Malatya
27 Temmuz, 2025, Pazar
  • DOLAR
    40.58
  • EURO
    47.79
  • ALTIN
    4352.2
  • BIST
    10.643
  • BTC
    117498.91$

Mevsimlik tarım işçileri için gelir kapısı KAYISI...

Mevsimlik tarım işçileri için gelir kapısı KAYISI...
Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Malatya’da mevsimlik tarım işçilerinin kayısı mesaisi sürüyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) tescilli ürünü ve kentte birçok ailenin geçim kaynağı olan Malatya kayısısında hasat sürüyor. Haziran ayında başlayan ve Ağustos ayının sonlarına doğru tamamlanması beklenen kayısı hasadında çevre illerden gelen yaklaşık 20 bin mevsimlik tarım işçisi de mesai yapıyor. Günün ilk ışıklarıyla kayısı bahçelerinde toplanan ürünler kükürtleme çalışmalarının ardından güneşte kurutularak çekirdekten ayrılma işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte ihracat öncesi son halini alıyor. Aile ekonomisine katkı sunmak için Şanlıurfa’dan kayısı hasadında çalışmak üzere Malatya’ya geldiklerini belirten mevsimlik tarım işçileri buradaki çalışmalarının ardından Karadeniz’e fındık hasadı için geçeceklerini söyledi.

ÜRETİCİ BEKLENEN VERİMİ ALAMADI

Kayısı üreticisi Erdoğan Gülpınar ise zirai don ve dolu yağışları nedeniyle beklenen verimi alamadıklarını kaydederek, "Bu yıl Malatya bir çok felaketle birlikte dolu ve don olayları kayısıya zarar verdi beklediğimiz verimi alamadık. Hasadı tamamladık patik yapıyoruz. Şanlıurfa’dan gelen yaklaşık 20 tarım işçisi çalışıyor işçilerimizde memnunuz. Ova kesimlerde patik işlemleri tamamlanmak üzere rakımı yüksek olan bölgelerde ise hasat sürüyor” diye konuştu

ARGUVAN'DA KAYISI HASADI DEVAM EDİYOR 

Malatya’nın tahıl ambarı olarak bilinen Arguvan ilçesinde kayısı hasadı sürüyor.
Dünya kuru kayısı üretiminin önemli bir kısmının yapıldığı Malatya'da çiftçilerin hasat telaşı sürüyor. Türkiye'deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonunun bulunduğu kentte yaklaşık 50 bin ailenin geçim kaynağı olan kayısı aynı zamanda binlerce mevsimlik tarım işçisine de ekmek kapısı oluyor.

CİDDİ MAĞDURİYET YAŞADILAR 

Arguvan ilçesinde devam eden hasada dair açıklamalarda bulunan Arguvan İlçe Tarım Orman Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Mehmet Özdemir ,” İlçemizde aşırı sıcaklara rağmen kayısı hasadı yoğun bir şekilde devam ediyor. 6 Şubat depremlerinden etkilenen ilçemizdeki üreticimiz ilaçlamada geç kaldığı için kayısı da monilya hastalığı yaygın bir şekilde görünüyor. Yaşanan don, monilya hastalığı ve doluya maruz kalan kayısıda bu sene rekolte de kalitede oldukça düşük. Yağışların zamanında yağmaması buna bağlı olarakta ilaçlamanın istenilen günlerde yapılamaması kayısı da ciddi çillenmeye de neden oldu. Yine ilçemizde çağla döneminde yağan dolu yağışı ile kayısılarımız yüzde 50 oranında hasar almıştı. Sigortası olmayan çiftçilerimiz hububat hasadında olduğu gibi ciddi bir mağduriyet yaşadılar. Arguvanlıların kayısıdan yana da yüzü gülmedi" dedi.

ÇİL ve DOLU YARASI CİDDİ ZARAR VERDİ 

Kayısı üreticisi Hasan Sarıgül ise "Bu yıl Ermişli Mahallemizdeki kayısı hasadını Şanlıurfa Siverek’ten gelen 9 kişilik bir ailemizle birlikte yapıyoruz. Bu yıl yaşanan don olayı, aşırı soğuklar, şiddetli rüzgar, ilkbaharda yaşanan dolu yağışı ve düzensiz yağışlardan dolayı bu yıl verimde kalitede istediğimiz gibi olmadı. Çil ve dolu yarası biz kayısı üreticilerine ciddi zarar verdi. Ağaçların diplerinin sürülmesi, çabalama, ilaç, su, gübre, mazot, işçi giderlerimiz çok fazla. Bu yıl günlük kişi başı yevmiye 447 TL oldu. Ekonomik şartlarımız göz önüne alındığında işçilerimizi zor şartlarda çalıştırıyoruz. Kayısı hasadından sonra masraflarımızı düşünce elde avuçta bir şey kalmayacak" ifadelerini kullandı

35 DERECEYİ AŞAN SICAKLARA RAĞMEN MESAİ DEVAM EDİYOR 

Tarım işçisi Halit Gülalan da, "Şanlıurfa Siverek’ten ailemle beraber Arguvan’a geldik. Sabahın ilk ışıklarıyla mesaiye başlıyoruz; gün içerisinde 35 dereceyi aşan hava sıcaklığına aldırmadan kayısı silkeleme, toplama, serme ve patik işlemini yapıyoruz. Zorlu şartlarda ekmek parası için günlük 447 TL yevmiye ile çalışıyoruz" diye konuştu.

HABER MERKEZİ-MALATYA 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!