dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2445.2
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64345.25$

Merkez Bankası Başkanı olacağı konuşulan aslen Malatyalı Hafize Gaye Erkan kimdir?

Merkez Bankası Başkanı olacağı konuşulan aslen Malatyalı Hafize Gaye Erkan kimdir?
Yeni Kabine açıklandı. Gözler Merkez Bankası'nda... Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak görev alacağı iddia ediliyor. Erkan’ın ailesinin Malatya kökenli olduğu ve İstanbul’a göç ettikleri bilinmektedir. Erkan’ın amcasının oğlu Hüsnü Doğan ise eski devlet bakanlarından Yusuf Bozkurt Özal’ın yeğenidir. İşte, Hafize Gaye Erkan hakkında merak edilenler...
Narin

"Hafize Gaye Erkan kimdir?" sorusu gündemdeki yerini aldı. 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimlerimin ardından 28. Dönem Milletvekili Genel Seçim Sonuçları Resmi Gazete'de yayımlanarak netleşti. Hafize Gaye Erkan'ın ise Merkez Bankası Başkanı olarak görev alacağı söyleniyor. .

ERKAN İLE ÇALIŞMAK İSTİYOR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu akşam açıklaması beklenen Kabine'de ekonominin başında Mehmet Şimşek'in olacağı konuşulmaya başlandı. Şimşek'in göreve gelirse Merkez Bankası Başkanı olarak Hafize Gaye Erkan ile çalışmak istediği ortaya çıktı. Erkan görevi kabul edip Türkiye'ye dönerse Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı olacak.

HAFİZE GAYE ERKAN KİMDİR?

İş kadını Hafize Gaye Erkan 1982 yılında doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'ni ikincilikle, Boğaziçi Endüstri Mühendisliği bölümünü rekor puanla birincilikle tamamladı.

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü 26. olarak kazandı ve dünyaca ünlü Stanford, Princeton, Boston, Cornell, California başta olmak üzere 9 üniversiteden burs teklifi aldı.

Erkan, tercihini Princeton'dan yana kullandı. Finans mühendisliğinde doktora yapmayı tercih etti. 2 yıl süren ve 12 dersten oluşan doktora programını bir yılda tamamladı. Hafize Gaye Erkan, 250 yıllık geçmişi olan ve dünyaya yön veren birçok ünlü ismi mezun eden Princeton tarihinde doktorayı bir yılda tamamlayan ilk öğrenci oldu.

ABD'nin en genç finans profesörü unvanını alan Erkan'ın bu başarısıyla üniversite yönetimi 2.5 asırlık tarihindeki mezuniyet sistemini değiştirerek 2 yıllık mezuniyet zorunluluğunu 1 yıla indirdi.

Eğitim hayatındaki bu başarılar iş hayatını da etkiledi. Dünyanın en önemli finans kurumlarından teklif aldı. Hafize Gaye Erkan'ın ilk tercihi Goldman Sachs oldu. 2009 yılında ABD yönetiminin el koyduğu First Republic Bank'ın Kıdemli Başkan Yardımcısı görevinin yanı sıra Yatırım Bölümü Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanı oldu.

Federal Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (FDIC) tarafından yönetilen bankalarda başarılı sonuçlara ulaşan Erkan First Republic Bankası'nın Başkanı, eş CEO'su ve Yönetim Kurulu üyesi oldu. ABD'deki finans kuruluşları arasında en genç CEO olmayı başardı.

Hafize Gaye Erkan, ABD'de yaptığı önemli çalışmalar ve başarıların ardından "Müthiş Türk Kızı" diye anılmaya başladı.

Hafize Gaye Erkan 185 yıllık geçmişi olan dünyanın en fazla tanınan mücevher ve tasarım şirketlerinden biri olan Tiffany & Co'nun Yönetim Kurulu Üyeliği'ni yaptı, satış sürecini yönetti. Hafize Gaye Erkan'ın First Republic Bank'tan ayrılışını Bloomberg, 12 dakikalık yayınla "flaş" gelişme olarak duyurdu.

2019 yılında Crain's Bankacılık ve Finans Alanında Önemli Kadınlar listesine ve American Banker's Women to Watch listesine seçildi. 2018 yılında San Francisco Business Times'ın 40 Yaş Altı 40 ve Crain New York Business'ın 40 Yaş Altı 40 listelerine seçildi.

Erkan Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği Bölümü Danışma Konseyi'nde görev yapıyor.

HABER MERKEZİ-İSTANBUL 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 6
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorumlar

  • yorum avatar
    Battal
    04-06-2023 09:35

    Çok iyiii...hadi inşallah

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!