hangi yıl inşaa edilmiştir?

Malatya’nın meşhur tarihi camii Battalgazi Ulu Cami özelliği nedir? Ulu Camii kim tarafından, hangi yıl inşaa edilmiştir?
Malatya'nın meşhur Ulu Camii geçmiş dönem tarihine ışık tutuyor. Günümüze kadar korunaklı halde muhafaza edilen bu cami Selçuklu dönemine ışık tutuyor. Meşhur Battalgazi Ulu Camii kim tarafından hangi dönemde yapıldı? Tarihteki önemi nedir? İşte detaylar…
Narin

Tarih kitaplarına adını yazdıran meşhur Ulu Camii Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yer alır. Şehrin surları içerisinde 800 yılı aşkın süredir bölge halkı ile birlikte tek bir taşı dahi değişmeden günümüze kadar aktarılan meşhur cami merak ediliyor.

MALATYA BATTALGAZİ ULU CAMİİ HANGİ YILDA, KİM TARAFINDAN İNŞA EDİLİR?

Üniversite tezlerine konu olan, ders kitaplarında yerini bulan Malatya'nın meşhur camii Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat döneminde inşa edilmiştir. Dönemin hükümdarının emriyle 1224 yılında mimar Yakup bin Ebubekir El Malati ile birlikte Mansur bin Yakup aracılığı ile oluşturulur.

Selçuklu mimarisinin izleri her taşında derinden hissedilen bu tarihi yapı o dönemin kültürünü, sanata bakış açısını ve islami duyarlılığını anlayabilmekte yeni bir rota tayin ediyor. Bilimsel çalışmalara dahi yön veren her taşından kültür akan bu cami 2021 yılında yeniden restore edilir.

MEŞHUR ULU CAMİİ DEPREME YENİK DÜŞER!

800 yıllık geçmiş Elazığ'da 2020 yılında meydana gelen 6,8'lik deprem nedeniyle hasar görür. Yaşanan hasar sonrası ibadete kapatılma kararı alınır. Selçuklu dönemine ışık tutan bu miras için güçlendirme ve restorasyon çalışmaları sürdürülür.  Yaşanan deprem sonrasında kısmi göçüklerin tamir edilebilmesi için tüm önlemler alınır. Hasarın ilerlememesi için 50 kemer askıya alınır.

2020 yılında yapılan güçlendirme çalışmaları 6 Şubat tarihinde meydana gelen depreme yenik düşer. Bu göz alıcı tarihi cami aktarılan bilgilere göre deprem sırasında yıkılmıştır. (Wikipedia)

MALATYA BATTALGAZİ ULU CAMİİ ÖZELLİĞİ NEDİR?

Selçuklu mimarisi Ulu Cami bir kubbe ve bir minareden oluşur. İran'daki Büyük Selçuklu İmparatorluğu cami mimari geleneğini Anadolu'yu da yansıtabilmek için bir örnek olarak görülür. 1224 yılında inşa edilen cami 1273 ve 1274 yılları arasında Kuzey bölümünde ekleme yapılarak güçlendirilir. 1980 yılında ise onarımı sağlanır. Anadolu'nun Türkleştiği dönemde vücut bulan eserler arasında kabul edildiği için büyük öneme sahipti.

Ulu Cami inşaatı sırasında taş ve tuğla olarak iki farklı malzeme tercih edilmiştir. Güney, doğu ve batı kapısı ince bir işçilikle döşenen caminin kubbe alanında Mührü Süleyman motifi şeklinde dekoratif kufi bir yazı ile Muhammed ismi yer alır. Patlıcan moru renginde bulunan çini alanı üzerinde Nesih yazısı kullanılarak Fetih suresinin 1-5. ayetlerine yer verilir.

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!