dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2509.7
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64166.29$

Marifet iltifata tabidir


Marifet iltifata tabidir
RÖPORTAJ: AHMET EVCİL (Sesli olarak dinleyebilirsiniz)
Narin

ziyaretler3 

Malatya gündemini belirleyen Malatya Time, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'a mikrofon uzattı. Malatya'nın yükselen yıldızı konumundaki Battalgazi Belediyesi, tüm Türkiye'ye örnek olacak icraata imza atıyor. Ahmet Evcil'e özel açıklamalarda bulunan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Bana en büyük projemi soruyorlar. Ben de “En büyük projem Mahallelilik Projesi'dir” diyorum. Çünkü, benim mahallem, benim mahallemin esnafı, bakkalı, manavı, otobüsçüsü, berberi, minibüsçüsü, yani bu homojenliği yakalarsak inşallah Malatya farklı olur. Eğer bunu yakalayabilirsek, ne asayiş olayları kalır, ne yalnızlaşan insanlar kalır, ne de muhitin değer kaybı kalır. Bunların hepsi birbirine bağlı şeylerdir. Herkesin birlik ve beraberlik içinde yaşaması kadar güzel bir şey yoktur” dedi.

mahallelilik 

Sayın Başkan, öncelikle bize vakit ayırdığınız için teşekkür etmek isteriz. Battalgazi İlçesi, hayata geçirilen projeleriyle Türkiye'nin birçok il ve ilçesi tarafından gıptayla bakılan bir yer oldu. Bu başarıyı nasıl yakaladığınızı anlatabilir misiniz?

Bu başarıdaki en büyük etken katılımcı belediyecilik anlayışımızdır. İlçemizin hemen her yerini geziyorum. Vatandaşımızla, esnafımızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, basın mensuplarıyla, bürokratlarıyla kısaca hemen herkesle temas ediyorum. Aldığımız bilgiler ışığında, gerekli birimlerimize talimatlarımızı veriyor, hazırlıklarımızı yapıyor ve harekete geçiyoruz. Yaptığımız ziyaretler esnasında olumlu tepkiler alıyoruz. Bu olumlu tepkilerin sebeplerine bakarak yeni projeleri hazırlıyoruz. Mesela geçtiğimiz günlerde Boztepe Caddesi üzerinde bulunan Malatya Minibüs Durukları alanında bulunan esnafı ziyaret ederek, sorunlarını dinleme fırsatı buldum. Esnafın ticaretini geliştirmenin gayreti ve çabası içerisindeyiz. Orada bunu da dile getirdim. Belediye olarak neler yapabiliriz, esnafımızın işlerini kolaylaştırma anlamında, onların ticaretini geliştirme anlamında onun gayreti ve çaba içerisinde olacağımızın sözünü verdik. Malatya'nın en büyük sorunu sevgi ve muhabbet problemidir. Bana “En büyük projen nedir?” diye sorduklarında, “Mahallelilik Projesi” diyorum. Evde televizyon izlerken, şöyle bir kıyaslama gördüm. 81 ili almışlar ve bu illerde emlak fiyatlarının düştüğü ve bir ilimizden de emlak fiyatlarının çok arttığını gördük. Bu neden Malatya olmasın. Bunun gayreti ve çabası içerisinde olacağız. Özellikle Mahallelilik kavramı noktasında el ele vereceğiz. “Mahallelik Projesi'nin amacı nedir?” diye soranlara açıklayayım. Benim mahallem, benim mahallemin esnafı, bakkalı, manavı, otobüsçüsü, berberi, minibüsçüsü, yani bu homojenliği yakalarsak inşallah Malatya farklı olur. Malatya'yı en büyük tehlike olarak, güvenlik sorunu bekliyor. Bazen fevri, bazen organize grupların, çeteleşerek esnafımızı rahatsız ettiğini biliyoruz. Bunun için hangi önlemler alınır, bunun gayreti ve çabası içerisindeyiz. Ama esnafımızla birlik ve beraberlik içerisinde olursak, hiçbir şekilde prim vermediğiniz zaman ve birbirinize destek olduğunuz takdirde başarılı oluruz. Battalgazi Belediyemiz tarafından başlatılan ve İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin paydaş olduğu Mahallelilik Projesi, toplantıları devam ediyor.

mahallelik

mahallelik1

BİZİM 4 SENEMİZ, 70 YILDAN AĞIR GELİR

Geçtiğimiz günlerde Üçbağlar Mahallesi'nde yapılan toplantıda, mahallelilik kültürü ve komşuluk ilişkileri konuşuldu. Türkiye'de hiçbir belediye, Battalgazi Belediyesi'nin yanında yüzde 20 bile değildir. Bunun da altını çizerek söylüyorum. Bunu nefsi bir söylem olarak almayın lütfen. Türkiye'de bizim bütçemizin 10-20-30 kat fazlası olan belediyelerin hiçbiri bizim ayarımızda değildir. Bunu içtenlikle söylüyorum. Türkiye'de köklü belediyeler de dahil, onların 70 yılını alsalar, bizim 4 yılımızı alsınlar, bizim 4 yılımız onların 70 senesinden ağır gelir. İslam dünyasında yaşanan olumsuzluklara da dikkat çekmek isterim. Bize namazı, orucu, abdesti bozan şeyler öğretildi. Bize imanı bozan şeyleri öğretmiyorlar. Bunu bir hoca efendiye söyledik. İman salih olmayınca diğerleri hep boşa gidermiş. Bunu İslam dünyasına baktığınızda görüyorsunuz. Çevre ülkelerde yaşananları hep birlikte müşahede ediyoruz. Bize dokunmayan yılan bin yaşasın dedik, ancak o yılan bize dokunmaya başlayınca bunun yanlışlığını gördük. Bakın bizim mahalleliği gündeme getirmemizin sebebi uyuşturucu madde bağımlılığı ilkokul bahçelerimize kadar sirayet etti. Bizim kendimize öz güvenimiz sarsıldı. Benim en büyük projemin Mahallelilik Projesi olduğu söylüyorum. Asfalt plentleri, hanlar, hamamlar, kervansaraylar, kümbetler yapmışız. EXPO 2016'da 63 ülkenin katıldığı fuara katılmışsınız. Kültür Sanat ödülünü almışsınız. Yaşam Merkezleri, Rehabilitasyon Merkezleri yapmışsınız. Engelli Merkezleri ve okullar yapmışsınız. Yeşil Kuşak Projesini hayata geçirmek için çalışıyorsunuz. Tüm eski eserleri ayağa kaldırmışsınız. Her türlü iş makinasını almışsınız. Bunu 70 yılda yapıyorlar ve siz 4 yılda yapmışsınız. Ama tüm bunların içinde “En büyük projeniz Mahallelilik Projesi”dir” diyorsunuz. Komşuluk projesidir diyoruz. Buna hepimiz el vermemiz gerekiyor. Bu veballi bir sorumluluktur. Birlikte yaşamanın getirdiği belirli kurallar ve kaideler var. Saygı sevgi hadisesi var. Birbirimizin hakkına, hukukuna sahip çıkma hadisesi var. Ayrıca kültürleşme diye tabir ettiğimiz tüm bunları toparlayıp bir kültür normları haline getirme gibi yapı yeteneğimiz var. Burada bizlere büyük görevler düşüyor. Öncelikle bayanlarımız bu komşuluk ilişkilerini bir ihdas etmeye çalışmalı. Erkekler daha sonra arkanızdan gelir. Toplumumuz için erkek egemen bir toplum olduğu söylenir. Ama iş öyle değil. Kadınlar projeye sahip çıkmalı.

tahtali hamam1

trafik parki1

Sayın Gürkan, projelerinize sahip çıkılmasıyla ilgili görüşlerinizi de öğrenmek isteriz. Bu sahip çıkmanın sebebi nedir?

Malatya insanının, Battalgazi insanının ne kadar hizmetlere susamış olduğunu gördük. Aynı zamanda hizmetlerin takdir edilmesinin göstergesi olarak değerlendiriyoruz. Marifet iltifata tabidir. “Müşterisi olmayan mal zayidir” derler. Dolayısıyla çalışma ve gayret göstermek zorunda olanlarda iltifat görmek isterler. Vatandaşımız da bu konuda büyük bir teveccüh gösteriyorlar bizlere. Vatandaşımızın bu nezahetinden ve nezaketinden dolayı teşekkür ediyorum. Bizler tabi şehrin değerleri ile şehri yönetmeye gayret ediyoruz. Ayrıca STK'lar olsun, dernekler olsun, meslek kuruluşlarımız olsun, sendikalarımız olsun, gerek yerel önderler, gerek kanaat önderlerimiz olsun bunların düşünceleri hep bizim için manidar ve anlamlı olmuştur. Şehri yönetirken şehrin değerleri ile şehri yönetmeyi biz kendimiz için bir prensip edinmişizdir. Zaten başarının temel esprisi de odur. Bugün Battalgazi Belediyesi, Türkiye'de açık ara hizmet bakımından çok öndedir. Rekor düzeyde hizmeti Malatya'ya kazandırdığımız için ayrıca gurur duyuyoruz.

kiz lisesi

Battalgazi Belediyesi'nin Yeşil Kuşak Projesi'nden bahsedebilir misiniz?

 Belediyemiz tarafından yürütülen Yeşil Kuşak Projesi dün hayal gibi geliyordu. Bugün gerçekleşmeye başladı. Bu projenin etaplarından biri olan Atatürk Kız Anadolu Lisesi'nde de hazırlıklarımız tamamlandı. Belediyemiz tarafından 7 ay gibi kısa bir sürede Selçuklu Mahallesi'ne yapılan 24 derslikli modern binaya taşınacak olan Atatürk Kız Anadolu Lisesi, 2017-2018 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısına yeni binalarında başlayacak. Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde, Selçuklu Mahallemizde bulunan bir arsamıza 7 ay gibi bir zaman içerisinde okulu yapıp, bitirip ve milli eğitime teslim ettik. Esasında 20 Ağustos itibariyle teslim ettiğimiz okul, eğitim ve öğretim faaliyetleri açısından birinci yarıyıla kadar kendi iç değerlendirmelerini yaptılar, taşınma durumu gecikti, ama 15 tatil hasebiyle taşınmaya başladılar. Taşınmanın hemen ardından da buranın Yeşil Kuşak içerisinde değerlendirmesi ve bütüncül plan şeklinde Sanat Okulu ve stadyum olmak üzere Hürriyet Parkı ile birlikte yaklaşık 200 dönüme yakın bir alanın Yeşil Kuşak çerçevesinde değerlendirilerek Malatya'ya akciğer olabilecek, Malatya'nın nefes alabileceği, piknik yapabileceği, spor yapabileceği, zamanını en güzel bir şekilde geçirebileceği bir mekan olabilmesi anlamında gayret ve çabalarımız devam ediyor. İnşallah bu çalışmalar Malatya'mıza, Battalgazi'mize hayırlı uğurlu olur. Hayal denilen Yeşil Kuşak Projesi,  gerçeğe dönüştü. Biz de gördüğünüz gibi hiçbir zaman 'yapacağız, edeceğiz, cek, cak' şeklinde ifadeleri hiç kullanmadık, kullanmayacağız. Neticede biz yaptık diyoruz, yapıyoruz, devam ediyor, bitti, bitime şu kadar kaldı diyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde geçtiğimiz yıl yapımına başlandı ve 20 Ağustos itibari ile bitirilerek Milli Eğitime teslim edildi. Bundan sonra eğitim-öğretim faaliyetlerine burada depreme dayanıklı, çağdaş ve modern binalarında devam edecekler. Buradaki kapalı spor salonunda da sportif faaliyetlerini sürdürecekler. Okulun bahçesi kilit taşla yapılmış, çevre düzenlemeleri de yapılmıştır.

 ispendere

Sayın başkan, üst yapıyla ilgili çalışmalarınızı anlatabilir misiniz?

Elbette. Malatya İl Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası bahçesi ve otopark alanının Battalgazi Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından asfaltlandı. Emniyet Müdürümüz hakikaten Malatya'da asayişi berkemal etme konusunda hakikaten personeli ile yoğun bir çalışma içerisindedir. Bildiğiniz gibi TSK da Afrin operasyonunu yapıyor. Bu anlamda buranın asfalt haline getirmemiz daha farklı bir anlam ifade etmektedir. Tabi ki Emniyet Müdürlüğümüzün, kolluk kuvvetlerimiz, bizim huzurumuz, refahımız ve bizim rahat etmemiz için çalışan insanların da bulundukları yerde rahat etmesi gerekir.  Bu anlamda değerli Emniyet Müdürümüz bu bahçe ve otopark alanının asfaltlandırılması konusunda bize tekliflerini getirdiğinde ben önce Fen İşleri Müdürlüğümüze konu ile ilgili talimat verdim. 5 bin 500 metrekare alanın asfaltlanması gerekecek şeklinde ifade ettiler. Biz de gerekenin yapılması konusunda gerekli talimatları verdik. Fen İşleri Müdürlüğümüz de burada gerekli çalışmaları yapmışlar.

camurlu yol acma

camurlu yol acma1

camurlu yol acma2

FEN İŞLERİMİZ, DUR-DURAK BİLMEDEN ÇALIŞIYOR

Öte yandan geçtiğimiz günlerde, Çamurlu Mahallesi'nde yapılan imar yolu ve servis yolu açma çalışmalarını yerinde inceledik. Belediyemizin Fen İşleri ekibi, Malatya'nın her yerinde, sahanın her noktasında görev anlayışı içerisinde görevlerini en iyi şekilde yapmaya gayret ediyorlar. Şu anda Araştırma Hastanesi karşısındaki servis yolu, stadyuma bağlı olacak ve aynı zamanda çevre yoluna paralel bir servis yolu olma hasebiyle buranın da stadyuma bağlantısı ve diğer Bulgurlu yoluna bağlanma noktasında arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapmaktadırlar. Geçtiğimiz günlerde 30 metre genişliğindeki Çamurlu yolunun çalışmaları yapıldı, bitirildi. Hemen akabinde yine bu bölge içerisinde Pınarbaşı Yıkılhan ile ilgili ayrı bir giriş yolu ve diğer taraftan da yeni yol diye tabir ettiğimiz Pınarbaşı Göleti'ne bağlanacak yolun çalışmaları bitirildi. Netice itibariyle Fen İşlerimiz “Durmak yok yola devam” anlayışı içerisinde gayret ve çaba göstermekteler. Yolu açma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda Battalgazi ilçesine bağlı Çamurlu Mahallesi'nde imar yolu açma çalışmaları yoğun şekilde devam ediyor. Yol genişliği 3 metreden 20 metreye çıkarılan Çamurlu Mahallesi Gültekin Sokağın yolları, yapılan dolgularla birlikte virajlardan da kurtarıldı.

kar temizleme1

TÜRKİYE STANDARTLARININ ÜSTÜNDE BİR TEMİZLİK HİZMETİMİZ VAR

Battalgazi Belediyesi, Malatya'nın büyükşehir olması ile birlikte Battalgazi ilçesi sınırları içerisinde bulunan 102 mahallede temizlik hizmetlerini rutin olarak sürdürüyor. Türkiye standartları üzerinde verdiği temizlik hizmeti ile dikkatleri üzerine çeken Battalgazi Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, 2017 yılı içinde 92 bin 388 ton çöp topladı. Battalgazi Belediyesi sorumluluk sahası içinde bulunan konteynerlerin 2017 yılı içerisinde 26 bin 32 kez yıkaması ve dezenfekte çalışması gerçekleştirilirken, 6 bin 224 kez de cadde ve sokaklar arasözlerle yıkandı. Yine 2017 yılı içinde bin 370 ton hafriyat kaldıran Battalgazi Belediyesi, dönem içerisinde 436 bölgede toplu temizlik çalışması yaptı. Ayrıca, 672 kez semt pazarlarının temizliği yapıldı. Belediyemiz, ilçe genelinde 102 mahallede yaptığı temizlik çalışmalarının yanı sıra ibadethanelerin de temizliğini yapıyor. Bu kapsamda 2017 yılı içerisinde Battalgazi ilçesi sınırları içinde bulunan ibadethanelerin temizliği talepler doğrultusunda rutin olarak gerçekleştirildi.

 kervansaray bulusmasi 2

Belediyenizin kültür-sanatla ilgili çalışmalara katkısı ne durumda?

Belediyemize devredilen eski Askerlik Şubesi'nin Kent Müzesi yapılması için restorasyon çalışmalarının yanı sıra istişare çalışmaları da devam ediyor. Bu kapsamda Kent Müzesi İstişare Toplantısı'nda, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra, akademisyenler, kanaat önderleri ve sosyal taraflarla bir araya geldik. Biz katılımcı belediyecilik anlayışı içinde, özellikle şehrin değerleriyle şehrin yönetilmesi, şehri anlamlı kılar anlayışı içinde hareket ederek, kendi alanlarında temayüz etmiş, alanlarında söz sahibi, kendi alanlarında kanaat önderi, yerel önderler ve meslek önderleri olarak şehrin kimliğini, hafızasının, belleğinin oluşmasında neler yapabiliriz, bunun hazırlık çalışması ve çalıştayı için burada bulunuyoruz. Battalgazi Belediyesi'nin mihmandarlığında Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKUL Vakfı'nın değerli mimarları, bünyemizdeki mimarlar ve değerli kanaat önderlerinin görüşleri bizim için çok önemli. Bu tür toplantılardan çıkan ışık, Malatya'yı akabinde ülkemizi aydınlatacaktır. Askerlik Şubemiz 1890'lı yıllarda yapılmış, Türkiye'deki 12 eserden bir tanesi. Oraya çok çirkin bir sıva yapılmıştı. Yani aslı daha güzeldi. Çirkinleştirmiştik maalesef. Her şeyin aslına rücu edeceğini bilmemiz lazım. Bu Kent Müzesi'ni şehrin hafızası, belleği, kimliği ve değerlerine mütenasip bir kimliğe büründürmemiz lazım. Bundan sonraki süreçte buna benzer değerlerimizi öne çıkarmak için çalışacağız. Bu değerleri gelecek kuşaklara aktarmak gibi bir sorumluluğumuz vardır. Kent Müzesi'ni mahallelilik kavramıyla özdeşleştirerek hem şehrin güvenliği açısından, şehrin eski değerleri üzerinde temayüz etmesi açısından bir gayret içerisindedir. Bir dayanışma ruhu oluşturalım. Bu memleket göz göre göre elimizden gidiyor. Sermaye göçü oluyor bu memlekette, zihin ve akıl göçü gidiyor. Şehir gittikçe gettolaşıyor, yalnızlaşıyor. Kentin kimliğine, kentin hafızasına, kentin belleğine sahip çıkma gibi vebali bir sorumluluğumuz var. Bu vebalden kurtulmak ve şerefe talip olmak istiyorsak, bu bir başlangıçtır.

sarikamis1

sarikamis

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİMİZİ DE UNUTMADIK

Bu arada bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Sarıkamış Harekatı'nın yıldönümüydü. Battalgazi Belediyemiz ve Battalgazi Halk Eğitim Müdürlüğü'nün Sarıkamış harekâtının 103'üncü yıldönümü dolayısıyla ortaklaşa düzenlediği ‘Donan Biz miyiz, Onlar mı?' adlı tiyatro etkinliği, yoğun ilgi gördü. Battalgazi halk Eğitim Merkezi Salonu'nda gerçekleştirildi. Sarıkamış şehitlerini rahmet, şükran ve minnetle andık. Gerçekten de bu vatan kolay kurulmadı. Çok ağır bedeller, çok ağır şartlar neticesinde bugün bu özgür vatana, 780 milyon kilometre karelik alanda yaşıyoruz. Bunun kıymetini bilmemiz lazım. O atalarımıza minnet duyuyoruz, şükran duyuyoruz. Bu vesileyle tekrar etmek isterim. Millet olarak birlik ve beraberliğimizi daima muhafaza etmemiz gerekiyor.

thy incelemethy inceleme1thy inceleme2 

Geçtiğimiz günlerde önemli misafirleriniz vardı. Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nden bir heyeti ağırladınız. Konuyla ilgili tafsilat verebilir misiniz?

Sizin de belirttiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde, Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin açacağı Battalgazi Havacılık Meslek Yüksek Okulu için, Battalgazi Belediyesi Meclisi tarafından alınan kararla tahsis edilen Battalgazi Belediyesi Hanımınçiftliği Kampusü'nde incelemelerde bulunmak üzere THK Üniversitesi Öğretim Üyesi Yaşar Köse ile Yapı İşleri ve Teknik Müdürü Şenol Bayır, geldiler. Bu kapsamda kendileriyle birlikte Battalgazi Belediyesi Hanımınçiftliği kampüs binasında incelemelerde bulunduk. İlk yıl 250 ve ikinci yıl yaklaşık 500 civarında öğrencinin eğitim-öğretim göreceği Battalgazi Havacılık Meslek Yüksek Okulu ile ilgili sürdürülen çalışmalar hakkında bilgiler verdim. Kendileriyle birlikte Hanımınçiftliği Belediyesi olarak işlev gören eski binamızı Türk Hava Kurumu'na Meslek Yüksek Okulu yapılması kaydıyla devretmiştik. O devire istinaden arkadaşlarımız bu binanın revize olma noktasında, eğitim öğretim faaliyetlerinin daha sağlıklı olması için binada ne tür fiziki değişikliklere ihtiyaç var, hatta yeni ek nelere ihtiyaç var, onu yerinde görüp tespit etmek maksadıyla Malatyamıza geldiler. Buradaki mimar ve inşaatçı arkadaşlarımızla birlikte binanın gerek eğitim öğretim faaliyetlerine uygun şekilde, gerekse diğer sosyal faaliyetler anlamında oluşturulması noktasında incelemelerde bulundular. Teklif ve önerilerini bizlere sundular. Bizler de binada gerekli revizeleri yaptıktan sonra eğitim ve öğretime hazır bir vaziyette arkadaşlara durumu ileteceğiz. Netice itibariyle buradaki eğitim ve öğretim faaliyetlerinin başlaması noktasında YÖK nezdinde ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi nezdinde girişimler başlayacak ve neticeye müessir olacağız diye düşünüyorum

ispendere1 

Üniversiteden söz açılmışken, İnönü Üniversitesi'yle ilgili görüşlerinizi ve ilişkilerinizi öğrenmek isteriz.

Rektörümüz Ahmet Kızılay'ın üniversitemizin, halkın, toplumun üniversitesi, şehrin üniversitesi olması noktasında gayret ve çabalarını yakından takip ediyor ve takdirle karşılıyorum. Ortak olduğumuz projelerde paydaş olarak çalışıyoruz. Üniversitemiz, bizim önümüzü açma noktasında büyük gayret ve çabası olan bir eğitim kurumudur. Özlediğimiz üniversite formatında olan bir üniversite. Gerek bizim Kervansaray Buluşmaları'nda yaptığımız ortak çalışmalar, gerek mahallelilik projesinde Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi ile birlikte paydaş olarak yaptığımız çalışmamız, bir de Türkiye'de ilk olacak Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesinin İspendere Şifalı Suları'nın bulunduğu mevkiinde bin 200 dönümlük alan içerisinde yüz küsurdan fazla olan yerde aktif, 15 bin metrekare kapalı alan içerisinde Üniversite-Belediye işbirliği içerisinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesini Tıp Fakültesinde görev yapan hocalarımızın rehberliğinde ve mihmandarlığında yürütüyoruz. Bu Türkiye'de bir ilktir. Yani hem üniversitemizin topluma katma değer sağlaması açısından, hem toplumun önünü açması anlamında, hem de topluma lokomotif görevi görmesi anlamında hakikaten özlenen bir üniversite tablosunu görüyoruz. Ben bu tabloyu şehrimize kazandırdığı için başta değerli Rektörümüze ve tüm ekip arkadaşlarına teşekkür ediyorum.

yeni bina

Sayın Başkan, Battalgazi Belediyesi'nin Hizmet Binası'yla ilgili olumlu tepkileri biz de takip ediyoruz. Açılışından itibaren bir hayli konuğunuz oldu. Ziyaretler ve binanın detaylarıyla ilgili ne söylemek istersiniz?

Yeni binamız ile ilgili olarak, Gümrük ve Ticaret Bakanımız sayın Bülent Tüfenkci, Ak Parti Genel Başkan Yardımcımız sayın Öznur Çalık, İnönü Üniversitesi Rektörü sayın Ahmet Kızılay 22. Dönem milletvekilimiz sayın Muharrem Kılıç, CHP eski il başkanı sayın Celal Berktaş, TÜMSİAD Malatya Şube Başkanı sayın Murat Gümüş, Ortak Değer Malatya Derneği Başkanı sayın Ergün Kılıç, HİMYAÇ-DER Başkanı sayın Ayşe Ece Budan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanı sayın Ziya Öztürk, Baskilliler Derneği Başkanı sayın Yunus Görgün, Birlik Vakfı Malatya Şube Başkanı sayın Sadi Ergül ve çok sayıda misafirimiz oldu. Burada isimlerini hatırlayamadığım için sayamadığım kişi ve kurumlar da var. Her birine ziyaretleri için teşekkür ediyorum.  

Binamızın teknik özellikleriyle ilgili de şunları söyleyebilirim:  Tabi ki buradaki hizmet binaları memlekete yapılan hizmetlerdir. İlimizin prestij binalarıdır. Belediye binaları olsun, kültür merkezleri olsun, tiyatro ve müzeler olsun şehrin medeniyetini, silüetini, tarihini gösteren yapılardır. Hem imaj, hem prestij anlamında Belediye Hizmet Binası'nı Malatya'nın ve Battalgazi'nin tarihini yansıtması, onunla temayüz etmesi noktasında planlamayı bu amaçla yaptık. Yapılan bu bina Türkiye'de dikkat çeken bir bina oldu. Bu binamızın şeklini ve planını alıp başka yerlerde uygulanması noktasında yoğun bir talep olduğunu görüyoruz. Yeni hizmet binası kendi enerjisini üreten güneş panelleriyle donatılmış akıllı bir binadır. Aynı zamanda yağmur sularını drenaj eden yeşil bina hüviyetiyle, otoparkı, mescidi, arşivlerinden, sığınaklarından, ofisleri, konferans salonları ve meclis salonuyla birlikte hepsinin bir merkezde olması, boş alanın bulunmaması ve en ufak alanın optimum bir şekilde kullanılması anlamında da önemli bir bina hüviyetindedir. Binamızın 14 ay gibi kısa bir sürede yapılması da Belediye Hizmet binaları içinde Türkiye'de rekor bir zaman içinde bitirilmiş olması demektir.

ziyaretlerziyaretler1ziyaretler2ziyaretler4ziyaretler5ziyaretler6ziyaretler7ziyaretler8 

Sayın Başkan, projeleriniz arasında Engelli Yaşam Merkezi vardı. Merkezin şu anki durumu nedir?

Bölgenin ilk Engelsiz Yaşam Merkezi Kampüsü'nün çevre düzenleme çalışmaları yapılıyor. İnşaallah, merkezi Nisan ayı içerisinde hizmete sunacağız. İnşaat çalışmaları tamamlanan ve çevre düzenleme çalışmaları devam eden Engelsiz Yaşam Merkezi Kampüsü'nün çevre düzenleme çalışmalarını yakından takip ediyorum. Hakikaten bölgemizde engelsiz yaşam merkezi yoktu. Özellikle engelli çocukları olan ailelerin sıkıntıları vardı. Kaldı ki Belediyelerin sosyal belediyecilik anlayışı içerinde bu tür hadiselere de hassasiyet göstermesi ve sosyal belediyecilik anlamında da hizmetlerin diğer hizmet belediyeciliği, kültürel belediyecilikle birbirleriyle yarış içerinde olması gerekiyordu. Sosyal belediyecilik kapsamı içerinde bir taraftan Engelsiz Yaşam Merkezini düşünürken, diğer taraftan Sosyal Yaşam Merkezi, Spor Merkezi, diğer taraftan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tüm Üniteleri de yine bu sosyal belediyecilik kapsamı içerisinde faaliyete geçirme gayreti içerisindeyiz. Sosyal Yaşam Merkezi'miz Mayıs veya Haziran bilemedin Temmuz ayı gibi devreye girer. Burayı da Nisan ayında programa dahil etmek istiyoruz. İnşaat ile ilgili tüm işlemler bitti, sadece çevre düzenlemesi ve parkla ilgili çalışmalara var. Bu ayın sonunda havalar iyi gittiği takdirde bu işlemlerde bitirilir. Ve Nisan ayında Engelsiz Yaşam Merkezimizi vatandaşların hizmetine açarız. Bunun içerisinde fitness salonlarından, yüzme havuzları, kütüphane, konferans salonundan, iş atölyelerinden, kafeteryalarından, dinlenme salonlarından, bahçedeki hobi bahçelerine kadar engellilerin her türlü ihtiyaçları düşülmüş ve plan projesi ona göre uygulanmıştır. Şu anda bahçedeki hobi bahçeleri çalışmaları devam etmektedir. Eve bağlı ve annesine, babasına bağlı olan evlatlarımız var. O evlatlarımızın anne ve babaları bir veya iki saatliğine dinlendiklerinde üzerlerinde Beydağı kadar yük kalkmış gibi kendilerini hissediyorlar. Yakinen de bu ailelerin durumlarını takip ediyorum. Ve bu ailelerin serzenişlerini de biliyorum. İki saatliğine misafirliğe gidecek veya alışverişe gidecek,  dinlenecek bir zaman bulsak bize yeter' diyen aileler için Engelsiz Yaşam Merkezi'mizdeki temel amaçta o. Sıkıntılı süreçte olan aileler için çocuklarını getirip, burada rehberlik uzmanları, fizyoterapi uzmanlar tarafından ve iş atölyelerdeki sanat uzmanları tarafından onların zamanlarını daha iyi geçirebilme ve çocukların sıkılmama anlamında bir şeyler öğrenebilme, aileye olan baskı veya rahatsızlıkta belli oranda geriye düşecektir. O anlamda hem çocuklarımızın aileleri o süreçte rahat eder, hem de o çocuklarımız bir iş yapmanın hazını duyarlar ve enerjilerini de Engelsiz Yaşam Merkezi'ndeki faaliyetler ile gerçekleştirirler.

kar temizleme

 

Sayın Selahattin Gürkan, malum olduğu üzere kış aylarını yaşıyoruz. Yolların açık tutulması adına belediyenizin ne gibi çalışmaları var?

Malatya merkeze yılın ilk karı yağarken, Battalgazi Belediyesi Karla Mücadele ekiplerimiz, çalışmalara hemen başladı. Bazı mahallelerde tuzlama çalışmalarına kar yağışı ile birlikte başlayan Battalgazi Belediyesi Karla Mücadele ekipleri, 8 greyder, 8 bıçaklı kepçe ve 8 tuzlama aracının yanı sıra 10'ar kişiden oluşan 8 ekip ile birlikte karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Nihayet beklenen rahmet geldi. Bu geçtiğimiz süre içerisinde uzun süre bir kuraklık yaşadık. Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre de son 44 yılın en kurak dönemini yaşadığımızı belirttiler. Biz kar senesini var senesi olarak değerlendiriyoruz. Bizler de Battalgazi Belediyesi ekipleri olarak şu anda 8 ekibimizle birlikte her alanda karların etkili olduğu yerlerde, gerekli tedbirleri aldık. Gerek tuzlama, gerek greyderler, gerek yol açma çalışmaları ile ekiplerimiz sahada.  Sahadaki arkadaşlarımızın yapmış olduğu çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Kar yağsın biz de vatandaşımızın gidip geleceği yolları açma konusunda hiç bir sıkıntımız olmayacak.

yerel yonetimler dergisi

Sayın Gürkan, “Bir gazeteci olarak, bu soruyu da sormasak olmaz” dedik. Basın mensuplarının işlerini layıkıyla yapmaları için yapılmasını istediğiniz herhangi bir şey var mı?

Bizim basına bakışımız, gerçekten kamu görevi gören bu arkadaşlarımızın zor şartlarda çalıştıklarını ve bu çalışmalar esnasında çok sıkıntılar yaşadıkları yönündedir. Tüm bunlara rağmen toplumun 5 duyusu olma noktasındaki görevlerini en iyi bir şekilde yapıyorlar. Malatya'da gerek görsel gerek yazılı basın olsun çalışmalarını takdirle karşılıyorum. Kamuoyundaki olan bitenleri doğru ve objektif bir şekilde aktarılması konusunda büyük gayret gösteriyorlar. Bu anlamda teşekkür ediyorum. Belediyemizin 5 temel ilkesinden bir tanesi katılımcı belediyeciliktir. Katılımcı belediyeciliğin temel esası da sivil toplum örgütlerinin, kanaat önderlerinin, meslek kuruluşlarının ve basınımızın görüşleri doğrultusunda kendi yol haritamızın belirlenmesidir. Yol haritamızın belirlemesinde önemli katkılar sağılıyorlar. Yerel basının güçlendirilmesi noktasında bir fon oluşturulması gerekiyor. Yerel basının yaşatılması noktasında devletimizin bu konuda ileriki aşamalarda bir fon oluşturması gerektiğini düşünenlerdenim. Biz gazete ve basın kuruluşlarını, toplumun duyu organları olarak değerlendiririz. Toplumdaki hadiselerin, insanlara aktarılması, haberlerin topluma duyurulması noktasında hakikaten kamusal anlamda güzel bir görev ifa ediyorlar. Bu anlam da bütün, basında çalışan arkadaşlarımızı takdir ediyorum.

bayraklar 

Sayın Gürkan, son olarak, Battalgazi'ye Malatya'ya nasıl seslenmek istersiniz?

Bildiğiniz gibi Askerimiz şu anda Suriye'nin Afrin bölgesinde, teröristleri temizleme harekatına başladı. Biz de acizane, desteğimizi göstermek adına evlerimizi, işyerlerimizi, kamu binalarımızı şanlı bayrağımızla donatmak istedik. Askerimiz tarafından Suriye'nin Afrin ilindeki terör örgütlerine yönelik düzenlediği 'Zeytin Dalı Harekatı'na destek amacıyla belediye olarak, başta Battalgazi Belediyesi hizmet binası olmak üzere, Sivas Caddesi ve Eskimalatya yoluna bayraklarımızı astık. Şemsiye Sokak ve Yeni Malatyaspor Sokağı'nda bulunan esnafa da Türk Bayrağımızı hediye ettik. Şanlı bayrağımızın gölgesinde olmanın güven ve huzuruyla askerlerimiz için dua ediyoruz. Şehitlerimize rahmet, ailelerine baş sağlığı diliyorum. Gazilerimize de geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Allah, yar ve yardımcımız olsun.

 semsiye sokak

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!