dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2325.5
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70265.98$

Mesut Parlak ile Özel Röportaj


Mesut Parlak ile Özel Röportaj
1. Bölüm
Narin

 

Her hafta yayımladığımız ve Malatya Time Yönetim Kurulu Başkanı Murat ÇETİN tarafından yapılan 'Çarşamba Röportajarı' Malatya Time okurları tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Bu kapsamda okuyucularımızdan gelen istek üzerine röportajımızı her gün bölüm bölüm buradan yayımlayacağız. Röportajın ilk bölümünde Prof. Dr. Mesut Parlak üniversiteler hakkında görüşlerini bildiriyor. Keyifli okumalar...

HABER MERKEZİ-MURAT ÇETİN

ÜNİVERSİTELERİN SİYASET İLE
İÇ İÇE OLMASI DOĞRU DEĞİL!

Bugün üniversiteler, açık açık siyaset ile iç içe. Bu çok iyi bir şey değil. Çünkü özgür olmalılar ki, dünyaya hem ülkeyi tanıtsın hem de bilimsel ve sosyal açıdan toplumun önünü açsın. “Şucuyum, bucuyum” demiyorum. Ben; bayrağına, ezanına, ülkesine, coğrafyasına bağlı bir vatanseverim. Hayatım boyunca doğru olmayan bir şeyin yanında olmadım. Bu ülkenin zararına bir şey düşünemem.

2005-09 yılları arasında İstanbul Üniversitesi'nde rektörlük yapan, deneyimli bir akademisyensiniz. Türkiye genelinde, üniversitelerin şu anki durumu için hangi yorumları yaparsınız?

Üniversitelerin hem ekonomik hem de siyasi sıkıntıları var. Üniversiteler, geçmişte siyasetin dışında yer alıyordu. Siyaset vardı; ama yüzde 10'larda değildi. Bugün üniversiteler, açık açık siyaset ile iç içe. Bu çok iyi bir şey değil. Çünkü bir üniversite özgür olmalı ki, dünyaya yaptığı bilimsel yayınlarla hem ülkeyi tanıtsın hem de bilimsel ve sosyal açıdan toplumların önünü açsın. Artık üniversiteler belirli bir kalıbın içinde. Özellikle de AKP iktidarı ile... Sayın Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olunca, onun döneminde, bir süre Sayın Ahmet Necdet Sezer'in döneminden kalma rektörler bir şekilde siyasetin dışında kalıyordu. Ama bugün öyle değil. Bunu söylerken üzülüyorum; ama AKP yandaşı ve AKP'nin içinde veya AKP'de milletvekili adayı olmuş, kazanamamış insanlar var. Bununla bir yere gidemeyiz. Sanıyorum ki, İnönü Üniversitemiz de bu koşulların dışında kalamaz. Yukarıdan “Onu kadroya al, bu yap” gibi… Bu ülke bizim. Ben “Şucuyum, bucuyum” demiyorum. Ben; bayrağına, ezanına, ülkesine, coğrafyasına bağlı bir vatanseverim. Hayatım boyunca doğru olmayan bir şeyin yanında olmadım. Bu ülkenin zararına bir şey düşünemem.

 Bir örnek vermek istiyorum. Sayın Abdullah Gül döneminde, Ahmet Necdet Sezer döneminden kalan rektörlere baktığınızda, hükümetin bazı yanlış uygulamalarına karşı senato bildirileri yaparlardı. Ben emekli olalı 10 yıl oldu. 1 tane senato bildirisi yok! Ben 4 yılda 14 tane senato bildirisi yaptım. Çünkü bir üniversite, toplumun uygarlığı, aydınlığı ve yaptığı araştırmalarla, toplumun her katmanının önünü açan, katkı yapan kuruluş. Bakın Aziz Sancar, Nobel aldı. Ben kıdemli asistanken bizim öğrencimizdi.  Çünkü özgür… Bir kurumun başına kendi yandaşını atarsan, alttaki de ona yaranabilmek için aynı davranış içinde olacak! Eğer biz karşılıklı oturarak objektif konuşmazsak, öz eleştiri yapmazsak ülkeyi bir yere taşıyamayız veya gelecek kuşaklara örnek olamayız. Ben “ Cumhuriyetin ürünüyüm” diye övünüyorum. Neden? Çünkü beni Cumhuriyet buralara getirdi. Annemin okuma-yazması yoktu. Babamın da yazmayı nasıl öğrendiğini bilmiyorum.

 Murat Çetin olarak, bugün siz de Malatya Time gibi etkin bir basın yayın organını yönetiyorsunuz. Sizin tuttuğunuz ışıkla birtakım eksikliklerin düzeltildiğini görüyor ve biliyorum. Sizi takip ediyorum ve okuyorum. Bazı sapkın kesimler vardır. Onlar ülkenin doğrularını bile yanlış empoze eder. AKP, 2002'de iktidara geldi. 2007-08 yıllarına kadar çok güzel şeyler yaptı.

KIZILAY, ZARİF BİR AKADEMİSYEN
SEZAİ YILMAZ, TIBBIN YÜZ AKI

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Kızılay'ın icraatlarını beğeniyor musunuz?

Ahmet kardeşimiz çok zarif ve kibar bir akademisyen. Sizin de üzerinde durduğunuz ve yazdığınız karaciğer nakli, çok önemli bir konu. Hiçbir üniversitenin yakalayamadığı büyük bir başarıyı yakaladı. Sevgili meslektaşım 24 saatini o kuruma vererek, saçlarını ağarttı. Mücadelesinde üniversite de kendisine destek verdi, önünü açtı. Prof. Dr. Sezai Yılmaz (Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Başkanı) ise tıbbın yüz akı. Çok seviyorum kendisini. Bir kongrelerine beni oturum başkanı olarak çağırdı. Hiçbir ayrım yapmıyor. Medyanın önünde değil, işini layıkıyla yapıyor.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!