dore okulları
Malatya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2393.5
  • BIST
    10267.46
  • BTC
    59408.46$

Mesut Parlak ile Özel Röportaj


Mesut Parlak ile Özel Röportaj
4. bölüm
Narin

Her hafta yayımladığımız ve Malatya Time Yönetim Kurulu Başkanı Murat ÇETİN tarafından yapılan 'Çarşamba Röportajarı' Malatya Time okurları tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Bu kapsamda okuyucularımızdan gelen istek üzerine röportajımızı her gün bölüm bölüm buradan yayımlayacağız. Röportajın ilk bölümünde Prof. Dr. Mesut Parlak üniversiteler hakkında görüşlerini bildiriyor. Keyifli okumalar...

 

BENİ YARGILAYANLAR
FETÖ'DEN ALINDI!

Ben bir konuşmamda “Sümüklü İmam!” (Fethullah Gülen'den bahsediyor) için “Kuzu postuna bürünmüş kurt” dedim. “Dini terbiyeyi ailemizden aldık. Günahı, yapılması gerekenleri, Cumhuriyete bağlılığı, Atatürk'ü öğrendik. “Sümüklü sen kimsin?” dedim. 10 yıl mahkemelerde süründüm. Anamdan emdiğim süt burnumdan geldi. Beni yargılayan Danıştay, Yargıtay, Sayıştay, YÖK denetçileri FETÖ'den alındı!

“Biz müteahhit değiliz, benim işim akademisyenlik” demiştiniz. Sizce bir rektör nasıl olmalı?

Rektörlüğümün 6-7. Ayında, 2005 yılının sonlarına doğru TÜBİTAK'ta bir toplantı yapıldı. Biz 5 rektör katıldık. Sayın Başbakan Erdoğan ve 7-8 bakan katıldı. Üniversitelerle ilgili toplantı yapıldı. Ben söz aldım. “Sayın Başbakanım, bize müteahhitlik yaptırmayın, biz işin akademik boyutuna bakalım. Üniversite akademik bir kurum. Diğer boyutunu ikinci bir rektör veya yasayla düzenlenecek bir kurul tarafından götürün” dedim. Ben ticaret adamı değilim. Benim yerime İktisat Fakültesi'nden birini de getirseniz başaramazsınız. Nitekim uygun bulunmadı. Ben bir konuşmamda “Sümüklü İmam” (!) için “Kuzu postuna bürünmüş kurt” dedim. “Biz, dinimizi bunlardan öğrenmeyeceğiz. Dini terbiyeyi ailemizden aldık. Günahı, yapılması gerekenleri, Cumhuriyete bağlılığı, Atatürk'ü öğrendik. Sümüklü sen kimsin?” dedim. 10 yıl mahkemelerde süründüm. Eften püften! Maalesef yargı öyleydi. Beni yargılayan Danıştay, Yargıtay, Sayıştay, YÖK denetçileri FETÖ'den alındı. 10 yıl, anamdan emdiğim süt burnumdan geldi. İlk rektör olduğumda Malatya'ya gittim. “Ben sizlerden biriyim” dedim. “Emekli olduğumda benimle ilgili bir konu açıldığında hiçbirinizin yüzü kızarmayacak” dedim. Ve öylede oldu…

 

MALATYA EĞİTİM VAKFI'NDA
980 ÖĞRENCİYE BURS

Malatya Eğitim Vakfı'nda 980 öğrenciye karşılıksız burs sağlanıyor. Hiçbir ayrım gözetmiyoruz. “Alevilere daha çok verilmiş” dediler. Böyle bir ayrıştırmamız yok. Her şeyi komite yapar. Rahmetli Necmettin Bitlis'in yanı sıra Ahmet Çalık, her zaman en büyük desteği vermiştir. Malatyalı İş Adamları Derneği (MİAD) bu işi yapamadı. Pastayı bölersek hizmette eksiklik olur. Tek yerde buluşmak lazım.

1985'te kurulan Malatya Eğitim Vakfı'nda 3 dönem başkanlık yaptınız. 2013'te görevi bıraktınız. Sizden sonra olumlu ve olumsuz anlamda neler değişti?

Bu bir görev devamı. Gelen arkadaşlarıma şükranlarımı sunarım. Her gelen yönetim, iyi duygularla gelir. Yurt yapıldı. Naci (Ekşi) Bey, Metin Emiroğlu gibi isimler katkı sundu. Orada burs verdiğimiz çocukları kendi çocuklarımız gibi görmek önemliydi. 980 öğrenciye karşılıksız burs veriyoruz. Hiçbir ayrım gözetmiyoruz. Alevi-Sünni-Araplar arasında ayrım yaptığımızı söylediler! “Alevilere daha çok burs verilmiş” dediler. Bizim böyle bir ayrıştırmamız yok. Her şeyi burs komitesi yapardı. Ben Aleviliği üniversite 2. sınıfta öğrendim. Aleviler bu ülkenin aydınlık yüzüdür. Bir Sünni ne yapıyorsa Aleviler de yapıyor. Bütün iş adamları desteklerini esirgemedi. Rahmetli Necmettin Bitlis ve Ahmet Çalık her zaman en büyük desteği vermiştir. Kurucular kuruluna iyi hizmetleri yapmıştır.

 Malatya Eğitim Vakfı, burs ve eğitim konusunda son derece deneyimli. 30 yıldır bu işi başarıyor. Malatyalı İş Adamları Derneği (MİAD) yapamadı bu işi, devam ettiremedi. Pastayı bölersek hizmette eksiklik olur. Tek yerde buluşmak lazım. Malatyalı bir güç; ama bir gücümüz yok, parçalandık. İş adamları var, MİAD var... Bir araya geliriz. Malatya'nın siyasetinde de gücü elinde tutup eleştirip hem siyasilerde hem yerel yönetimlerde bir katkı yapmayı amaçlayabilirdik; ancak olmadı. Malatya Eğitim Vakfı'nın parçalanması kimseye yarar sağlamaz. MİAD'da Yunus (Akdaş) Bey başarılı. İyi hizmet veriyor. Herkes kendi işini yaparsa daha başarılı olurlar. Mesela ben cerrahım, diş çekebilir miyim? Hayır!

 

SELAHATTİN GÜRKAN'IN
KİMSEYE BORCU YOK!

Selahattin (Gürkan) Bey'e “Hiç kimseye nasip olmayan bir seçim kazandın. Kimseye borcun yok, sen Malatya halkıyla kucaklaş ve yürü. Meşale diye bir grup var. Onları temizlemezsen başarılı olamazsın” dedim. Selahattin Bey'den beklentilerini bulamadılar veya söz verildi de yerine getirilmedi! Aleyhinde bir kampanya var. Doğduğum kente kötülük yapılıyor! Ben asla bir tarikat ve cemaate itibar etmem.

Hatırı sayılır bir oyla Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı olan Selahattin Gürkan için “Bazı gruplara karşı dik durmalı” demiştiniz. Seçimden bu yana yaklaşık 6 ay geçti. Gürkan'ın performansı hakkında neler söylersiniz?

Türkiye'de sevginin dışında kimseyle işim yok. Kitabın ortasından söylerim. Kimisine elimden geldiğince yardım ederim kimisi de bana gücenir, umurumda olmaz. Allah nasip etti, bir tek insanı bile çevirmedim. İkimiz de Malatyalıyız. Sizin yayınlarınızı Malatya'nın dışında da okuyanlar var. Malatya'nın iyiye gitmesi bizi sevindirir, kötüye giderse de üzer. Seçimlerde Yaradan'dan bir şey olmazsa Gürkan'ı bir şey engelleyemezdi. Çünkü Alevisi-Sünnisi, sağcısı-solcusu herkes bir aradaydı. Ben Selahattin Gürkan'ı birey olarak çok destekledim. Bütün milletvekilleri de o zaman kendisine karşıydı. Ve Selahattin Bey'e “Hiç kimseye nasip olmayan bir seçim kazandın. Kimseye borcun yok, sen Malatya halkıyla kucaklaş ve yürü” dedim. “Meşale diye bir grup var. O grupları temizlemezsen başarılı olamazsın” dedim. Ben asla bir tarikat ve cemaate itibar etmem. Ben kimsenin elini tutup yürümem! Bu insanlardan bazıları, hiçbir beklentisi olmadan Malatya'nın menfaati için, bazıları da birtakım menfaat beklentisiyle yürür. Selahattin Bey'den beklentilerini bulamadılar veya söz verildi yerine getirilmedi. Aleyhinde bir kampanya var. Doğduğum kente kötülük yapılıyor!

 Ben açıkça söylüyorum her şeyi. Meşale ile belediyeden iş çıkaramazsınız. Böyle bir şey olmaz! Cemaatin ne işi var. Ben tarikata karşı değilim; ama herkes işini yapsın. Mesela Selahattin Bey borcu açıkladı; ancak sonrasında susmayacaktı. Hesapları koyacaktı ortaya. Ahmet Çakır da cebine koyup gitmedi; fakat menfaat grupları vardı. Malatyalıların Selahattin Bey'e destek olup yardımcı olması lazım. Borç büyük. Selahattin Gürkan ekibini kuramamış. Bütün her şeyi düzenleyecekti. Yanlış yapmış; ama bu, kendisine karşı durmayı gerektirmez. Ben kendisiyle görüşeceğim. “Eğitim ve sağlıkta yapılacak bir şey olursa bana söyle geleyim. Siyasiler sana bir şey derse ulusal medyada yazayım.” diyeceğim. CHP'nin milletvekili var. Veli Ağbaba, sen gel de Malatya'ya bak! Sen ne yapmak istiyorsun? Bir milletvekili her gün TV ve gazetelerde görünmek zorunda değil. Bu AKP'nin de aleyhine! Malatya'da iyi bir muhalefet olsa parti de kendine gelecek. Türkiye'nin sıkıntısı ihmalkârlık!

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!