dore okulları
Malatya
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2393.5
  • BIST
    10276.88
  • BTC
    63124.826$

Memiş: Genel Başkanı devirmek istediler!


Memiş: Genel Başkanı devirmek istediler!
Pütürge Örmeli (Şiro Zarato) Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Memiş, Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği'nin eski genel sekreteri olarak olağanüstü kongre kararının alınma sebebini Malatya Time Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çetin'e anlattı.
Narin

Malatya Time'ın Malatya ve Malatyalının sesi olduğunu vurgulayan Hüseyin Memiş, “MASTÖB kongresiyle ilgili açıklamayı ilk defa size yapmamın sebebi de budur. Zat-ı âlinizin bu konuya göstermiş olduğu hassasiyeti de takdirle karşılıyor ve teşekkür ediyorum” dedi.

 

SÖYLEŞİ: MURAT ÇETİN / MALATYA TİME

 

Sayın Memiş öncelikli olarak bize vakit ayırdığınız için size teşekkür ediyorum. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Muharrem ayına özel etkinlikleriniz oldu. Lokmalarınızı paylaştınız. İnsanların toplanmasına ve kaynaşmasına sebep oldunuz. Yaptığınız hayırlı işlerle ilgili olarak “Allah razı olsun” diyoruz. Bize  etkinliğinizle ilgili bilgi verebilir misiniz?

 

Ben de size sesimizi duyurduğunuz, Malatya'mızın sesi ve kulağı olduğunuz için teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi Büyükşehirlere göç eden insanımızın gelenek ve göreneklerini kaybetmemeleri için derneklerimiz çok önemlidir. Bizlere atalarımızdan miras olan Muharrem ayı münasebetiyle, oruçlar tutuluyor, yas-ı matemler çekiliyor, iki cihan serveri âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber efendimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın  (sav) Ehlibeytinden İmam Zeynel Abidin'in kurtuluşu için kurbanlar kesiliyor. Biz de bu mirası devam ettirmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz Pazar gerçekleştirdiğimiz bu organizasyona ilgisini esirgemeyen başta Devlet Solist ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Belkıs AKKALE olmak üzere zat-ı âliniz ve katılan tüm kurum başkanlarına, yazarlarımıza ve bütün hanımefendi ve beyefendilere içten teşekkür ediyorum.

 

Malum olduğu üzere MASTÖB' ÜN olağanüstü kongresi yapıldı. Adil Gevrek'in de genel başkan olduğu bir kongre gerçekleştirildi. Bugüne kadar Bekir Alyüz'ün sağlık sorunları sebebiyle olağanüstü seçim kararı alındığı aktarıldı. Ancak işimiz gereği olaylara biraz da şüpheyle yaklaşmamız gerekiyor. Hangi olay olursa olsun en ince detayına kadar araştırmasını yapmak istiyoruz. Siz önceki yönetimde etkin bir isim ve konumdaydınız. Genel Sekreterlik görevini yürütüyordunuz. Sayın Alyüz'ün sağlık sorunları sebebiyle alınan bu kararın altında başka bir sebep olup olmadığını söyleyebilir misiniz?

 

Bu konularla ilgili pek konuşmak istemiyordum. Ancak daha önce de belirttiğim gibi zat-ı âliniz Malatya'nın sesi ve kulağı olduğu için ilk defa size konuşacağım. MASTÖB' ün açılımı Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği'dir. Bu birlikte siyaset olmaması, ideoloji olmaması lazımdır. Bizlerin ideolojisi Malatya ve ilçelerinin kalkınması olmalıdır. Bu birliğin başında genel başkanımız Sayın Bekir Alyüz vardı. Kendilerine emekleri için içten teşekkür ediyorum Kendisini olumlu bulduğum için beraber çalışmaya başladık. Kendisinin ciddi emekleri oldu. Bütün arkadaşlarımızın da gücü nispetinde olmuştur. Ancak Bekir Bey çok daha fazla çalıştı, emek harcadı. Emeklerinden dolayı tekrar teşekkür ediyorum. Bizler de bu yükü alırken “Eğer çalışacaksak burada olalım. Boşu boşuna emek ve zaman harcamamalıyız.” dedik. Eğer Malatya'yı temsil ediyorsanız eksiklikleri ortaya koymanız gerekir. Çünkü sivil toplum örgütleri siyaset üstü kurumlardır. Sizler eksiklikleri görüp de açıklamıyorsanız bu bir hatadır. Örnek vermek gerekirse, daha önce stat yapımıyla ilgili kapasite sorununu dile getirdik. 33 bin kişilik olmazsa UEFA standartlarında olamayacağını söyledik. Şeker Fabrikası'nı, vagon fabrikasını vb. hususları dile getirdik. Bunlar bir eksiklikse ve sivil toplum örgütü bunları dillendirmiyorsa, o sivil toplum örgütü olmaktan çıkıp, siyasi bir kurum haline gelmiş ve Malatya'yı temsil eden bir kurum olmaktan çıkmıştır demektir.

 Sayın genel başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu kurumun genel sekreteri olarak birlikte istişare ederek biraz önce belirttiğim konuları dillendirdik. Sayın genel başkanımız için kimisi MHP'li dedi, kimisi CHP'li dedi, kimisi de başka bir partili dedi. Oysaki Sayın ALYÜZ'ÜN ideolojik değil tamamen Malatya'ydı ve Malatyalı bir bakışı vardı. Bu noktadan dolayı birileri rahatsız oldu. Geçmiş dönemlerde bazı arkadaşlar istifa etmişti. Bu istifaların yerine yönetime yedekten arkadaşlar aldık. Artık bunu konuşmaktan çekinmiyorum yedekten aldığımız bir Esenler grubu meselesi ortaya çıktı. Bunların bir genel başkan arayışı içine girdiklerini gördük. Sayın genel başkanımıza bunu söylediğimde o da bunu bildiğini dillendirmememiz gerektiğini söyledi. Ancak sanırım bu tehlikeyi kendisi de görmüş olacak ki olağanüstü kongre kararı aldı. Hastalığını da bahane göstererek “Noktayı koymalıyım” dedi.

Bu olağanüstü kongre kararı sağlık sorunlarıyla ilgili olmayıp, Esenler grubunun yaptığı işlerin neticesinde yapılmıştır diye düşünüyorum.

 

Malatya Time'ın gündem yaptığı bir konu vardı geçtiğimiz hafta. Olağanüstü kongrede Alevi-Sünni tartışmaları yapıldığını aktardık kamuoyuna. Bu noktada bazı tepkiler aldık. Bu konu dedikodu durumundayken biz bunu vitrinleyerek kamuoyuyla paylaştık. Sonuçta da bu olayı neticelendirdik. Sizin de bu konuyla ilgili söylemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Geçmiş dönemlerde olduğu gibi, bu dönemde de olmuştur. Umarım bundan sonra olmaz. Geçmiş dönemlerde düşünün 240 tane dernekten bahsediliyordu. Bugün ise 149 dernek var. Peki, önceki dernekler nerede? Örneğin Arguvan'ın çoğu köy dernekleri nerede? Arapgir ve benzeri ilçelerimizdeki dernekler neden yok? Bunun cevabını aramak lazım.

 Bir şemsiye kuruluş olduğu iddia edilen MASTÖB, bu kulvarlarda yürümemeli ve tamamen şemsiye olmalıdır.

Ben ciddi anlamda Alevilik-Sünnilik meselesi olduğunu düşünmüyorum. Ancak tamamen yok da diyemiyorum. Geçmiş dönemlerde densizler olduğu gibi şimdi de var. Ama bunları Malatya'nın tamamına mal etmememiz lazım. Malatya'nın yiğit insanları vardır. Alevi ve Sünni camiasında böyle sözler duyulsa insanımız bunu ayıplar.

Bununla ilgili olarak Cem Vakfı'ndan bir arkadaşımız Malatya Time'a bir açıklama yapmıştı. “Böyle bir sorun yok” demiş. Cem Vakfı yönetim kurulu üyesi bu arkadaşımızın Cem Vakfı adına böyle bir açıklama yapmış olmasını uygun bulmuyorum. Çünkü Cem Vakfı ciddi ve bizim için önemli bir kurumdur. Sayın İzzettin Doğan'ın yıllardır yaptıklarını nasıl uğraştığını iyi biliyorum. Bu açıklamayı yapan arkadaşımız “MASTÖB'e Geliyorum-gidiyorum” demiş ama ben kendisini 2 yıl boyunca belki 5 kez görmüşümdür. Dolayısıyla ortamı yumuşatmak için böyle bir açıklama yapmış olabilir. Ama ortada yumuşatılacak bir durum da yoktur. O açıklamayı yapan arkadaş da olayı biraz daha körüklemiş oluyor. Bu talihsiz açıklamayı yapmamış olmasını isterdim. Ben MASTÖB' de böyle bir şeyin olamayacağını düşünüyorum. Burada bilimsel bakan, Malatya sevdalısı olan insanlar din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmazlar. Bu konuyu kaşımanın Malatya'ya yarar getirmeyeceğini bilelim. Ülkemiz ve bayrağımız için mücadele edelim diyorum.

 

Bekir Alyüz olağanüstü kongrede yönetim kurulunu sahneye davet etti. Orada herkes o sahneye çıktı sizin ciddi emekleriniz olmuştu ancak kongre salonunda olmanıza rağmen göremedik. Sahneye çıkmama sebebiniz neydi?

 

 

Derneklerin, vakıfların, kulüplerin siyasallaşması ya da siyasalaştırılması bir ülkenin çok zor günlerde olduğunun en büyük delilidir. Esenler grubunun yaptığı organizasyonlara bir bakın. Eğer ideolojik değilse suçlu ve hatalı ben olayım. Yapılan bütün etkinliklerde bir partinin arka bahçesi gibi hareket ederseniz Malatya'ya ihanet etmiş olursunuz. MHP, CHP, Saadet Partisi ve diğer partilerin üyesi olan arkadaşlarımız orada mutlaka vardır. Var olmalılar da. Hepimizin ortak noktası Malatya'dır. Geçmişe bakalım rahmetli Özal'ın Anavatan Partisi vardı. Bir numaraydı. Bakın bakalım o parti artık var mı? Ama en küçük bir köyümüzün derneği hala dimdik ayakta duruyor. Biz arkadaşlarımızı uyardık, “Partiler gelip geçicidir. Ama MASTÖB' ün Esenler şubesi daima var olacaktır. Yaptığınız hatalar önünüze gelecekte çıkacaktır. Bu büyük kuruma bunları yapmayın ”dedik. Sayın genel başkanımızda bunları esasen biliyordu. Yanlış olduğunu hatta olamayacağını kendisi vurguluyordu. Bu sebeplerden dolayı genel başkanımızı düşürmeye çalışan kişiler ile aynı karede bulunmak istemedim. Bu arkadaşlarla bir araya gelirseniz siz de onlarla aynı görüştesiniz anlamına gelmez mi?

 

Yeni yönetim kurulunun oluşumuyla ilgili bilginiz var mı? Varsa ne söylemek istersiniz?

 

Adil Bey ve Bekir Bey gerçekten değerli insanlar. Bu iki insanla Malatya'ya yararlı olabilirsiniz. Bunlarla Malatya'yı şahlandırabilirsiniz. Genel Başkanımızı devirmeye çalışanlar hem Malatya'ya ihanet etmiş hem de Bekir Alyüz'e ihanet etmişlerdir. Adil bey Yeni Malatyaspor'a geldiğinde büyük memnuniyet yaşadık. Ancak hem Yeni Malatyaspor'u hem de MASTÖB'ü yürütebileceğini düşünmüyorduk. Bekir Alyüz'e Adil beyin başarılı olabileceğini düşünmediğimiz belirttik. Genel başkanımızı düşürmeye çalışanlar, Adil beyi başa getirmiştir. Pazar günü MASTÖB'ü temsilen yönetim kurulu üyesi arkadaşlar gelmişti. Genel Başkan Adil Bey ise maçta olduğu için orada değildi. O gün MASTÖB, genel başkan seviyesinde temsil edilseydi daha iyi olmaz mıydı? Sayın genel başkanımızı devirmeye çalışanların istediği olmuştur. Artık Adil Bey maçta olduğu zamanlarda bu insanlar MASTÖB'Ü yönetecektir. MASTÖB, üzülerek söylüyorum siyasallaşmaya başlamıştır. Şu anda birkaç kişinin dışında hepsi eski yönetimdeki arkadaşlardır. Yedeklerin birinci ikinci üçüncü dördüncü sıralarına bakarsanız burada da bir oyun olduğunu görürsünüz. Yönetimdeki asil üyelerle en küçük bir anlaşmazlıkta istifalar gelecek ve yedekler oraya çıkacaktır. İşte MASTÖB o zaman tam siyasallaşmış olacaktır. Siyasallaşmaya zemin hazırlanmış bir liste görüyorum. Ben MASTÖB' ÜN Sayın Ahmet KARAASLAN dönemindeki başlangıcında gerçek bir şemsiye olabileceğini düşünüyordum. Umarım benim düşüncelerim yanlış çıkar da MASTÖB siyasallaşmaz ve Malatya'mız kazanır.

 

Son söz olarak Malatya Time okuyucularına ne söylemek istersiniz?

Malatya'nın akademik insanlara ihtiyacı var. Okuyan bir toplum olmamız lazım. Yiğit olan bir yöremiz var. Yiğitliğimizi birlik ve beraberliğimizle göstereceğiz. Örneğin Serkan Adıyaman'ın bir projesi vardı. Bunu boşa çıkarmayalım bu projeye bir bakalım. Nurettin SOYKAN döneminde Ankara'da alınmış bir arsa var. Bu arsanın üzerine bizler nasıl bir Malatya evi yapabiliriz diye düşünelim. Siz istediğiniz kadar siyasallaşın, o parti yok olunca siz de yok olacaksınız. Bakın Nurettin beyin aldığı arsa halen konuşuluyor. MASTÖB'ü kuran Ahmet KARAASLAN ve arkadaşları halen konuşuluyor. Bekir Alyüz zamanında bir mülkiyet alınmıştır. O da konuşulacak. Başarıda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bizim en önemli işimiz Malatya'yı geliştirip güçlendirmek olmalıdır. Zat-ı âlinizi başarılı ve akademik çalışmalar yaptığı için tercih edip bu açıklamaları yaptım. Size de ayrıca teşekkür ediyorum. Son söz olarak, Malatya'mızın gelişmesi için birlik ve beraberliğimizi koruyalım. 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!