dore okulları
Malatya
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63763.390$

Malatya'ya ve Malatyalı 'ya yakışmıyor!

Malatya'ya ve Malatyalı 'ya yakışmıyor!
Kahramanmaraş merkezli depremlerle enkaza dönüşen Malatya’nın, yeniden imarı ve ayağa kaldırılması adına birçok girişimimiz olmuştu.
Narin

Depremlerin akabinde vatandaş ile devlet arasında köprü olmak adına, büyük gayret sarf ettik. Vatandaşın sıkıntılarını dile getirerek, devletimizi göreve davet ettik. Sivil toplum kuruluşlarımızı da teşvik ederek, vatandaşımıza yardımların ulaştırılmasına vesile olduk. Depremzede vatandaşımıza yardımcı olmak adına, bu görevi üzerimize aldık. Şükürler olsun ki; üstlendiğimiz görevi de layık-ı veçhiyle yerine getirmeye muvaffak olduk. 

MALATYA’DA, HİPER ENFLASYON VAR

Yüzyılın Afeti olarak nitelendirilen depremlerin üzerinden yaklaşık 3 ay geçmiş durumda. Bu süre zarfında gözlemlediğimiz olumsuzlukları, haber, yorum ve makalelerle anlatmaya çalıştık. Geçtiğimiz hafta “Haber-yorum”da bir tas çorbanın 50 lira gibi fahiş fiyata satılıyor olmasını eleştirmiştik. Aynı fahiş fiyat uygulamasının, diğer sektörlerde de olduğunu belirtmiştik.

EV FİYATLARI YÜZDE 250, KİRALARI İSE YÜZDE 330 CİVARINDA

Dün bir haber yayınladık. “Malatya’daki ev sahipleri çıldırmış olmalı” başlıklı haberimizde, Temelli Caddesi’ndeki bir evin satılık ilanı vardı. İlandaki evin fiyatı dudak uçuklatan cinstendi. Eve, 1 milyon 750 bin lira fiyat biçilmişti. Aynı özelliklerde ve aynı konumdaki bir evin depremden önceki fiyatı, 600-700 bin lira civarındaydı. Son bir kaç ayda ev fiyatlarına yüzde 250 civarında zam gelmiş durumda. Kiralık evler de hakeza aynı durumda. Misal olarak TOKİ’de 3+1 evin kirası 10 ila 15 bin lira arasında değişiyor. Aynı özellikte bir evin kirası, deprem öncesi 2 bin ila 2 bin 500 lira arasındaydı. Buradaki değişim oranıysa yüzde 330 civarında. Birkaç ay öncesiyle sonrası arasında çok çok büyük bir uçurum var. 

MALATYA’DAKİ FİYATIN ÜÇTE BİRİNE SİVAS VEYA KAYSERİ’DEN ALABİLİRSİNİZ

Ev konusu böyle de eşya konusu farklı mı? Orada da durum hemen hemen aynı. Bugün bir mobilya veya beyaz eşya almak isteseniz, Malatya’daki fiyatlar uçmuş durumda. Aynı eşyayı Malatya’daki fiyatının yarısına hatta üçte birine Kayseri veya Sivas’tan alabilirsiniz.

DÜŞMAN İÇİMİZDE!.. 

Malatya’daki herkes depremzede. Gelir olarak, toplumun en üstündeki de, en alttaki de depremzede. Elinde malı olanın kâr amacı gütmeden, sadece hayatını ve ticaretini idame ettirmek adına cüz-i kârlarla çalışması gerekir. Maalesef Malatya’da durum tam tersi… Sanki herkes karşısındakini isyana teşvik ediyor. Hemen herkes, büyük bir afet yaşamamış gibi delice bir para hırsına kapılmış. Eğer durum böyle devam ederse, dışarıda düşman aramamıza gerek yok. Düşman içimizde… Düşman; Sen, ben, o…

HARİS YAPILI İNSANLARI DAHA NET GÖRÜYORUZ

Büyük afeti yaşamış bizler, özellikle birbirimize karşı merhametli olmak zorundayız. Maalesef Malatya’ya ve Malatyalıya yakışmayan hareketler içine girmiş durumdayız. Bu bize yakışmıyor. İşin en garip tarafı ise halen dışarıdan yardım bekler bir halimiz var. Israrla dışarıdan yardım bekliyoruz. Afet bölgesinin dışından gelen gönlü geniş insanlara baktıkça, içimizdeki haris yapılı insanları daha net görüyoruz.  

OTOBÜS VE KARGO ŞİRKETLERİ DE KERVANA UYDU

Ev ve eşya meselesinde durum bu kadar vahimken, ulaştırma sektörünü de boş geçmeyelim. Hadi otobüs bilet fiyatlarını bir şekilde anladık da, İstanbul, İzmir veya Ankara gibi yerlerde ikamet edip de, memleketi Malatya’ya bir takım eşya veya ürün göndermek isteyenlerin kullandığı kargo şirketleri ve otobüs firmalarını anlayamıyoruz. Herhangi bir paket göndermek istediğimizde, ya kargo şirketlerini ya da otobüs şirketlerini kullanırız. Son zamanlarda, gönderdiğiniz ürünün fiyatı kadar otobüs firmasına nakliye ücreti ödüyorsunuz maalesef. Kargo şirketleri de aldıkları kargoları ya göndermiyor, ya da umursamaz bir tavırla teslim ettiğimiz paketleri oradan oraya savurarak içindekileri zayi ediyor. Umursamazlıkları, infiale sebebiyet verecek boyutlara ulaşıyor. 

VALİLİĞE ÇAĞRI!..

Bugünkü haber-yorum köşemizi bir çağrıyla kapatalım: Malum olduğu üzere Malatya OHAL kapsamında bir yer. Dolayısıyla; Valiliğin yetkileri bir hayli genişlemiş durumda. Malatya’daki bu fahiş fiyat artışlarının önünü alabilecek denetimleri yapmalarını ve gerekeli tedbirleri almalarını bekliyoruz. Benzer denetim ve tedbirler kargo ile otobüs firmaları için de gerekli. Lütfen bu çağrımıza kulak verin.

HABER MERKEZİ-MALATYA TİME 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorumlar

  • yorum avatar
    Hakkı Kalkan
    01-05-2023 16:42

    Gerkeni yazmışsın abi gerçekten yakışmıyor ne malatyalıya ne malatyaya nede insanlığa yakışmıyor

  • yorum avatar
    Devlet nerede?
    01-05-2023 16:30

    Akla gelen soru şu devlet nerede? Yumruğunu masaya vurmak için neyi bekliyor?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!